Jak vybrat povlečení a prostěradlo: rozměry, materiály i zapínání

  • 8 minut čtení
Jak vybrat povlečení a prostěradlo: rozměry, materiály i zapínání
05 Lis

Znáte přísloví: jak si kdo ustele, tak si lehne? Rozhodně byste na něj měli pamatovat při výběru ložního povlečení a prostěradla. Zaměřte se na kvalitní materiály, správné rozměry, ale také na zapínání, které vám usnadní výměnu prádla. Co všechno se vyplatí před pořízením vědět?

Kvalita postele se odráží na kvalitě spánku

Pokud si chcete užít zdravý a regenerující spánek, není nic důležitějšího než výběr správné postele a jejího vybavení. Rám postele je důležitý kvůli designu, ale ostatní se odráží na komfortu odpočinku. Nesmírně důležitý je správný výběr matrace, která se na kvalitě spánku podepisuje největší měrou. Matrace by měla vaší páteři poskytovat dostatečnou oporu. Tuhost vybírejte podle své hmotnosti a preferované spánkové polohy. Na matraci by měl ležet matracový chránič, který zvyšuje hygieničnost lůžka.

Až vyberete vhodnou matraci, je potřeba se zaměřit na výběr peřin, polštářů a jejich povlečení. Mezi nejoblíbenější peřiny patří ty z dutého vlákna, které jsou dokonale prodyšné, což oceníte zejména v létě. V zimě dokáže duté vlákno skvěle izolovat teplo, takže vám pod peřinou nebude chladno.

Z hlediska přínosu pro vaše zdraví a kvalitní spánek se největší oblibě těší anatomické polštáře se specifickým zakřivením. Díky několika možnostem provedení si můžete vybrat polštář, který vám bude poskytovat takovou oporu, která odpovídá vaší spánkové poloze nebo ulevuje problémům s krční páteří.

Prostěradlo vybírejte podle velikosti matrace

Při výběru prostěradla pamatujte na to, že přichází do styku s vaší pokožkou. Proto je důležité, aby vám bylo na dotek příjemné. Pozornost byste měli zaměřit také na jeho kvalitu. Pamatujte, že povlečení musí snést vaše převalování, a nekvalitní provedení by znamenalo rychlé opotřebení.

Typ prostěradla

Při výběru prostěradla narazíte na dvě provedení.

  1. Plachtové – jedná se o klasické bavlněné prostěradlo, které vypadá jako plachta. Má dostatečný přesah, a tak se snadno přehne pod matraci. U tohoto typu pamatujte na to, že se může během spánku shrnovat.
  2. Napínací – patří mezi nejoblíbenější. Po celém obvodu je pružný šev, který se přirozeně ohýbá pod matrací. Napínací prostěradlo se na matraci snadno umisťuje a díky gumovému obvodu nehrozí, že by se posunovalo nebo krabatilo.
Ložní prádlo
Obrázek: Plachtové prostěradlo nemá gumičku, a tak se může na matraci shrnovat.

Správná velikost prostěradla

Rozměr prostěradla závisí na velikosti matrace. Kromě šířky a délky je důležitá také výška matrace. Zatímco dříve byly k dostání matrace o výšce zhruba 15–20 cm, dnes si můžete vybírat z provedení s výškou i přes 30 cm. Pokud je vaše matrace vyšší než 20 cm, zvolte prostěradlo pro vysoké matrace. Tak budete mít jistotu, že bude matrace v prostěradle zcela „obalená“.

Povlečení jsou k dostání pro klasická jednolůžka v rozměru 90 × 200 cm, ale také pro dvojlůžka 180 × 200 cm. Prostěradla se vyrábí ve stejných velikostech jako matrace. Nezapomeňte, že pokud doma máte atypickou nebo prodlouženou matraci, musíte vybrat také správnou velikost prostěradla.

Prostěradla podle materiálů

Prostěradla jsou k dostání v celé řadě materiálů:

  • Bavlna – je přírodním materiálem, který snese praní i na vysoké teploty, a tak jej mohou používat i alergici. Bavlna dobře saje pot, v létě chladí a v zimě hřeje. Je však nutné ji žehlit.
  • Jersey – jedná se o úplet, který se skládá z bavlny a elastických vláken. Materiál je podobný tričkovině. Jersey prostěradla se nemusí žehlit a mohou se používat celoročně.
  • Froté – mají vysoké rohy, a tak se snadno přizpůsobí i vyšším matracím. Jedná se o trojrozměrný materiál, kdy třetí rozměr tvoří smyčky. Díky nim látka na dotek připomíná mech. Froté se vyrábí z bavlny, je měkké a hřeje, proto se hodí především v zimě.
  • Flanel – hustě tkaná látka, která se vyrábí z bavlny a následně upravuje česáním. Tak vzniká měkký jemný vlas na povrchu. Flanelová prostěradla jsou příjemná na dotek a pěkně hřejí. Ideální pro zimní večery.
  • Mikrovlákno – jedná se o 100% polyester, tedy umělé vlákno, ve kterém se nedrží bakterie, a tak je vhodné i pro alergiky. Jedná se o hřejivý a hebký materiál, který se používá především v zimě.

