Výška matrace: parametr, na který byste při výběru měli brát zřetel

  • 6 minut čtení
Výška matrace: parametr, na který byste při výběru měli brát zřetel
15 Bře

Kvalitu spánku ovlivňuje kvalita matrace. Při výběru by pro vás měla být důležitá nejen její nosnost, tuhost a výrobní materiál, ale také tloušťka matrace, která se odráží na její životnosti a vašem komfortu. Jak tedy vybrat správnou výšku matrace?

Základní parametry výběru nové matrace

Jestliže vybíráte novou matraci, měli byste se řídit těmito parametry:

  • délka – spáčovu výšku by měla matrace přesahovat o 20–25 cm,
  • nosnost – měla by být zhruba o 5 kg vyšší, než je hmotnost spáče,
  • tvrdost – odpovídá spánkové poloze i hmotnosti spícího člověka,
  • výška – ovlivňuje životnost matrace, oporu páteře i komfort spánku,
  • materiál – výrobní materiál by měl odpovídat spánkové poloze, zdravotním problémům i typu roštu.

Kromě těchto veličin je potřeba pamatovat také na typ roštu, jelikož matrace a rošt spolu musí ladit. Dohromady se starají o rovnoměrné rozložení hmotnosti a kvalitní odpočinek.

Jaké výšky matrace existují?

Na trhu jsou k dostání matrace různé výšky, které začínají třeba již na 5 cm a končí i na 41 cm. Obecně platí, že čím větší výška, tím kvalitnější matrace.

Výška matrace se skládá ze dvou čísel:

  • výška jádra matrace – 6 až cca 40 cm,
  • výška potahu – 1 až 3 cm.

Dělení matrací podle výšky

Pro každodenní spaní dospělého člověka se doporučují matrace s minimální výškou 15–20 cm. Platí, že čím vyšší, tím kvalitnější. Matrace nižší než 14 cm se hodí jen pro občasné přespání. Tenčí matrace sice pořídíte za nižší cenu, ale musíte počítat s tím, že se brzy proleží. Vyšší matrace bývají dražší, ale vzhledem k dlouhé životnosti získáte vyvážený poměr mezi pořizovacími náklady a dobou používání.

  • Výška 6, 7, 8 cm – jedná se o matrace vhodné do dětských postýlek.
  • Výška do 10 cm – zpravidla jde o nepříliš kvalitní matrace, které nejsou vhodné pro každodenní spaní.
  • Výška nad 14 cm – pro výrobu se obvykle používají kvalitní materiály a na takové matraci je možné spát každý den.
  • Výška do 20 cm – pohodlné matrace, jejichž jádro se skládá z více vrstev, a tak nabízí lepší možnosti pro kopírování těla.
  • Výška nad 20 cm – matrace s výškou od 20 do 40 cm jsou neskutečně pohodlné a odráží kvalitu. Kromě osob, které mají vysoké nároky na kvalitu spánku, je ocení i starší lidé, jelikož vysoká matrace dokáže zvýšit celkovou výšku postele, a tak se z ní pohodlně vstává, ale také se do ní jednoduše ulehá.
Matrace pro miminka i děti
Obrázek: Pro miminka jsou vhodné nižší matrace jedné tuhosti.

Podle čeho zvolit správnou tloušťku matrace?

S volbou vhodné výšky matrace vám pomohou odpovědi na základní otázky:

  • Jak často budete na matraci spát? – Pro každodenní spaní je ideální výška od 16 cm. Pro občasné si vystačíte s méně kvalitním výrobkem nižší výšky.
  • Jaká je vaše hmotnost? – Výška matrace se odvíjí od vaší hmotnosti, přičemž platí, že osoby s vyšší hmotností by měly sáhnout po vyšší matraci s vyšší nosností a tuhostí. Dospělému člověku s váhou 70 kg postačí výška matrace cca 13 cm. Při hmotnosti okolo 100 kg je vhodné sáhnout po výšce mezi 15–17 cm. Lidé s váhou nad 130 kg by měli zvážit nákup ještě vyšší matrace.
  • Máte zdravotní omezení? – Jestliže trpíte problémy s pohybovým aparátem, měli byste sáhnout po matraci, jejíž výška bude přesahovat 20 cm. U seniorů může matrace dosahovat výšky klidně i 30–40 cm.
  • Na jakém roštu bude matrace položená? – Pokud bude matrace ležet na desce nebo pevném laťovém roštu, je vhodné sáhnout po výšce 16 cm a více. Na lamelových roštech může ležet matrace s nižší výškou, jelikož rošt je pružný a pomůže matraci správně rozložit tlak, který je na ni vyvíjený.

Matrace pro miminka by měly mít jednu tuhost a výšku v rozmezí 6–8 cm. Doporučují se spíše matrace tvrdší. Pro školáky jsou ideální matrace tvrdší nebo středně tvrdé. Výška matrace pro tyto děti by se měla pohybovat okolo 14 cm. V žádném případě nejsou vhodné měkké ani zónové matrace, které dětské páteři neposkytnou dostatečnou oporu.

Výška matrace pro seniory by se měla pohybovat mezi 30–40 cm. Usnadní vstávání a uléhání na lůžko. Starší lidé by měli spát na měkčí matraci, výhodou je zpevněný bok, díky kterému nedojde k rychlému prosezení této části.

U výšky matrace zohledněte také rám postele, konkrétně výšku bočnic. Aby matrace z postele nesjížděla, měly by ji bočnice držet alespoň z 1/4.

Kvalitní vysoké matrace od Materasso

V nabídce matrací Materasso najdete luxusní vysoké matrace, které se pyšní dlouhou životností. Nabízí dokonalé pohodlí, které se odrazí na kvalitě vašeho spánku.

Vysoké zdravotní matrace
Obrázek: Vysoké matrace jsou vhodné pro osoby s vyšší hmotnosti, seniory i pro ty, kteří dbají na regenerační spánek.
  • Matrace King – její výška činí 41 cm a nosnost 150 kg. Jádro matrace tvoří hybridní systém taštičkových pružin v kombinaci s visco pěnami.
  • Matrace Eleanor Hybrid soft H2 – pyšní se výškou 25 cm a nosností 130 kg. Její jádro je tvořeno kombinací pružin a pohodlné líné pěny.
  • Matrace Natura hydrolatex T4 – výška matrace je 27 cm a její nosnost 150 kg. Jádro je vyrobeno z moderních taštičkových pružin a luxusní prodyšné pěny hydrolatex.

Výška matrace může výrazně ovlivnit kvalitu spánku. Proto na ni při výběru nové matrace nezapomínejte.

Sdílet tento článek