Spojení správného roštu, matrace a boxspring postele jako lék na nespavost

Spojení správného roštu, matrace a boxspring postele jako lék na nespavost
29 Zář

Podrážděnost, výkyvy nálad, nesoustředěnost… Nespavost se na vašem zdraví podepisuje obzvláště krutým způsobem. Vhodnou matrací, roštem a postelí můžete dosáhnout kvalitního spánku, který vaše tělo potřebuje pro celkovou regeneraci. Kromě toho můžete klidný odpočinek podpořit i dalšími metodami. Třeba medvědím mlékem. Co dalšího funguje?

Co je to nespavost neboli insomnie?

Insomnie je porucha spánku, která se projevuje narušeným usínáním nebo průběhem spánku. Obvykle v noci nemůžete usnout, a když už usnete, tak se brzy probudíte a nemůžete už znovu zabrat. Nespavost se projevuje také častým nočním buzením.

Nespavost není jen jedna. Existuje ve 3 podobách:

  1. Přechodná – obvykle trvá týden a je důsledkem aktuálního stresu,
  2. akutní – obvykle trvá do měsíce a je vhodné se o ní poradit s lékařem,
  3. chronická – trvá déle než měsíc a poruchy se spánkem se objevují nejméně 3krát týdně.

Jak se na vašem zdraví podepíše nedostatek spánku?

Spánek je nesmírně důležitý pro vaše zdraví. Tělo se během něj regeneruje a sbírá síly na další den. Kvalitní spánek výrazně ovlivňuje také psychickou kondici, je důležitý pro vytváření paměťových stop i správné fungování metabolismu a imunitního systému.

Nekvalitní spánek se projevuje:

  • únavou,
  • malátností,
  • podrážděním,
  • zhoršenou koncentrací,
  • špatnou náladou,
  • změnami nálad,
  • zdravotními problémy (například zvýšený krevní tlak),
  • předčasným stárnutím atd.

3 základní pilíře pro zdravý spánek: postel, matrace, rošt

Než začnete s vyhledáváním babských rad, které pomáhají řešit nespavost, nebo než zajdete k odborníkovi, zamyslete se nad tím, zda máte pro spánek vyhovující prostředí. Nejde přitom jen o pokojovou teplotu, dokonalou tmu nebo ticho, ale především o postel, matraci a rošt.

Nejpohodlnější postel typu boxspring

Mezi nejpohodlnější postele současnosti patří boxspringová lůžka. Dříve jste se na nich mohli vyspat jen v nejluxusnějších hotelích. Dnes si je můžete pořídit i domů. V čem tkví jejich jedinečnost?

Základnu postele tvoří boxspring. Jde o masivní rám vyplněný pružinami. Pružiny fungují jako rošt a pomáhají s rozložením tlaku vyvíjeného na matraci. Boxspringové postele jsou vyšší než klasická lůžka, takže se do nich pohodlně uléhá, ale také se z nich snadno vstává. Výška ložné plochy může být až 60 cm nad zemí, což ocení nejenom senioři. Záleží na tloušťce matrace.

Vzhledem k tomu, že se na pružinovou základnu pokládá hlavní spací matrace a na tu ještě třetí tenká matrace neboli topper, pyšní se boxspringová postel systémem 3 matrací, které dokonale kopírují tvar lidského těla, nabízí potřebnou oporu a perfektně rozkládají tlak. Proto na posteli spíte klidně bez potřeby měnění spacích poloh.

Dalším prvkem, který se podílí na komfortním odpočinku, je vysoké čalouněné čelo. Chrání vás před chladem prostupujícím stěnou za postelí, vyvolává pocit bezpečí a v případě, že si v posteli rádi čtete, pohodlně se o něj opřete.

Luxusní boxspring postel
Obrázek: Postel s boxspringovou základnou.

Postel vybírejte s ohledem na velikost ložnice. Nezapomeňte zohlednit také váš zdravotní stav.

  • Do malé ložnice jsou vhodné postele s rozměry 160 × 200 cm.
  • Do velké ložnice umístěte boxspring postel o velikosti 180 × 200 cm, 200 × 200 cm nebo prodloužené postele s šířkou 180 cm a délkou 220 až 230 cm.
  • Starší lidé a osoby se zdravotními problémy ocení postel s polohovacím roštem, díky kterému si mohou nastavit sklon v oblasti hlavy a nohou.

Matrace, která splňuje nároky na pohodlný spánek

Spíte nekvalitně? Možná máte špatnou matraci. Pokud je matrace více jak 7 let stará, má viditelná poškození a cítíte, že je proležená, je na čase sáhnout po novém modelu. Více o výměně matrací.

Při výběru matrace zohledněte své potřeby a zdravotní nároky. Jestliže vás bolí záda, krční páteř, bedra, kyčle nebo máte problémy s páteří, zvolte ortopedickou matraci z líné neboli paměťové pěny, které dobře roznáší tlak a ulevují vašim kloubům. Ideální je, pokud má zdravotní matrace 7 anatomických zón. Ty se starají o to, aby byla vaše páteř během spánku v optimální poloze a po probuzení vás nic nebolelo.

7 zónová zdravotní matrace
Obrázek: Zdravotní matrace Eleanor se 7 zónami.

Při výběru nové matrace se zaměřte na:

  • Délku – matrace by vás měla o 25 cm převyšovat, k dostání jsou matrace i s prodlouženou délkou 210 až 220 cm.
  • Výšku – výška neboli tloušťka matrace ovlivňuje to, jak pohodlně se na matraci vyspíte. Obecně platí poučka: čím vyšší, tím lepší. Pro každodenní spaní jsou nejvhodnější matrace s výškou 20 cm a více.
  • Tuhost – volte podle své hmotnosti a zdravotních nároků. Pro seniory a osoby s hmotností do 70 kg jsou vhodné měkčí matrace, pro osoby s nadváhou tužší a tvrdé matrace.

