Jak zatočit s bolestmi zad během spánku a po probuzení?

  • 8 minut čtení
Jak zatočit s bolestmi zad během spánku a po probuzení?
15 Čvc

Bolest zad trápí osoby bez ohledu na věk. V současné době se řadí k nejrozšířenějším civilizačním nemocem. Ozývá se nejen přes den, ale obtěžovat vás může i v noci, a dokonce také ihned po probuzení. Na vině může být špatná matrace, ale také nevhodná spánková poloha. Jak si užít zdravého spánku bez bolesti?

Za bolestmi zad nejčastěji stojí špatná matrace a nevhodně používaný polštář

Bolesti zad, krční či bederní páteře nebo bolesti hlavy mohou být následkem nevhodné matrace. Odborníci obecně doporučují matraci vyměňovat po 7 letech používání. Po této době si matrace zaslouží výměnu nejen z hygienického hlediska, ale také z hlediska konstrukce. Matrace může být v různých částech proleželá, takže vašemu opěrnému aparátu neposkytuje dostatečnou oporu. Jaký je výsledek? Bolavá záda a únava hned po probuzení.

Obtíže spojené s opěrným aparátem může umocňovat také špatně zvolený polštář. Během spánku dochází k přetížení svalů, které vyústí k blokádám páteře. Ráno tedy například jen těžko pohnete hlavou. Velikost polštáře je vhodné vybírat dle spánkové polohy. Správný model by měl páteř udržovat v optimální poloze. Hlava by neměla být předsunutá, ale ani v přílišném záklonu. Při spánku na břiše je lepší sáhnout po měkčím a nižším polštáři. Pro spánek na boku a na zádech je nejlepší vyšší, středně měkký až tvrdý polštář. Jestliže spánkové polohy během noci často střídáte, vsaďte na polštář, který se dané poloze okamžitě přizpůsobí.

Spánkové polohy a nejčastější bolesti páteře

Na kvalitě spánku se výrazně projevují spánkové polohy. Nejde však jednoduše říci, která je ta nejlepší a které je lepší se naopak vyhnout.

Nejčastější spánkové polohy

Každý člověk preferuje jinou spánkovou polohu, a přestože večer usíná v jedné, ráno se probouzí v jiné. Jaké spánkové polohy známe a jak ovlivňují bolest zad?

  • Spaní na zádech – je podle odborníků nejlepší. Páteř totiž zůstává v optimální poloze, čímž se předchází nepříjemným bolestem zad a krční páteře. Svaly v této pozici jsou uvolněné. Při spaní na zádech je vhodné pod kolena umístit polštář, který páteř uvede do neutrální polohy. Pro ještě větší podporu se doporučuje pod spodní záda vložit malý svinutý ručník. Díky tomu dochází k lepšímu uspořádání páteře a vnitřních orgánů. Pod hlavu je nejlepší vložit vyšší, středně měkký anatomický polštář.
  • Spaní na boku – patří k neutrálním polohám a je druhou nejdoporučovanější polohou. I v tomto případě zůstává páteř v optimální poloze. Rameno i zbytek vašeho těla by se měly spojit s matrací. Mezi kolena si vložte polštář, a pokud cítíte mezeru mezi pasem a matrací, vložte do ní menší polštářek. Polštáře udrží vaše boky, pánev i páteř v dobrém postavení. Při spaní na boku se doporučuje hlavu podložit vyšším a pevnějším anatomickým polštářem.
  • Spaní na břiše – z pohledu odborné veřejnosti se nedoporučuje, jelikož je páteř zakřivená v nepřirozené poloze, což může vést k bolestem krční páteře a hlavy. Dochází při ní totiž ke zvýšenému tlaku na klouby a svaly v blízkosti krku. Nicméně je spánek na břiše vhodný při bolestech bederní páteře, jelikož dochází ke zmírnění tlaku, který je vyvíjen na meziobratlové ploténky. Při spaní na břiše je vhodné pod pánev a dolní část břicha vložit polštář, který uvolní tlak na záda. V závislosti na tom, jak se v této poloze budete cítit, zvažte podložení hlavy měkkým a nízkým polštářem.
  • Spánek v poloze plodu – stejně jako spaní na břiše se nedoporučuje, jelikož dostávají zabrat vaše záda a krk. Na druhé straně ovšem dochází k uvolňování tlaku na ploténky, které v případě vyhřeznutí tlačí na místa mezi obratli páteře. Při spaní v klubíčku nezapomínejte střídat strany.
Anatomický polštář
Obrázek: Anatomický polštář podepírá krční páteř.

