Zjistěte, co je to antidekubitní matrace a pro koho je určena

  • 7 minut čtení
Zjistěte, co je to antidekubitní matrace a pro koho je určena
29 Zář

Při výběru matrace pro osobu, která netrpí vážnými zdravotními problémy nebo není dlouhodobě upoutaná na lůžko, na antidekubitní matraci pravděpodobně nenarazíte. Jestliže však spadáte do výše jmenované skupiny, měla by být antidekubitní matrace neboli matrace proti proleženinám ve středu vašeho hledáčku. Výrazně se totiž podílí na pohodlí v posteli a zdravotním stavu pacienta.

Matrace proti proleženinám
Obrázek: Antidekubitní matrace zabraňuje proleženinám.

Proč má matrace v názvu pojem antidekubitní?

Matrace proti proleženinám neboli antidekubitní matrace dostaly svůj název podle dekubitů, což v odborné lékařské terminologii označuje proleženinu. Proleženiny jsou závažným zdravotním problémem, který se těžko léčí, a proto je lepší mu předcházet. Antidekubitní matrace pomohou proleženinám předejít, ale také pomohou při jejich léčení. Tyto matrace působí na tělo podobně jako masáž, která stimuluje krevní oběh nejen v kůži, ale také v hlubokých tkáních.

Proleženiny ve zkratce

Dekubity jsou rozsáhlé rány, které se objevují především u osob, které jsou dlouhodobě připoutané na lůžko. Nemusí přitom jít jen o starší osoby, ale také třeba o sportovce nebo mladší osoby po úrazu s dlouhou dobou rekonvalescence.

Proleženiny jsou reakcí na lokální tlak na kůži. Obvykle se objevují v místech, kde je malá vrstva tukové nebo svalové tkáně. Tlak, který vzniká mezi kůží a podložkou (postelí, respektive matrací), stlačuje tkáně. Ty se přestanou prokrvovat a okysličovat, a tak dochází k jejich odumírání neboli nekróze, kterou dále následuje infekce.

Nebezpečnému tlaku jsou nejvíce vystaveny tkáně na kostních výčnělcích. Mluvíme o kyčelních kloubech, sakrálních výběžcích, křížové kosti nebo kostrči. Objevit se však mohou také na:

  • patách,
  • zadní části hlavy,
  • ramenou,
  • na boční straně kolen,
  • na kotnících,
  • okolo lopatek.

Proleženiny se podle závažnosti dělí na předstupeň, u kterého je ještě velká naděje, že se vzniku bolestivého otlaku podaří zabránit, a dále do 4 stupňů podle závažnosti. Čtvrtý stupeň je přitom nejhorší.

Dekubitům je lepší předcházet, pomoci může i matrace proti proleženinám

Nejjednodušší ochranou před proleženinami je zamezení nebo zmírnění tlaku na nejohroženější místa na těle. Jak na to?

  1. Nezbytné je pravidelné polohování, tedy střídání poloh ležícího pacienta,
  2. používání antidekubitních matrací společně s dalšími pomůckami (opěrky pod paty, lokty, polohovací klíny, válce atd.),
  3. pečlivá hygiena a krémování kůže v případě, že se již objevily zarudlé skvrny,
  4. strava bohatá na kvalitní bílkoviny a dostatečný pitný režim,
  5. konzultace s lékařem.

2 základní typy matrací proti proleženinám

Na trhu se můžete setkat se dvěma typy antidekubitních matrací, které se od sebe odlišují svým vzhledem i funkcemi.

Zdravotní matrace
Obrázek: Antidekubitní matrace se speciální povrchovou úpravou.

1. Aktivní antidekubitní matrace

Jednoduše je můžeme popsat jako pohyblivé nafukovací matrace. Tvoří je několik vzduchových komor, které se střídavě nafukují a vyfukují. Pohyb vzduchu má na starosti elektrický kompresor. Díky střídání tlaku na jednotlivé části těla se snižuje riziko vzniku dekubitů. Podle konstrukce můžete narazit na:

  • bublinkové a válcové modely bez pěnové podložky – pokládají se na stávající matraci,
  • matrace s pěnovou podložkou – pokládá se přímo na rošt postele. Spodní část tvoří nosná konstrukce, horní je opatřena nafukovacím systémem.

Některé aktivní matrace mají i doplňkové funkce, mezi které patří:

  • nastavení doby cyklu mezi nafukováním a vyfukováním,
  • samostatný okruh pro polštář,
  • rychlé vyfouknutí a nafouknutí,
  • kontrolka tlaku,
  • statický režim.

