Podrobný průvodce výběrem postele, matrace a lůžkovin pro alergika

  • 7 minut čtení
Podrobný průvodce výběrem postele, matrace a lůžkovin pro alergika
21 Dub

Postel je nejdůležitějším nábytkem v ložnici. Musí být odolná a poskytovat kvalitní odpočinek. U alergiků se navíc klade důraz na to, aby se v ní nedrželi roztoči, bakterie a další alergeny. Z čeho by postel měla být vyrobena a jaká matrace a povlečení jsou pro alergiky nejvhodnější?

S jarem startuje pylová sezóna

Za pylovou sezónu se označuje období, ve kterém se v ovzduší vyskytují pyly. Trvá až 10 měsíců a dělí se do tří časových intervalů, přičemž pro každý z nich je typická jiná skupina alergenů:

  1. začátek jarního období – ve vzduchu se vyskytují pyly dřevin, tedy stromů a keřů,
  2. 2. polovina jara až 2. polovina léta – v tomto období je vzduch plný pylů travin a obilovin,
  3. vrcholící léto a nadcházející podzim – alergiky nejvíce potrápí alergeny bylin, ale také spory plísní.

Speciálně pro alergiky je proto dostupný pylový kalendář, ve kterém mohou sledovat, které pyly jsou právě „aktivní“. Kalendář je ovšem pouze orientační, jelikož pylová sezóna se řídí počasím.

Spíte špatně? Možná je na vině prostředí vaší ložnice

Jestliže v noci špatně spíte, máte ucpané dýchací cesty, ráno se budíte se suchými sliznicemi a podrážděnýma očima, pravděpodobně máte v ložnici alergen, na který vaše tělo reaguje. Mezi nejčastější spouštěče alergických reakcí patří:

  • prachoví roztoči – člověk, který trpí alergií na prach, je ve skutečnosti alergický na výtrusy prachových roztočů. Těm se nejlépe daří v ložním prádle, matracích, ale také v záclonách, závěsech a kobercích.
  • Plísně – vznikají ve vlhkém, teplém, tmavém a nedostatečně větraném prostředí. Můžete je najít ve skříni a dokonce i v matraci. Do matrace každou noc vypotíte až 1,5 l potu, a pokud se k ní nedostává dostatek čerstvého vzduchu, nemá vlhkost kam odcházet, a tak vytváří živnou půdu pro vznik plísní.
  • Pyly – největší koncentrace pylů se v ovzduší objevuje na jaře a na podzim. Do ložnice se pyly dostanou při větrání otevřeným oknem. Proto je vhodné jej opatřit ochrannou okenní sítí proti pylům. Pyly si do ložnice můžete donést i po procházce venku na oblečení a vlasech. Proto se vysvlékejte a oblečení nechávejte ideálně v předsíni a před spaním si umývejte vlasy.
  • Alergeny domácích mazlíčků – mnoho lidí trápí alergie na zvířata. Alergeny se nejčastěji nacházejí ve zvířecí srsti, ale také v jejich slinách. Jestliže se svým mazlíčkem spíte v posteli, usazují se alergeny v matraci i na povlečení. Kromě toho mají tendenci poletovat vzduchem, takže se v ložnici mohou držet i několik hodin.

Abyste si v ložnici kvalitně odpočinuli, je potřeba zajistit zdravé prostředí. Nezapomeňte tedy pravidelně větrat, utírat prach, vysávat a vytírat podlahu a udržovat ložnici v čistotě. Kromě toho vybírejte povlečení, matrace, polštáře a přikrývky z hypoalergenních materiálů.

Postel pro alergika by měla být z masivu

Postel je královnou ložnice. Kromě toho, že musí být dostatečně velká a odolná, je v případě alergiků důležitý i výrobní materiál. Lidé s respiračním onemocněním by se měli vyhýbat celočalouněným rámům, jelikož se v nich drží roztoči. Jejich eliminace je možná pravidelnou údržbou, která ovšem zabere spoustu času a stejně nebude 100%. Další variantou je postel z lamina, ale u té hrozí alergie na lepidla.

