Jak dopřát dětem kvalitní spánek?

  • 7 minut čtení
Jak dopřát dětem kvalitní spánek?
18 Led

Pro kvalitní spánek dítěte jsou rodiče schopni mnohé obětovat. A není vlastně divu, nevyspalé a unavené dítě potrápí i ty nejsilnější z nás. Jak se vyhnout těmto plačtivým a vzteklým dnům, které způsobil právě neuspokojivý spánek?

Proč je spánek důležitý pro správný vývoj dítěte

Nekvalitní spánek u dětí samozřejmě neznamená jen krátkodobě rozmrzelé dítě a diskomfort rodičů. Dlouhodobé potíže se spánkem mohou negativně ovlivnit celkový vývoj dítěte.

Výzkum College University v Londýně sledoval hned několik aspektů spánku dítěte a přinesl zajímavé poznatky. Časté probouzení vede u dítěte k poruše cirkadiánního rytmu, což se může v dospělosti projevit insomnií. Pokud jsou děti příliš dlouho bdělé, zvyšuje se riziko obezity. Nepravidelný spánek vede ke zpomalování vývoje poznávacích schopností a k snižování hladiny růstového hormonu v organismu.

To, že se vám však dítě pravidelně probouzí nevyspané, případně máte problém jej vůbec uspat, nemusí být vůbec dáno vašimi znalostmi a zkušenostmi. Rodiče se často zaměří na návyky a spánkovou hygienu dítěte a zapomenou zkontrolovat něco, co je zde zcela nasnadě – to, na čem dítě vlastně spí.

Nepodceňujte výběr matrace

Koneckonců vybrat matraci pro někoho jiného je poměrně těžké. Pokud nakupujete pro vlastní potřeby, dokážete posoudit, v jaké poloze spíte, jaká tvrdost matrace vám vyhovuje a další parametry. U výběru matrace vhodné pro děti je situace horší, protože vám tyto informace dítě jen tak nesdělí.

Podle čeho tedy vybrat matraci pro miminko do dětské postýlky? A jakými parametry se řídit při výběru matrace do dětské postele?

Jak vybrat matraci do dětské postýlky

Dětská matrace do postýlky by měla být zcela nová. Nevyplatí se ji v rodině dědit, jelikož i mírné deformace může batole nepříjemně vnímat a cítit. Páteř tak nemusí mít potřebnou oporu, což může vést k fixaci nesprávného postoje, který se bude velmi těžce odnaučovat. Rizikem jsou také roztoči a jiní drobní živočichové, kteří se ve starých matracích rádi zabydlují.

Při samotném výběru typu matrace pro děti se nepouštějte do přílišných extrémů a raději sáhněte po středně tvrdé matraci, která rovnoměrně podepře páteř. Extrémně tvrdá či měkká matrace může dítěti jen uškodit, buďto velkým tlakem na tělo, nebo neposkytnutím dostatečné opory. Příliš měkké matrace mohou dokonce zvyšovat pravděpodobnost výskytu skoliózy.

Matrace musí být dále pružná, tzn. přizpůsobovat se tělu a zároveň lehce se vracet do původního stavu, vzdušná a dobře odvádět vlhkost. Správná cirkulace vzduchu ochrání dítě před pocením ve spánku a zvyšuje jeho pohodlí. Skvělou vychytávkou je matrace s odvětrávacím systémem potahu, který zajišťuje spánek bez přehřívání i ochlazování.

Matrace pro miminko
Obrázek: Matrace s všitou odvětrávací látkou PRESSLESS.

Nabídka materiálů dětských matrací je velmi bohatá, vaše možnosti jsou tak rozsáhlé. Ať už však zvolíte cokoliv, vždy si ohlídejte, aby součástí matrace nebyla nepropustná vrstva, která by zamezovala prodyšnost, a aby nejlépe neobsahovala vůbec lepidlo, případě bylo použito pouze speciální ekologické lepidlo na vodní bázi. Běžné lepidlo vyrobené na bázi rozpouštědel může být zdraví škodlivé.

Dětská matrace bez lepidla
Obrázek: Matrace vybírejte nejlépe z monobloku pěny, díky čemuž se lepidlu zcela vyhnete.

Obecně jsou v současné době velmi oblíbené dětské kokosové matrace a matrace ze studené pěny. Kokosová vrstva v matraci zajišťuje vhodnou oporu páteře, navíc je velmi vhodná pro alergiky či astmatiky.

Matrace pro miminko z přírodních materialů
Obrázek: Kokosová matrace do dětské postýlky je v současné době jednou z nejoblíbenějších na trhu.

Matrace ze studené pěny pro děti se vyznačují dlouhou životností, jsou pružné a zároveň velmi vzdušné. Poskytují také vynikající ortopedické vlastnosti, což je u vyvíjejícího se dítěte více než žádoucí.

Matrace za studené pěny pro dítě
Obrázek: Matrace z monobloku studené pěny se jednak správně přizpůsobí tělu dítěte, jednak neobsahuje žádné škodlivé lepidlo.

Na trhu však najdete i různé speciální matrace, například matraci z přírodní pěny Biogreen, která obsahuje přírodní složky, jako jsou ricinový olej či výtažky z aloe vera, případně si můžete nechat sestavit dětskou matraci na míru.

Luxusní matrace z přírodních materiálů
Obrázek: Pokud si potrpíte na luxusní zboží, můžete vybírat i speciální matrace z přírodní pěny.

Jak vybrat matraci do dětské postele

Velkou výhodou starších dětí je fakt, že se jich už můžete zeptat na názor, do výběru je tak rozhodně zapojte. Při přechodu dítěte z postýlky do postele se nejlépe ohlédněte již po standardní velikosti postele. Nebudete tak muset řešit tzv. přechodné matrace a rovnou investujete do takové, která dítěti vydrží přibližně 7 let.

Při standardní velikosti postele se vám rozšíří možnosti výběru, pamatujte však na to, že stále vybíráte matraci pro dítě, u nějž až do dospělosti probíhá osifikace kostí. Vyhýbejte se tak například zónové matraci, která je vhodná především pro dospělé, a dodržujte stále střední tvrdost matrace.

Přechod z postýlky neuspěchejte

Kdy vlastně k onomu přechodu přikročit? Nejčastěji se uvádí doba kolem dvou let, nicméně dle odborníků je velmi důležité nepřemisťovat dítě, dokud samo nedokáže z postýlky vylézt.

K samotnému přechodu do velké postele můžete přistupovat dvěma způsoby: dítě jednorázově přesunete do nové postele, nebo zvolíte postupnou metodou. Ve druhém případě novou postel začnete využívat na čtení pohádek, krátké zdřímnutí, až postupně dojdete ke spánku na celou noc.

4 tipy pro zdravý spánek dítěte

A na co si dát ještě pozor kromě výběru správné matrace? Tyto 4 tipy si rozhodně ohlídejte, mohou také značně ovlivnit kvalitu spánku potomka:

  1. V dětském pokoji udržujte optimální teplotu cca 18 °C. Dejte si také pozor na hluk a světlo při usínání dítěte. Pamatujte, že miminka jsou více citlivá, proto mohou negativně reagovat i na zvuky, které vám přijdou běžné.
  2. Dítě v postýlce příliš neoblékejte. Zvolte například košilku s dupačkami, noční kombinézu, spací pytel, eventuálně zavinovačku. Jako přikrývku používejte pouze lehkou deku, případně jen spací pytel.
  3. Až do jednoho roku dítěte neumisťujte v postýlce polštářky.
  4. Pod prostěradlo nikdy nedávejte igelit, může dojít k přehřátí dítěte.

Sdílet tento článek