Matrace a rošt spolu musí perfektně ladit. Jak je správně vybrat?

Matrace a rošt spolu musí perfektně ladit. Jak je správně vybrat?
26 Říj

Jestliže si chcete užít kvalitní regenerační spánek, je důležité vybrat nejen vhodnou matraci, ale také rošt, který podpoří její správné fungování. Matraci totiž není možné položit jen tak na nějaký rošt. Správný rošt pomáhá rozložit tlak, který je na matraci vyvíjen, a také podporuje její provětrávání. Co se hodí při kombinování roštu a matrace znát?

V kostce: vybíráme matraci a rošt

Při výběru matrace i roštu je potřeba se držet určitých základních pravidel, která vám pomohou vybrat ten nejvhodnější výrobek.

Výběr matrace

Pokud uvažujete nad koupí nové matrace, berte v potaz:

  • rozměry – matrace by měla být o 20–25 cm delší, než je výška spáče.
  • Nosnost – nosnost by měla být vždy zhruba o 10 až 20 % vyšší, než je hmotnost spáče.
  • Tvrdost – měla by odpovídat spánkové poloze a hmotnosti spáče.
  • Výška – výška kvalitní matrace se pohybuje od 17 do 22 cm. Pamatujte, že z vyšší matrace se lépe vstává. Nižší matrace nedokážou poskytnout potřebnou oporu pro záda a ani dostatečně komfortní odpočinek.
  • Materiál – volte podle svých preferencí, zdravotních omezení, spánkové polohy, ale také podle typu roštu.

Výběr roštu

Jak správně vybírat rošt?

  • Hmotnost spáče – rošt by měl svojí nosností přesahovat hmotnost spáče o 10 až 15 kg.
  • Typ matrace – flexibilní materiály se hodí na rošty polohovací a lamelové, neohebné a přírodní materiály se pokládají na rošty pevné.
  • Zdravotní stav – lidé se sníženou pohyblivostí ocení elektricky polohovatelné rošty.
  • Spánkové návyky – pokud v posteli čtete nebo sledujete televizi, oceníte rošt polohovací.

Jak na správnou kombinaci matrace a roštu

Podkladů neboli postelových roštů pod matraci existuje několik druhů. Správný vyberte podle toho, na jaké matraci spíte. Při výběru roštů narazíte na 3 základní provedení, přičemž každé má jiné vlastnosti a je vhodné pro jinou matraci.

  • Pevný,
  • pružný,
  • polohovací.

NÁŠ TIP: Hlavní funkcí roštu je pomáhat matraci rozkládat tlak, ale také jí zajišťovat správnou cirkulaci vzduchu. Jestliže máte postel s úložným prostorem, který je zaplněný až k roštu, nemůže matrace správně dýchat, což vede ke vzniku plísní a množení mikroorganismů.

Pro jaké matrace je vhodný pevný rošt

Za pevný rošt se považuje buď deska, nebo pevný laťový rošt, které nedokážou pružit. Proto bude spaní na matracích uložených na pevných roštech tvrdší.

Pevná plná deska

Je nejlevnějším „roštem“. Vzhledem k tomu, že nemá žádné mezery, které by umožňovaly správnou cirkulaci vzduchu v matraci, je zde komplikovanější otázka hygieny matrace. Člověk za noc vypotí několik decilitrů potu, který se částečně vsákne do pyžama, ložního prádla, ale také do matrace. Aby nezačala matrace plesnivět, musí z ní být vlhkost odváděna. Vzhledem k tomu, že pevné desce chybí otvory pro proudění vzduchu a odvádění vlhkosti, je možné na ni položit pouze matrace se specifikou konstrukcí, která zajišťuje odvod vlhkosti.

Matrace vhodné na plnou desku:

  • pružinové či taštičkové matrace, které jsou plné vzduchu a dokážou se lépe odvětrávat,
  • pěnové matrace se vzduchovými kanálky či jiným technickým řešením, které zlepšuje odvětrávání.

Nevhodné matrace pro plnou desku:

  • pěnové bez technologie odvětrávání. Tyto matrace mohou zplesnivět.

Pevný laťový rošt

Jedná se o rošt, který se skládá z různého počtu pevných latěk. Ty mohou být upevněny přímo v rámu nebo jsou spojeny textilními šňůrkami. Vzhledem k tomu, že rošt nepruží, musí toto obstarat matrace. Proto se pro tento typ roštu nehodí tenké matrace, kterým pomáhají pružit rošty lamelové. Spaní na tenké matraci s pevným roštem bude tvrdší.

Masivní rošt
Obrázek: Pevný rošt je vhodný pro pružné matrace.

Vhodné matrace pro pevný laťový rošt:

  • pružinové a taštičkové matrace,
  • pěnové matrace s dostatečně hrubou pěnou, která se postará o odpružení.

Nevhodné matrace pro pevný laťový rošt:

  • tenké matrace, které nepruží (pokud nepreferujete spánek na tvrdším podkladu).

Pro jaké matrace je vhodný pružný rošt

Pružný rošt se skládá z pružných lamel. Vzhledem k tomu, že rošt pruží a dokáže matraci s odpružením pomoci, je ideální především pro materiály, kterým výrazná pružnost chybí. Proto jsou vhodné pro matrace pěnové či z latexu, které sice dokážou perfektně kopírovat tvar těla, ale nejsou tolik pružné. Problém s pružností je výraznější také u matrací s nižší výškou.

Díky pružnosti roštu se můžete spolehnout na prodloužení životnosti matrace. Vzhledem k tomu, že lamely dokážou odpružit část tlaku, který je na matrace vyvíjený, je matrace méně zatěžovaná, a proto déle vydrží.

Lamelový rošt
Obrázek: Lamelový rošt pomůže zvýšit pružnost matrace.

Vhodné matrace pro pružný rošt:

Pro jaké matrace je vhodný polohovací rošt

Polohovací rošty jsou tvořeny pružnými lamelami. Polohování je možné buď ručně, nebo elektricky, a to v oblasti hlavy a nohou. Elektricky ovládané lamelové rošty ocení především starší lidé nebo osoby po operacích. Díky polohování si můžete nastavit optimální výšku v oblasti hlavy, nohou nebo v obou částech.

Polohovatelné rošty jsou kompatibilní s matracemi z pružných materiálů. Proto se nemusíte na ně bát položit matrace latexové, z líné pěny nebo ze studené pěny a dalších elastických pěn. Pěnové matrace se na roštu snadno ohnou a poté opět vrátí do původní polohy. Na polohovatelné rošty ovšem nepatří matrace pružinové a taštičkové nebo matrace s kokosovou deskou, které by se polohováním mohly poškodit.

Elektricky polohovací rošt
Obrázek: Polohovací rošty si rozumí s flexibilními pěnovými materiály.

Vhodné matrace pro polohovací rošty:

  • latexové,
  • z líné, studené či jiné elastické pěny.

Nevhodné matrace pro polohovatelné rošty:

  • pružinové a taštičkové matrace,
  • matrace s kokosovou deskou.

Pokud chcete naplno využít veškerých anatomických vlastností, které vaše matrace nabízí, zkombinujte ji se správným roštem. Navíc jí zajistíte i delší životnost.

Sdílet tento článek