Zvýšená postel a kvalitní matrace zlepšují komfort spánku seniorů

Zvýšená postel a kvalitní matrace zlepšují komfort spánku seniorů
28 Úno

S postupujícím věkem je přirozená změna spánkového cyklu. Navíc se mohou přidat i různé zdravotní komplikace, které regeneračnímu spánku nepřidají. I když budou senioři dodržovat pravidla spánkové hygieny, je potřeba udělat ještě něco navíc. Kvalitu spánku podpoříte zvýšenou postelí, vhodnou matrací i zdravotním polštářem.

Kvalitu spánku u seniorů ovlivňuje celá řada faktorů

S přibývajícím věkem se mění nejen tělesné vlastnosti, ale také spánek. Jeho délka je kratší a usínání se posouvá do dřívějších hodin. Zároveň se objevují spánkové poruchy, které souvisí s dýcháním, s různými nemocemi, biologickými změnami atd.

Kvalitu spánku negativně ovlivňují:

  • syndrom neklidných nohou,
  • léky, které senioři užívají,
  • bolesti zad, krční páteře a kloubů,
  • změny životního stylu (například menší pohybová aktivita atd.).

Nedostatek kvalitního spánku se může projevovat různými způsoby. Mezi nejčastější patří:

  • větší náladovost,
  • frontální syndrom (zpomalení myšlení, porucha schopnosti plánování, apatie atd.),
  • neodbytná spavost (mikrospánek, výpadky pozornosti, usínání kvůli nedostatku aktivity).

S některými příčinami, které způsobují poruchy spánku, si poradí pouze odborníci. Jiné můžete vyřešit sami. Jak? Pořízením kvalitní postele, matrace, roštu a dalšího vybavení, které může zlepšit kvalitu spánku.

Jaká postel je pro seniory nejlepší? Ta zvýšená

Úměrně věku se u starších lidí začne projevovat snížená flexibilita, ztuhlost svalů a kloubů, bolesti a další zdravotní komplikace, které znepříjemňují nejen sedání na židli, ale také uléhání do postele nebo ranní vstávání či převracení v posteli.

Abyste při vstávání i uléhání měli nejvyšší možný komfort, sáhněte po zvýšené posteli pro seniory. Bočnice zvýšené postele pro seniory by měla být nejméně 55 cm nad zemí. Jen pro srovnání, výška standardní postele se pohybuje mezi 35 až 45 cm.

Výšku seniorské postele můžete ovlivnit i výškou matrace, která se pohybuje od 18 cm třeba až do 30 cm. Aby matrace z postele nesjížděla, měla by být alespoň z 1/4 zapuštěna do rámu. Podívejte se na nabídku vysokých matrací.

Vysoká postel
Obrázek: Matrace by měla být z 1/4 zapuštěna do rámu.

Jak vysoko od země by se měla nacházet ložná plocha, tedy vrch matrace? Pokud si senior stoupne k posteli, měl by mít vrch matrace v oblasti mezi koleny a kyčlemi. Obvykle se jedná o výšku okolo 55 až 65 cm. Záleží také na výšce postavy.

Pokud bude zdravotní matrace končit těsně pod pozadím, snadno se na postel posadíte a lehnete si do ní. Při vstávání ale budete muset trošku sklouznout dolů. Jestliže bude matrace nižší a seniorova chodidla se budou celou plochou dotýkat podlahy, bude se z postele jednoduše vstávat, ale trošku méně pohodlně se do ní bude uléhat.

Další nároky na vysokou seniorskou postel:

  • dbejte na kvalitní provedení,
  • postel nesmí vrzat ani být nestabilní,
  • osoby s vyšší hmotností budou potřebovat postel s vyšší nosností.

Vzhledem k tomu, že starší osoby mohou trpět na zvýšenou tvorbu modřin, neměla by mít postel ostré hrany. Ideální jsou oblé hrany a měkký rám postele, který vám nabídnou například čalouněné postele.

