blog
19.05.2023

Usínáte v ložnici při televizi? Zjistěte, jaký vliv to má na spánkovou hygienu

„Mám si dát do ložnice televizi?“ Otázka, která lidi rozděluje na dva tábory. Zatímco jeden by bez televize v ložnici nedal ani ránu, druhý mluví o působení modrého světla na kvalitu spánku. Co je potřeba vědět před tím, než se rozhodnete, zda svoji ložnici vybavíte televizí?

Ložnice je místem pro relaxaci

Jaký je rozdíl mezi ložnicí a obývacím pokojem? Obývací pokoj je místností určenou pro setkávání a zábavu. Ložnice je soukromý intimní prostor, ve kterém se máte cítit uvolněně a bezpečně. Máte v něm relaxovat, zklidnit se a odpočívat. A to se vám s modrým světlem, které obrazovka televize vyzařuje, rozhodně nepovede.

Existují důvody, proč mít v ložnici televizi?

Pokud budete dlouze přemýšlet, jistě přijdete na pár důvodů, kvůli kterým je výhodné televizi v ložnici mít. Jedním z nich je například pohodlí. Je mnohem příjemnější sledovat oblíbený pořad z měkké vyhřáté postele než z gauče v obýváku. Navíc, když při sledování televize z postele usnete, nemusíte se přesouvat z obýváku do ložnice.

Díky televizi můžete v ložnici vykouzlit originální atmosféru. Pusťte si třeba praskající oheň v krbu, bublání potůčku, šumění moře nebo ptáčky cvrlikající v lese. Pro navození nálady jsou tyto programy jako stvořené. Přestože s sebou televize v ložnici přináší pár výhod, existuje i řada nevýhod. A těch je mnohem více.

9 důvodů, proč se televize v ložnici nedoporučuje

Televize je rušivý element, kterým v ložnici naděláte více škody než užitku. Jaké jsou hlavní nevýhody televize v místnosti, ve které máte především odpočívat?

1. Modré světlo a jeho vliv na spánek

Samotná televize jako přístroj váš spánek nijak neovlivňuje. Negativní vliv na něj má modré světlo, které obrazovka televize vyzařuje. Zejména večer potlačuje modré světlo produkci melatoninu. Jedná se o hormon, který našemu tělu říká, že se cítí unavené a mělo by jít spát.

Pokud se večer vystavujete modrému záření z obrazovek tabletů, mobilů a televizí, vysílají se do vašeho mozku signály, které mu říkají, že je ještě den. V mozku stále pracuje melanopsin, což je fotopigment, který vašemu tělu říká, aby přestalo produkovat melatonin.

Takto dochází k narušení přirozeného cirkadiánního rytmu neboli vnitřních hodin, které se řídí podle střídání dne a noci. Důsledkem mohou být poruchy spánku, problémy s imunitou i náchylnost k častějším zánětům v těle.

Přestože působení modrého světla můžete odfiltrovat speciálními brýlemi na modré světlo, neměli byste alespoň 90 minut před spaním koukat do světelných obrazovek.

modré světlo před spaním
Obrázek: Modré světlo narušuje spánek. 

2. Televize nedává prostor komunikaci mezi partnery

Nejen pároví terapeuti vědí, že komunikace mezi partnery je klíčová. Pokud před spaním sledujete televizi, nemáte chuť se bavit s partnerem nebo rodinou. Raději se oddáváte programovému proudu. Vzpomeňte si ale na to, že přes den jste většinou tak vytížení, že nemáte čas na příjemnou konverzaci.

Proto večer raději věnujte povídání s partnerem, přáteli nebo rodinou. Zeptejte se, jaký byl jejich den, co se jim povedlo, nebo co je zítra čeká. Mluvte o čemkoliv, co vás napadne. Ukažte zájem o své okolí. Přinese vám to daleko více než bezduché sledování televize.

3. Méně milostného dobrodružství

Ložnice je místo, ve kterém máte nejen odpočívat, ale také ho sdílet s partnerem. Televize je rušivým elementem, který vás může odvádět od potřeby blízkosti vašeho partnera. Intimita se může začít postupně vytrácet, což není pro vztah vůbec dobré.

4. Nemáte čas na rekapitulaci dne

Televize vás plní informacemi, které se na vás valí z každého kanálu. Nezáleží na tom, jestli právě běží reklamy, dokumentární seriál, vzdělávací pořad nebo celovečerní film. Váš mozek je v neustálém běhu. Stále přijímá a zpracovává nové informace.

Věděli jste, že to, na co myslíte před spaním, do určité míry ovlivňuje, jak se budete cítit další den? Před usnutím byste si měli zrekapitulovat, jak váš den vypadal. Napište si do diáře, na co nesmíte následující den zapomenout.

Udělejte si čas na meditaci a přemýšlejte o tom, co se vám dnešní den povedlo a za co jste vděční. Pokud místo toho budete koukat na telku, o tuto drahocennou reflexi přijdete.

meditace před spaním
Obrázek: Před spaním raději meditujte. 

5. Málo času na čtení

Právě kvůli sledování televize nemá řada lidí čas číst oblíbenou knihu nebo časopis. Čtení je přitom činnost, která se před spaním doporučuje. Nejde o pasivní, ale o aktivní vstřebávání informací, při kterém navíc zapojujete svoji fantazii. Výhodou je, že si nenamáháte oči jako při sledování televizní nebo jiné obrazovky.

