Jak vybrat správnou matraci

Jak vybrat správnou matraci
17 Kvě

Potřebujete novou matraci, ale nevíte, jakou vybrat? Při výběru vás může překvapit, na kolik typů můžete narazit. Pro výrobu se používá celá řada materiálů, přičemž každý z nich má jiné vlastnosti. Díky rozmanitosti výrobních materiálů si můžete vybrat takový výrobek, který bude přesně odpovídat vašim požadavkům.

Výběr správné matrace v kostce

Než se pustíme do popisu konkrétních kroků, které se se správným výběrem matrace pojí, nastíníme vám několik parametrů, na které je potřeba brát zřetel.

  • Rozměry – pamatujte, že matrace by měla vždy být o 20 – 25 centimetrů delší, než je vaše výška. Šířka pro matraci na jednolůžko je 90 centimetrů.
  • Výška – ideální výška matrace se pohybuje okolo 17 – 22 centimetrů. Pamatujte, že čím vyšší matraci si pořídíte, tím lépe se vám z ní bude vstávat. Zhruba jednu čtvrtinu by však měla krýt bočnice, aby matrace z postele nesjížděla.
  • Tvrdost – vybírejte podle své hmotnosti, preferované poloze spánku a věku.
  • Materiál – volte na základě svých preferencí, potřeb a typu roštu.
  • Nosnost – odvíjí se od vaší hmotnosti, ale je dobré myslet i na rezervu.

Před samotným nákupem je vhodné si matraci vyzkoušet. Položte se na ni a nejméně pět minut ležte ve svých oblíbených spánkových polohách.

Charakteristika výrobních materiálů kvalitních matrací

Výrobních materiálů existuje celá řada. Jejich vlastnosti vám přiblížíme v následujících odstavcích.

Latexové matrace

Latexové matrace patří k měkčím matracím a obvykle je seženete v provedení velmi měkkém a měkkém (stupeň 1 a 2). Mezi jejich klíčové vlastnosti patří vysoká elasticita, díky které se dobře přizpůsobí tvaru těla. Těšit se můžete na dlouhou životnost, během které si matrace zachovávají své vlastnosti. Střed matrace obvykle tvoří deska z kokosových vláken, PUR nebo HR pěny, díky kterým matrace získává na tuhosti.

Matrace z latexu není vhodné používat ve vlhkém prostředí. Kvůli jejich menší prodyšnosti se nedoporučují lidem trpícím alergií ani osobám, které se nadměrně potí. Nejlepším podkladem je lamelový rošt. Vzhledem k nedostatečné prodyšnosti se nehodí na pevné desky.

Pěnové matrace

Pěnové matrace se vyrábějí z různých druhů pěn, které se mezi sebou mohou také kombinovat. Díky tomu jsou k dostání pěnové matrace různých tuhostí a vlastností. Nejvhodnějším podkladem jsou lamelové rošty.

Matrace z PUR pěny

Matrace z PUR pěny neboli polyuretanu jsou známé také pod označením molitanové. Jejich největší předností je poměrně nízká pořizovací cena, ale také dobrá pružnost, tvarová stálost a výborný odpor proti stlačení. Dostupné jsou v různých stupních tvrdosti.

Matrace z HR studené pěny

Studená pěna se od PUR pěny liší především velikostí pórů, které jsou větší. Díky tomu je prodyšnější, má vyšší elasticitu a lepší tvarovou stálost. Přes velké póry dostatečně cirkuluje vzduch, takže se eliminuje výskyt roztočů. Jedna matrace může být tvořena několika pěnami různých tvrdostí, čímž dochází k zónování. HR pěna se nejčastěji kombinuje s PUR či línou pěnou, což vede k dosažení lepších vlastností.

Matrace z líné pěny

Je unikátní díky možnosti měnit tvrdost v závislosti na teplotě těla. Při kontaktu s lidským tělem měkne, takže se optimálně přizpůsobí jeho křivkám. Matraci z líné pěny volí nejčastěji lidé, kteří jsou citliví na otlačeniny, proleženiny nebo trpí bolestmi zad a kloubů.Zjistěte vše o antidekubitní matrace proti proleženinám. Líná pěna poskytuje páteři dostatečnou oporu a pozitivně působí na krevní oběh. Podívejte se jestli nespíte na proleželé matraci.

