Jak vybrat čalouněnou dvoulůžkovou postel?

Jak vybrat čalouněnou dvoulůžkovou postel?
17 Bře

Kvalita spánku se odráží na fyzickém i psychickém zdraví. Pokud dobře spíte, zvládáte lépe stresové situace a jste obecně výkonnější. Jak si dopomoct ke kvalitnímu a regeneračnímu spánku? Výběrem správné čalouněné postele a odpovídající matrace. Na co se zaměřit?

Proč je důležité dbát na správnou velikost postele?

Ohledně velikosti dvoulůžkové postele je potřeba zohlednit to, abyste měli dostatek prostoru na spaní, ale také to, aby postel svými rozměry odpovídala místnosti.

Pokud zvolíte příliš malou postel, hrozí, že se ani jeden z partnerů na dvoulůžku pohodlně nevyspí. Celou noc se budete převalovat a „bojovat“ o svůj „kousek ráje“. Zbytečně velká postel může ale vést k vzájemnému odcizení. Velikost ložné plochy by tedy neměla být ani příliš malá, ani zbytečně velká.

Z hlediska prostorových možností pamatujte, že do malé ložnice není vhodnou volbou příliš velká postel. Ideálně by měl mít každý z partnerů do postele přístup z boku. Mezi stěnou (nebo skříní) a postelí by měl být průchod o šířce cca 60 cm. Zbytečně velká dvoulůžková postel zabere většinu podlahové plochy, a tak se v ložnici budete cítit stísněně a nepříjemně.

Postele do malé ložnice:

  • Čalouněná postel s rozměry 180 × 200 cm (jedná se o standardní velikost postele dvoulůžka, často nazývaná jako king size postel).
  • Čalouněná postel s rozměry 160 × 200 cm (jde o menší dvoulůžko).
  • Čalouněná postel o velikosti 140 × 200 cm (tento rozměr odpovídá většímu jednolůžku a pro dvě osoby nemusí být dostačující).

Pokud máte to štěstí, že je vaše ložnice dostatečně velká, můžete si dovolit ji vybavit postelí se standardními rozměry, ale také postelí větší.

Postele do velké ložnice:

  • Čalouněné lůžko standardní velikost 180 × 200 cm.
  • Nadstandardně velká čalouněná postel s čelem o rozměrech 200 × 200 cm.
  • Prodloužená postel pro osoby, které měří více jak 190 cm, má rozměry 180 × 220 až 230 cm.

V Materasso vám vyrobíme postel na míru, která si bude notovat s menší i větší ložnicí. Ve vaší režii budou rozměry, ale také design nebo výběr matrace.

Designová postel na míru
Obrázek: Postel na míru velkým i malým ložnicím.

Výška ložné plochy

Chcete do postele pohodlně uléhat a bez námahy z ní vstávat? V tom případě by se měla ložná plocha nacházet ve výšce mezi 40 až 50 cm od země. Starší osoby ocení ložnou plochu 60 cm od země.

Optimální výšku postele ke svojí postavě zjistíte tak, že si na postel sednete, nohy spustíte na zem. Chodidla se celou plochou dotýkají podlahy a mezi lýtkovou a stehenní kostí je úhel 90°.

Vysoko položená ložná plocha je výhodná i proto, že jste chráněni před průvanem a prachem, který se drží blízko u země. Na výšku ložné plochy má vliv nejen rám postele dvoulůžka, ale také výška matrace.

Zpracování a design postele

Pořízení dvoulůžkové postele představuje větší investici, a proto se vyplatí hledět nejen na design, ale také na kvalitu zpracování.

Z hlediska materiálů si můžete vybrat mezi postelemi:

  • kovovými,
  • masivními,
  • laminátovými.

Pokud jsou kovové postele kvalitně zpracované, mají dlouhou životnost. Může u nich ale docházet k vrzání. Kov je navíc studeným materiálem, který nemusí být pro vaši pokožku příjemný. Lamino v dnešní době představuje ideální poměr mezi cenou a vzhledem. Z praktického hlediska ale musíte počítat s kratší životností a nižší odolností ve srovnání s masivem nebo kovem.

V současné době se největší oblibě těší celočalouněné postele s masivním rámem. Masiv je přírodní materiál, který neuvolňuje žádné chemické látky. Čalounění komfortním potahem a vyměkčení pěnami se postará o to, aby postel poskytovala maximální pohodlí.

Postel s vysokým čelem
Obrázek: Nejoblíbenější jsou čalouněné postele.

Jaké konstrukční řešení vám bude vyhovovat?

Z hlediska konstrukčního řešení postele se můžete rozhodovat mezi několika variantami.

  • Systém boxspring – kontinentální postele se pyšní boxspringovým systémem. V rámu postele je uložena pružinová konstrukce, která nahrazuje rošt. Na konstrukci se pokládá hlavní matrace podle vašeho výběru. Tato postel nabízí nejkomfortnější odpočinek. Kvůli pružinové výplni však nemá úložný prostor.
  • Dvoulůžková postel s matrací a roštem – kompletní postel, díky které nemusíte ztrácet čas s výběrem matrace a roštu. Vše je integrované v rámu postele. Součástí postele může, ale nemusí být úložný prostor.
  • Pouze rám postele – v tomto případě si vyberete rám postele, který bude designově nejlépe odpovídat zařízení ložnice. Následně rám musíte opatřit vhodným roštem a správnou matrací. I v tomto případě máte možnost volby ohledně úložného prostoru.