U povlečení berte v potaz rozměry, ale také design

Povlečení je v ložnici dominantním doplňkem. Proto by mělo ladit s celkovým konceptem ložnice. Do minimalistických ložnic se hodí geometrické a abstraktní tvary. Do vintage nebo vesnického stylu bude perfektní potisk květin, proužků nebo kostek. Roztomile vypadají i puntíky. Povlečení by mělo ladit s postelí.

Věděli jste, že v Materasso vyrábíme postele na míru? Můžete si vybrat barvu čalounění, náš vzorník zahrnuje více než 150 odstínů. V nabídce najdete i eko kůži. Kromě barev si můžete zvolit provedení čela a také nožiček. Na vlastní oči si můžete naše postele prohlédnout u prodejců Materasso.

Designová postel
Obrázek: Povlečení by mělo ladit s prostěradlem i postelí.

Ložní prádlo nejlépe vypadá v pastelových barvách, žluté, hnědé, oranžové nebo zelené. Zvolit můžete i křiklavější barvy. Pokud se vám okoukají, jednoduše povlečení vyměníte.

Pro jaký materiál se rozhodnout?

Stejně jako prostěradla, i povlečení jsou k dostání v pestré škále materiálů.

  • Bavlna – jde o klasiku, která se po dlouhou dobu těší velké oblibě. Bavlněné povlečení je měkké, prodyšné a dobře saje. Nevýhodou je údržba, která vyžaduje žehlení.
  • Krep – jde o bavlnu, která je strojově upravovaná. Střídají se zde hladké a nařasené pruhy. Díky tomu se krepové povlečení nežehlí. Ne každému ovšem úprava vyhovuje.
  • Mikrovlákno – jde o jemnou tkaninu z umělých vláken. Nejčastěji se jedná o 100% polyester. Tato povlečení jsou vhodná pro alergiky, jelikož se v nich nedrží bakterie a roztoči. Látka rychle schne a nemačká se.
  • Flanel – jedná se o bavlnu, která je z obou stran počesaná. Proto je látka jemná na dotek a hřeje. Dobře saje pot a izoluje teplo.
  • Satén – povlečení se nejčastěji vyrábí z bavlněného saténu, který je úžasný na dotek, a navíc krásně vypadá. Jeho výhoda tkví v tom, že se nemusí žehlit. Navíc si po dlouhou dobu udržuje barevnou stálost.

Způsoby zapínání

Při výběru povlečení nezapomeňte na zapínání. Ovlivňuje to, jak snadno se s ním bude manipulovat.

  • Zip – v dnešní době nejoblíbenější a nejmodernější. Se zipem se snadno manipuluje, a tak je výměna povlečení rychlá. Zip by měl být překrytý látkou, aby nikde neškrábal.
  • Knoflíky – dříve patřily k nejpoužívanějším zapínáním a ještě dnes na ně můžete narazit. Práce s nimi je ale zdlouhavější, a tak je nahrazují právě zipy.
Výběr vybavení postele
Obrázek: Knoflíkové zapínání nahrazuje stále oblíbenější zip.

Velikost povlečení

Při výběru povlečení si dobře změřte rozměr přikrývek a polštářů. Standardní povlečení pro jednu peřinu má rozměry 140 × 200 cm. V případě prodloužené peřiny pak 140 × 220 cm. Pro standardní polštář je povlečení o velikosti 70 × 90 cm. V případě francouzské peřiny, tedy jedné velké deky, pod kterou mohou spát dva, je velikost 200 × 200 cm nebo 240 × 240 cm.

Správná péče o povlečení

Ložní prádlo vybírejte také s ohledem na údržbu. Vzhledem k tomu, že je postel rájem pro roztoče a bakterie, měli byste ložní prádlo měnit nejméně jednou za dva týdny. Abyste se zbavili všech nečistot, mělo by být možné povlečení a prostěradlo prát nejméně na 60 °C. Jde o teplotu, při které zničíte veškeré mikroorganismy. Pokud netrpíte alergiemi, je možné prát i na 40 °C. Nezapomeňte nové ložní prádlo před prvním použitím vyprat. Povlečení a prostěradlo přichází do přímého styku s vaší pokožkou, proto si při jeho výběru nechte dostatek času. Pamatujte také na to, že by ložní prádlo mělo ladit s celou ložnicí.

Sdílet tento článek