Matrace z Bio pěny

Jedná se o novější přírodní materiál, který si své příznivce získal především pozitivním dopadem na ekologii, vyrábí se totiž z přírodních olejů. Matrace jsou odolnější proti mikrobům, plísním a houbám, takže po nich mohou sáhnout i alergici. Charakteristickým rysem je elasticita, odolnost i dobré ortopedické vlastnosti. Položit je můžete na většinu dostupných roštů.

Matrace z Elliocell pěny

Matrace z Elliocelli jsou vyplněny značkovou PUR pěnou s vysokou hustotou, která může dosahovat až 35 kilogramů na metr krychlový.

Sendvičové matrace

Sendvičové matrace se vyrábí z několika vrstev pěn odlišných typů a tuhostí. Matrace se tak přizpůsobí přesně na míru vašim požadavkům.

Zdravotní a ortopedické matrace

Zdravotní a ortopedické matrace nejsou jedno a to samé. Pro ortopedickou je charakteristická podpora kosternímu systému a správné rozložení váhy.

Zdravotní poznáte podle certifikace deklarující zdravotní prostředek. Certifikace se udělují na základě rozsáhlých testů podle toho, pro jaké řešení zdravotních komplikací je určena (může být například antialergická nebo působit proti proleženinám). Dalším vodítkem je snížená sazba DPH, která u zdravotnických pomůcek nedosahuje 19, ale jen 9 %.

Lenka Hrušková ze Státního ústavu pro kontrolu léčiv uvádí, že pokud chce osoba usazená v České republice uvádět na trh nebo dovážet zdravotnické prostředky, musí se dle § 26 ZoZP zaregistrovat do Registru zdravotnických prostředků (RZPRO). Po potvrzení registrace musí osoba podat žádost o notifikace zdravotnického prostředku, který na trh uvádí nebo dodává podle paragrafu § 31 nebo § 33 ZoZP prostřednictvím RZPRO. Po schválení Ústav vydá Rozhodnutí o notifikaci zdravotnického prostředku, který můžete následně najít na adrese se seznamem zdravotnických pomůcek. Po splnění těchto náležitostí může matrace nést označení zdravotní.

V České republice zatím není žádná Materasso matrace zdravotní, ale pokoušíme se o zařazení do registru zdravotních pomůcek. Na Slovensku je situace jiná, hned několik našich matracích je registrováno jako zdravotních. Podívejte se do slovenské databáze zdravotních pomůcek. Pokud si vyberte některou z těchto matrací, bude dobře sloužit starším lidem i těm, kteří mají zdravotní problémy a musí trávit více času na lůžku.

Pružinové matrace

Pružinové matrace prodělaly významný vývoj, takže je již nemůžeme srovnávat s těmi, na kterých jste spali u babičky. Nehodí se pro ručně ani elektricky polohovatelné rošty.
Díky novým způsobům zpracování se pružinové matrace dokážou skvěle přizpůsobit tvaru těla a pružiny se neprotlačují na povrch. Jádro může být vyplněno buď klasickými bonellovými pružinami, nebo pružinami taštičkovými či mikrotaštičkovými.

  • Bonellové pružiny jsou mezi s sebou vzájemně propojeny přídavnými pérky. Ložná plocha je tak odolná a pevná. Matrace jsou tvrdší než pěnové a vyznačují se vysokou odolností proti proležení.
  • Taštičkové matrace jsou tvořeny několika sty pružinami, z nichž se každá zvlášť vkládá do vzájemně propojených textilních pouzder. Matrace tak lépe rozkládají váhu a poskytují tělu dostatečnou oporu. Efektivně kopírují tvar těla.
  • Matrace z mikrotaštiček tvoří několik tisíc pružin, které jsou všity do vlastního textilního pouzdra. Dobře se přizpůsobí tvaru těla, na rozdíl od dvou výše jmenovaných jsou měkčí.
Matrace s taštičkovými pružinami
Obrázek: Matrace s taštičkovou výplní.