Pro alergiky je nejvhodnější postel z přírodních materiálů, ideálně z masivu v jednoduchém provedení. Dřevo je přírodní a 100% hypoalergenní materiál. Taková postel se navíc snadno udržuje. Stačí ji pravidelně otírat od prachu. Vzhledem k údržbě je vhodné, aby byl rám jednoduchý bez zbytečného zdobení a frézování, ve kterém by se mohl držet prach.

Designová postel
Obrázek: Podlaha pod postelí by se měla snadno udržovat.

Alergici by měli zvolit postel, která je bez úložného prostoru. Ten mnohdy zabraňuje správné cirkulaci vzduchu v matraci, ve které se mohou začít tvořit plísně. Kromě toho se v něm drží prach, což je jeden z nejdráždivějších alergenů. Nejlepší volbou jsou proto postele bez úložného prostoru, pod kterými snadno vysajete, případně vytřete.

Sladké spaní na antialergické matraci

Kromě postele má na kvalitu spánku alergiků vliv i matrace. Speciálně pro osoby, které trpí dýchacím onemocněním, existují matrace, které zabraňují alergickým reakcím. Jsou totiž vyrobeny ze speciálních vysoce hygienických materiálů, díky nimž se v matracích nedrží bakterie a roztoči, jež mohou způsobovat alergické reakce.

Matrace pro alergiky se vyrábějí ze speciálních látek, ve kterých nedochází ke vzniku plísní ani k množení bakterií. Obvykle se jedná o prodyšné pěny či přírodní materiály. Kromě toho je možné matraci opatřit také ochranným potahem obohaceným o látky, které eliminují alergické projevy. Potahy je obvykle možné prát na vysokou teplotu, díky níž se veškeré alergeny odstraní.

Typickým zástupcem antialergické matrace je COMFORT Antibacterial, která je tvořena z komfortních pěn. Střed jádra je doplněn o antibakteriální pěnu s úpravou SANITIZED, která poskytuje ochranu proti bakteriím, roztočům a plísním. Součástí matrace je potah pratelný na 60 °C, což je optimální teplota pro zničení všech bakterií a alergenů.

Matrace pro alergika
Obrázek: Matrace s jádrem z antialergické pěny.

Lůžkoviny a ložní prádlo, ve kterých si alergeny neškrtnou

Zdravý spánek podpoříte nejen matrací vhodnou pro alergiky, ale také správným výběrem lůžkovin a povlečení.

Lůžkoviny pro alergiky

Projevů alergie se zbavíte, pokud zvolíte lůžkoviny vyplněné dutým vláknem. Rovněž je vhodné, aby je bylo možné prát. Rozhodně byste se měli vyhnout organické výplni, kterou je peří nebo ovčí rouno.

Do čeho lůžkoviny povléct?

Při výběru povlečení se zaměřte na materiál, ale také kvalitu provedení. Ložní prádlo byste totiž měli prát nejméně 1krát za 2 týdny, a to na 60 °C, ideálně na 95 °C. Maximální teplotu praní najdete na štítku. Už při teplotě 60 °C se zbavíte veškerých alergenů. Sušení se kvůli šíření alergenů vzduchem nedoporučuje venku, ale spíše v sušičce.

Nejlepším materiálem je bavlna, která snese vysoké teploty praní, je příjemná, prodyšná a absorbuje pot. Další možností je mikrovlákno. To sice nemá přírodní původ, ale neusazují se v něm roztoči. Sáhnout můžete i po bambusu, jenž skvěle odvádí pot od pokožky.

Dopřejte si klidný spánek bez svědění, škrábání a smrkání. Antibakteriální matrace můžete pořídit u vybraných prodejců, kteří nabízí produkty Materasso.

Sdílet tento článek