Chcete se kvalitně vyspat a dobře si odpočinout? Pořiďte si vysokou postel

Chcete se kvalitně vyspat a dobře si odpočinout? Pořiďte si vysokou postel
17 Lis

Vysoká postel je známkou luxusu. Nejenže dobře vypadá, ale hlavně se na ní pohodlně spí. Neobtěžuje vás prach ani průvan u země. Do postele se pohodlně uléhá a snadno se z ní vstává. Zjistěte o vysokých postelích více.

Co znamená, když se řekne zvýšená postel?

Zvýšená či vysoká postel znamená, že má ložnou plochu položenou výše než klasická postel. Výška postele se odvíjí nejen od zpracování postelového korpusu, ale také od výšky matrace.

Obyčejné postele mají obvykle výšku bočnic mezi 35 až 45 cm. U zvýšené postele mohou být bočnice až 55 cm nad zemí. Záleží na konstrukci. U matrací máte na výběr skutečně širokou paletu výšek. V Materasso vyrábíme na míru nejen postele, ale také matrace s tloušťkou od 16 do 41 cm.

V kombinaci se zvýšenými bočnicemi a vysokou matrací může být ložná plocha skutečně vysoko. Za komfortní výšku se považuje ložná plocha 50 až 60 cm nad zemí.

Jak zjistíte optimální výšku ložné plochy vzhledem k výšce svojí postavy?

Výšku ložné plochy můžete změnit pomocí matrace. Jak zařídit, aby postel nebyla příliš vysoká, ale ani příliš nízká?

  • Sedněte si na kraj matrace.
  • Nohy spusťte na zem tak, aby chodidla plnou plochou stála na podlaze.
  • Pokud máte v kolenou pravý úhel, má vaše postel optimální výšku.

Pokud vám bude matrace končit těsně pod pozadím, snadno si na postel sednete a následně lehnete. Při vstávání ale budete muset „sjet“ lehce dolů.

Jaké výhody vám zvýšená postel přináší?

Výhody vysoké postele jsou následující:

  • Do postele se snadno uléhá a pohodlně se z ní vstává, takže zbytečně nenamáháte své klouby.
  • Pokud spíte alespoň 50 cm nad zemí, jste chráněni před prachem, který se víří u země. To ocení zejména alergici.
  • Díky vysoko položené ložné ploše se nemusíte bát nastydnutí nebo zatuhlosti svalů kvůli průvanu, který bývá u země.
  • Teplo stoupá směrem vzhůru, takže si spánek ve vysoké posteli užijí i věční „zmrzlíci“.
Postel s vysokým čalouněným čelem
Obrázek: Nenamáhejte zbytečně své klouby.

Vysoká postel + polohovací rošt = nejpohodlnější odpočinek

Pohodlí nespočívá jen ve vysoko položené ložné ploše. Svoji vysokou postel si totiž můžete vyšperkovat polohovacími rošty. Tak svoji klasickou postel snadno přeměníte na postel polohovací. Napadne vás při slovním spojení polohovací postel vybavení, které je vhodné jen pro seniory?

Ano, postel s polohovacím roštem je vhodná pro seniory, ale také pro všechny, kterým záleží na kvalitním spánku a odpočinku. Ocení ji například lidé, kteří v práci stojí celý den na nohách, mají problémy s oběhovou soustavou, trápí je ucpané dutiny nebo křečové žíly. Zdravotní polohovací postele jsou vhodné i pro pacienty v rekonvalescenci nebo pro pacienty dlouhodobě ležící na lůžku. Polohovací postel si ale mohou dopřát i zcela zdraví lidé.

Typy polohovacích roštů

Polohovací rošty můžete ovládat ručně, nebo elektricky přes dálkové ovládání. U ručního ovládání je zapotřebí, abyste vstali z postele a oblast hlavy a nohou si nastavili ručně. U elektrického polohovacího roštu za vás tuto práci odvede elektromotor. Polohovací postel je opatřena elektrickým ovládáním, díky kterému si sklon hlavové části a dolních končetin nastavíte jednoduše a pohodlně pomocí tlačítek.