Tvrdost matrace

Při výběru matrace narazíte nejčastěji na čtyři tvrdosti od měkkých až po extra tvrdé. Při výběru vždy zohledněte vaši hmotnost. Maximální nosnost matrace by měla vaši hmotnost zhruba o 5 kilogramů převyšovat.

Mezi nejčastěji pořizované matrace patří ty s označením 1 a 2, které uspokojí potřeby většiny spáčů. Osoby s nižší hmotností mohou sáhnout po měkkých matracích, osoby s vyšší hmotností zase po těch tvrdších, které páteři poskytnou dostatečnou oporu.

Jak vybrat matraci
Údaje v tabulce jsou pouze orientační. Při výběru matrace vždy zhodnoťte své individuální požadavky a preference.
Matrace na míru
Obrázek: Matraci volte podle svých preferencí.

Velmi měkká matrace

Pro výrobu velmi měkkých matrací se nejčastěji používá latex nebo pěna. Mezi jejich dobré vlastnosti patří elasticita a přizpůsobivost. Při spaní nedochází k proleženinám. Jsou vhodné pro starší nebo méně pohyblivé osoby.

Měkká matrace

Druhý stupeň tvrdosti patří mezi nejoblíbenější. Nespíte ani na tvrdém ani na příliš měkkém. Pro výrobu se používá celá řada materiálů. K dostání jsou matrace polyuretanové, pružinové, ze studené pěny či sendvičové. Jsou dobrou volbou pro všechny, jejichž hmotnost nepřesahuje 100 kilogramů.

Tvrdá matrace

Po tvrdosti číslo tři nejčastěji sahají mladí lidé a osoby s vyšší hmotností. Páteři poskytuje dostatečnou oporu, ale rozhodnout byste se pro ni měli jen v případě, že preferujete tvrdší spaní. K dostání je nejčastěji v sendvičovém a pružinovém provedení.

Velmi tvrdá

Matrace s touto tvrdostí je vhodná pro osoby s vyšší hmotností. Spíše než ženy po nich sahají muži. Výrobní materiál nejčastěji tvoří polyuretanové pěny s příměsí kokosového vlákna. Jedná se o nejtvrdší matrace na trhu, takže byste je měli zvolit ve chvíli, kdy skutečně požadujete spaní na tvrdém.

Sendvičová matrace s vysokou nosností
Obrázek: Matrace s vysokou nosností z několika typů pěn.

Kombinované tvrdosti

K dostání jsou také matrace, které tvrdost kombinují. Jedna strana může být měkčí či tvrdší než druhá. Dostupné jsou také partnerské matrace s dvojí tvrdostí. Každý partner má tedy možnost spát na jiném stupni tvrdosti.

Zónování: Jiná tvrdost pro každou část těla

Hlavním úkolem zónování je poskytnutí dostatečné opory pro každou část těla. Jinou tvrdost vyžaduje oblast hlavy, zad i dolních končetin. Obecně platí, čím více zón, tím kvalitnější spánek.
Nejvyšší počet zón na matraci je sedm:

  1. zóna – jde o vyvýšenou zónu v oblasti šíje.
  2. zóna – odlehčená zóna nacházející se v oblasti ramen.
  3. zóna – podpírá záda.
  4. zóna – jedná se o vyztuženou část pro kyčle.
  5. zóna – odlehčená zóna pro dolní končetiny.
  6. zóna – měkčí zóna určená pro lýtka.
  7. zóna – jedná se o středně tvrdou zónu podpírající nohy od kotníků směrem dolů.
Matrace se zónami

Prodyšnost, parametr důležitý nejen pro alergiky

Prodyšnou matraci by měli volit nejen osoby trpící dýchacími obtížemi, ale také lidé, kteří se nadměrně potí. Pokud nebude přes matraci dobře cirkulovat vzduch, stane se zázemím pro bakterie, plísně a roztoče.

Proto by mezi jednotlivými vrstvami měly být příčné průřezy nebo alespoň speciální vrstvy z přírodních a dobře prodyšných materiálů, mezi které patří například kokosové vlákno, koňské žíně, mořská tráva nebo agáve.

Sdílet tento článek