Víte, co si pořizujete, když kupujete kontinentální postel?

Víte, co si pořizujete, když kupujete kontinentální postel?
01 Čvn

Pokud i vy toužíte po maximálně regenerujícím spánku, pořiďte si postel, která se postará o perfektní oporu vaší páteře. Kontinentální postele díky principu dvojité matrace zajistí dokonalé rozložení tlaku, takže se na posteli zbytečně nepřevalujete a nebudíte. Jaké jsou další výhody těchto luxusních postelí? Prozradíme, že je jich skutečně mnoho.

Kontinentální, boxspring nebo americká postel?

Jestliže vybíráte novou postel, nespokojte se s průměrem. Spěte na postelích, které jsou momentálně nejpohodlnější. Jedná o postele, kterým se říká boxspring, kontinentální nebo americké postele. Jsou oblíbené především v Severní Americe, ale také ve skandinávských zemích. Právě proto se jim říká americké nebo kontinentální.

Jejich věhlas již před nějakým časem doputoval až do Evropy. Z počátku jste na kontinentálních postelích mohli spát pouze v nejluxusnějších hotelích. Dnes si je však můžete pořídit i domů.

Konstrukce kontinentální postele

Proč se tato luxusní postel označuje také jako boxspring? Box je v překladu z angličtiny krabice. V „postelové“ terminologii můžeme říct, že slovo box označuje rám postele. Spring je anglicky pružina nebo péro. Základem kontinentální postele je tedy boxspring neboli rám s pružinovou výplní.

Z jakých částí se kontinentální postel skládá?

  1. Stabilní základna – jde o rám postele, který se nejčastěji vyrábí z kvalitního masivu. V této části se nachází bonellové pružiny, které plní funkci roštu.
  2. Hlavní matrace – na základnu se pokládá matrace, na které spíte. Výběr matrace je zcela ve vaší režii. Vsadit můžete na pružinovou taštičkovou matraci, nebo dát přednost pěnovým matracím. Matraci vždy vybírejte podle vlastních požadavků na kvalitní spánek.
  3. Topper – je vrchní tenkou matrací, která se pokládá na hlavní matraci. Vybírat můžete mezi tužším a měkčím provedením. Topperem upravíte tuhost hlavní matrace. Kromě vylepšení spánkového komfortu topper také zvyšuje hygienu lůžka. Matraci, na které spíte, totiž chrání před nečistotami. Jeho součástí je snímatelný a pratelný potah.

Jaké jsou hlavní přednosti luxusní kontinentální postele?

Kontinentální postel by neměla chybět v ložnici spáčů, kteří chtějí kvalitu a pohodlí.

Princip dvojité matrace

Hlavní předností tohoto provedení jsou dvě pružící vrstvy, které leží na sobě. Říká se tomu princip dvojité matrace. Díky dvojitému pružení postel lépe reaguje na pohyb těla a bodové zatížení. Pružinová část a matrace se navzájem doplňují, a tak zajišťují ten nejpohodlnější spánek během celé noci. Nemusíte zbytečně měnit spánkové polohy, protože vás nic netlačí. Ráno vstáváte bez bolesti opěrného aparátu, protože je vaše páteř v optimální poloze.

Cirkulace vzduchu a dlouhá životnost

Pružinový základ umožňuje perfektní cirkulaci vzduchu. Proto může hlavní matrace volně dýchat. Nezadržuje se v ní vlhkost, a tak se nemusíte bát vzniku plísní a množení bakterií. Můžete spát s vědomím, že odpočíváte na hygienickém lůžku.

Bonellové pružiny mají dlouhou životnost a vysokou nosnost. Proto se pro kontinentální postele rozhodují i ti, kteří mají vyšší hmotnost. Pružinové jádro dokonale rozloží i velkou zátěž, a tím prodlužuje životnost hlavní matrace.

Výška ložné plochy

Nezpochybnitelnou výhodou kontinentální postele je její výška. Zatímco výška ložné plochy je u klasické postele okolo 40 cm od země, na americké posteli spíte ve výšce až 60 cm. Výška kontinentálních postelí je mnohem komfortnější. Z jakého důvodu? Protože se vám do postele příjemně ulehá a snadno se z ní vstává. Šetříte svoje kolena, kyčle, záda i klouby. To ocení nejen senioři, ale také třeba nastávající maminky.

