Pro jakou postel se rozhodnout: masivní, nebo čalouněnou?

Pro jakou postel se rozhodnout: masivní, nebo čalouněnou?
27 Led

Ložnice je místem odpočinku a nerušeného spánku, který si žádá správné zacházení s barvami a uváženou volbu nábytku. Nejdůležitějším vybavením ložnice je bezesporu postel. V současnosti patří mezi nejoblíbenější manželské postele ty z masivu, ale také postele čalouněné. Pro které provedení se rozhodnout?

Co všechno by měla splňovat kvalitní postel?

Předtím než se budete rozhodovat o provedení postele, měli byste vědět, jaké základní parametry se vyplatí při výběru sledovat.

Velikost postele

Velikost postele volte nejen podle vyššího spáče, ale také podle prostoru. Pokud máte malou ložnici, bude v ní zbytečně velká postel zabírat veškerý prostor. Ložnice bude působit stísněně, nebude zde místo pro další nábytek a možná se vám v ložnici nebude dobře pohybovat. Velikost postele by tedy vždy měla odpovídat velikosti prostoru. Pokud naopak sáhnete po příliš malé posteli, může se stát, že se ani jeden z partnerů pohodlně nevyspí, jelikož bude celou noc docházet k „boji“ o místo ke spaní.

Kolem postele by měl být dostatečný prostor pro pohodlné procházení. Navíc se doporučuje, aby po obou stranách stál noční stolek pro odložení nezbytností. Obecně se doporučuje mít mezi stěnou či skříní a postelí alespoň 50 cm volného prostoru.

Standardní manželská postel bez ohledu na to, zda je čalouněná nebo masivní, má šířku a délku 180 × 200 cm. Pokud je ale jeden z partnerů vyšší, můžete si nechat zhotovit prodlouženou délku. V tom případě bude mít postel rozměry 180 × 210–220 cm. Délku postele vybírejte podle vyššího ze spáčů a nezapomeňte připočítat 25 cm navíc. U šířky berte v potaz rozměry spací plochy, nikoliv šířku rámu.

Optimální výšku postele zjistíte tak, že si sednete na její okraj a chodidla spustíte na zem. Mezi lýtkovou a stehenní kostí by měl vzniknout úhel 90°. Vzhledem k pohodlí i hygieně se doporučuje, aby se výška ložné plochy nacházela 40–50 cm nad zemí. Pokud je totiž ložná plocha příliš nízko, může vás obtěžovat prach, který se drží u podlahy. Výšku ložné plochy můžete ovlivnit výškou matrace.

Úložný prostor

Při výběru postele budete stát před otázkou, zda pořídit čalouněnou či dřevěnou postel s úložným prostorem, nebo bez něj. Jestliže doma bojujete s každým kouskem místa, sáhněte po posteli s úložným prostorem. Ten může být přístupný po odklopení roštů, nebo po vysunutí zásuvky.

Čalouněná postel
Obrázek: Úložný prostor v rámu postele.

V případě, že další prostor pro odložení věcí nepotřebujete, sáhněte po posteli bez úložného prostoru. Nejideálnější jsou v tomto případě celočalouněné kontinentální postele s boxspringovým jádrem, které poskytují nejluxusnější odpočinek.

Kvalitní matrace

Na pohodlném a zdravém spánku se největší mírou podílí matrace na míru. Výběr matrace je nejlepší provádět osobně na prodejně. Na výběr máte matrace z nejrůznějších materiálů a tvrdostí. Nejčastěji se setkáte s matracemi z:

K dostání jsou i tzv. sendvičové matrace, které kombinují několik materiálů. Díky tomu si můžete vybrat takovou matraci, která bude nejlépe odpovídat vašim nárokům a požadavkům.

Pamatujte, že délka matrace by měla být o 25 cm delší, než je vaše výška. Výška matrace by měla být 16 cm a více. Čím vyšší matrace, tím kvalitnější spánek. Šířku matrace vybírejte podle velikosti lůžka. Nosnost matrace by měla být zhruba o 5 kg větší, než je vaše hmotnost.