6. Zvýšení elektromagnetického smogu

Veškerá elektronika vyzařuje elektromagnetický smog, a to i v případě, že je vypnutá. Stačí totiž, že je zapojená v zásuvce, a elektromagnetický smog je s vámi. U citlivých jedinců může tento smog způsobovat:

  • bolesti hlavy,
  • migrény,
  • spánkové poruchy,
  • psychickou nepohodu,
  • srdeční a nervové potíže.

Proto se doporučuje mít v ložnici jen minimum elektroniky a na noc ji vytahovat ze zásuvky.

elektronika v ložnici
Obrázek: Elektronika vytváří elektromagnetický smog. 

7. Vyšší spotřeba elektrické energie

Sledování televize se odrazí na vašem účtu za elektřinu. Věděli jste, že čím větší obrazovka je, tím více „žere“? Vzhledem ke zvyšujícím se cenám za elektrickou energii se vyplatí si před spaním raději povídat nebo číst. Ostatně tyto činnosti prospějí i vaší duševní pohodě.

8. Sledováním televize si kazíte oči

Večer se obvykle televize sleduje ve tmě. A právě kontrast mezi tmou v místnosti a zářivou obrazovkou je pro vaše oči škodlivý. Takové sledování vede k pocitu unavených očí, ale také k bolestem hlavy nebo migrénám.

9. Prostorová omezení a estetika prostředí

Větší televize může v malé ložnici rušit harmonickou atmosféru, dominovat prostoru a stát se hlavním prvkem místnosti, což narušuje celkovou pohodu. Když si vyberete pro malou místnost velkou obrazovku, může být problematická pozorovací vzdálenost. Sledování z příliš blízké vzdálenosti s nedostatečným rozlišením může vést k rozmazanému obrazu a namáhání očí. Proto je důležité zohlednit pozorovací vzdálenost a správné rozlišení při výběru televize pro ložnici.

Kvalitu spánku ovlivňuje nejen modré světlo, ale také matrace a rošt

Věděli jste, že i když se vám při sledování televize dobře usíná, nespíte tak kvalitně jako v tichu? Vaše mysl a tělo si totiž nedokážou dostatečně odpočinout. Ostatně jedno z pravidel spánkové hygieny říká, že byste měli spát v maximální tmě a tichu.

Pokud v ložnici televizi nemáte, a přesto spíte nekvalitně, možná je chyba ve špatné matraci nebo celkovém designu ložnice.

Odpočiňte si na kvalitní matraci

Jak zjistíte, že je potřeba vyměnit matraci?

  • Je starší než 7 let,
  • ráno se budíte neodpočinutí, protože se v noci musíte stále převalovat a měnit spánkové polohy,
  • matrace je proležená,
  • u pružinové matrace vás pružiny tlačí a vržou,
  • matrace má potrhaný obal a při doteku cítíte prohlubně.

Kvůli spánku na nekvalitní matraci vás může bolet hlava, krční páteř, bedra, ploténky, kyčle atd.

kvalitní matrace
Obrázek: Na spánek má vliv kvalita matrace a roštu. 

Vyberte si novou matraci a odpovídající rošt

Jestliže si chcete užít ten nejkvalitnější spánek, dopřejte si novou postel s perfektní matrací a odpovídajícím roštem. Rošt totiž matraci pomáhá rozložit tlak, který na ni při spánku vyvíjíte. Jaké faktory sledovat při výběru matrace a roštu?

Při výběru matrace se zaměřte na:

  • Délku – měla by být o 25 cm delší, než je vaše výška.
  • Výšku matrace – nejpohodlnější spánek nabízí matrace s výškou 20 cm a více.
  • Nosnost – sáhněte po matraci, která má zhruba o 5 kg vyšší nosnost, než je vaše hmotnost.
  • Výrobní materiály – zvolte podle nároků na spánek a zdravotních problémů.

Při výběru roštu si promyslete, zda budete chtít nepolohovací, nebo polohovací model. Polohovací rošty jsou vhodné pouze pro pěnové matrace. Nehodí se pro matrace pružinové. Tyto rošty umožňují polohování v oblasti hlavy a dolních končetin. Polohování přitom může být manuální, nebo elektrické.

Jaké parametry při výběru roštu sledovat?

  • Nosnost – nosnost roštu by měla být o 10 kg vyšší než je vaše hmotnost.
  • Polohování – rozhodněte se, zda chcete nepolohovací, nebo polohovací model.
  • Provedení – na výběr máte buď laťkové, nebo lamelové rošty. Laťkové rošty jsou vhodnější pro vyšší a pružinové matrace, protože tyto rošty nejsou pružné. Lamelové rošty pruží, a tak na ně můžete položit i tenčí matraci.

Promyšlený design ložnice

Abyste se v ložnici cítili maximálně pohodlně, měli byste umírněně pracovat s nábytkem i barevným pojetím. Do ložnice se nejlépe hodí:

  • modrá,
  • zelená,
  • světle růžová,
  • bílá,
  • béžová,
  • šedá.

Mezi nevhodné barvy patří:

  • červená,
  • tmavě fialová,
  • tmavě hnědá,
  • černá,
  • oranžová.

Dominantním nábytkem je vždy postel. Nejpohodlnější odpočinek a nejluxusnější vzhled nabízejí vysoké čalouněné postele s čelem. Při zařizování nábytkem pamatujte na vzdušnost. V ložnici byste se měli cítit volně, a nikoliv stísněně.

Spěte v ložnici, která je harmonická, bez elektromagnetického smogu a bez zbytečného modrého světla.

Publikováno 19.05.2023
I ty se chces pořádně vyspat? Podívej se na naše matrace