Pohodlný spánek si v nadrozměrné posteli užijí nejen dlouháni

Pohodlný spánek si v nadrozměrné posteli užijí nejen dlouháni
25 Říj

Pro koho jsou určené nadstandardně velké postele? Pro vysoké spáče, ale také pro ty, kteří se při spaní rádi rozvalují a potřebují dostatek prostoru. Velké postele ocení i rodiny, které preferují společné spaní. Jak velké postele jsou na trhu k dostání a jak vyberete tu nejvhodnější?

Proč je správná délka postele důležitá?

Pár centimetrů tělesné výšky navíc nabízí celou řadu výhod. Pohodlně dosáhnete do horní police, lépe vidíte na koncertě, když před vámi stojí davy lidí. Jenže těchto pár centimetrů s sebou nese i nevýhody. Většina produktů je navržena pro průměrně velké osoby. Ti, kteří svojí výškou vybočují, si musí najít způsob, jak žít ve světě standardně velkých lidí.

My v Materasso vyrábíme postele i matrace na míru. Nezáleží na tom, jestli jste dlouháni, nebo trpaslíci. Vybavení z naší dílny vám zkrátka „lehne“. Věděli jste, že pokud spí vysocí lidé na krátké matraci, musí neustále „kroutit“ své tělo tak, aby se přizpůsobilo nevyhovující délce? Špatná poloha při spánku přitom může mít negativní dopady na fyzické i psychické zdraví.

Prodloužené postele a matrace jsou zhruba o 20 až 30 cm delší než je klasická délka. Proto se na nich pohodlně a nerušeně vyspíte, i když měříte přes 200 cm.

Nadrozměrné postele nejen pro dlouhány

Chcete se pohodlně vyspat? V tom případě potřebujete kvalitní matraci, ale také dostatečně velkou postel. Zatímco někdo se rád tulí, jiný se hodně „vrtí“ a potřebuje dostatek místa. Někdo zase měří 180 nebo 190 cm, a tak hrozí, že mu nohy budou vykukovat z postele. Některé rodiny si chtějí být co nejblíže, a tak rodiče společně s dětmi spí v jedné posteli. Z jakých postelí můžete vybírat?

  • King size bed – 180 × 200 cm, jde o klasickou velikost manželské postele.
  • Super king size bed – větší než king size bed s rozměry okolo 200 × 200 cm.
  • Family bed – obří postele, ve kterých se pohodlně vyspí celá rodina. Měří 270 × 230 cm.
  • Prodloužené postele – určené především pro spáče, kteří měří více jak 190 cm. Postel může mít prodlouženou délku 220 až 230 cm.

Na nadstandardně velké posteli se pohodlně vyspí všichni ti, kteří v noci často mění spánkovou polohu nebo se roztahují. Zároveň jsou tyto postele vhodné i pro spáče s vyšší hmotností.

S nadstandardně velkou postelí do velké ložnice

Výběr velikosti čalouněné postele není jen o velikosti spáčů nebo o spánkových návycích, ale také o velikosti ložnice. Jestliže máte malou ložnici, kterou zcela zaplníte postelí, budete se v ní cítit stísněně a frustrovaně. Navíc vám nezbude místo na noční stolky, případně komodu. Naopak ve velké ložnici bude king size postel zbytečně malá a vy se v ložnici budete cítit ztraceně.

Jakou velikost postele zvolit do větších a menších ložnic?

  • Malé ložničky – do ložnice, která má méně než 12 m², vybírejte menší postele. Typicky se jedná o větší jednolůžka s rozměry 140-160 × 200 cm.
  • Ložnice standardních rozměrů – velikost podlahové plochy je cca 12 m², což je tak akorát na postel a noční stolky. Do takové ložnice postavte standardní king size postel s rozměry 180 × 200 cm.
  • Obří luxusní ložnice – do ložnice o podlahové ploše větší než 14 m² můžete s přehledem umístit nadstandardně velké nebo prodloužené postele. Skvělou volbou jsou super king size bed s rozměry 200 × 200 cm a širší, ale také family bed.

Přestože obří family bed nejsou v našich zeměpisných šířkách tak časté, jejich obliba stoupá, a to zejména u rodin s menšími dětmi. Na popularitě totiž získává tzv. společné spaní.

Zejména v rodinách, do kterých přibylo miminko, se preferuje společné spaní. Říká se, že pokud spí maminka společně s miminkem, sladí se jejich spánkový rytmus. Maminky navíc mohou děti kojit v posteli. Maximální blízkost dítěte je pro maminku pohodlná také v tom, že v noci nemusí k plačícímu miminku vstávat, aby jej utěšila. Mnohdy stačí jen šepot nebo pohlazení a miminko usne.

Designová king size postel
Obrázek: Ve velké posteli maminky děťátko pohodlně nakojí.

Nadstandardně velké postele by měly mít výše položenou ložnou plochu

Kromě délky postele je velice důležitá i výška ložné plochy, která se měří od země po lehací část matrace. Dostatečně vysoká postel vám umožní pohodlné vstávání i uléhání bez zbytečného namáhání kolen a kyčlí.

Jak zjistíte potřebnou výšku postele?

