Vliv čistého vzduchu na organismus a zdravý spánek

  • 7 minut čtení
Vliv čistého vzduchu na organismus a zdravý spánek
28 Pro

Věděli jste, že v průběhu dne se člověk nadechne zhruba 20000krát? Každý den tak člověk spotřebuje přibližně 15 kg vzduchu. Tušíte však, jaký vzduch doma dýcháte? V tomto článku se dozvíte, jaké jsou důsledky dýchání špatného vzduchu a také jak dosáhnout čistého vzduchu v ložnici a dalších místnostech.

Důsledky dýchání špatného vzduchu

Dýchání špatného vzduchu může vést k únavě a dlouhodobým chronickým zdravotním potížím. Výzkumy prokázaly, že i malá koncentrace škodlivých látek ve vzduchu může mít vliv na vznik nebo zhoršení některých civilizačních onemocnění, k nimž patří respirační problémy, pálení očí, nervozita, únava, ale také závažná onemocnění, jako je například rakovina.

Čerstvý vzduch naopak zlepšuje koncentraci, pomáhá bojovat s únavou a také posiluje naši imunitu.

Jaký vliv má znečištěný vzduch na spánek?

Dýchání znečištěného vzduchu má dopad také na kvalitu spánku a způsobuje řadu problémů se spaním. Pokud totiž vdechneme škodlivé látky, které se usadí v těle, může dojít ke zhoršení dýchání a zpomalení regeneračních procesů. V důsledku toho se můžete každé ráno probouzet unavení s bolestmi hlavy a podrážděním sliznice.

Vliv vzduchu na spánek
Jste neustále unavení a špatně spíte? Možná máte v domácnosti nekvalitní vzduch.

Měření kvality vzduchu v domácnosti

V první řadě je důležité sledovat prostřednictvím senzorů hladinu koncentrace CO2. Vysoká hladina totiž snižuje soustředění a zvyšuje únavu. Bezpečná a zdravá hladina CO2 je do 700 ppm.

Je třeba říci, že koncentrace škodlivých látek je ve vnitřních prostorách dvakrát až pětkrát větší než venku. Kromě přítomnosti škodlivin ve vzduchu byste měli měřit také teplotu a vlhkost a na pracovišti i možnou přítomnost plynů.

Teplota v ložnici

Optimální je teplota od 18 °C do 20 °C. Pokud je nižší, hůř se nám usíná a fáze hlubokého spánku se zkracuje (organizmus se brání podchlazení). Při vyšší teplotě usínáme snáze, ale v noci se začneme potit, REM se zkracuje a máme tendenci se odkopávat, což neprospívá našim kloubům.

Věděli jste, že v ložnici by mělo být zhruba o 4 stupně méně, než ve zbytku bytu? Zejména v letním období to může být problém. Proto se podívejte na srovnání mobilních klimatizací a vychutnejte si co nejkvalitnější spánek.

Jaká je optimální vlhkost vzduchu v ložnici?

Jistě nám dáte za pravdu, že pro kvalitní a hluboký spánek je důležitá správná teplota v ložnici. Neméně důležitá je však i vlhkost vzduchu. Ta by se v zimě měla pohybovat od 45 do 60 % a v létě od 40 do 55 %. Příliš nízká a příliš vysoká vlhkost totiž není prospěšná pro naše zdraví.

Jak dosáhnout čistého vzduchu?

Odpovědí je správné větrání v pokoji a také zvlhčování vzduchu. V některých lokalitách je však ovzduší znečištěné, takže pokud budete větrat, znečištěný vzduch vpustíte do ložnice.

V České republice znečištěné ovzduší představuje dlouhodobý problém a je příčinou řady onemocnění. Bohužel v současnosti většina lidí žije v nevyhovujícím prostředí. Možná ale nemáte chuť brát si hypotéku na výstavbu domu uprostřed idylické přírody, jen abyste měli dostatek čerstvého vzduchu. Je zde ale alternativa, která vás nezadluží na dalších 30 let. Čistička vzduchu nebo zvlhčovač vzduchu se může stát vaším ideálním společníkem. Tyto přístroje vám zajistí čerstvý vzduch bez nutnosti měnit životní styl nebo se stěhovat. Můžete zůstat v pohodlí svého domova a přitom dýchat čistý vzduch, jaký byste našli v přírodě, daleko od rušivých elementů městského života.

