blog
30.10.2023

Jaká postel se stane perlou vaší ložnice? Ta s vysokým čelem

Čelo je nedílnou součástí postele již od středověku. Zatímco v dávných dobách se čela vyráběla ze dřeva a byla pouze dekorativním prvkem, v dnešní době zvyšují navíc komfort odpočinku. Nejenže posteli dodávají luxusní vzhled, ale také vám umožní pohodlný polosed třeba při čtení nebo povídání s partnerem. 

Jaké je poslání vysokého čela u postele?

Hlavním posláním postele bylo, je a bude, aby spáči poskytla pohodlný spánek. Zatímco dříve sloužila postel pouze ke spánku, případně k intimním radovánkám, dnes se v posteli čte, luští křížovky nebo sleduje televize a pracuje (přestože odborníci varují před elektronikou v ložnici).

Právě kvůli různým aktivitám, kterým se v posteli lidé věnují, je dnes čelo postele důležité nejen z komfortní, ale také z technické stránky. Kromě toho, že se o něj pohodlně opřete, může mít v sobě integrované osvětlení, elektrické zásuvky, nabíječky na elektroniku a další.

Primárním posláním postele s čalouněným čelem však nadále zůstává kvalitní odpočinek a spánek. Kromě matrace a roštu se o pohodlí stará také čelo. Jak?

  • Chrání spáče před chladem prostupujícím zdí.
  • Navozuje pocit tepla, měkkosti a bezpečí.
  • Poskytuje pohodlné opření pro polohu v polosedu (při čtení knížky, sledování filmu nebo povídání s partnerem). Je „modelováno“ tak, aby kopírovalo křivku páteře a nezpůsobovalo bolest ani při delším sezení.

Čela postelí v proměnách času

Stejně jako neexistuje křeslo bez pohodlné opěrky, neexistuje pohodlná postel bez čela. Ostatně čely se postele zdobily od nepaměti.

  • Starověk – v přímořských státech spáče často obtěžoval hmyz. Postel je měla před hmyzem ochránit. K tomu stačil baldachýn z jemných látek.
  • Středověk – ve středověku čela chránila spáče před chladem. Některé postele měly kvůli ochraně před zimou zvýšené kraje postranic u čel.
  • Renesance – od 16. století se do zpracování postelí promítají majetkové poměry vlastníka. Čela jsou dřevěná a bohatě zdobená vyřezáváním a malbou. O komfort čela postele se starají nadýchané péřové polštáře.
  • Baroko – čelo je nosný prvek baldachýnu a nachází se mezi dvěma sloupy. Poprvé se používá zdobení látkou. V podstatě se jedná o první pokusy čalounění čel. U postelí bez baldachýnu se čela zdobí plastickou řezbou, malbou, zlacením nebo intarzií.
  • Rokoko – postel už nemá baldachýny. V popředí je zájem o přepychově zdobené čelo, které je opatřeno látkou. Žádné vyměkčení se ale nekoná. Látka je natažená na tvrdém podkladu.
  • Klasicismus – postel má nebesa, která však u nohou nenesou sloupy. Čela se čalouní látkami s květinovými vzory, ale také látkami bez vzorů.
  • Empír – výška čel nad ložnou plochou byla mnohdy menší než polovina výšky matrace. Na monumentálnost postele upozorňují baldachýny, které sahají až ke stropu místnosti.
  • Biedermeier – čela jsou vložena mezi postranice. Pro zdobení se používá dýhování a lesk.
  • Romantismus – postele se zdobí čalouněnými čely, jež jsou opatřena vtahovými prvky. Právě díky vtahům začínají být čela mnohem pohodlnější.
  • Český kubismus – čela v této době příliš nepřesahovala výšku ložné plochy. Nacházela se v hlavové i nožní části a byla přibližně stejně vysoká.
  • Art deco – čela postelí tvoří rámové konstrukce, které jsou spojené demontovatelným kováním. Připevňují se k postranicím. Zdobí se masivními lištami a člení se pomocí rámů a výplní.
  • Funkcionalismus – čela jsou hladká, zaoblená a ve vysokém lesku. Z hlediska výšky mírně přesahují ložnou plochu.
  • Moderna – postele 20. století se pyšní měkkým čalouněním s vtahovými prvky. Dbá se na vzhled čela. Některá čela jsou stejně široká jako stěna pokoje. Proto se jim říká čalouněná stěna.

