Velký rádce, jak vyčistit matraci a jak prát peřiny a polštáře

Velký rádce, jak vyčistit matraci a jak prát peřiny a polštáře
18 Pro

Udržovat svoje lůžko hygienicky čisté je nesmírně důležité pro zdraví, ale také pro kvalitní spánek. Za noc člověk vypotí až 1,5 l vody, která se zčásti vsakuje do matrace, povlečení i lůžkovin. Kromě toho v posteli zůstávají mikroskopické částečky kůže, ale také vlasy a prach. Tato kombinace je živnou půdou pro bakterie, plísně a jiné neduhy, které vám rozhodně neprospívají. Jak se tedy o vaši postel postarat?

Jak vyčistit a chránit matraci?

Matrace se významně podílí na kvalitě spánku. Abyste spali zdravým spánkem, během kterého v těle probíhá řada regeneračních procesů, je potřeba spát ve vyhovujícím prostředí. Nedostatečný odpočinek se projeví na vašem fyzickém i psychickém rozpoložení. Budete vyčerpaní, unavení, roztržití a mohou se u vás objevit i úzkosti. Proto dbejte na to, v čem spíte.

Proč matraci čistit a jak často ji měnit?

Zajímá vás, proč o matraci pečovat? Zejména proto, že v ní žijí mikroskopičtí roztoči, kteří se živí především šupinkami vaší kůže. Jak vyčistit matraci od roztočů? Zcela zbavit se jich nemůžete, ale díky pravidelné údržbě můžete omezit jejich rozmnožování.

Kromě roztočů v matraci své útočiště hledají také bakterie a plísně. Podmínky, které matrace nabízí, jsou pro ně totiž ideální. Rozmnožují se ve vlhkém a teplém prostředí, kde necirkuluje vzduch. Plísně mohou za vznik respiračních onemocnění a alergií. Proto je důležité matraci pravidelně větrat, vysávat z ní prach a udržovat v čistotě chránič matrace, topper (vrchní ochranná matrace) nebo povlak matrace. Na větrání matrace se podílí i správně vybraný rošt, který by měl s matrací korespondovat. Zjistěte, jak vybrat postel, matraci, polštář a peřinu pro alergika.

Jak často matraci měnit?

Obecně se doporučuje výměna po 7 letech používání. Přestože nemusí být ještě poškozená, jde především o hygienickou stránku věci. Po 7 letech se matrace stávají nehygienickými. Jak poznáte, že je čas na výměnu?

  • Matrace slouží déle než 7 let.
  • Matrace má viditelná poškození: trhá se nebo má proleželé dolíky.
  • Cítíte, že vás například pružiny matrace tlačí nebo jsou v matraci hrudky.
  • Slyšíte, že matrace vrže.
  • Ráno se budíte neodpočinutí a s bolestmi opěrného aparátu.

Zásady čištění matrace

Jaké jsou obecné zásady pro udržování matrace v perfektním stavu?

  1. Matraci pravidelně otáčejte – u oboustranných matrací zaměňujte horní stranu za spodní a obráceně. U matrací bez zón můžete měnit i polohu hlavy a nohou. Zabráníte tak rychlému proležení matrace.
  2. Větrání matrace – větráním matraci zbavujete vlhkosti, a tak eliminujete vznik plísní a množení bakterií a roztočů. Jakmile vstanete, nechte matraci alespoň hodinu odkrytou a nezapomeňte dostatečně větrat v ložnici.
  3. Čištění – matraci vysávejte každých 14 dní pomocí nástavce na čalounění. Vzniklé skvrny se snažte odstranit co nejdříve. Způsob čištění přizpůsobte povaze skvrny.
  4. Řiďte se pokyny výrobce – než se pustíte do čištění, vždy si zjistěte, jaké metody doporučuje výrobce a před jakými varuje.
  5. Pozor na vlhkost – matrace by neměla příliš provlhnout. Vyprat můžete pouze molitanovou matraci. U ostatních typů se doporučuje spíše suché nebo vlhké čištění pomocí vysavače na mokré čištění. Nejdůležitější je pak nechat matraci dokonale proschnout, aby se v ní nezačaly tvořit plísně.
  6. Chraňte matrace – abyste s údržbou nemuseli ztrácet příliš mnoho času, používejte chrániče a obaly na matrace, které se dají bez problémů prát v pračce.
Vysoká matrace
Obrázek: Matraci nechávejte dostatečně větrat.

Jak z matrace odstranit nejběžnější skvrny a jak ji osvěžit?

Nejběžnější skvrny na matraci jsou ty od krve a moči.

Jak vyčistit krev z matrace?

