blog
20.05.2022 ⦁ Konstrukce postele

Existují boxspringové postele s úložným prostorem?

Toužíte i vy po dokonalém spánku? V tom případě by vaší pozornosti neměla uniknout boxspringová postel. Oproti klasickým postelím se liší unikátní konstrukcí, která v sobě kombinuje dvě matrace. Horní část může být navíc opatřena topperem. Ne každá postel, která se prezentuje jako boxspringová, však tuto konstrukci má. Jak poznat pravý boxspring od „neboxspringu“?

Boxspring: to je promyšlená konstrukce s pružinovou základnou

Udělejme si jasno v terminologii. Narazili jste při výběru boxspringové postele na názvy jako americká nebo kontinentální postel? Pak vězte, že se jedná o jednu a tu samou postel, která se však označuje různými názvy.

Pojmenování nese boxspringová postel podle unikátní konstrukce rámu, tzv. boxspringu. Na první pohled nerozeznáte kontinentální a klasickou vysokou postel. Obě mají rám a nožičky. Tím však podobnost končí. U klasické vysoké postele budete navíc vybírat rošt a matraci. U boxspringové pouze matraci, rošt je totiž nahrazen právě boxspringem.

Promyšlená konstrukce rámu udělá z boxspringové postele tu nejpohodlnější na trhu. Z jakých částí se skládá?

  • Boxspring – jde o pružinovou základnu, která je vsazená do spodní části masivního rámu a tvoří odpružený základ postele. S nadsázkou můžeme říci, že se jedná o pomyslný rošt. Pružiny slouží jako ventilační i ortopedický podklad pro horní nosnou matraci.
  • Nosná matrace – nosná matrace se vybírá podle nároků uživatele. Vyrábí se z nejrůznějších materiálů. Zvolit můžete přírodní materiály, pěny nebo pružiny.
  • Topper – jedná se o tenkou horní matraci, která ještě zvyšuje komfort spánku a odpočinku. Je opatřena snímatelným potahem, takže se snadno udržuje. Navíc chrání nosnou matraci před ušpiněním nebo poškozením.

Pomocí unikátního spojení všech částí nabízí boxspringová postel dokonalý odpočinek. Díky pružinové části se tlak vyvinutý na nosnou matraci lépe rozloží a postará se o zdravou polohu páteře během spánku.

Další předností kontinentální postele je výška ložné plochy. Podle výšky nosné matrace se ložná plocha může nacházet ve výšce 50–70 cm nad podlahou. Proto se do postele snadno uléhá, ale také se z ní pohodlně vstává. Nezatěžujete totiž zbytečně kolenní klouby.

Další přednosti vysoko položené ložné plochy:

  • ve výšce 50 cm od podlahy se již nevíří prach, což ocení nejen alergici,
  • jste chráněni před průvanem, který je nejintenzivnější blízko podlaze,
  • vzhledem k tomu, že teplo stoupá vzhůru, nebude v posteli zima ani těm největším zimomřivcům.

Existuje kontinentální postel s úložným prostorem?

Na trhu se můžete setkat s postelemi s vysoko položenou ložnou plochou, které se prezentují jako boxspringové či americké, a navíc se pyšní úložným prostorem. Jde skutečně o pravý boxspring? Nikoliv!


Obrázek: Designová postel bez systému boxspring s úložným prostorem. 

Vzhledem ke konstrukci americké postele, kdy je spodní část vyplněna pružinovým systémem, nezbývá na úložný prostor místo. Proto se vždy zajímejte o to, zda má postel ve spodní části masivního rámu pružiny. Pokud nemá, nebo má místo nich úložný prostor, nejedná se o pravou boxspringovou postel. Taková postel je v podstatě ochuzená o nejdůležitější část, která má významný vliv na komfort spánku.

Co když se mi líbí boxspring, ale chci i úložný prostor?

Pokud jste se zamilovali do elegantního vzhledu americké postele, ale zároveň potřebujete i úložný prostor, můžete si v naší nabídce vybrat některou z designových postelí, které vypadají jako boxspring, ale pružinovou část mají nahrazenou úložným prostorem.

Z jakých typů korpusu s úložným prostorem můžete vybírat?

  • Designová postel s výklopem UP MAXI – korpus na první pohled vypadá jako boxspringová konstrukce. Po zvednutí ložné plochy objevíte velkorysý úložný prostor bez dělicích příček a s výborným přístupem po celé ploše. O jednoduché vyklopení ložné plochy se stará odolné kování a plynové písty.
  • Designová postel UP Metal – součástí postele je rošt v kovovém rámu, který je vhodný pro položení velké partnerské matrace. Rošt se vyklápí od nohou. O jednoduché otevření se postarají pneumatické písty. Velký úložný prostor umožňuje demontáž dna, což oceníte při úklidu pod postelí.
  • Designová postel UP BV/NV – je opatřena výklopnými dřevěnými rošty, na které lze položit dvě matrace. Pod rošty je ukrytý úložný prostor.


Obrázek: Úložný prostor přístupný od nohou. 

Toužíte po luxusní posteli na míru?

V Materasso si můžete postel sestavit na míru. Jak na to?

  • Vyberte si korpus – buď zvolíte boxspring, nebo designovou postel s úložným prostorem.
  • Vyberte si model postele.
  • Zvolte materiál čalounění – v nabídce máme látky, koženky i eko kůže ve více než 150 odstínech od nejrenomovanějších značek s potahovými látkami z celého světa.
  • Rozhodněte se pro nožičky – u nožiček si můžete vybrat nejen tvar, ale také materiál, barvu a povrchovou úpravu.
  • Zvolte matraci – podle svých individuálních požadavků si vyberte matraci, která bude splňovat veškeré vaše nároky na pohodlný spánek.

Aby vám to v ložnici ladilo, můžete si z naší nabídky doplňků vybrat například křesla, lavice či taburety ve stejném designu a čalounění, které budou odpovídat provedení vaší postele.

Pamatujte, že pravou boxspringovou postel poznáte podle pružinového základu, který je pro dokonalý komfort zcela zásadní.

Publikováno 20.05.2022
I ty se chces pořádně vyspat? Podívej se na naše matrace