Jak zjistíte, že spíte na nevyhovující matraci?

Jak zjistíte, že spíte na nevyhovující matraci?
23 Zář

Budíte se ráno celí rozlámaní a neodpočinutí? Může se jednat o projev větší fyzické aktivity, které jste se věnovali předchozí den. Také to může být důsledek většího stresu, kterému jste vystaveni. Víte ale, že na vině může být i špatná matrace? Jak poznáte, že vám současná matrace nevyhovuje?

Nekvalitní spánek a bolavá záda? Příčinou může být nevhodná matrace

Mnozí lidé žijí v omylu a myslí si, že matraci pořizují na celý život. Jenže životnost matrace je omezená. Třebaže vám výrobce garantuje záruku na 10 nebo 20 let, zhruba po 8 letech byste měli matraci vyměnit za novou. Nemusí být přitom výrazněji opotřebovaná, ale pěna časem ztrácí své ortopedické vlastnosti, přičemž na vině je mimo jiné i vlhkost z potu. Kromě toho se doporučuje matraci po 8 letech vyměnit z hygienického hlediska.

Každou noc totiž vypotíme mezi 0,5–1 l, přičemž se část odpaří a část se vsákne do matrace. V matraci také ulpívají částečky prachu, nečistot, vlasů i kůže. Dohromady vytvoří ideální prostředí pro vznik plísní a množení bakterií, které mohou způsobovat respirační onemocnění. I když se o matraci správně staráte (obracíte ji, větráte, vysáváte), je po zhruba osmi letech nejvyšší čas na její výměnu.

Jak poznat, že mi matrace „neleží“?

Nevyhovující matrace může být příčinou celé řady zdravotních komplikací. Lidé obvykle bolest hlavy a zad řeší pomocí prášků na bolest. Komplikací se přitom mohou zbavit správně vybraným lůžkem. Důležitá je nejen matrace, ale také polštář.

Samotní lékaři potvrzují, že špatný výběr matrace a polštáře hraje při rozvoji potíží s opěrným aparátem nezanedbatelnou roli. Kvalitní výrobky přitom mohou být skvělou prevencí před bolestmi:

  • hlavy,
  • krční páteře,
  • beder,
  • plotének,
  • kyčlí atd.

Pokud trpíte bolestí hlavy, doporučuje se nemít vysoký polštář pod hlavou a nespat na nekvalitních molitanech a proleželých matracích. Spáč je totiž dlouhou dobu v nepřirozené poloze, která se projeví bolestí. Proleželá matrace nedokáže spáči poskytnout dostatečnou oporu páteře a kloubů.

Mezi další komplikace spojené s nevhodnou matrací patří špatné zakřivení páteře ve spánku, které způsobuje blokády, útlak nervů, nespavost nebo deprese.

Zdravotní matrace
Obrázek: Z nevhodné matrace vás mohou bolet záda.

Komplikace spojené s nekvalitním spánkem

Jestliže budete dlouhodobější nekvalitní spánek bagatelizovat, mohou se dostavit nepříjemné komplikace.

  • Nesoustředěnost – kvůli nedostatečnému odpočinku jste nesoustředění a nemůžete dělat více věcí najednou.
  • Nedostatek kreativity – chybí vám svěží nápady, nejste schopni improvizovat a problémy řešit efektivně.
  • Komplikace se srdcem – během fází REM spánku dochází ke snížení krevního tlaku. Pokud jsou tyto fáze narušeny, nedochází ke snižování tlaku, což se může projevit srdečními komplikacemi.
  • Stres – během spánku se vyplavují hormony, které snižují stres. Pokud je však spánek nekvalitní, žijete v permanentním stresu, který vede k nebezpečnému vysokému krevnímu tlaku.
  • Tloustnutí – při špatném spánku se zpomaluje metabolismus. Nedochází k efektivnímu spalování tuků, což se projeví přibíráním na váze.

Jak poznat, že to má matrace za sebou?

Kromě toho, že vás může po ránu bolet celé tělo nebo se cítíte neodpočinutí, existují i další znamení, která vám odhalí, že je na čase se poohlédnout po novém výrobku.

  • Proležené části – matrace má prohlubně na místech, která jsou vystavena největší zátěži (typicky bedra a ramena).
  • Zápach – jestliže se z vaší matrace line nevábný zápach, není s výměnou na co čekat.

Jak na výběr vhodné matrace?

Jedním z velkých mýtů je přesvědčení, že tvrdá matrace je nejzdravější. Není tomu ale tak. Každý člověk má jiné nároky na spánek. Každé tělo reaguje na tuhost matrace jinak. Pokud sáhnete po příliš tvrdé matraci, dočkáte se nezdravých protitlaků třeba na kyčelním kloubu nebo ramenech. Tvrdost je potřeba vybrat s ohledem na váš pocit pohodlí, hmotnost a spánkovou polohu.

Elektricky polohovací rošt
Obrázek: Novou matraci vybírejte i s ohledem na rošt.

Jakých parametrů se při výběru matrace držet?

  • Délka – matrace by vaši výšku měla přesahovat o 20–25 cm.
  • Výška – čím vyšší matrace, tím lépe se vám na ní bude spát. Kromě toho se na vyšší matrace lépe ulehá a také se z nich jednoduše vstává. Optimální výška se pohybuje mezi 17 a 22 cm.
  • Nosnost – nepodceňujte při výběru matrace svoji hmotnost. Nosnost matrace by měla být alespoň o 10–20 % vyšší než je vaše váha. Budete tak mít jistotu, že se matrace jen tak neproleží.
  • Tvrdost – vybírejte podle věku, spánkové polohy, hmotnosti, ale také zdravotních problémů. Velmi měkká matrace je vhodná pro osoby spící na boku a vážící do 70 kg. Na měkké spí lidé střídající polohy a spící na boku s hmotností od 70 do 100 kg. Tvrdá matrace je pro spáče do 120 kg, kteří střídají polohy a spí na břiše. Velmi tvrdá je pro lidi spící na zádech a vážící do 150 kg.

Zapomínat nesmíte ani na správnou kombinaci matrace a roštu. Ne každý rošt je vhodný pro každou matraci.

  • Pevný rošt – pro pružinové matrace a pěnové matrace se vzduchovými kanálky.
  • Pružný lamelový rošt – pro pěnové a latexové matrace nebo matrace s kokosovou deskou.
  • Polohovací rošty – pro latexové matrace nebo matrace z líné, studené a jiných elastických pěn.

S volbou vhodné matrace vám může pomoci unikátní měřicí deka X-SENSOR. Její součástí jsou tlakové senzory, které zmapují tlak vašeho těla vyvíjený na matraci, a tak pomůže určit, která matrace pro vás bude nejvhodnější.

Nepodceňuje kvalitu matrace. Spěte na takové, ze které ráno vstáváte svěží a odpočinutí.

Sdílet tento článek