Kdy dát dítěti polštář a jak vybrat přikrývku a polštář pro děti?

  • 10 minut čtení
Kdy dát dítěti polštář a jak vybrat přikrývku a polštář pro děti?
20 Led

Naše tělo ke správnému fungování potřebuje dostatek spánku. U dětí tento fakt platí dvojnásobně. Pokud jejich spánek nebude kvalitní, budou unavené, což se projeví především na jejich náladě. Pokud chcete předejít ubrečeným dnům, snažte se pro zdravý spánek dětí udělat maximum. Základem je výběr vhodné přikrývky a polštáře. Jak na to?

Jaké nároky by měly lůžkoviny pro děti splňovat?

Pokud vybíráte polštářek a přikrývku pro miminko nebo i starší děti, měli byste vědět, jaké nároky by měly splňovat. Na co se zaměřit?

  • Polštáře i přikrývky by se měly snadno udržovat. Určitě se totiž nevyhnete nejběžnějším dětským nehodám, mezi které patří ušpinění od jídla nebo počůrání. Proto by přikrývka i polštář měly být pratelné.
  • Výdrž a stálost materiálu. Materiálová výplň by praním neměla ztrácet svoje vlastnosti. Neměla by se tedy drolit ani zmenšovat. Proto si raději připlaťte a sáhněte po kvalitních a značkových výrobcích.

Kdy dát dítěti polštář a pro jaký se rozhodnout?

Zejména novopečení rodiče budou řešit otázku, kdy a zda dát miminku polštář. Spaní miminka na polštáři pediatři nedoporučují. U novorozenců totiž existuje riziko, že se do polštáře zamotají nebo si jej přetáhnou přes hlavičku a mohou se udusit. Místo polštáře tedy do dětské postýlky dejte například čistou bavlněnou plenku.

Polštářek pod hlavičku miminka nepatří i z dalších důvodů. Spaní bez polštáře je důležité pro správný vývoj dětské páteře, která zatím oporu v podobě polštáře nepotřebuje. Z toho důvodu nedoporučujeme polštář ani pro roční dítě. Jakmile si dítko začne pod hlavu muchlat peřinku, můžete mu polštář pořídit.

Jaký polštář je nejvhodnější pro dvouleté dítě?

Odborníci říkají, že polštář je vhodný až pro batolata, tedy pro děti zhruba od dvou let. Někteří dokonce doporučují používání od tří let. Obvykle se polštář do postele dává až ve chvíli, kdy děti mění malou postýlku za velkou nebo poloviční postel.

Ať tak či onak, do postýlky nepatří klasické polštáře pro dospělé. Dětský polštář by měl být menší, doporučuje se velikost 40 × 60 cm. Pamatujte, že by neměl být příliš vysoký. Polštář pro 2leté dítě by měl být spíše nízký, případně byste měli mít možnost obsah náplně upravovat. Starší děti, které již chodí do školy, mohou mít v posteli klasický polštář o velikosti 50 × 70 cm nebo 70 × 90 cm.

Dětský polštář
Obrázek: Polštáře do postýlek novorozenců nepatří.

Obecně platí, že má polštář sloužit pouze jako podpora hlavy a krku, a proto by měl končit v oblasti ramen. Pokud děti necháte spát na příliš velkém a naducaném polštáři, může je začít bolet hlava a krční páteř. Špatně vybraný polštář může být příčinou nezdravého vývoje těla.

Dobrá rada: Pokud dítěti dáváte polštářek do postýlky poprvé, počkejte na jeho reakci. Jestliže pláče, může mu být spaní na polštáři nepříjemné. Proto ještě chvíli počkejte a nechte dítko spát bez polštáře.

Vše, co potřebujete vědět o přikrývce pro miminko

Stejně jako polštář, ani peřinka se do postýlky novorozence nedává. Při mávání ručičkama a nožičkama by si ji miminko mohlo přetáhnout přes hlavu a udusit se. Proto se ze začátku doporučují používat spíše zavinovačky nebo spací fusaky.