Kvalitu spánku ovlivňuje také hygiena matrace. Staré matrace, které nejsou pravidelně udržované, mohou být původcem respiračních onemocnění.

Velkou kapitolou je výběr výrobního materiálu. Každý materiál má totiž jiné vlastnosti, které odpovídají vašim zdravotním nárokům, ale také typu roštu.

  • Latex – jde o měkčí pěnu, která je prodyšná a přizpůsobí se tvaru těla. Není vhodná pro osoby, které se více potí.
  • PUR pěna – matrace z molitanu jsou cenově nejdostupnější. Vyrábí se v řadě tuhostí a často se kombinují s jinými pěnami.
  • Studená pěna – je prodyšnější, elastičtější a tvarově stálejší než PUR pěna. Často se kombinuje s PUR a línou pěnou.
  • Líná pěna – svou tuhost mění v závislosti na tělesné teplotě. Je vhodná pro osoby, které trápí klouby a bolesti zad.
  • Bio pěny – vyrábí se z přírodních olejů, a proto jsou odolné proti mikrobům a plísním. Jsou vhodné pro alergiky.
  • Pružinové matrace – jádro matrace tvoří buď pružiny typu bonell, nebo taštičkové pružiny. Taštičkové matrace jsou v rámci nabídky pružinových matrací nejpohodlnější. Obecně jsou pružinové matrace vhodné pro mladší osoby a pro spáče s nadváhou. Díky perfektní prodyšnosti se hodí i do hůře větraných prostorů.

Pokud máte na matraci specifické nároky, můžete si ji nechat vyrobit na míru. Stačí se obrátit na naše odborníky.

Rošt, který si rozumí s matrací

Rošt v posteli není jen proto, aby se matrace nepropadla na zem nebo do úložného prostoru. Pomáhá matraci rozkládat tlak, ale také k ní přivádí dostatek čerstvého vzduchu. V matraci se tedy netvoří plísně a nemnoží roztoči.

Díky pružnosti roštu si matrace zachovává svůj anatomický a stabilní povrch. Čím větší je pružnost roštu, tím lépe je vaše matrace chráněná.

Rošty se vyrábí v několika provedeních:

  • Laťkový rošt – jde o cenově nejpřijatelnější rošt, který je méně pružný. Kombinuje se s vyššími matracemi. Je ideální pro pružinové matrace.
  • Lamelový rošt – vyznačuje se vysokou pružností, takže si porozumí i s tenčími matracemi. Nejčastěji se na něj pokládají pěnové matrace.
  • Výklopný rošt – instaluje se do postelí s úložným prostorem. Může být laťkový i lamelový.
  • Polohovací rošty – umožňují nastavení sklonu v oblasti hlavy a nohou. Nastavení můžete provést buď ručně, nebo elektricky. Polohovací rošty jsou vhodné pro osoby se zhoršenou pohyblivostí, ale také pro všechny, kteří touží po kvalitním spánku. Pokládají se na něj pěnové matrace. Není kompatibilní s pružinovými matracemi.

Rošt vybírejte podle:

  • typu matrace – pěnové jsou vhodné na lamelový a polohovací rošt, pružinové na laťkový rošt,
  • nosnosti – nosnost roštu by měla být o 15 kg vyšší, než je vaše hmotnost,
  • velikosti rámu postele – rošt musí do postele perfektně sednout.

Chcete si na vlastní tělo vyzkoušet postele, matrace a rošty z naší dílny? Podívejte se, který prodejce našeho zboží je vám nejblíže.

Elektricky polohovatelný rošt
Obrázek: Elektricky polohovatelný rošt.

5 receptů, jak vyzrát na nespavost

Kromě vhodného roštu, matrace a postele můžete kvalitní spánek podpořit několika ověřenými recepty.

1. Zklidněte se bylinkovým čajem

Před spaním si uvařte čaj z heřmánku, meduňky, mučenky, šafránu nebo třezalky. Tyto bylinky vás zklidní a připraví na kvalitní spánek.

2. Relaxujte v horké vaně

Před spaním si napusťte horkou vanu, poslouchejte uklidňující melodie a navoďte relaxační atmosféru správnou vůní. Z hlediska aromaterapie se na klidný spánek doporučuje levandule, šalvěj, heřmánek nebo rozmarýn. Horká voda uvolní vaše tělo.

3. Vychutnejte si medvědí mléko

Medvědí mléko je nápoj, který se připravuje z mléka a medu. Mléko je zdrojem aminokyseliny tryptofanu, který podporuje tvorbu serotoninu. Med zvyšuje vylučování inzulínu, který propouští tryptofan do mozku. Serotonin se s přicházejícím večerem mění na spánkový hormon melatonin, který pomáhá s usínáním. Medvědí mléko si dopřejte před usnutím.

4. Naordinujte si hořčík

Nedostatek hořčíku se může projevit nespavostí. Hořčík se podílí na uvolnění těla, relaxaci a klidném spánku. Dopřejte si ho v potravinách, například v zelené zelenině, kakau, oříškách nebo luštěninách. Sáhnout můžete i po doplňcích stravy.

5. Vyhněte se modrému světlu

Alespoň hodinu před spaním se nedívejte na obrazovky mobilů, počítačů a televizí. Vyzařují modré světlo, kvůli kterému je váš mozek neustále “nastartovaný”. Nemůže se zklidnit a vy pak nemůžete spát.

Udělejte pro svoje zdraví to nejlepší. Spěte na pohodlné matraci, kterou nese vhodný rošt a to celé rámuje krásná postel.

Sdílet tento článek