Vzhled je třešnička na dortu

Design postele přizpůsobte vybavení ložnice. Mezi nejoblíbenější styly ložnic patří například jednoduchý skandinávský design nebo romantický francouzský styl. U postelí, které vyrábíme na míru, si vybíráte nejen barvu čalounění, ale také jeho typ. K dispozici máme látky, ale také netextilní materiály, kůži nebo koženky. Například pro alergiky na prach je nejlepší volbou koženka nebo netextilní materiály, ze kterých se jednoduše utírá prach a neusazují se v nich roztoči.

Ve vaší režii bude i zpracování čela. Čalouněné čelo může mít stejnou, nebo odlišnou barvu, než má postel. Vybrat můžete jednoduché nebo složité prošívání, ale také zdobení různými komponenty.

Na pohodlí se podepisuje matrace a rošt

Abyste spali kvalitním regeneračním spánkem, je potřeba k posteli vybrat odpovídající matraci a rošt. Právě tyto komponenty určují, jak se vám v posteli bude odpočívat a spát.

Výběr matrace

Velikost matrace vždy musí odpovídat velikosti rámu. Dvoulůžkovou postel můžete doplnit velkou manželskou matrací, nebo dvěma partnerskými matracemi. Manželská matrace je vhodná především u párů, které mají podobnou hmotnost. Jinak se doporučují oddělené partnerské matrace.

K dostání jsou matrace z nejrůznějších materiálů. Materiál vybírejte podle svých nároků a požadavků.

  • Latex – přírodní materiál, který je měkký, ale není vhodný pro osoby, které se hodně potí.
  • PUR pěna – jedná se o molitan, který patří mezi nejlevnější materiály. Matrace z PUR pěny je vhodná zejména pro občasné přespávání. Pro zlepšení vlastností se PUR materiál kombinuje s dalšími pěnami.
  • HR studená pěna – je prodyšná, tvarově stálá a eliminuje výskyt roztočů.
  • Líná pěna – svoji tuhost upravuje podle okolní teploty. Lidskému tělu se nejlépe přizpůsobí. Je vhodná pro osoby, které trpí obtížemi s pohybovým ústrojím.
  • Bio pěny – vyrábějí se z obnovitelných zdrojů v podobě přírodních olejů. Matrace jsou odolnější proti plísním a mikrobům. Jsou skvělou volbou pro alergiky.
  • Pružiny – pružinové matrace jsou odolné, prodyšné a mají dlouhou životnost. Vybírat můžete mezi bonellovými a pohodlnějšími taštičkovými pružinami.

Vybírat budete i tuhost matrace, která se dělí do 4 tříd od velmi měkkých po velmi tvrdé. Tvrdost vybírejte podle svojí hmotnosti. Čím více vážíte, tím tužší matraci zvolte. Velmi tvrdé matrace jsou pro osoby vážící okolo 150 kg. Velmi měkké pro seniory nebo spáče s hmotností okolo 70 kg.

U výšky matrace pamatujte, čím vyšší matrace, tím pohodlnější spánek. Matrace s výškou okolo 10 cm jsou vhodné jen pro občasné přespání. Výška od 20 cm a více je vhodná pro každodenní spaní.

Kvalitní vysoká matrace
Obrázek: Čím vyšší matrace, tím pohodlnější spánek.

Hygienu matrace, která je extrémně důležitá především u alergiků, můžete zvýšit používáním ochranných prostředků, mezi které patří ochranné potahy a podložky nebo toppery. Výhodou chráničů matrací je možnost praní v pračce.

Výběr roštu

Výběr roštu úzce souvisí s výběrem matrace. Vybírat můžete z roštů:

  • laťkového – nepruží a kombinuje se s pružinovými nebo vysokými pěnovými matracemi,
  • lamelového – rošt pruží a pokládají se na něj zejména pěnové matrace.

Kromě toho si můžete zvolit provedení lamelového roštu:

Taktéž si můžete zvolit provedení laťkového/masivního roštu:

  • statický – je rovný a nelze jej polohovat,
  • polohovací – můžete si nastavit výšku hlavy, nohou nebo obojího. Polohování je ruční nebo elektrické.

Jak zútulnit ložnici?

Abyste se v ložnici cítili příjemně, vybavte ji doplňkovým nábytkem (v případě, že vám to prostor umožňuje). K posteli pořiďte noční stolky, které budou stejně vysoké jako ložná plocha. Snadno se vám budou obsluhovat. Noční stolek by měl být na obou stranách postele.

V ložnici si můžete vytvořit příjemný relaxační nebo čtecí koutek. Stačí, když do rohu místnosti postavíte pohodlné čalouněné křeslo, případně boudoir s dostatečně vysokou opěrkou. Abyste mohli mít při čtení nebo poslechu hudby natažené nohy, doplňte křeslo čalouněným taburetem nebo podnožkou.

Výběr dvoulůžkové postele neuspěchejte. Nechte si dostatek času, abyste vybrali postel, která bude lahodit nejen oku, ale také vašemu tělu.

Sdílet tento článek