Jak vybrat matrace a rošty pro seniory

Jak vybrat matrace a rošty pro seniory
30 Pro

Kvalitní spánek je nezbytný pro regeneraci tělesných a duševních sil, posiluje imunitní systém a slouží také jako prevence řady onemocnění. Protože se ve stáří délka spánku v noci zkracuje, je důležité, aby se senioři vyspali co nejlépe. K lepšímu spánku jim může pomoci kvalitní matrace i správný výběr roštu.

Jak se mění spánek ve stáří?

Ve středním věku a ve stáří dochází ke zkrácení nočního spánku, naopak jsou však častější denní spánky. Starší lidé mají na rozdíl od mladších tendenci dříve usínat a dříve se probouzet a ve stáří se také snižuje efektivita spánku. Senioři se během noci častěji probouzejí a snižuje se podíl hlubokých stádií spánku. Mezi muži a ženami ve vývoji spánku není zásadní rozdíl. Senioři v průměru spánkem stráví zhruba 7 až 8 hodin denně.

Nejčastější poruchy spánku u seniorů

U lidí ve stáří dochází k fyziologickým změnám a také ke zmíněným změnám ve spánku. Ty má na svědomí nejen stárnutí řídících mozkových struktur a dalších systémů, ale také kumulace nepříznivých vnějších faktorů a nárůst prodělaných a chronických onemocnění.

Poruchy spánku jsou u seniorů velmi časté. Mezi nejčastější poruchy spánku ve stáří patří insomnie neboli nespavost, syndrom neklidných nohou, který se objevuje až u 15 % seniorů, a také periodické pohyby končetinami. Senioři se často také potýkají s poruchami dýchání ve spánku, parasomnií, narkolepsií a kataplexií.

Jak přispět k lepšímu spánku seniorů

Příčin, proč se seniorům hůře spí, existuje hned několik. Někteří lidé si během dne rádi pospí, v noci však nemůžou usnout nebo se často probouzí. V tomto případě se nabízí řešení v podobě zvýšení denní aktivity, která člověka unaví.

Důležité je dbát i na správnou spánkovou hygienu. Starší lidé by měli do postele každý den ulehat ve stejný čas a před spaním by neměli pít příliš mnoho tekutin a jíst těžká jídla. Lépe se jim bude spát také v dobře větraném pokoji, ve kterém je tma a ideální teplota.

Postele a matrace pro seniory
Aktivní senioři spí lépe.

Jak by měla být vybavena postel pro seniory?

Jiná postel je vhodná pro malé děti, jiná pro mladé lidi a jiná pro seniory. Při výběru postele je proto vždy namístě zohlednit věk. Postel musí být samozřejmě stabilní a odolná a měla by se jednoduše udržovat.

Při výběru postele pro seniory je klíčová zejména její výška. Postel pro seniory by totiž měla být o něco vyšší než klasická postel, aby se starším lidem do postele pohodlně uléhalo a dobře se jim z ní vstávalo. Kromě toho je důležitá volba matrace a roštu.

Seniorské matrace

V případě seniorů je velmi důležité, aby se v noci dobře vyspali a také aby si během spánku ulevili od bolesti kloubů. Méně pohybliví senioři navíc v posteli tráví více času, a proto je kvalitní a komfortní matrace, která splňuje hygienické a zdravotní standardy, nezbytností.

Matrace pro seniory by měly být vysoce prodyšné a správně tvrdé. Měly by poskytnout tělu úlevu a také zamezit vzniku případných proleženin. Seniorům často vyhovují kvalitní pružinové matrace, které tělu poskytují oporu a zajišťují snadnější vstávání. Přečtěte si více o tom jak poznat proleželou matraci.

Antidekubitní matrace

Pro osoby, které jsou dlouhodobě upoutány na lůžko, jsou určeny antidekubitní matrace neboli matrace proti proleženinám. Nejenže antidekubitní matrace pomáhají předcházet vzniku proleženin, ale také pomáhají při jejich léčení. Jsou totiž navrženy tak, aby stimulovaly krevní oběh v kůži a v hlubokých tkáních.

K dostání jsou dva typy antidekubitních matrací, a sice aktivní antidekubitní matrace a pasivní antidekubitní matrace.

Zdravotní matrace na míru
Matrace proti proleženinám je ideální volbou pro seniory.

Rošt

Kromě matrace je velmi důležitý také výběr kvalitního roštu, který podporuje správné fungování matrace a také její provětrávání. Rošt byste měli vybírat s ohledem na hmotnost člověka, jeho zdravotní stav, spánkové návyky a v neposlední řadě typ matrace.

Na polohovací a lamelové rošty se hodí flexibilní materiály a na pevné rošty přírodní a neohebné materiály. Vhodnou volbou pro seniory může být elektrický lamelový polohovací rošt, díky kterému můžou snadno změnit polohu stiskem jediného tlačítka. Polohovací rošt dokáže pomoci s bolestmi zad a zmírnit tvorbu křečových žil. Je však třeba myslet na to, že na polohovací rošt nepatří pružinová matrace.

Matracový chránič

Dlouhodobě ležícím lidem a také lidem s inkontinencí by neměl chybět matracový chránič. Jak už jeho název napovídá, chrání hlavní matraci před znečištěním a navíc umocňuje komfort při spánku.

Matraci a polštář vybírejte osobně

Vzhledem k tomu, že spánek ovlivňuje kvalitu života, neměli byste výběr správné matrace podceňovat. Především u staršího člověka se zdravotními problémy může špatně zvolené vybavení ještě zhoršit jeho stav, například v podobě bolestí zad.

Matraci a polštář byste proto měli před tím, než si je zakoupíte, osobně vyzkoušet. Matraci vybírejte podle výšky, hmotnosti, preferované spánkové polohy a zdravotních obtíží. Pokud hledáte kvalitní polštář, rozhodně neuděláte krok vedle s anatomickým polštářem, který se vytvaruje podle vašeho krku a hlavy, aby došlo k dokonalému uvolnění svalů.

I vzhledem k tomu, že senioři často bojují s nespavostí nebo probouzením během noci, je důležité, aby se v posteli cítili komfortně. Na míru potřebám starších lidí jsou vyrobeny seniorské matrace a antidekubitní matrace. K lepšímu spánku seniorů přispívá také kvalitní rošt a vhodně zvolený polštář.

Sdílet tento článek