Nechte si postel vyrobit na míru

V Materasso vyrábí postele na míru mistři v oboru. Můžete si zvolit nejen potřebné rozměry, ale také materiál čalounění. Na výběr máte z více než 150 barevných odstínů. Ve vaší režii bude také volba tkaniny. Vzhledem k jednoduché údržbě je nejlepší zvýšenou postel pro seniory očalounit eko kůží, koženkou nebo látkou, která se snadno udržuje.

Rám postele vyrábíme z kvalitního smrkového dřeva, které vyměkčíme pěnami. Čalouněná postel je tedy měkká, a tak nehrozí zranění. Její součástí je vysoké čalouněné čelo postele, které nabídne pohodlí ve chvílích, kdy si chcete v posteli číst nebo třeba luštit křížovku.

Vybrat si můžete i z několika variant korpusů postelí. Pro seniory je ideální provedení BOXSPRING Mobil, které umožňuje plynulé polohování hlavy, zad a nohou. Tuto polohovací postel, kterou ocení nejen senioři, ovládáte pomocí ovladače.

Maximální komfort nabídne polohovací postel pro seniory

Výška postele ovlivňuje to, jak pohodlně se do ní bude uléhat a s jakou námahou se z ní bude vstávat. Pohodlí při spaní mají na starosti rošt a matrace.

Zvýšenou postel pro seniory se vyplatí doplnit polohovacím roštem. Tak se z klasické postele stane polohovací postel, která je vhodná nejen pro seniory, ale také pro invalidy, jež v posteli tráví většinu času. Rošty umožňují polohování v oblasti hlavy a nohou, ale také pouze v oblasti hlavy. Záleží tedy na tom, jakému polohovacímu roštu dáte přednost. Polohovací rošt může seniorům ulevit od bolesti zad, kloubů, svalů a může zmírnit tvorbu křečových žil.

Druhy polohovacích roštů:

  • Manuálně polohovatelný rošt – abyste nastavili optimální výšku v oblasti hlavy či nohou, musíte tento úkon provést ručně, což nemusí být pro každého seniora jednoduché.
  • Elektrický polohovací rošt – v tomto případě se o nastavení stará elektromotor. Výšku si regulujete pomocí dálkového ovládání.
Elektricky polohovatelný rošt
Obrázek: Elektricky polohovatelný rošt.

Na co pamatovat při výběru roštu?

Proč si dát na výběru roštu záležet? Protože právě rošt pomáhá matraci s optimálním fungováním, ale také umožňuje její dostatečné větrání. Při výběru roštu zvažte nejen pohybové možnosti seniora, ale také jeho hmotnost.

V úvahu vezměte také druh matrace. Na polohovací rošty se nehodí pružinové a taštičkové matrace. Ty můžete bez obav položit na rošty pevné (laťové, lamelové). Polohovatelné rošty si nejlépe rozumí s pěnovými matracemi.

Matraci vybírejte podle spánkové polohy i zdravotních komplikací

Při výběru matrace pro seniory se řiďte několika důležitými parametry:

  • Rozměry – matrace by měla být o 20–25 cm delší, než je výška spáče.
  • Výška matrace – pro seniory jsou ideální matrace s výškou 20 cm a více. Čím vyšší matrace, tím pohodlnější spánek.
  • Tvrdost – pro seniory jsou vhodnější spíše měkčí matrace. Můžete sáhnout i po tzv. oboustranném provedení, kdy je jedna strana měkčí a druhá tužší.
  • Materiál – volte podle typu roštu, ale také s ohledem na zdravotní komplikace.
  • Nosnost – matrace by měla mít alespoň o 5 kg vyšší nosnost, než je spáčova hmotnost.

Při výběru matrace pro seniory je důležitá dostatečná prodyšnost matrace. Fyzioterapeuti doporučují vyšší a spíše měkčí matrace, jelikož starší osoby může trápit řada problémů od bolesti zad a kloubů přes zhoršený krevní oběh až po proleženiny. Proto matraci vybírejte podle současných, ale také možných budoucích zdravotních problémů.