Jakmile dítko odroste, dejte mu do postýlky dětskou přikrývku, která bude prodyšná a dítko se pod ní nebude potit. Přikrývky pro batolata a miminka do postýlky mají nejčastěji rozměr 90 × 130 cm. Pro starší děti zhruba od 4 let se už používá stejně velká peřina jako pro dospělé. Nejčastější je rozměr 140 × 200 cm.

Dětská přikrývka
Obrázek: Přikrývka pro miminko by měla být prodyšná.

Typy přikrývek pro miminka

Přikrývky pro miminka se rozlišují podle toho, zda jsou vhodné na teplejší, nebo chladnější období. Kromě toho také zohledněte zimomřivost vašeho potomka. Pokud se neustále odkopává, sáhněte po tenčí přikrývce. V případě „zimomřivce“ se vyplatí přikrývka teplejší.

  • Tenčí přikrývky – jsou vhodné především pro letní období. Skvěle absorbují a odvádí pot. Jsou prodyšné a pyšní se skvělými termoregulačními vlastnostmi. V létě by přikrývka měla pocitově chladit. Rozhodně se doporučuje provedení v antibakteriální úpravě.
  • Středně hřejivé lůžkoviny – obvykle se používají celoročně. V létě dokážou pocitově zchladit a perfektně odvést pot, v zimě zahřejí. Stejně jako u letních přikrývek se i zde vyplatí antibakteriální provedení.
  • Zimní přikrývky – jsou lehoučké, ale zároveň mimořádně hřejí. Mají skvělé tepelně izolační vlastnosti, jsou vzdušné a nadýchané. Antibakteriální úprava je samozřejmostí.

Nejpoužívanější výplně přikrývek a polštářů pro děti

Při výběru přikrývek a polštářů budete řešit nejen správnou velikost, ale především výplň. Vybírat můžete z výplní syntetických i přírodních. V případě, že vaše dítě trpí alergií, sáhněte po lůžkovinách, které můžete prát nejméně na 60 °C, což je teplota, při které se ničí bakterie. Nejoblíbenější typy výplní jsou:

  • Duté vlákno – používá se nejčastěji, jelikož je vhodné i pro alergiky. Navíc se na rozdíl například od peří snadněji udržuje. Duté vlákno je vhodné pro děti, které trpí alergií na prach.
  • Mikrovlákno – často se plete s dutým vláknem. Mikrovlákno má však asi 10krát menší průměr. Pyšní se skvělými termoregulačními vlastnostmi, odvádí vlhkost, je prodyšné, pere se na 60 °C a je vhodné i pro alergiky.
  • Lyocellové vlákno – lyocell je přírodní materiál, který se vyrábí z dřevité buničiny. Je prodyšný, a tak se hodí především na letní období. Je skvělé pro všechny, kteří se hodně potí a mají citlivou pokožku. Loycellové vlákno je přirozeně antibakteriální.
  • Peří – sahá se po něm zejména v zimním období, ale také v domácnostech, kde je chladněji. Je měkké, nadýchané a skvěle se přizpůsobí tělu. S péřovým polštářem a peřinkou pro miminka se musíte nejčastěji vydat do čistírny, zatímco například duté vlákno vyperete doma v pračce. Některé péřové výrobky je sice možné prát doma, ale hrozí, že je vyperte ve špatném pracím prostředku a peří ztratí svoji strukturu. Navíc se obtížně suší. Není vhodné pro alergiky.
  • Vlna – dokáže se přizpůsobit teplotě lidského těla, takže v létě chladí, v zimě hřeje. Skvěle saje a málo se špiní. Čištění se však provádí pouze u odborníků.
Dětské přikrývky a polštáře
Obrázek: Peří není vhodné pro alergiky.

Jak vyprat peřiny a polštáře?