Matrace se zónami
Obrázek: Taštičková pružinová matrace.

Rošt postele

Společně s matrací kvalitu spánku ovlivňuje také postelový rošt. Rošt pomáhá matraci s optimálním rozložením vyvíjeného tlaku. Rovněž se stará o dostatečné odvětrávání matrace.

Zvolit můžete laťkový rošt, který nepruží, nebo pružný rošt lamelový. Ve vaší režii bude také, zda sáhnete po roštu pevném nebo polohovacím. Pokud máte postel s úložným prostorem v rámu postele, doplňte postel o výklopný rošt. Postelové rošty mohou být polohovatelné ručně, nebo elektricky.

Rám postele: čalouněný, nebo dřevěný?

Jakmile se seznámíte se základními parametry, přijde na výběr rám postele, který určuje její design. Vždy vybírejte takovou postel, která se bude nejlépe hodit k vybranému interiérovému stylu. V současné době můžete vybírat z rámů:

  • čalouněných
  • masivních
  • kovových
  • laminátových

Laminátové rámy jsou doménou spíše levnějších a méně kvalitních postelí. Kovové postele jsou velice specifické a v ložnicích se objevují výrazně méně než postele čalouněné a masivní.

Výhody a nevýhody čalouněných postelí

Čalouněné postele jsou k dostání ve variantě s roštem a matrací nebo pouze jako rám, do kterého si doplňky vybíráte podle svých nároků. U kompletních postelí vám odpadnou starosti s výběrem roštu a matrace. Záleží tedy, čemu dáváte přednost.

Jelikož spánkem strávíte zhruba třetinu dne, doporučujeme sestavit si kompletní postel přímo na míru.

Čalouněné čelo

Největší předností těchto postelí je především pohodlí. Postel s čalouněným čelem je jasnou volbou všech, kteří si v posteli rádi čtou, povídají nebo poslouchají audioknihy. Měkoučké čalouněné čelo totiž nabízí pohodlné opření bez toho, abyste si museli neustále upravovat polštář nebo měli otlačená záda.

Líbí se vám opravdu vysoká čela postelí? Podívejte se na naši nabídku čel postelí na celou stěnu.

Designová postel
Obrázek: Pohodlné čalouněné čelo.

Žádné ostré hrany

Rám postele se obvykle vyrábí z masivního dřeva, které se polstruje měkkými pěnami a potahuje příjemnými látkami. Postel je tedy těžší, ale můžete se těšit na její dlouhou životnost. Kromě toho je celá postel úžasně měkká. Nemá žádné ostré hrany a rohy. To ocení nejen dospělí, ale také rodiče menších dětí.

Vzhledem k tomu, že děti v noci po posteli „cestují“ a ve dne ji používají při hraní, nemusí se rodiče obávat, že by se o postel zranily. Proto je celočalouněná postel vhodná i do dětského pokojíčku. V Materasso vyrábíme čalouněné postele na míru, a tak si můžete nechat zhotovit větší dětské jednolůžko o velikosti 120 nebo 140 cm × 200 cm. Menší čalouněná manželská postel 160 × 200 cm je ideální i do menších ložnic. U čalouněných postelí se nemusíte bát třísek, které mohou vzniknout poškozením dřevěné postele.

Design podle vašeho gusta

Z hlediska designu nabízí čalouněné postele mnohem více variací než masivní postele. Postel může být čalouněná látkou v jakékoliv barvě. Vyberte takovou, která bude ladit s ostatními barvami v ložnici. Kromě barvy si můžete vybrat i strukturu. Dáte přednost sametu, eko kůži, pravé kůži nebo látce? Díky bohaté nabídce postel jednoduše přizpůsobíte jakémukoliv vybavení pokoje. Do skandinávské ložnice se bude perfektně hodit bílé nebo šedé čalounění. Barva lila si bude skvěle rozumět s ložnicí ve stylu francouzského venkova.

