Jak vybrat pohodlnou přistýlku pro domácí použití?

  • 6 minut čtení
Jak vybrat pohodlnou přistýlku pro domácí použití?
10 Bře

O hotelových přistýlkách jste už zřejmě slyšeli. Řeší se jimi další místo na spaní. Věděli jste ale, že si přistýlku můžete pořídit i domů? Je skvělým řešením pro přespání občasných návštěv, ale pokud sáhnete po kvalitním provedení, může spolehlivě nahradit i postel pro každodenní spaní.

Co všechno označuje pojem přistýlka?

Obecně se jako přistýlka chápe obvykle skládací lůžko s matrací. Často se ale tímto pojmem označuje pouze matrace. Matracová přistýlka je tenkou matrací, která se může označovat také jako topper. Výška matracové přistýlky se pohybuje mezi 4 až 6 cm a obvykle se pokládá na nosnou matraci nebo třeba gauč.

Jaké typy přistýlek existují?

Na trhu je celá řada přistýlek, a tak se můžete rozhodnout pro variantu, která se ve vaší domácnosti uplatní nejlépe.

  • Skládací postel – klasická hotelová přistýlka. Jde o postel, která je uprostřed rámu opatřená skládacím mechanismem. Skládá se „napůl“ a pro lepší transport může mít kolečka. Její součástí je laťkový rošt a kvalitní matrace, která se na přistýlku pokládá.
  • Rozkládací pohovky na spaní – rovněž se považují za přistýlky. Vzhledem k tomu, že nejsou určeny pro každodenní spaní, nejsou příliš pohodlné. V otáčení během spánku může bránit opěrka.
  • Sofabed – speciální rozkládací pohovka určená pro každodenní spaní. Její výhodou je pohodlná matrace, která může mít výšku až 18 cm. Proto nabídne stejně kvalitní odpočinek jako standardní postel. Může mít velikost jedno- i dvojlůžka.
  • Přistýlka jako taburet – jde o chytré řešení v případě, že potřebujete místo pro občasné přespání návštěv, ale zároveň nemůžete mít postel neustále rozloženou. Tato přistýlka se skládá natřikrát. Po složení a zakrytí sukénkou se z přistýlky stane stylový taburet, který poslouží jako místo pro sezení navíc.
  • Přistýlka jako matrace – můžete ji položit například na gauč, na podlahu, ale také na matraci v posteli.
Matracový topper
Obrázek: Spaní na gauči není nejpohodlnější.

Na co se při výběru přistýlky zaměřit?

Kromě samotného typu přistýlky se vyplatí sledovat:

  • Konstrukci – chtějte kvalitní a odolnou konstrukci, která nevrže a je stabilní i v momentě, kdy se na posteli budou vaši hosté otáčet. Pokud se vaší přistýlkou stane skládací postel, chtějte, aby měla kolečka, která usnadňují transport.
  • Rozměry – zamyslete se nad tím, zda bude přistýlka pro jednoho, nebo dva spáče. Podle toho vybírejte její rozměry. Zohledněte také fakt, aby se vám přistýlka vešla do místnosti.
  • Design – je důležitý zejména tehdy, kdy se rozhodnete pro sofabed. Její design by měl být takový, aby ladil s místností a byl příjemný na pohled.

Využití přistýlky v domácnosti

Využití přistýlky závisí na tom, pro jaké provedení se rozhodnete.

Skládací přistýlky

Obvykle nemají tak kvalitní matraci jako sofabed. Jsou doplněny matrací s výškou do 10 cm, což je předurčuje pouze pro občasné přespání. Pokud u vás čas od času přespí návštěva, jistě je přistýlka neurazí. Skládací přistýlka v podobě taburetu je skvělým řešením pro byty, ve kterých není dostatek skladovacího prostoru. Přistýlku nemusíte uklízet, ale používat ji jako místo pro sezení. Má tedy hned dvě funkce, a to jako taburet a jako postel. Pokud se rozhodnete pro klasickou skládací postel, která se složí na dvě poloviny, bude potřeba ji někam uklidit, aby nepřekážela. Na rozdíl od taburetu totiž další využití nemá.

Sofabed

Rozkládací pohovka s integrovanou vysokou matrací spolehlivě nahradí postel pro každodenní spaní. Je skvělým řešením v případě, kdy žijete v garsonce nebo v jiném menším bytě, ve kterém by klasická postel zabírala zbytečně mnoho prostoru. Přistýlka se jednoduše skládá a rozkládá. Ráno ji složíte, přes den slouží jako sedačka a večer se na ní pohodlně vyspíte. Kromě toho se tento typ hodí třeba i do dětského pokoje, obýváku nebo pokoje pro hosty.

Rozkládací postel
Obrázek: Rozkládací pohovka s integrovanou matrací pro každodenní spaní.

Přistýlková matrace

Tenká přistýlková matrace může být dočasným řešením, pokud je vaše stará klasická matrace proleželá. Než našetříte peníze nebo si vyberte novou, můžete si svoji starou matraci vylepšit přistýlkovou matrací. Využití najde i v případě, kdy se potřebujete vyspat na gauči, který ovšem na spaní není příliš pohodlný. Někomu totiž dělá problém spát na dělených podsedácích.

Přistýlkovou matraci můžete položit i na svoji novou matraci. Bude fungovat jako ochrana před znečištěním a zvýší komfort lůžka. Její výhodou je snímatelnost a pratelnost potahu. Podle toho, z jakého materiálu je přistýlková matrace vyrobená, si svoji hlavní matraci můžete změkčit, případně dosáhnout větší tvrdosti.

Vzhledem k tomu, že se přistýlková matrace snadno skladuje a přemisťuje, můžete si ji s sebou vzít třeba do stanu, do karavanu nebo do auta, ve kterém se chystáte přespávat. Pokud jezdíte na služební cesty do hotelů, i tam vám může dělat společnost. V hotelové posteli se díky přistýlkové matraci budete cítit více jako doma.

Nezbytné doplňky pro pohodlný spánek

Ať už doma spíte na pohodlné přistýlce, nebo v posteli na klasické matraci, vyplatí se používat chrániče matrace, které ji ochrání před prachem, potem a dalším znečištěním. Díky pratelnému potahu zvyšujete hygieničnost lůžka.

Kvalitu spánku kromě matrace ovlivňují také polštáře a přikrývky. Mezi nejpohodlnější polštáře patří ty z paměťové pěny, které se dokonale přizpůsobí vaší krční páteři. Jako výplň do přikrývek se v současné době v největší míře používá duté vlákno. Má skvělé termoregulační vlastnosti a vzhledem k tomu, že se jedná o umělé vlákno, nedrží se v něm roztoči. To ocení zejména alergici.

Díky pečlivě vybrané přistýlce můžete svým hostům poskytnout pohodlné lůžko pro občasné přespání.

Sdílet tento článek