Péče o lůžkoviny a matraci je klíčová, jestliže chcete, aby vaše dítko žilo ve zdravém prostředí. Při praní a čištění přikrývek a polštářů pro miminka a děti je nezbytné se držet rad výrobce, které najdete nejčastěji na informačním štítku.

Jak prát peřiny a polštáře? Způsob čištění se odvíjí od typu materiálu. Polštáře z paměťové pěny nepatří do pračky ani sušičky. Perou se ručně za pomoci tekutého pracího prostředku. Pokud to výrobce dovoluje, můžete péřové polštáře a přikrývky prát zhruba na 30 °C. Některé pračky mají speciální prací program určený na peří. Pro praní se používají speciální prací prostředky, které peří neodmastí.

Jak prát peřiny a polštáře z dutého vlákna? Duté vlákno se většinou může prát doma v pračce. Pamatujte, že vlákno po namočení dost nabude, a tak by měla být pračka naplněná jen do třetiny svého objemu. Perte v jemném pracím prostředku.

Jak vybrat matraci pro miminko

Kvalitu spánku dětí ovlivňuje nejen přikrývka a polštář, ale také matrace. Při výběru dětské matrace hraje nejdůležitější roli především věk. Nároky pro miminkovské matrace jsou zcela odlišné od nároků na matrace pro starší a dospívající děti.

Matrace pro miminka by měla splňovat tyto požadavky:

  • Tvrdost – do dětské postýlky patří matrace s jednou tvrdostí. Doporučují se spíše tvrdé matrace, které jsou vhodné pro správný vývoj dětské páteře.
  • Tloušťka – po položení miminka by se matrace neměla prohýbat, a proto se doporučuje tloušťka okolo 10 cm.
  • Prodyšnost – matrace musí být dostatečně prodyšná a schopná odvádět vlhkost. Nejlepší jsou matrace z přírodních materiálů.
  • Termoregulace – na matraci by se miminko nemělo zbytečně přehřívat. Správná termoregulace je důležitá pro klidné usínání a pohodlné spaní.
  • Rozměry – matrace musí zcela vyplňovat plochu postýlky. Mezi šprušlemi a matrací nesmí být mezera, do které by se mohla zaklínit dětská nožka nebo ručka.
  • Materiál – nejlepší dětské matrace se vyrábí ze studené čili HR pěny, PUR pěny, kokosového vlákna nebo z přírodní pěny Biogreen.

Matrace pro děti od 3 až 4 let by měla splňovat tyto náležitosti:

  • Odpovídat velikosti postele – v této době spí děti již ve velkých postelích, takže budete pravděpodobně vybírat z velikostí 90 × 200 cm, případně 180 × 200 cm. Častou volbou do dětského pokojíčku je také patrová postel (palanda), která šetří místo.
  • Tvrdost – do postele pro školáky a předškoláky je ideální tvrdší nebo středně tvrdá matrace bez zón.
  • Výška – výška matrace by se měla pohybovat okolo 15 cm.
  • Materiál – ideální výrobní materiál je latex, kokosová vlákna, případně koňské žíně. Nedoporučují se matrace z paměťových pěn.

Jak vyčistit matraci od nejčastějších dětských skvrn?

Matraci je nutné pravidelně čistit zejména proto, že se v ní usazuje prach, mikroskopické částečky kůže a pot. To všechno vede k množení bakterií a plísní.

U dětí patří mezi nejčastější nehody pomočení. Abyste matraci co nejlépe ochránili, je nejlepší ji opatřit ochranným potahem nebo podložkou.

Jestliže k promočení dojde, vytvořte si čisticí směs z těchto ingrediencí:

  • 3 lžíce jedlé sody,
  • 240 ml peroxidu vodíku,
  • 2 kapky přípravku na mytí nádobí.

Přestože je čištění moči z matrace náročné, není nemožné. Ze všech ingrediencí vytvořte směs, kterou skvrnu potřete. Znečištěnou část ale nedrhněte. Vlhké místo nechte uschnout a máte hotovo.

Sdílet tento článek