Designovým prvkem je samo o sobě čelo postele. To může být minimalistické, ale také výrazné. Oblíbená jsou prošívání, zdobení knoflíky nebo geometrické tvary.

Jestliže zařizujete pokoj pro alergika, možná jste se dočetli, že čalouněná postel do takové ložnice nepatří. Pokud ovšem zvolíte čalounění eko kůží nebo netextilní látkou, může v takové posteli bez obav spát i osoba s respiračním onemocněním. Rám postele se totiž udržuje stejně snadno jako dřevěný rám. Vystačíte si s prachovkou.

Údržba

Řada lidí při výběru mezi masivem a čalouněním váhá kvůli údržbě. Věděli jste ale, že i čalounění se snadno udržuje? Pokud sáhnete po kožence, vystačíte si jen s prachovkou. U textilních potahů je ovšem nutné počítat s pravidelným vysáváním. Na rozdíl od masivu však nemusíte postel ošetřovat žádnými oleji ani jinými vyživujícími látkami, které si dřevo čas od času žádá.

Výhody a nevýhody masivních postelí

Masivní postele jsou oblíbené pro svůj přírodní původ. Jde o nadčasové kousky, které jsou vhodné i pro alergiky. Přestože si porozumí s různými interiérovými designy, nejsou vhodnou volbou pro všechny. Nehodí se například do strohého minimalismu, modernismu nebo futurismu.

Z hlediska pohodlí nemohou čalouněným postelím konkurovat. Přestože jsou i dřevěné postele k dostání s čelem, jde o tvrdý materiál, o který nevydržíte být dlouho opření. Uhození o dřevo je na rozdíl od čalounění bolestivé.

Masivní postel
Obrázek: Postele z masivu patří mezi klasiku.

Aby byla masivní postel skutečně kvalitní, je potřeba sáhnout po odolném dřevu. Postele ze smrku a borovice nemají tak dlouhou životnost jako postele například z buku a dubu. Bukové a dubové postele bývají zpravidla dražší. U dřevěných postelí je potřeba dbát na kvalitní konstrukci, aby nábytek nezačal časem vrzat.

Péče o masivní postel je při velké údržbě náročnější než u čalouněné postele. Zatímco postel čalouněnou látkou stačí při velkém úklidu vysát, masivní postel si čas od času žádá péči v podobě olejů či vosku. Záleží na povrchové úpravě.

Dřevo je citlivé na vlhkost vzduchu. Pokud je vzduch příliš vlhký, může začít dřevo bobtnat, při suchém vzduchu se naopak dřevo vysouší a zmenšuje, což může vést k problémům s vrzáním. Postupem času může u masivu docházet ke změnám barvy. Tohoto nešvaru se u čalouněných postelí bát nemusíte.

V ložnici by měla panovat střídmost

To, že by v ložnici měl být jen nezbytný nábytek, neznamená, že bude ložnice neosobní a neútulná. Pohodlí a styl do ložnice vnesete čalouněným nábytkem. K posteli můžete pořídit i pohodlné čalouněné křeslo. Díky čalouněnému křeslu může v ložnici vzniknout útulný čtecí koutek. Pokud si při čtení rádi natáhnete nohy, pořiďte ke křeslu i pohodlnou podnožku.

Po stranách čalouněné postele samozřejmě nesmí chybět noční stolky, které by měly být vzhledem k „masivnosti“ postele spíše subtilnější. Vsaďte na jednoduchou kombinaci masivu a kovu. Pokud máte větší ložnici, tak velmi praktickým doplňkem je podlouhlý čalouněný taburet v podobě truhly nebo lavice.

Jestliže si chcete užívat skutečně pohodlného spánku a odpočinku, sáhněte po měkké čalouněné posteli, která vaší ložnici dodá styl.

Sdílet tento článek