  • Sedněte si na okraj postele,
  • spusťte nohy dolů tak, aby chodidla ležela celou plochou na zemi,
  • pokud je mezi stehenní a lýtkovou kostí úhel 90°, má postel optimální výšku.

Kromě pohodlného uléhání a vstávání je vysoká ložná plocha výhodná i v tom, že vás chrání před prachem vířícím u země a před průvanem. Zatímco klasické postele mají ložnou plochu ve výšce 40 cm nad zemí, u vysokých postelí s čalouněným čelem se výška ložné plochy pohybuje mezi 60 až 70 cm. Záleží na výšce matrace.

Jak by měla vypadat správná nadrozměrná postel?

Kromě potřebných rozměrů hraje důležitou roli také odolný materiál, dostatečně velká matrace a designové provedení.

Masivní postel je TOP

Z hlediska výrobních materiálů se můžete ve světě postelí setkat s kovem, laminem a masivem.

  • Kov – je odolný a má dlouhou životnost. Pocitově je však studený a hrozí, že spoje začnou časem vrzat.
  • Lamino – patří mezi levnější materiály a je k dostání v nejrůznějších dekorech včetně těch, které věrně napodobují dřevo. V porovnání s masivem a kovem má krátkou životnost. Nejedná se o nejkvalitnější materiál.
  • Masiv – pro výrobu postelí je nejoblíbenější. Jde o hypoalergenní materiál, který je vhodný i pro alergiky. Pyšní se dlouhou životností a odolností.

Designové zpracování

Z hlediska designu se největší oblibě těší čalouněné postele. V Materasso vyrábíme korpus postele z masivu, který následně opatříme měkkými pěnami a očalouníme látkou. Na výběr máte ze stovek druhů materiálů a tisíců barev. Postel je tedy příjemně měkká a po zakopnutí nebo po úderu o postel nehrozí zranění.

Součástí čalouněných postelí je vysoké čelo. To chrání spáče před chladem ze stěny, ale také mu dává pocit bezpečí. Kromě toho se jedná o komfortní prvek. O měkké čalouněné čelo postele se můžete opřít, třeba když v posteli čtete, koukáte na televizi, luštíte křížovku nebo si povídáte s partnerem.

Luxusní postel s čalouněným čelem
Obrázek: Vysoká čalouněná postel s čelem.

Větší postel si žádá větší matraci

Stejně jako se vyrábí standardizované postele, vyrábí se také standardizované matrace, které do postele pasují. Jenže, co když je vaše postel delší nebo širší? V naší dílně vám dokážeme vyrobit matraci na míru. Neobvyklé rozměry ani tvary pro nás nejsou překážkou.

U matrace si můžete vybrat:

  • Výšku – čím vyšší matrace, tím pohodlnější spánek. Nejpohodlnější a nejvyšší matrace dosahují výšky 30 cm.
  • Šířku a délku – nevyrábíme jen standardizované matrace 180 × 200 cm, ale také matrace nadstandardně dlouhé nebo široké.
  • Tuhost – existují 4 stupně tuhosti, přičemž nejoblíbenější jsou středně tvrdé matrace. Starší lidé by měli spát spíše na měkčích matracích. Osoby s vyšší hmotností na matracích tvrdších.
  • Výrobní materiál – matrace vyrábíme z celé řady materiálů. Bonellové a taštičkové matrace jsou nejvhodnější pro osoby s vyšší hmotností. Pro seniory vyrábíme speciální seniorské matrace se zpevněným krajem. Matrace z latexu a bio pěny ocení alergici. Pro ty, kteří mají problémy s klouby, jsou nejvhodnější matrace z líné pěny. V nabídce máme i matrace ze studené a PUR pěny.

Mezi nejpohodlnější matrace patří ortopedické zónové matrace. Matrace může mít až 7 zón. Každá zóna má jinou tuhost, která odpovídá konkrétní části těla. Díku tomu poskytuje opěrnému aparátu dostatečnou podporu a při spánku ho udržuje ve zdravé poloze. Zaujaly vás tyto matrace? Podívejte se na zónové matrace podrobněji.

Do dlouhé postele s dlouhým roštem

V dnešní době se těší oblibě boxspringové postele, které nemají rošt. Základnu tvoří pružiny, na které se pokládá hlavní spací matrace. Pružinová základna v plné míře nahrazuje rošt.

Jestliže preferujete klasickou postel s roštem, sáhněte po roštu, který svojí délkou a šířkou odpovídá délce a šířce rámu. Rošt vám do nadstandardně velké postele vyrobíme na míru.

V nabídce máme rošty:

  • laťkové – jde o pevné rošty, které se kombinují s pružinovými matracemi,
  • lamelové – pružné rošty vhodné pro pěnové matrace,
  • polohovací – rošty lze polohovat ručně i elektricky. Jsou vhodné nejen do postelí seniorů, ale všech, kteří touží po nejpohodlnějším spánku. Umožní nastavení optimální výšky hlavy i dolních končetin.

Nekrčte se v malé posteli. Užijte si pohodlný a zdravý spánek v lůžku, které odpovídá vaší výšce a nárokům na dostatek prostoru při spaní.

Sdílet tento článek