Zdobení čela dělá z postele unikátní kousek

Vysoké čelo dominuje nejen čalouněné posteli, ale také celé ložnici. Propůjčuje jí punc pohodlí a luxusu. Manželské postele jsou k dostání s vysokými čely, která se od sebe liší zdobením i způsobem zpracování.

Čelo s vtahy

Vtahy vysoká čela dělí na menší segmenty. Jde o výrazný způsob zdobení, který na postel strhává veškerou pozornost. Vtahy mohou, ale nemusí být zdobeny čalounickými knoflíky.

celo postele zdobene vtahy
Obrázek: Čelo zdobené vtahy. 

Čalounění kombinované se dřevem

Aby postel získala na plasticitě a materiálové různorodosti, kombinují se měkké čalounické látky s dalšími materiály. Nejčastěji se jedná o dřevo, které působí jako kontrast k měkkým částem.

Calounena postel z kombinovanych materialu
Obrázek: Čelo z kombinovaných materiálů.

Čelo složené z dílů

Některé čalouněné postele mají čela složena z jednotlivých dílů. Tyto díly mohou mít jednoduché, ale i složité geometrické tvary, které do sebe zapadají. Jednotlivé díly se mohou skládat na podkladovou desku. Čelo působí členitě a plasticky.

Calounene celo postele slozene z dilu
Obrázek: Čelo složené z dílů. 

Čelo, které je širší než postel

Pokud má čelo větší šířku než samotná postel, doslova vyzývá k integraci dalšího ložnicového nábytku. Můžete do něj zakomponovat noční stolky. Celý „spánkový“ sektor tak bude vypadat celistivě, čistě a uklizeně.

Calounena postel se sersim celem
Obrázek: Postel se širším čelem. 

Z čalouněné postele se vám nebude chtít vstávat. Proč?

Postele s vysokým čelem jsou k dostání ve dvojím provedení. Jako boxspring a jako klasická postel s roštem.

Nejpohodlnější odpočinek nabízí boxspringové provedení. Unikátnost spočívá v konstrukci postele, kterou tvoří 3 základní části.

1. Základna s pružinami

Jedná se o masivní rám, který je vyplněný pružinovým systémem. Tyto pružiny nahrazují rošt a pomáhají s rozložením tlaku, který vyvíjí spáč na matraci. Pružiny jsou opatřeny dalšími komfortními materiály, které brání jejich protlačování.

2. Spací matrace

Jde o matraci, na které spíte. Vybíráte si ji podle vlastních požadavků. V Materasso vám ji vyrobíme na míru. Můžete sáhnout po pružinové matraci, ale také po výrobcích z komfortních pěn. Vybrat si můžete i z chráničů matrace. Matrace se pokládá na základnu s pružinami.

3. Tenká vrchní matrace neboli topper

Topper se používá pro úpravu tuhosti spací matrace. Zároveň funguje jako ochranná vrstva, která spací matraci chrání před proležením, prachem a nečistotami. Jedná se o tenkou matraci s tloušťkou do 6 cm. Má snímatelný a pratelný potah, takže zvyšuje hygienu lůžka.

Komfortní výška ložné plochy

Postele s vysokým čelem se obvykle pyšní také vysoko položenou ložnou plochou. Co to znamená? Že se do postele snadno uléhá a pohodlně se z ní vstává. Zbytečně nezatěžujete kolena ani kyčle. Vysokou postel ocení nejen senioři, ale také nastávající maminky a všichni, kteří dbají na pohodlí.

Klasické postele mají výšku ložné plochy zhruba 40 cm nad zemí. U postelí s vysokým čelem však hovoříme o výšce 50 až 60 cm nad zemí. Kromě toho, že je výška pohodlná pro uléhání a vstávání, také vás chrání před prachem, který se víří u země, a před průvanem.

Dopřejte si maximálně pohodlný odpočinek a design, ze kterého nebudete chtít spustit oči. Čalouněná postel s vysokým čelem vám nabídne obojí.

Publikováno 30.10.2023
I ty se chces pořádně vyspat? Podívej se na naše matrace