2. Pasivní antidekubitní matrace

Pasivní matrace na první pohled připomínají klasické matrace a lze je takto i používat. Mohou je používat jak osoby upoutané dlouhodobě na lůžko, tak všichni ti, kteří si zakládají na kvalitním spánku. Obvykle se vyrábějí z kvalitních pěn a jsou doplněny speciální úpravou. Konstrukce takovéto matrace proti proleženinám je rozdělena do anatomických zón a její svrchní vrstva je příčně i podélně perforovaná. Tyto zářezy zajišťují rovnoměrné rozložení váhy, ale také optimální cirkulaci vzduchu, odvod vlhkosti a správnou termoregulaci. Některé pasivní antidekubitní matrace jsou oboustranné, přičemž každá strana má jinou tvrdost.

Oboustranná matrace
Obrázek: Oboustranná pasivní matrace proti proleženinám.

Matrace proti proleženinám jsou obvykle opatřeny snímatelným a pratelným potahem. Zip po obvodu může být opatřen chlopní, která matraci chrání proti znečištění tekutinou. Některé potahy mohou být antibakteriální, paropropustné nebo mít voděodolnou povrchovou úpravu.

Matrace si musí rozumět s roštem

Antidekubitní matrace je obvykle možné položit jak na polohovatelný, tak na klasický rošt. O vhodném typu roštu by vás měl informovat přímo výrobce. Vzhledem k tomu, že je dlouhodobě ležící pacienty nutné polohovat, je vhodné sáhnout po roštu polohovatelném.

Rošty mohou být polohovatelné ručně či elektricky. Sáhnout můžete po provedeních, která umožňují polohovat pouze hlavu nebo nohy, ale také po těch, která umožňují větší variabilitu polohování.

Antidekubitní matraci využijí nejen dlouhodobě nemocní

Matrace proti proleženinám není určena jen pro starší osoby upoutané na lůžko. Doporučuje se také pro:

  • rekonvalescenty po úraze,
  • ležící pacienty s ortopedickými problémy,
  • děti se zdravotními problémy, které omezují jejich hybnost.

Jaké přínosy tento typ matrace nabízí?

  • Působí jako prevence před vznikem proleženin,
  • dokáže pomoci při léčbě vzniklých dekubitů,
  • díky masážnímu efektu pomáhá prokrvování ohrožených částí těla.

Antidekubitní matrace z nabídky Materasso

Bohatá nabídka matrací Materasso zahrnuje také matrace proti proleženinám.

Aloe Senior

Matraci Aloe Senior tvoří pěna aloe vera, v jádru je uložena taštičková pružina. Horní část matrace má speciální antidekubitní profil, který se postará o dokonalé rozložení hmotnosti a vynikající cirkulaci vzduchu. Matrace disponuje 7 anatomickými zónami tuhosti a speciálně zpevněným bokem pro snazší vstávání z postele. Výška matrace je 25 cm a nosnost 140 kg. Potah je pratelný na 60 °C. Matrace je vhodná na pevný rošt (deska, latě).

Comfort Senior

Comfort Senior je matrace vhodná pro dlouhodobě ležící pacienty. Před proleženinami je chrání speciální antidekubitní profil. Matrace je vhodná jak na rošty polohovatelné ručně, tak na rošty polohovatelné elektricky. Oboustranná matrace je z jedné strany tvořena viscoelastickou (línou) pěnou a z druhé strany pěnou NIGHTFLY. Střed jádra je vyztužen pěnou antibakteriální. Matrace má 7 anatomických zón a výšku 22 cm. Samozřejmostí je snímatelný a pratelný potah na 60 °C.

Swiss magic

Matrace Swiss magic je vyrobená ze studené pěny Avent O2, která je obohacena o přírodní složky z levandule a léčivých alpských bylin. Samozřejmostí je antidekubitní průřez, který podporuje šetrné podepření páteře a stará se o dokonalý odvod přebytkového tepla. Pěna se pyšní dlouhou životností, materiálovou odolností vůči vlhkosti a teplotě a také funkční stálostí. Disponuje 7 zónami tuhosti, její nosnost činí 130 kg a výška 22 cm. Pro zachování maximální hygieny je potah matrace snímatelný a pratelný na 60 °C.

Ortopedická matrace
Obrázek: Antidekubitní matrace s výtažky z bylin.

Matrace proti proleženinám by měly být nezbytnou výbavou osob se sníženou pohyblivostí, ale své místo si najdou také v postelích těch, kteří touží po zdravém spánku.

Sdílet tento článek