5 nejoblíbenějších stylů ložnic. Který si vyberete vy?

  • 8 minut čtení
5 nejoblíbenějších stylů ložnic. Který si vyberete vy?
14 Dub

I když je ložnice soukromým prostorem, který nevystavujete na odiv jako například obývací pokoj, neznamená to, že budete jejímu zařizování věnovat menší pozornost. Právě naopak! Ložnice je místem odpočinku, kde se máte cítit co nejpříjemněji. Existuje několik ložnicových stylů, které z této místnosti udělají doslova pokoj snů. Které to jsou?

Uspořádání ložnice je klíčové

Než se dostaneme k samotnému designu, je důležité vědět, jaká kritéria by měla ložnice splňovat, aby se vám v ní dobře spalo a odpočívalo.

  • Ložnice by neměla být zastavěná nábytkem – bez problémů si vystačíte pouze s kvalitní postelí, nočními stolky, komodami nebo šatními skříněmi.
  • Umístění postele – podle tradičního čínského učení feng shui by postel neměla stát přímo naproti dveřím, ale zároveň byste z ní na dveře měli dobře vidět. Rovněž se nedoporučuje umístění postele přímo pod okno. Postel by měla být ukotvena čelem ke zdi a nikdy by neměla stát volně v prostoru.
  • Žádná elektronika – do ložnice nepatří televize, počítače ani mobily, zkrátka žádná elektronika, která může rušit jinak klidný spánek.

Poznejte blíže nejoblíbenější styly ložnic

V každém roce se objevují doporučení designérů ohledně nových trendů, které budou panovat nejen v ložnicích, ale také v celém bytovém designu. I přes jejich doporučení však existuje několik ložnicových stylů, které jsou nadčasové a nepodléhají vrtochům aktuálních trendů.

1. Ložnice v boho stylu

Z boho stylu sálá velmi osobitý a útulný nádech. Ložnice zařízená v tomto stylu se pro vás stane ideálním útočištěm a místem pro odpočinek. Proto je pro tento styl charakteristická:

  • volnost,
  • neorganizovanost,
  • uvolněnost,
  • umění.

V takto zařízené ložnici má svoje nezpochybnitelné místo přírodní materiál. Vsaďte na dřevo, ratan, jutu, vlnu nebo len. Z hlediska barev se nebojte kombinací, ale pamatujte, že nejlépe vypadá bílá a odstíny hnědé. Bytový textil jako závěsy, povlečení či koberce mohou nést výrazné vzory, klidně ty orientální.

Postel je bez debat středobodem ložnice. Boho styl si nejlépe rozumí s postelemi, které nemají vysoké nožičky. Mohou být klidně i nízko u země, ale rozhodně jim nesmí chybět vysoká a pohodlná matrace. Typickým příkladem je postel Argentina, která má nízké nožičky a je k dostání v čalounění přírodní krémové barvy. Jestliže máte vysoké stropy, klidně postel doplňte rozevlátým baldachýnem. Postel by měla vypadat neupraveně, ale tím správným způsobem. Proto se klidně pusťte do vrstvení textilií, doplnění mnoha polštářky a stlaní bez přehnaného perfekcionismu.

Designová postel na míru
Inspirace: Postel s nižšími nožičkami a vysokou matrací je jako stvořená do boho ložnice.

2. Skandinávský styl ložnice

Design typický pro severské země se v Česku těší oblibě již několik let. Díky jeho nadčasové jednoduchosti se nepředpokládá, že by měl v budoucnu ustoupit jiným stylům.

Jeho předností je důraz na přírodní materiály, monochromní barevnost světlých tónů v kontrastu s výraznějšími barvami doplňků a jednoduché linie. Přílišná zdobnost tu nemá místo, ale přesto jako celek působí skandinávský styl ložnice útulně. Mezi oblíbené materiály patří:

  • dřevo,
  • sklo,
  • kámen.

Z hlediska barev převládá bílá, ale nechybí ani decentní odstíny šedé, modré nebo zelené. Teplejší odstíny prezentuje béžová a pastelově oranžová, červená nebo žlutá. Pokud chcete skandinávskému stylu dodat šmrnc, vsaďte na metalické doplňkové barvy.

Postel ve skandinávském stylu by měla být vyrobena z masivu, ale chybu neuděláte ani s celočalouněným modelem, kterým je například postel Sirius. Díky svým jednoduchým minimalistickým liniím se perfektně hodí ke skandinávskému stylu. Navíc stojí na decentních úzkých nožkách.