Zdravotní matrace
Větráním si do domácnosti vpouštíte čerstvý vzduch, ale také spoustu škodlivin.

Čistička vzduchu pro zdravý spánek

Možností, jak snadno a rychle dosáhnout ideálního ovzduší v ložnici, jsou čističky vzduchu. Ty by měly být nedílnou součástí domácností, ve kterých žijí lidé s alergiemi nebo respiračními onemocněními. Vhodné jsou však pro všechny, kteří chtějí dýchat čistý vzduch. Správně zvolená čistička vzduchu dokáže zachytit téměř 100 % polétavých nečistot v podobě prachu, pylu, roztočů a plísní, kouře, bakterií, alergenů a virů.

TIP: Čistička vzduchu Philips 4000i Series

Vhodnou volbou je například čistička vzduchu Philips 4000i Series, která dokáže zachytit a odstranit až 99,97 % nežádoucích pevných částic a plynů. Tato čistička dokáže vzduch v ložnici o rozloze 20 m2 vyčistit už za pouhých 6 minut. Pokud potřebujete v noci absolutní ticho, potěší vás, že v noci čistička vzduchu sníží hlučnost a vyzařované světlo na minimum.

Zvlhčovače vzduchu

V případě, že chcete mít v ložnici optimální vlhkost vzduchu, přijdou vám vhod zvlhčovače vzduchu, které díky odpařovací technologii zabraňují šíření bakterií a také bílého prachu z minerálů, jež obsahuje voda. Kromě toho můžete zvolit i kombinované přístroje, ty se jednak postarají o vyčištění vzduchu a jednak o jeho zvlhčení.

Čističky vzduchu nejen do ložnice

Vzhledem k tomu, že čistý vzduch ovlivňuje kvalitu spánku, je velmi důležité, aby byl v ložnici, ve které trávíme zhruba třetinu svého života. Čistička vzduchu by vám v ložnici neměla chybět vzhledem ke ztížené možnosti větrání během noci.

Dalším pokojem, do kterého byste měli vpustit čistý vzduch, je obývací pokoj. I v něm totiž lidé tráví dost času. I když obývák obvykle oproti ložnici nabízí více možností větrání, pravidelné větrání na druhou stranu může souviset s vpuštěním více škodlivin zvenčí.

Čistý vzduch do pracovny i na pracoviště

Pracujete z domu ve své pracovně? Asi už správně tušíte, že je důležité během dne dýchat čerstvý vzduch, který ovlivňuje naši pozornost i zdraví.

Čistý vzduch by měl být samozřejmě také na pracovišti. Prací totiž trávíme zhruba třetinu dne a čerstvý vzduch má vliv na kvalitu práce. Jednoduše by se dalo říci, že čistý vzduch bychom ideálně měli dýchat všude tam, kde pravidelně trávíme svůj čas.

Co dalšího ovlivňuje kvalitu spánku?

Kromě čistého vzduchu kvalitu spánku ovlivňuje také celá řada dalších věcí. Jedná se zejména o kvalitní matraci, jež tělu poskytuje dostatečnou oporu, a také dostatečně velkou a komfortní postel pro zdravý spánek. Usínat a spát se vám bude také lépe, pokud zvolíte vhodný polštář.

A jaká jsou další doporučení pro lidi, kteří v noci špatně spí a trápí je nedostatek spánku? Alespoň hodinu před spánkem byste se měli vyhnout modrému světlu vyzařujícímu z obrazovek a také nepít alkohol a nápoje s kofeinem. Dopomoci k lepšímu spánku vám může i zdravá strava a dostatek pohybu.

Pár tipů na závěr

Cirkulaci vzduchu v místnosti může ovlivnit špatně umístěný nábytek nebo záclony. Pokud tedy budete větrat, zajistěte volný prostor pro proudění vzduchu. Myslete na to, že nábytek by neměl být příliš blízko stěn, v těchto místech by pak mohly vznikat plísně. Vzdálenost mezi stěnou a nábytkem by měla být cca 10 cm.

V případě, že si pořídíte čističku vzduchu, nemějte během čištění vzduchu otevřená okna. Proces je totiž účinný jen v uzavřených prostorech.

Sdílet tento článek