Spánek dětí: z postýlky pro miminko do velké postele pro starší děti

  • 7 minut čtení
Spánek dětí: z postýlky pro miminko do velké postele pro starší děti
15 Úno

Stěhování dítěte z dětské postýlky do velké postele je pro řadu rodičů velké téma. Kdy je ta správná doba? Jakou postel vybrat, jaká matrace a jaké lůžkoviny budou nejvhodnější? Vždy spoléhejte na to, že kvalitní materiály jsou klíčem ke zdravému spánku a dlouhé životnosti výrobků.

Kdy je nejvhodnější doba dítěti pořídit vlastní velkou postel

V minulém článku jsme se podrobněji podívali na téma, jak vybrat matraci pro dítě do postýlky. V tomto článku se zaměříme na starší děti a všechno, co potřebují ke kvalitnímu spánku.

Mnoho rodičů dumá nad otázkou, kdy a jakým způsobem svého potomka přesunout do klasické postele tak, aby to pro něj nebylo zbytečně stresující. Otázka načasování je sporná. Obvykle se doporučuje doba okolo 2. až 3. roku, ale není to povinností. Záleží na celé řadě faktorů. Proto se nechte vést vlastní intuicí. Jestliže váháte, odpovězte si na několik zásadních otázek:

  • Spí vaše dítě celou noc?
  • Je pro něj postýlka nebezpečná, protože již dokáže přelézt postranice?
  • Vyrostlo vaše miminko z postýlky?
  • Když dítě z postele vyleze, je schopné se do ní samo vrátit?

Pokud si na všechno otázky odpovíte ano, nemusíte váhat a do stěhování se pusťte. Dodržujte ovšem několik pravidel.

Zbytečně nespěchejte

Většina dětí si velkou postel zamiluje, protože ji mohou kdykoliv svobodně opustit. Některé se však se změnou vyrovnávají hůře. Pokud čekáte druhého potomka a plánujete postýlku využívat pro něj, začněte s postupným stěhováním staršího dítěte do jeho vlastní postele co nejdříve. Mělo by mít dostatek času si na postel zvyknout. Mladší sourozenec totiž může u staršího vyvolat žárlivost a pocit, že je odstrčené, pokud mu miminko „sebere“ jeho postýlku.

Postel pro dítě a školáka
Obrázek: Nespěchejte na děti, které se se změnami vyrovnávají hůř.

Pokud již teď víte, že přesun do dětské postýlky nestihnete provést před tím, než si domů z porodnice přivezete miminko, raději chvíli počkejte, až se celá rodina sžijete. Novorozenec může zatím spát v kolébce. Staršímu můžete k dětské postýlce přistavit velkou postel a nechat mu možnost volby. Jestliže nemáte dostatek prostoru, postavte postel na místo, kde stávala postýlka, a zkuste dítě nalákat třeba na krásné povlečení nebo měkoučké plyšáky.

Na co se zaměřit při výběru postele pro dítě

Při výběru postele máte dvě možnosti. Buď sáhnete po speciální posteli pro batolata, která je menší než postel klasická, nebo rovnou pořídíte postel jako pro dospěláka. Ať tak či onak, postel musí být bezpečná a zdravotně nezávadná. Zdravotní nezávadnost si ověřte u výrobce. Z počátku by postel měla být opatřena bočními zábranami, aby dítě nespadlo. Dále se zaměřte na to, aby postel neměla ostré hrany a netrčely z ní šrouby.

Postele pro děti by měly být vyrobeny z takového materiálu, který se snadno udržuje. Nejčastěji se setkáte s postelemi z:

  • masivu – pyšní se dlouhou životností, jsou 100% nezávadné a vhodné i pro alergiky. Materiál je však náchylný na poškrábání a jeho pořizovací cena je vyšší.
  • Dřevotříska a lamino – výhodou je vysoká tvrdost, snadná údržba a příjemná pořizovací cena. Nevýhodou nižší odolnost a kratší životnost.

Do dětských pokojíčků se nehodí postele kovové, které jsou studené, a ani postele čalouněné, jež jsou náročné na údržbu a nevhodné pro alergiky.

Kvalitní dětská postel
Obrázek: Materiál postele se podepíše na životnosti i údržbě.

Jak vybrat rošt a matraci pro dítě

Přestože vás při výběru postele na první pohled zaujme její vzhled, mnohem důležitější bude matrace a rošt. Rošt může být dřevěný, lamelový nebo polohovací. Důležité je, aby dobře rozkládal tlak vyvíjený na matraci a zajistil její dobré odvětrávání.

Při výběru matrace se nenechte zmást tím, že ji vybíráte do dospělácké postele, spát na ní totiž bude dítě, jehož opěrná soustava se ještě stále vyvíjí. Proto neinvestujte do matrací se zónováním, ale sáhněte po matraci jedné tvrdosti. Nejlepší jsou matrace se střední až vyšší tvrdostí vyrobené z prodyšných pěn.

U matrace myslete i na údržbu. Může se stát, že se dítě v noci pomočí nebo pozvrací. Proto je vhodné sáhnout po matraci se snímatelným a pratelným potahem nebo přikoupit matracový chránič. Potah matrace by měl být pratelný minimálně na 60 °C.

Zavrtat se do peřin

Když už jste vybrali postel, rošt a vhodnou matraci, chybí už jen lůžkoviny a krásné povlečení. Polštář se dětem do postele dává až zhruba od 3 let. Do té doby do postele nepatří. Páteř se totiž lépe vyvíjí, když je v jedné rovině. Jakmile dítě přestěhujete do postele a plánujete mu pořídit polštář, sáhněte po dětském. Klasické polštáře pro dospělé jsou příliš vysoké, což není vhodné pro vývoj dětské páteře. Sáhněte tedy po polštáři nižším, nebo takovém, u kterého můžete regulovat výplň. Velikost přikrývky zvolte podle velikosti postele.

Dětská postýlka
Obrázek: Povlečení vybírejte podle zájmu potomka.

Výplň lůžkovin

Lůžkoviny se od sebe liší nejen materiálem potahu, ale také typem výplně a její gramáží.

  • Duté vlákno – používá se především pro letní lůžkoviny, protože snadněji odvádí pot.
  • Lyocellové vlákno – jedná se o přírodní prodyšný materiál, který se vyrábí z dřevěné buničiny. Dobře odvádí pot a je přirozeně antibakteriální.
  • Peří – v současnosti není tolik rozšířené. Oblíbené je především v zimním období, jelikož výborně izoluje. Jeho nevýhodou je komplikovaná údržba. Peří není vhodné pro alergiky.

Jestliže doma máte alergika, dbejte na to, aby se lůžkoviny daly prát alespoň na 60 °C. Postel nestelte ihned po probuzení, ale nechte peřiny dobře vyvětrat. Zamezíte tak množení roztočů a mikroorganismů.

Povlečení, které baví

Aby si dítě velkou postel zamilovalo, pořiďte mu povlečení s motivy z jeho oblíbené pohádky. Chybu neuděláte ani s obrázky zvířat nebo nejoblíbenější hračky. Vzhled bude zajímat především vašeho prcka, vy jako rodiče byste se měli zaměřit na kvalitní materiál. Ten by měl být především maximálně savý a prodyšný.

Nejlepší je sáhnout po přírodních materiálech. Ve většině případů se setkáte se lnem a klasickou bavlnou. Ta je k dětské pokožce příjemná, nezpůsobuje alergické reakce a je možné ji prát i na vyšší teploty.

Sdílet tento článek