Pro seniory jsou určené tzv. seniorské matrace, které mají zpevněnou hranu. Matrace se nedeformuje a poskytuje dostatečnou oporu při uléhání, kdy většina starších osob před samotným ulehnutím na matraci nejprve sedí.

Seniorská matrace
Obrázek: Matrace se zpevněným bokem.

Sáhnout můžete i po zdravotních seniorských matracích, které mají certifikát zdravotní pomůcky. Jestliže je starší osoba dlouhodobě upoutaná na lůžko, zvolte antidekubitní matraci, jež zabraňuje proleženinám. Podporuje totiž správný krevní oběh nejen v kůži, ale také v hlubokých tkáních.

Výrobní materiály matrace

Zvýšenou postel pro seniory můžete vybavit různými matracemi, jejichž vlastnosti se liší podle výrobních materiálů. Mezi nejvhodnější materiály pro seniory patří:

  • Latexové matrace – jsou měkčí a dobře se přizpůsobí tvaru těla. Mají menší prodyšnost.
  • Matrace z líné pěny – tvrdost matrace se přizpůsobuje teplotě lidského těla. Volí ji nejčastěji lidé, kteří jsou citliví na otlačeniny, proleženiny nebo trpí bolestmi zad a kloubů.
  • Sendvičové matrace – vyrábí se z různých typů pěn, a tak si můžete vybrat matraci přesně podle svých požadavků.
  • Taštičkové matrace – jádro je tvořeno ze stovek menších pružinek, které efektivně kopírují tvar těla. Pružinové matrace jsou vhodné pro osoby s vyšší hmotností.

Seniorské matrace by měly mít zónování. Matrace je rozdělena do několika anatomických zón, jejichž tvrdost odpovídá konkrétní části těla. V bederní oblasti, která si žádá stabilní oporu, je matrace tužší než například v oblasti ramen. Nejvyšší počet anatomických zón je 7. V Materasso vyrábíme také matrace na míru, takže si můžete vybrat takové provedení, které bude maximálně odpovídat vašim požadavkům. Zjistěte více o tvrdosti a tuhosti matrací.

Pokud hledáte matraci do zdravotní polohovací postele, sáhněte po pěnových výrobcích. Naopak zcela nevhodné jsou matrace pružinové nebo ty s kokosovou deskou.

Doplňky do zvýšených seniorských postelí

Kromě matrace, roštu a rámu můžete postel vybavit dalšími užitečnými doplňky. Které to jsou?

  • Zdravotní polštář – zdravotní polštář poskytuje dostatečnou oporu pro krční páteř. Obvykle se jedná o anatomické polštáře, které se vytvarují podle krku a hlavy spáče. Díky tomu poskytují svalům v této oblasti dokonalé uvolnění.
  • Přikrývky – z hlediska hygienických vlastností je nejlepší volbou přikrývka z dutého vlákna, ve které se nedrží roztoči a kterou pohodlně vyperete doma.
  • Matracový topper – jde o tenkou vrchní matraci, která zvyšuje komfort i hygieničnost lůžka. Její potah snadno vyperete v pračce. Topper prodlužuje životnost matrace a také ji změkčuje.
  • Matracový chránič – jde o tenkou podložku, která se na matraci připevní pomocí praktických gumiček. Může být vyrobený z nepromokavé textilie, která matraci chrání před potřísněním tekutinami. Jednoduše se pere v pračce. Taktéž jsou vhodné obaly na matraci.

Z boční strany postele by měl stát noční stolek, který by měl výškou odpovídat výšce ložné plochy. Pro seniory jsou nejvhodnější stolky se zásuvkou, do které si mohou schovat brýle, tlakoměr nebo léky.

Kvalitní spánek je důležitý nejen pro fyzické zdraví, ale také pro psychickou pohodu. Dopřejte si postel, ve které budete spát zdravým spánkem a ráno vstávat s úsměvem.

Sdílet tento článek