Nejčastější bolesti zad při spánku

Mezi nejčastější bolesti, které vás provází v noci nebo se ozvou hned při probuzení, patří bolest krční páteře a hlavy a bolest bederní páteře.

  • Bolesti krční páteře a hlavy – pokud dochází k bolestem v těchto částech při spánku na zádech, sáhněte po anatomickém polštáři. Další možností je klasický polštář, který doplníte malým polštářkem. Dbejte na to, aby polštář nebyl příliš tuhý ani měkký. Při spaní na boku je vhodné, aby byl krk výše než samotná hlava. Při bolestech krční páteře nespěte v poloze na břiše.
  • Bolesti bederní páteře – od bolesti bederní páteře vám může v noci ulevit poloha na zádech, kdy je potřeba pod kolena vložit polštář. Tak dostanete páteř do neutrální polohy. Další možností je spánek na břiše, při kterém dochází k vyrovnání tlaku v meziobratlových ploténkách páteře. Pokud je bolest v této části silná, je možné si ulevit bederním pásem, který spolehlivě zastoupí třeba stočená mikina nebo deka uvázaná kolem beder.

Spolehlivý recept na bolesti zad

Od bolesti během spánku vám pomůže správně vybraná matrace pro bolavá záda v kombinaci s vhodným roštem a polštářem.

Při výběru matrace je potřeba dodržovat několik základních pravidel. Matraci vybírejte podle:

  • své výšky,
  • hmotnosti,
  • preferované spánkové polohy,
  • zdravotních obtíží.

Obecně se při bolestech zad nedoporučuje spát na měkkých či proleželých matracích, které páteři neposkytují dostatečnou oporu. Lepší je sáhnout spíše po matraci tvrdší. Samozřejmě se tuhost matrace odvíjí od spáčovy hmotnosti. Pro osoby s vyšší hmotností není dobrou volbou příliš měkká matrace. Tvrdší matrace budou vyhovovat osobám spícím na břiše, ale nebudou vhodné pro ty, kteří spí na boku. V tomto případě se totiž na kyčel a rameno vyvíjí příliš velký tlak.

S bolestí zad vám pomohou zatočit kvalitní ortopedické matrace. Nepleťte si pojem ortopedické a zdravotní matrace. Zdravotní matrace musí splňovat nejen materiálové a zdravotní nároky na příslušné certifikace, ale také musí být Ministerstvem zdravotnictví zařazena na seznam zdravotních pomůcek, na které se vztahuje snížená sazba DPH.

Zdravotní i ortopedická matrace
Obrázek: Matrace, která uleví od bolesti bederní páteře.

Které ortopedické matrace najdete v nabídce Materasso?

  • BEAST Lavender – její nosnost činí až 180 kg a je vhodná pro všechny, které trápí bolest kříže (beder). Jádro matrace je napuštěné přírodními esenciálními oleji, které zklidňují mysl, uvolňují stres a pomohou s relaxací těla.
  • VISCOGREEN lux – matrace je vhodná pro spáče o hmotnosti do 170 kg. Je vhodná v případě, že trpíte bolestmi bederní páteře, alergiemi, revmatem nebo máte neustále studené nohy. Horní strana je vyrobena z přírodní viscoelastické pěny s tvarovou pamětí, která se rychle přizpůsobí změnám spacích poloh.
  • NEROLI therapy – matrace je vhodná pro osoby, které trpí alergiemi, bolestmi hlavy, bederní páteře, pocením nebo revmatem. Její nosnost je 140 kg. Má 7 zón tuhosti a díky obsahu esenciálních olejů napomáhá klidnému spánku.

Kromě matrace je důležitý také správný výběr roštu, který pomůže rozložit tlak spící osoby na lůžku. Rošt je potřeba vybírat podle typu matrace. Pevný laťkový rošt je vhodný pro pružinové matrace, lamelové rošty nejlépe fungují v tandemu s pěnovými matracemi. V případě, že zvolíte rošty polohovatelné ručně či elektricky, můžete si oblast hlavy či nohou nastavit do takových poloh, které vaší páteři budou vyhovovat nejlépe.

Sdílet tento článek