Poradíme, jak si zařídit ložnici ve stylu francouzského venkova

  • 6 minut čtení
Poradíme, jak si zařídit ložnici ve stylu francouzského venkova
13 Říj

Francouzský venkov se do interiérového designu zapsal pod názvem Provence. Zamilují si ho všichni, kteří ctí romantiku, útulnost a tak trošku staré časy. Provence v člověku probouzí pozitivní pocity a emoce, a proto není divu, že je oblíbeným stylem právě při zařizování ložnic. Jaká pravidla byste měli dodržovat, abyste se cítili jako v přímořské Provence?

Dnešní venkovský styl byl původně reakcí na honosné francouzské paláce

Provensálsko je historická země, kterou najdete v jihovýchodní Francii. Je součástí administrativního celku Provence-Alpes-Côte d´Azur. Z hlediska designu se v provensálském stylu odráží kouzelné oblasti s vinicemi zalitými sluncem, olivové háje a nekonečná levandulová pole.

Provence styl dnes připomíná spíše vesnický design, a to proto, že od vesničanů skutečně pochází. Původně se však nevyznačoval patinou a dnes tolik oblíbeným opotřebovaným vzhledem. Vznikl na venkově, kdy si vesničané chtěli svá sídla zdobit tak, jak to diktovala Paříž. Bydlení tedy mělo napodobovat zámky a paláce francouzské šlechty.

Vesničané si začali svépomocí zhotovovat nábytek a doplňky, které se měly podobat honosnému šlechtickému vybavení. Je ale samozřejmé, že jejich kvalita byla mnohem nižší než na sídlech vrchnosti, a tak se časem na nejvíce exponovaných místech začalo objevovat opotřebení, které nábytku a dekoracím vdechlo nádech patiny. A právě ta se stala neodmyslitelným prvkem Provence stylu. Vesničané si patinu oblíbili kvůli tomu, že do domova vnášela útulnost a navíc vystihovala atmosféru okolní krajiny.

Barevné kombinace a materiály

Pro ložnici ve stylu Provence jsou typické přírodní prvky. Nejčastěji se setkáte se dřevem, ze kterého je vyrobený nejen nábytek. V ložnici byste měli mít dřevěnou podlahu v dekoru běleného dubu. Dřevo se může opakovat i na přiznaných trámech, ale objevit se může také ve formě obkladu. Pro obklad se rovněž volí kameny, ale jen v příjemných hřejivých barvách.

Z hlediska barevné palety je nejlepší se držet kombinace hlavní a doplňkové barvy.

  • Hlavní barva – bílá, šedá, krémová, béžová, máslová.
  • Doplňková barva – modrá, žlutá, růžová nebo fialová, ale vždy v pastelových tónech.

Vyhnout byste se měli sněhově bílé, která zbytečně razí do očí a působí sterilním, až nemocničním dojmem.

Ložnice v Provence stylu
Obrázek: Pro Provence styl je typická fialová barva a levandule.

Nevyhýbejte se vzorům

Vzhledem k inspiraci v honosných palácích nechybí Provence stylu vzory. Nejlépe se pracuje s květinovými či zvířecími vzory, případně dekory, které evokují noblesu. Úchvatně vypadají levandule, květy růží nebo motivy ptáčků.

Stěny můžete doplnit obrázky v rámečcích. Nejlépe vypadají venkovské motivy nebo rodinné fotografie.

Nábytek, na kterém je patina největší ozdobou

Pro provensálský nábytek je charakteristická bílá barva nebo pastelové odstíny. Charakteristickým rysem je patina, která o nábytku prozrazuje, že už má něco za sebou. Typické jsou ladné křivky a zdobení ornamentálními prvky nebo frézováním. Nechybí ani kovové doplňky, nejčastěji v kontrastní barvě.

Dominantním kusem nábytku je samozřejmě postel, pro kterou je typický baldachýn. Pomocí baldachýnu do ložnice dostanete vzdušnost, lehkost a honosnost. Z obou stran postele stojí noční stolky. Útulnost pokoji dodají křesla, lehátka nebo čalouněné židle. Dámám nesmí chybět toaletní stolek se zásuvkou a kulatým zrcadlem.

Postel s čalouněným čelem
Obrázek: Provence postel nemusí být jen bílá. Zvolit můžete i pastelové odstíny barev.

Postel se nejčastěji vyrábí ze dřeva, ale zvolit můžete také celočalouněné provedení. Chybět nesmí pohodlné čelo. V Materasso vyrábíme postele na zakázku, a tak si můžete zvolit nejen barvu čalounění, ale také strukturu látky, provedení čela nebo typ nožiček. S provensálským stylem si budou nejlépe rozumět nožičky dřevěné. Široká paleta barev, která čítá více než 150 odstínů, zaručuje, že si s jistotou vyberete barvu, která bude k celkovému konceptu ložnice dokonale ladit. O tom, jaké postele vyrábíme, se můžete přijít přesvědčit sami na vlastní oči k některému z prodejců Materasso.

Měkoučké látky a textilie

Útulnost ložnici dodávají nejen barvy a vzory, ale také textilie. A těch je v provensálské ložnici více než dost. Na posteli nechybí kromě klasických peřin a polštářů dekorační polštářky a přehozy. Povlečení a povlaky jsou nejčastěji z přírodních materiálů, mezi které se řadí:

  • bavlna,
  • len,
  • bavlněný satén.

Přehozy, ale také povlaky polštářů nebo závěsy mohou být zdobeny výšivkou, krajkou nebo volány. Přehozy na postel jsou často vyrobeny metodou patchwork. Aby do ložnice přes den pronikalo přirozené světlo, jsou záclony vyrobeny z tenké látky s trochou krajky, případně lněného tylu. Nejčastěji se setkáte se závěsy zdobenými potisky drobných kytiček. Chybu neuděláte ani jednobarevnými závěsy. Závěsy a záclony obvykle visí na dřevěných nebo kovových garnyžích. Pro noční stínění se používají dřevěné okenice nebo římské rolety.

Atmosféru doladíte doplňky

Dokonale romantickou a domáckou atmosféru podtrhnete doplňky.

  • Svítidla – ve venkovsky zařízených ložnicích si své místo najdou nástěnné lampy, ale také lampy na noční stolek. Typická jsou látková stínidla a nožky z obráběného dřeva. Zvolit však můžete také kovová stínidla. Ze stropu by měl viset dřevěný nebo skleněný lustr. Na komodách, parapetech nebo poličkách mohou stát lucerny a svícny.
  • Květiny – v keramických vázách nebo džbáncích můžete mít živé i suché květiny. Chybět rozhodně nesmí levandule, a to jak sušená, tak živá. Levanduli můžete jednoduše pěstovat ve květináči. Krásně budou vypadat i suché aranže z pampové trávy, obilí, růží nebo hortenzií.
  • Vůně – nejedná se o hmatatelný doplněk, ale atmosféru dokáže naladit dokonale. Do ložnice ve stylu francouzského venkova se nejlépe hodí nevtíravé vůně. Jde především o levanduli a její odrůdy, šalvěj a tymián.
  • Proutěné doplňky – mezi další přírodní materiály patří proutí, a tak neuděláte chybu, pokud budete deky a přehozy ukládat do proutěných košíků. Otvory regálů můžete vyplnit proutěnými úložnými boxy, knihy a časopisy si můžete odkládat do proutěného držáku. Skvěle budou vypadat také proutěná stínítka lamp.

Jestliže toužíte po ložnici, ve které vás obklopí domácká pohoda s nádechem romantiky, měli byste si ji zařídit ve stylu Provence.

Sdílet tento článek