Postel s čalouněným čelem
Inspirace: Minimalistická postel na úzkých nožkách do skandinávsky zařízené ložnice.

Ve scandi ložnici nesmí chybět geometrické tvary a obrázky v severském stylu. Atmosféru doladíte svíčkami v decentních skleněných či kovových svícnech.

3. Minimalistická ložnice

Minimalismus je nadčasový design, který nikdy nevyjde z módy. Jsou pro něj charakteristické čisté a rovné linie. V ložnici by mělo být co nejméně nábytku a ten, který zde je, by měl být maximálně funkční. Minimalismus se vyhýbá přehnanému zdobení.

V minimalisticky zařízené ložnici se můžete cítit útulně, ale dejte si pozor na přílišnou strohost. Jednoduše zařízené ložnici by rozhodně neměly chybět dekorační předměty, vsaďte například na decentní umělecká díla nebo nábytek, který se stane solitérem.

Ideálním solitérním kusem může být postel, která by měla mít jednoduchý elegantní vzhled. Vyhněte se baldachýnům, přemíře dekoračních polštářků a vrstvení materiálů. Multifunkční využití postele podtrhne úložný prostor. S minimalisticky zařízenými ložnicemi si bude perfektně rozumět postel Vega, která má jednoduché rovné linie a decentní chromované nožičky. Nechybí ani úložný prostor.

Luxusní postel
Obrázek: Ideální kombinace bílé barvy a chromových prvků, které korespondují s minimalismem.

Minimalismus si žádá opatrné nakládání s barvami. Chybu neuděláte, pokud vsadíte na bílou a další neutrální barvy v kombinaci s tmavšími odstíny. Chybět by neměly lesklé povrchy a chromované prvky. Útulnosti dosáhnete, pokud k posteli vyberete vhodné křeslo, které může sloužit jako odpočinkový čtecí koutek.

4. Rustikálně zařízená ložnice

Kdo by s láskou nevzpomínal na prázdniny strávené u babičky? Naducané peřiny, pruhované povlečení, těžké závěsy v oknech a dřevěný nábytek se nacházel ve většině stavení. Tzv. rustikální styl staví na určité neměnnosti a stálosti prověřených hodnot. Ložnice zařízená v rustikálním stylu dýchá pohodou a klidem.

V rustikálně zařízené ložnici by neměl chybět masivní nábytek, který může být malovaný nebo vyřezávaný. Bez obav může nést i stopy patiny. Postel v rustikální ložnici by už na první pohled měla vypadat pohodlně a lákat vás k odpočinku. Klasikou je masivní rám, ale nemusí zůstat jen u toho. Dokonale pohodlná postel může být i celočalouněná. Postel Melva na první pohled zaujme netradičně řešeným čelem, které připomíná pohodlné křeslo ušák, jež je do rustikálně laděného interiéru jako stvořené.

Vysoká postel s čalouněným čelem
Obrázek: Pohodlná postel s čelem odkazujícím k tradicím.

5. Industriální styl ložnice

Design industriálních budov staví na přiznání nedokonalostí. Vůbec nevadí, když je vidět potrubí vzduchotechniky, cihlová stěna nebo surový beton. Naopak, tyto prvky jsou žádoucí. Máte v ložnici staré žebrované topení z litiny? Natřete jej kontrastní barvou a upozorněte na něj.

V industriálně zařízené ložnici není místo pro volánky a jiné romantické dekorace. Své místo si zde najdou dřevěné trámy nebo odhalené kovové konstrukce, zvolit můžete i dekorace z kovového šrotu.

Do takto laděné ložnice se bude hodit postel Industry, která stojí na kovovém podnoží a je čalouněná materiálem, který připomíná kůži. Přestože postel na první pohled vypadá stroze, nabízí díky vysoké matraci dokonalé pohodlí.

Pohodlná postel v industriálním stylu
Inspirace: Na první pohled jednoduchá, ale božsky pohodlná postel Industry.

Stále častěji se setkáváme s tím, že naši zákaznící si ložnici zařizují ve stylu hotelového pokoje a vybavují je hotelovým nábytkem.

Pamatujte, že zařízení ložnice není všechno. Nejdůležitější je kvalitní postel poskytující dokonalý odpočinek. Přesně takové má v nabídce Materasso. Přijďte se přesvědčit k prodejcům, kteří jsou vaší adrese nejblíže. Pomohou vám s výběrem a zodpoví veškeré vaše dotazy.

Sdílet tento článek