Vybíráme matraci z paměťové pěny

  • 10 minut čtení
Vybíráme matraci z paměťové pěny
02 Úno

Jestli hledáte matraci, která se dokonale přizpůsobí vašemu tělu a zajistí vám zdravý a ničím nerušený spánek, zaměřte svůj výběr na matrace z líné neboli paměťové pěny. Tento materiál vám zajistí nejen maximální komfort, ale především uleví vašim kloubům a podpoří regeneraci organismu.

Paměťová pěna: cenově dostupný materiál pro náročné

Paměťovou pěnu znáte možná pod názvem líná pěna či viskoelastická pěna. Nenechte se zmást, všechny názvy označují stejný materiál. Důvod, proč si líná pěna získala takovou oblibu je jednoduchý – tento technologicky vyspělý materiál se totiž nejlépe dokáže přizpůsobit každému tělu a vy si tak můžete užívat maximální komfort.

Paměťovou pěnu původně vyvinuli vědci z NASA jako pomůcku, která měla astronautům pomoct vyrovnávat se s různě se měnícími a pro tělo nezvyklými tlaky. Poté našel tento materiál využití ve výrobě matrací pro dlouhodobě ležící pacienty. Výjimečné ortopedické vlastnosti ale brzy línou pěnu dostaly i do povědomí široké veřejnosti a dnes na těchto matracích spí miliony lidí po celém světě.

Jestli čekáte, že tak kvalitní matrace budou i patřičně drahé, tak se nemusíte bát. Matrace z líné pěny se pohybují v cenovém průměru a díky opravdu dlouhé životnosti dokonce oproti levnějším modelům ušetříte. Jde tedy o finančně rozumný výběr.

Jak je vůbec možné, že jeden materiál dokáže zkombinovat takové množství benefitů?

Odolná matrace z paměťové pěny
Paměťová pěna je v současnosti nejoblíbenějším materiálem pro výrobu matrací.

Technologie paměťové pěny

Tajemstvím matrací z paměťové pěny je technologie, která reaguje na tlak a teplo. Zjednodušeně řečeno, tělesné teplo paměťovou pěnu změkčuje. Tam, kde je zatížení vyšší, matrace z paměťové pěny optimalizuje svou tuhost a rovnoměrně rozloží tělesnou váhu. Nikde tak nedochází k nadměrnému tlaku na vaše tělo.

Díky tomu tento chytrý materiál přesně kopíruje obrysy vašeho těla, vytváří ideální protitlak v každém místě a doslova vás obejme. Po vstání z postele a uvolnění zatížení paměťová matrace pomalu chladne a tím se vrací do původního tvaru, takže se nemusíte bát proležených míst.

Druhou významnou vlastností paměťové pěny je fakt, že je vyrobena z tzv. otevřených buněk, a tedy je velice prodyšná. Díky tomu efektivně absorbuje a odvádí nadbytečnou tělesnou teplotu a odpařuje vlhkost, která může vzniknout nadměrným pocením. Výsledkem je vysoký hygienický standard matrace a odolnost vůči roztočům a bakteriím, kterým se v tak čistém a vzdušném prostředí nedaří.

Matrace z paměťové pěny mají navíc dlouhou životnost, a to i v případě, že na nich spí různí lidé – například v ubytovacích zařízeních. Tato pěna je totiž velice pružná, odolná a prodyšná, a tedy se nemusíte obávat proležení matrace nebo vzniku plísní. Matrace z paměťové pěny vám budou sloužit dlouhou dobu bez ztráty svých vlastností.

Dokonalá relaxace

Technologie paměťové pěny poskytuje vhodnou oporu pro každého – ať už jste sportovec, senior či máte vyšší tělesnou hmotnost, matrace z paměťové pěny vás nebudou nikde tlačit. Rozložení váhy přináší maximální uvolnění svalstva, díky čemu se prokazatelně prodlužuje doba hlubokého spánku.

Paměťová pěna navíc nepřenáší pohyby, a tedy neklidný spánek vašeho partnera či partnerky vás nebude budit. Výsledkem je dokonalá regenerace vašeho těla i mysli.

Vaše tělo vám poděkuje

Díky tomu, že se matrace z líné pěny perfektně přizpůsobí vašemu tělu, je i velkým benefitem pro vaše zdraví. Nevytváří totiž nežádoucí tlak na exponovaná místa, jakými jsou především páteř a kyčle. Právě ty mohou na nevhodné matraci trpět přílišným tlakem, který se projevuje chronickou bolestí a sníženou pohyblivostí těchto partií.

Matrace s paměťovou pěnou navíc podporují dobrý krevní oběh. Díky tomu tento materiál zabraňuje vzniku proleženin a zajišťuje prokrvení všech partií. Není proto překvapením, že z tohoto materiálu se vyrábí i speciální zdravotní a ortopedické matrace.

Pro koho jsou matrace z líné pěny vhodné?

Matrace z líné pěny jsou nejuniverzálnějším řešením pohodlného a zdravého spánku, a tedy jsou vhodné pro každého. Obzvláště přínosné jsou ale pro:

  • Lidi s ortopedickými problémy, zejména pak pro lidi trpící bolestmi zad a kyčlí,
  • seniory a lidi se sníženou pohyblivostí, kteří na lůžku tráví hodně času s rizikem vzniku proleženin,
  • partnery spící na jedné matraci, jelikož paměťová pěna nepřenáší pohyby,
  • alergiky a astmatiky, kteří ocení, že v těchto matracích nevznikají plísně a nemnoží se v nich ani bakterie, roztoči a alergeny.
Vysoká matrace pro seniory
Matrace z líné pěny jsou vhodné i pro seniory a lidi se sníženou pohyblivostí.