Matrace do polohovací postele

Jestliže se rozhodnete pro postel s polohovacím roštem, měli byste vědět, že je potřeba k němu vybrat vhodnou matraci. Není totiž kompatibilní s každým typem. Na polohovací rošt nepatří pružinové matrace. Naopak si rozumí s matracemi pěnovými.

Jak vybrat nejen správnou výšku matrace?

Při výběru nové matrace je potřeba sledovat základní parametry:

  • Délka matrace by měla přesahovat vaši výšku o 20 až 25 cm.
  • Nosnost matrace by měla být zhruba o 5 kg vyšší, než je vaše hmotnost.
  • Tuhost odpovídá spánkové poloze, vaší hmotnosti a zdravotním omezením.
  • Materiál vybírejte podle svých nároků a zdravotních problémů.

Samostatnou kapitolou je výška matrace. Obecně platí, že čím vyšší matrace, tím pohodlnější spánek. Výšku matrace vybírejte podle toho, jak často na ní budete spát, ale také podle svojí hmotnosti. Určujícím parametrem může být i to, o kolik potřebujete „navýšit“ svoji postel.

Matrace s výškou od 6 do 8 cm jsou určeny do dětských postýlek. Pokud se nechystáte na matraci spát každý den, ale například jen o víkendu na chatě, vystačíte si s 10cm matrací. Pro každodenní pohodlné spaní se doporučují matrace s výškou od 14 cm a více. Jak jsme napsali, čím vyšší, tím pohodlnější spánek. Dopřát si můžete odpočinek i na matraci s výškou 40 cm.

Kvalitní vysoká matrace
Obrázek: Matrace s výškou 41 cm.

Na výšku matrace má vliv i vaše hmotnost. Jednoduché pravidlo říká, že čím větší hmotnost, tím vyšší matrace. Jestliže máte problémy s pohybovým aparátem, sáhněte po matraci, která je vyšší než 20 cm.

Přestože vysoké matrace nabízí nejpohodlnější odpočinek, pamatujte na to, aby z postele nesjížděly. Buď by měly být alespoň do ¼ zapuštěny do rámu, nebo by v případě, že jsou dvě a leží na posteli bez bočnic, měly být opatřeny spojovacím prvkem.

Zdravotní matrace

Na trhu jsou k dostání také zdravotní matrace. Označují se tak všechny, které mají přínos pro zdraví. Například ortopedické matrace pomáhají od bolestí kloubů, zad a krční páteře. Antialergické matrace se vyrábí z materiálů, které zabraňují množení bakterií a plísní, jež způsobují alergie. Antidekubitní matrace jsou určeny pro osoby dlouhodobě upoutané na lůžko. Jestliže hledáte zdravotní matraci, která je zdravotnickým prostředkem, musí mít příslušný certifikát.

Jak si poradit s nespavostí?

Pokud vás trápí poruchy spánku nebo se ráno probouzíte neodpočinutí, možná je na vině vaše stará postel a její vybavení. Nespíte náhodou na matraci, která je více než 7 let stará? Je rošt kompatibilní s vaší matrací? Není vaše postel rozvrzaná?

Kvalitní spánek si totiž žádá i kvalitní vybavení. Matraci byste měli z hygienických důvodů měnit každých 7 let. Klidně ji vyměňte i dříve, pokud je proleželá. Nerovná plocha a hrboly mohou být důvodem, proč se v noci často budíte a ráno vstáváte se zatuhlými svaly.

Rošt pomáhá matraci rozkládat tlak. Na pevný laťkový rošt se hodí pružinové matrace nebo matrace s vyšší výškou. Na pružný lamelový rošt můžete bez obav položit i tenčí matraci. Díky pružným lamelám rošt odpruží veškerou zátěž a vás v noci nebude nikde nic tlačit.

Jestliže s každou změnou spací polohy slyšíte, jak postel vrže nebo se viklá, je na čase si pořídit nový rám nebo kompletně celou postel.

Zhruba třetinu života prospíte. A to je dost na to, abyste spali na tom nejpohodlnějším, co vám trh s ložnicovým vybavením nabízí.

Sdílet tento článek