Zjistěte, proč americké postele nabízejí nejpohodlnější odpočinek

Zjistěte, proč americké postele nabízejí nejpohodlnější odpočinek
31 Srp

Americké postele se v Severní Americe začaly vyrábět již v 19. století. Do Evropy se dostaly o něco později a okamžitě získaly status nejpohodlnějších postelí. Zatímco dříve byly dostupné jen pro nejluxusnější hotely, dnes v nich můžete spát i ve svých ložnicích. Zjistěte, jaký vliv má konstrukce americké postele na to, jak pohodlně se vyspíte.

Chcete americkou, kontinentální nebo boxspringovou postel?

Než se začtete do následujících řádků, které vám odhalí specifické vlastnosti amerických postelí, měli byste se zorientovat i v názvosloví. Narazili jste také na pojmy boxspringová nebo kontinentální postel a zajímá vás, jak se od sebe odlišují? Odpověď je jednoduchá. Nijak. Pojmy jako boxspringová nebo kontinentální jsou synonymy pro americkou postel.

Americká postel se od té klasické liší unikátní konstrukcí

Pro americké postele je typická vysoko položená ložná plocha, kterou ocení nejen senioři a lidé s pohybovými obtížemi. Ovšem tu mohou mít i klasické postele. Stačí sáhnout po vyšším rámu, který doplníte vyšší matrací. Na první pohled od sebe tedy klasické vysoké a americké postele nerozeznáte. Pokud ale půjdete do hloubky a pustíte se do zkoumání konstrukcí obou postelí, zjistíte, že vzhled je snad to jediné, co klasické vysoké a americké postele spojuje.

Zatímco do rámu tradiční postele musíte vybrat ještě rošt a k němu vhodnou matraci, u boxspringové postele vybíráte pouze matraci a případně horní tenkou matraci neboli topper. Zjistěte, z jakých částí se americká postel skládá.

Pružinová základna

Základnu postele tvoří rám z masivního dřeva, který je vyplněný pružinovou konstrukcí. Nejčastěji se jedná o pružiny typu bonell, které jsou spolu propojené přídavnými spirálami. Tato pružinová základna je náhradou za obyčejný rošt, který najdete v každé klasické posteli.

Výhodou pružinového základu je to, že spolu s matrací dokáže nejpřesněji reagovat na zatížení, které spáč na matraci vyvíjí. Během spánku vás nic netlačí, a tak nemusíte měnit spánkové polohy tak často jako u lamelového či laťkového roštu. Spíte tedy klidněji.

Kromě toho se bonellové pružiny pyšní vysokou nosností, a tak se v luxusní americké posteli královsky vyspí i osoby s vyšší tělesnou hmotností. Nesmíme zapomenout ani na vynikající cirkulaci vzduchu a účinnou regulaci vlhkosti, o které se stará pružinový základ. Během spánku se nepřehříváte a díky cirkulaci vzduchu z matrace odchází vlhkost. Eliminuje se tak výskyt mikrobů a plísní.

Hlavní spací matrace

Na boxspringový základ se pokládá spací matrace. Tuto matraci si vybíráte s ohledem na své spánkové návyky i zdravotní problémy. Zvolit můžete matraci s taštičkovým pružinovým jádrem nebo dát přednost matracím z komfortních pěn a přírodních materiálů.

Mezi nejpohodlnější patří tzv. zónové matrace. Matrace je rozdělena do několika zón. Každá zóna má takovou tuhost, která odpovídá konkrétní části těla. Například v oblasti ramen je měkčí než v oblasti beder. Díky kombinaci různých tuhostí udržuje matrace vaši páteř při spánku ve zdravé poloze.

Designová postel s vysokým čelem
Obrázek: Spací matraci si vybíráte podle individuálních potřeb.

Tenká vrchní matrace neboli topper

Používání horní matrace není nezbytné, ale pokud chcete zažít skutečně pohodlný spánek, položte ji na hlavní matraci. Topper je 4 až 6 cm vysoká matrace, která může být měkčí či tužší. Dokáže tedy upravit celkovou tuhost matrace. Navíc, pokud máte v americké boxspringové posteli dvě matrace, topper mezi nimi „přemostí“ mezeru, a tak celá plocha vypadá jako jeden celek.

Kromě toho, že topper zkomfortňuje odpočinek na lůžku, chrání matraci před nečistotami a prachem. Navíc má snímatelný a pratelný potah, takže zvyšuje hygienu lůžka.

Hlavní přednosti vysokých amerických postelí

Pokud stále váháte mezi klasickou a boxspring postelí, zjistěte, jaké výhody vám vysoká kontinentální postel nabídne.

Systém trojité matrace dokonale kopíruje vaše tělo

Díky tomu, že v posteli najdete celkem 3 matrace (pružiny v základně, lehací matraci a topper), zažijete při spánku a odpočinku nejlepší pohodlí. Pružné vrstvy spolu spolupracují, a tak perfektně kopírují křivky vašeho těla. Navíc vyrovnávají tlak vyvíjený na matrace, takže ráno vstáváte bez bolavých zad, krční páteře nebo kloubů.

Vysoká ložná plocha pro pohodlné vstávání i uléhání

To, že se americké postele často označují jako vysoké, má své odůvodnění. Na rozdíl od klasických postelí, které mají ložnou plochu ve výšce cca 50 cm od země, luxusní americké postele se chlubí ložnou plochou s výškou mezi 60 a 70 cm. Konečnou výšku máte ve svých rukách vy, jelikož ji ovlivňuje výška matrace. Proč je pohodlné mít postel s vysokou ložnou plochou?

  • Do postele se snadno uléhá.
  • Z postele se snadno vstává.
  • Jste vysoko od země, kde se drží a víří prach.
  • Neobtěžuje vás průvan od země.

Designové čelo umocní atmosféru ložnice

Neodmyslitelnou součástí luxusních amerických postelí je bezesporu vysoké čalouněné čelo. V Materasso vyrábíme vysoké americké postele na míru, a tak si můžete zvolit nejen barvu a typ potahové látky a provedení nožiček, ale také zpracování čela. Můžete postel doplnit čelem zdobeným prošíváním, čalounickými knoflíky nebo nýty. Čelo také může být seskládané z jednotlivých dílů.

Čelo je součástí postele nejen z estetických důvodů, ale také kvůli praktičnosti. Chrání vás před chladem ze stěny, v posteli se díky němu cítíte bezpečněji a hlavně vám poslouží jako pohodlná opěrka při čtení knihy, sledování filmu nebo povídání s partnerem.

Postel s čalouněným čelem
Obrázek: Vysoké čelo má designovou i praktickou funkci.

Nechte si luxusní americkou postel vyrobit na míru

Naše společnost vám vyrobí postel přesně podle vašich přání. Americké postele vyrábíme v klasickém rozměru 180 × 200 cm, ale bez problémů vyrobíme i postele delší, kratší, užší nebo širší.

Vysoké americké postele nemají úložný prostor. Část, ve které se u běžných postelí úložný prostor nachází, je totiž vyplněná pružinami. Na míru vám však můžeme vyrobit designovou postel, která kombinuje pohodlí srovnatelné s boxspringem a úložný prostor. Můžete si vybrat, zda bude úložný prostor přístupný ze stran, nebo od nohou.

Nedělejte v oblasti spánku kompromisy. Spěte na nejpohodlnějších postelích, které současný trh nabízí. Ustelte si v luxusní americké posteli.

Sdílet tento článek