Průvodce výběrem matrace z líné pěny

Matrace z líné pěny jsou takzvaně sendvičové, co znamená, že se skládají z více vrstev, z nichž ne všechny musí být z tohoto materiálu. Výjimkou nejsou ani kombinace líné pěny a pružinového jádra. Výběr vhodné matrace proto ovlivňuje nejen výběr vhodné líné pěny, ale zejména pak výběr doplňujících vrstev, které ovlivňují vlastnosti matrace.

Při výběru se zaměřte také na tuhost paměťové matrace. Líná pěna je obecně měkčí materiál, a proto byste měli vybírat o jeden stupeň tužší matraci. Běžná stupnice rozlišuje tvrdosti T1-T4, přičemž matrace s tvrdostí T1 by měli používat výhradně dospělé osoby s váhou do 60 kg a T4 jsou určené pro lidi nad 100 kg. U některých matrací se uvádí speciální stupeň T5 pro zatížení nad 140 kg.

Samozřejmostí je také zónování, které poskytuje optimální tuhost pro každou část vašeho těla. Obecně platí – čím více zón, tím ideálnější jsou podmínky pro váš spánek.

Jestli hledáte matraci z líné pěny pro své ratolesti, musíme vás zklamat. Tyto matrace nejsou vhodné pro děti, protože jejich páteř je stále ve vývoji a potřebuje mnohem pevnější podporu, která nebrání přirozenému a zdravému růstu. Poddajný materiál, jakým je líná pěna, by jim mohl způsobit ortopedické problémy. Vhodné matrace pro děti.

Matrace s ideálními ortopedickými vlastnostmi

Matrace z líné pěny lidé nejčastěji vyhledávají kvůli jejich ortopedickým vlastnostem. Jestli vás trápí bolesti páteře či kloubů, doporučujeme například matrace z pěny Viscogreen. Tyto přírodní termoelastické pěny na bázi ricinového oleje se dokonale přizpůsobují tělu a různým polohám v době spánku. Tyto pěny jsou navíc šetrné k životnímu prostředí a mají antibakteriální vlastnosti.

Matrace pro dokonalý odpočinek

Mnohé matrace z líné pěny využívají přírodní materiály pro ještě lepší antibakteriální vlastnosti. Od fyzického i psychického napětí vám uleví matrace, která obsahuje i aromaterapeutickou vrstvu, například pěnu NEROLI, která je obohacena o olej z hořkého pomerančovníku. Ten je známý pro své zklidňující účinky a při použití v matraci podporuje správný krevní oběh. Díky tomu se můžete těšit na dokonalou relaxaci a regeneraci po náročném dni a ničím nerušený spánek, i když trpíte nespavostí.

Matrace pro alergiky a astmatiky

Pro alergiky a astmatiky jsou vhodné všechny líné pěny, jelikož se vyznačují přirozeně vysokou prodyšností, která zabraňuje zachytávání a množení alergenů. Jestli chcete tuto vlastnost ve své matraci podpořit, vyberte si takovou, která má speciální antialergickou vrstvu, například matraci COMFORT Antibacterial. Jádro této matrace je vyztužené antibakteriální pěnou s úpravou SANITIZED. U této matrace navíc můžete vybírat ze dvou variant potahů. Potah OLIVA zpomaluje proces stárnutí pokožky a potah SILKTOUCH vás překvapí svou hedvábnou jemností.

Matrace pro svěží spánek

Líná pěna potěší i lidi, které trápí zvýšené pocení během spánku, případně bojují s vyšší vlhkostí ve své ložnici. Pro ty je vhodná například matrace Magnifico Polargel, která je vyrobena z pěny Polargel.

Strukturu tohoto materiálu tvoří malé kuličky, mezi kterými je prostor naplněný vzduchem. Díky tomu pěna propouští vzduch a zabezpečuje cirkulaci tepla.

Dokonale se přizpůsobuje tělu, páteř udržuje ve správné poloze a pokožce nebrání dýchat. Díky lehkému proudění vzduchu se tělo na ní méně potí a vlhkost se rychle odpařuje. Perfektní termoregulace vám zajistí osvěžující spánek v jakýchkoliv klimatických podmínkách.

Matrace pro vysoké zatížení

Pokud je vaší prioritou vysoká odolnost a dlouhá životnost, doporučujeme matrace obsahující pěnu EvoPoreHRC. Tento vysoce elastický materiál je mimořádně stabilní a pružný. Matrace vyrobené z tohoto materiálu si dlouho zachovávají své původní vlastnosti a mohou je používat i různí lidé. V kombinaci s kvalitním taštičkovým jádrem je tato matrace výjimečná dlouhou životností, kterou garantujeme prodlouženou 8letou zárukou.

Matrace s prodlouženou zárukou
Línou pěnu lze kombinovat i s taštičkovým jádrem.

Matrací to nekončí

Nezapomínejte ovšem, že výběrem vhodné matrace vaše snaha o dokonalý spánek nekončí. Matraci z líné pěny je potřeba mít na pružném lamelovém roštu. Zcela nevhodné jsou pevné desky a laťkové rošty, které paměťovou pěnu ochuzují o její vlastnosti, a navíc zabraňují cirkulaci vzduchu. Vhodné jsou i na polohovatelný rošt, výjimkou jsou matrace z líné pěny v kombinaci s taštičkovým jádrem.

Jestli jste si vybrali matraci z líné pěny kvůli ortopedickým vlastnostem, nezapomínejte také na výběr vhodného anatomického polštáře, který zajistí oporu krční páteři. Seniorům a lidem se sníženou pohyblivostí také doporučujeme postel s vyšší ložnou plochou pro jednodušší vstávání. Jestli vás zaujala především prodyšnost líné pěny, zaměřte se na výběr vhodného potahu.

Sdílet tento článek