Z jakých pěn a potahů se vyrábí ty nejluxusnější matrace?

Z jakých pěn a potahů se vyrábí ty nejluxusnější matrace?
20 Čvc

Z průzkumu National Sleep Foundation vyšlo, že pro 92 % lidí je kvalitní matrace nezbytná k tomu, aby se v noci dobře vyspali. Správná matrace tak může znamenat rozdíl mezi bezesnou nocí a zdravým spánkem. Pojďme se podívat na to, jakou roli během spánku hrají matracové pěny a potahy matrací.

Seznamte se se všemi typy pěnových matrací

Mezi důležité parametry při výběru kvalitní matrace patří kromě rozměrů a tvrdosti také materiál, ze kterého je matrace vyrobena. Setkat se můžete například s pružinovými matracemi, latexovými matracemi nebo také pěnovými matracemi, jež v současnosti patří k těm nejvyhledávanějším.

Není však pěnová matrace jako pěnová matrace, vzhledem k tomu, že existuje velké množství pěn, jež se na výrobu matrací používají. Proto v Materasso neustále přicházíme na trh s novými technologiemi výroby a obohacujeme své matrace o unikátní materiály i originální potahy.

S jakými typy pěn se můžete při výběru matrace setkat?

PUR pěna

PUR pěny se vyznačují jemnou strukturou a nižší elasticitou, která vede k tomu, že po několika letech užívání matrace výrazně měkne. PUR pěny také působí tvrdším dojmem a měly by se pokládat na lamelové rošty, které napomáhají lépe rozložit váhu těla.

HR pěna

HR pěna, která se někdy nazývá také jako studená pěna, je ceněná pro svou vysokou bodovou elasticitu, díky které se ideálně přizpůsobí vašemu tělu.

Při výběru pěnových materiálů matrace je dobré se zaměřit na hustotu materiálu. Platí totiž, že čím je hustota vyšší, tím bude mít matrace delší životnost. Vyšší hustota je také zárukou stálosti vlastností matrace. Při nižší hustotě materiálu je pěna náchylnější k trvalým deformacím.

Designová postel
Různé typy pěn přinášejí různé benefity pro váš spánek.

HRC pěna

Vyšší třídou HR pěn jsou HRC pěny (High Resilience Climate). Předností těchto pěn je jejich vysoká elasticita, stálost vlastností při změnách klimatu a také dobrá vzdušnost.

Na významný rozdíl mezi HR a HRC pěnami poukázal švýcarský výrobce matrací prostřednictvím testu, během kterého při stejné teplotě a vlhkosti stlačil obě pěny na stejně dlouhou dobu. Jaký byl výsledek? Zatímco HR pěna se vrátila jen na 40 až 60 % původní výšky, u HRC pěny se jednalo o 80 %. HRC pěna může být obohacena například o výtažek z levandule, díky kterému se vám bude spát ještě lépe.

Líná pěna

Další poměrně často využívanou pěnou je líná pěna, která je také známá pod názvy visco pěna, lazy-foam, paměťová pěna nebo termopur pěna. Jedná se o pěnu s výjimečnými ortopedickými vlastnostmi. Reaguje na teplo a tlak, takže ve chvíli, kdy si na matraci lehnete, se dokonale přizpůsobí tvaru těla. Rovnoměrně váhu těla rozloží, čímž sníží protitlak matrace, který působí na klouby a páteř. Benefitem také je, že líná pěna podporuje krevní oběh a během spánku uvolňuje svalstvo.

Neroli pěna

Pěna může být přínosná nejen pro vaše tělo, ale díky účinkům aromaterapie i pro vaši mysl. Důkazem je Neroli pěna, jež je obohacena o esenci z květu pomerančovníku. Jedná se o jeden z nejdražších olejů na světě, na výrobu pouhého litru tohoto oleje se používá jedna tuna ručně sbíraných květů z pomerančovníku. Olej, který je součástí těch nejluxusnějších parfémů, se vyznačuje nejen příjemnou vůní, ale také tím, že zklidňuje nervový systém.

Pěny Biogreen a Viscogreen

Pěny Biogreen a Viscogreen jsou oblíbené proto, že jsou šetrné k životnímu prostředí. Nejedná se však o jejich jedinou přednost. Pěny obsahují ricinový olej a výtažky z Aloe Vera a vynikají vysokou nosností až 170 kg.

Pěna Greengel

Vysokou hustotou a zároveň vysokou vzdušností se vyznačuje pěna Greengel. Ta se používá zejména pro svrchní lehací plochu matrace, kde slouží k tomu, aby rychle odváděla vlhkost a zabránila přehřátí organismu. Zároveň díky vysoké elasticitě nedegraduje komfort dalších pěn.

Pěna Sanitized

Pěna, která je ideální volbou pro alergiky? Antibakteriální pěna Sanitized, na jejíž výrobu byly použité látky, které materiál matrace chrání před plísněmi, bakteriemi, roztoči a houbami. Kromě toho matraci chrání i před zápachem.

Pěna Oxygen

Pěna Oxygen je založená na speciální metodě vyplňování, díky které má materiál otevřenou strukturu buněk. Ta zaručuje, že v jádru matrace nedochází k hromadění vlhkosti a škodlivin. Vynikající termoregulační vlastnosti ocení zejména lidé, kteří se v noci potí.

Zaměřte se na potahy matrací

Klíčovou součástí matrace není pouze pěna, ale také její potah. I ten může hrát zásadní roli například v tom, jak dlouho matrace vydrží a jak bude komfortní.

V Materasso matracové potahy sami vyrábíme. Naše potahy jsou prošívané různou gramáží dutého vlákna a některé jsou prošité měkčenou soft pěnou, případně línou pěnou, aby se ještě zvýšil komfort matrace. Opět se můžete setkat s několika typy potahů matrace.

Zónové matrace na míru
Důležitou součástí matrace je i potah, který může být obohacen o různé zdraví prospěšné látky.

Potah Aloe Vera: Obsahuje výtažky z rostliny Aloe Vera, které mají pozitivní vliv na pokožku.

Potah Algua: Výjimečnost potahu Algua spočívá v tom, že obsahuje mikrokapsle s výtažky z mořské řasy Spirulina, jež uvolňují minerály, aminokyseliny a antioxidanty.

Potah Olivoil: Obsahuje mikrokapsle uvolňující vitamíny E, A, D a K. Ty působí proti stárnutí pokožky.

Potah Bamboo: Potah je přirozeně antibakteriální díky tomu, že obsahuje přírodní bambusová vlákna.

Potah Silver: Úprava Silver Protect obsahující ionty stříbra redukuje počet bakterií, které způsobují zápach, a to až o 90 %.

Potah Lyocell: Díky obsahu vlákna dřevní celulózy tento potah skvěle absorbuje a odvádí vlhkost.

Potah Eucalyss: Obsahuje výtažky z rostliny Eucalyptus Citriodora, která odpuzuje dotěrný hmyz, například komáry.

Potah Lavender: Také potah Lavender s obsahem výtažků z levandule účinně odpuzuje hmyz a prohlubuje spánek.

Potah Greentex: Díky obsahu probiotických bakterií účinně likviduje alergeny, a je tak vhodný i pro alergiky.

Potah Silk Touch: Jemný jako hedvábí. Takový je potah Silk Touch, jedná se o exkluzivní látku vyrobenou s využitím nanotechnologií.

Pokud si přejete, aby byl váš spánek co nejkvalitnější, věnujte pozornost výběru pěny matrace a potahu. V dnešní době můžete zvolit speciální materiály, které ještě umocňují komfort při spánku.

Sdílet tento článek