Postel s vysokým čelem
Obrázek: Díky komfortní výšce se do postele pohodlně ulehá a snadno se z ní vstává.

Výšku ložné plochy zčásti ovlivňuje výška matrace. Jak zjistíte, že výška ložné plochy odpovídá vaší postavě?

  • Posaďte se na hranu postele.
  • Chodidla spusťte na zem tak, aby celou plochou ležela na podlaze.
  • Pokud máte v koleni pravý úhel, odpovídá výška ložné plochy vaší výšce.

Jaké další výhody s sebou vysoká postel přináší?

  • Ve výšce cca 50 cm se nevíří prach, který leží u podlahy.
  • Jste chráněni před průvanem, který je nejintenzivnější zejména u podlahy.
  • Podle fyzikálních zákonů stoupá teplý vzduch vzhůru, a tak nebude v kontinentální posteli zima ani těm největším zmrzlíkům.

Perfektní design

Pokud toužíte po luxusní posteli, chtějte postel kontinentální. Punc exkluzivity jí dodává nejen celočalouněné provedení, ale také vysoké čelo. Pokud má být postel dominantou ložnice, vsaďte na bohatě prošívané čelo. Vybírat můžete z několika atraktivních geometrických obrazců, které vycházejí například ze stylu art deco. Jestliže se design vaší ložnice ubírá spíše jednoduchým a minimalistickým směrem, vybírejte z nabídky jednoduchých čel s klasickými geometrickými vzory. Příkladem může být designová postel Argentina nebo Sirius.

Designová postel s vysokým čelem
Obrázek: Výrazné art deco čelo.

V Materasso vyrábíme postele na míru, takže si můžete zvolit, jakým typem látky a v jaké barvě budete chtít očalounit rám a čelo postele. Na výběr máte kromě klasických látek také z netextilních materiálů nebo eko kůže, což jsou materiály, které ocení především alergici.

Rozměry kontinentální postele

Při výběru rozměrů postele se řiďte především velikostí ložnice. Přestože je postel hlavním nábytkem místnosti, neměla by ji zcela zahltit. Pak byste se v ložnici cítili spíše stísněně, a to není příjemné.

Jestliže je vaše ložnice menší, má podlahovou plochu okolo 12 m², sáhněte raději po menší dvojposteli. Typicky se jedná o kontinentální postel s velikostí 160 × 200 cm. Velikost kontinentální postele 140 × 200 cm odpovídá většímu jednolůžku, a tak se na ní dva lidé příliš pohodlně nevyspí.

Pokud patříte mezi šťastlivce, kteří mají ložnici větší jak 13 m², vybavte ji klasickou king size kontinentální postelí s rozměry 180 × 200 cm, případně 200 × 200 cm. Vzhledem k tomu, že postele vyrábíme na zakázku, můžeme vám vyrobit postel takových rozměrů, jaké potřebujete. Na míru vám vyrobíme také matrace.

Má kontinentální postel úložný prostor?

Vzhledem k tomu, že mají kontinentální postele rám vyplněný pružinovou základnou, nezbývá zde místo pro úložný prostor.

V naší nabídce však najdete designové postele, které splňují i ty nejvyšší nároky na kvalitu spánku. Postele jsou čalouněné, takže mají vyměkčený a stylový rám. Barva a materiál potahu jsou ve vaší režii. Navíc si můžete vybrat matraci podle vašich požadavků. Ložná plocha luxusní postele tedy bude v takové výšce, která odpovídá vaší postavě. Nechybí ani designové čalouněné čelo. K tomu všemu najdete pod ložnou plochou velký úložný prostor.

Luxusní postel
Obrázek: Designové postele kombinují výhody kontinentálních, ale k tomu mají i úložný prostor.

Do úložného prostoru se díky několika typům výklopných roštů můžete dostat buď zboku, nebo od nohou. Záleží, jaký přístup preferujete. Designová postel kombinuje komfort kontinentální postele, ale zároveň nabízí praktický úložný prostor.

Pořiďte si postel, která potěší nejen vaše smysly, ale také vaše tělo.

Sdílet tento článek