U všech skvrn se obecně doporučuje vyčistit je co nejdříve a u krve to platí obzvlášť. Pokud je skvrna od krve čerstvá, vystačíte si se studenou vodou a jemným třením čistým hadříkem. V případě, že skvrna nezmizí, posypte ji solí, kterou necháte 30 minut působit. Následně vše opláchněte.

Jak odstranit zaschlou krev z matrace?

Na odstranění zaschlé krve z matrace vyzkoušejte tzv. suchou cestu. Na flek nasypte sodu, kterou do matrace jemně vetřete a necháte ji působit více než 10 hodin. Následně prášek vysajte vysavačem. Skvrnu sice neodstraníte úplně, ale matraci nepoškodíte.

Jak vyčistit matraci od moči?

Odstranění moči je složité, ale nikoliv nemožné. Aby matrace nepáchla, je potřeba použít 3 lžíce jedlé sody, 240 ml peroxidu vodíku a 2 kapky přípravku na mytí nádobí. Skvrnu touto směsí potřete, ale nedrhněte ji. Vlhké místo nechte uschnout.

Osvěžení a vysávání matrace

Vysávání provádějte vždy se speciálním nástavcem na čalounění. Vysajte nejen ložnou a spodní plochu, ale také boky matrace. Nezapomeňte se pečlivě věnovat i záhybům. Po vysátí na matraci pomocí sítka rozsypte jedlou sůl. Vrstva jedlé soli může být klidně vyšší.

Pomocí kartáče jedlou sůl do matrace zapracujte. Drhnutí provádějte tak, jako byste čistili podlahu. Tak se soda dostane až hluboko do matrace. Sodu můžete nechat působit klidně celý den. Pokud chcete, aby matrace příjemně voněla, přidejte do sody několik kapek oblíbeného esenciálního oleje. Následně sodu vysajte. Soda do sebe dokáže vstřebat vlhkost, pach i maz.

Jak čistit matraci
Obrázek: Matraci pravidelně vysávejte.

Doplňky pro ochranu matrace

Pokud chcete svoji matraci chránit před znečištěním tekutinami, močí, prachem a dalšími nečistotami, můžete ji chránit topperem, ochrannou podložkou nebo potahem.

  • Topper je tenká ochranná vrchní matrace, která umocní pohodlný spánek, ale také chrání matraci.
  • Ochranná podložka matrace – může být textilní, ale také z nepropustných materiálů, takže chrání před znečištěním tekutinami. Na matraci se připevní pomocí gumiček.
  • Potah – jde o ochranu matrace, která vypadá jako povlečení. Matrace se do potahu jednoduše vloží. I potah může mít nepropustnou úpravu.

Jak prát peřiny, polštáře a povlečení?

Na čistotě lůžka se podílí nejen správná péče o matraci, ale také péče o lůžkoviny. Při praní povlečení, přikrývek a polštářů je důležité se řídit především radami výrobce.

Jak prát peřiny a polštáře?

Je rozdíl, jestli perete peřiny a polštáře z peří, nebo přikrývky a polštáře z dutého vlákna. Jinak se přistupuje také k praní paměťové pěny.

Jak prát péřový polštář a peřiny? Pokud výrobce nezakazuje praní, pak se peřiny a polštáře z peří perou na 30 °C. Možná má vaše pračka i speciální program na praní peří. Používejte pouze přípravky na peří určené. Vyhněte se pracím prostředkům s enzymy, jelikož ty mohou peří odmastit. Sušte buď venku, ale ne na přímém slunci, nebo v sušičce.

Peřina a polštář pro alergika
Obrázek: Peří perte v pracím prostředku bez enzymů.

Jak prát peřiny z dutého vlákna?

Přikrývky a polštáře z dutého vlákna se perou lépe než ty péřové. Většina výrobků z dutého vlákna se může prát v pračce. Vzhledem k tomu, že umělé vlákno dost nabude, pohlídejte si, aby byla pračka zaplněná jen do třetiny svého objemu. Pro praní používejte jemný prací prostředek a perte maximálně na 40 °C. Duté vlákno je možné sušit v sušičce.

Jak prát polštář z paměťové pěny?

Pamatujte, že paměťová pěna nepatří do pračky ani do sušičky. Musí se tedy prát ručně s pomocí tekutého pracího prostředku. Po důkladném vymáchání nechte polštář volně sušit.

Jak prát povlečení?

Při výběru prostěradla a povlečení dbejte nejen na estetický vzhled, ale také na jednoduchost údržby. Povlečení byste měli měnit a prát nejméně 1krát za 14 dní. Obecně se doporučuje praní na 40 °C, jelikož vyšší teplota může vést k vyblednutí barev. U lehkých materiálů, mezi které se řadí mikrovlákno a satén, je lepší prát pouze na 30 °C. Povlečení se vyplatí prát z rubové strany.

Dejte na naše rady a užijte si kvalitní spánek v dokonale čisté posteli.

Sdílet tento článek