Proč se rozhodnout pro matraci na míru?

Proč se rozhodnout pro matraci na míru?
10 Úno

Na pohodlném spánku se výrazně podepisuje kvalita matrace. Výběr nové matrace je individuální záležitost, protože každý člověk má na matraci specifické požadavky. Pokud si nemůžete vybrat z běžně dostupných modelů, můžete si nechat matraci vyrobit na míru. Díky tomu získáte výrobek, který bude dokonale splňovat veškeré vaše požadavky.

V Materasso vyrábíme matrace a postele na míru

Kdy je potřeba si nechat vyrobit matraci na míru? Nejčastěji jde o případ, kdy si pořídíte atypicky řešenou postel, která má netradiční délku, šířku nebo třeba tvar. Nemusí jít přitom jen o postele pro dospělé a dospívající. Také dětské postýlky mohou být atypicky řešené a bude potřeba je vybavit matrací na míru, která bude odpovídat posteli.

Kromě atypicky řešených postelí mohou být dalším důvodem individuální požadavky z hlediska zdraví a pohodlí. Matrace mohou svým složením odpovídat speciálním nárokům na tvrdost, spánkovou polohu nebo zdravotní omezení. Mezi nejčastější zdravotní komplikace patří:

  • bolesti zad a kloubů,
  • respirační onemocnění,
  • obezita,
  • nedostatečné prokrvování končetin,
  • dlouhodobé upoutání na lůžko.

V Materasso vám vyrobíme matrace nadstandardně dlouhé a široké, ale také úzké a krátké. Rovněž si můžete vybrat z materiálů, které budou nejlépe odpovídat vašim požadavkům na kvalitní spánek.

V naší společnosti pracují odborníci, kteří se zabývají vývojem, výrobou a expedicí matrací. Můžete se spolehnout, že u nás byla matrace vyrobena od A do Z. Nabídka produktů je natolik pestrá, že si z ní vyberou i ti nejnáročnější zákazníci. Matrace vyrábíme od roku 1995, takže v této oblasti máme skutečně bohaté zkušenosti. Nechybí nám ani certifikáty, které dokazují vysokou kvalitu našich matrací a dalších výrobků.

Abyste měli jistotu, že bude matrace skutečně odpovídat vašim požadavkům, poraďte se s našimi odborníky, kteří vám s výběrem pomohou.

Jaké matrace máme v nabídce?

Najdete u nás také matrace s vysokou nosností. Podle svých představ si můžete vybrat také potah matrace se speciální úpravou (například antibakteriální, pro alergiky, pro příjemné usínání atd.).

Vyrábíme i postele a další ložnicový nábytek

Kromě matrací jsme schopni vám vyrobit také postele a noční stolky na míru. Ve své ložnici tak budete mít nábytek, který odpovídá nejen designové lince, ale zejména prostorovým možnostem pokoje.

U postelí si můžete zvolit nejen rozměry a typ rámů, ale také:

  • materiál a zpracování nožiček,
  • materiál čalounění,
  • výšku a designové zpracování čela,
  • typ matrace.

Postele v rámci dětského a teenager programu vyrábíme již od šířky 90 cm. U korpusu postele si můžete zvolit, zda bude, nebo nebude mít úložný prostor, zda bude postel opatřena výklopnými rošty a zda bude určena pro vložení jedné velké manželské matrace, nebo bude vhodná pro dvě oddělené matrace.

Z hlediska designového zpracování máte ve své režii, jakou barvou i jakým materiálem si necháte postel očalounit. Zvolit můžete textilní, ale také koženkové provedení. Na výběr máte z více než 150 barevných odstínů od celosvětově nejuznávanějších výrobců potahových látek.

K posteli si můžete nechat vyrobit také noční stolky, které budou ladit s designem lůžka. Naše nabídka ložnicového nábytku zahrnuje také taburety, křesla, lavice a podnožky ke křeslům. Jejich čalounění můžete přizpůsobit čalounění postele.

Designová postel
Obrázek: Noční stolek ladí s designem postele.

Co všechno se při výrobě matrace na míru přizpůsobí vašim požadavkům?

Výhodou výroby matrací na míru je, že si můžete veškeré její parametry přizpůsobit svým individuálním požadavkům. Pod vaší taktovkou bude volba rozměrů, výšky, výrobního materiálu, tuhosti a dalších proměnných.

Rozměry a nosnost matrace

Pamatujte, že délka matrace by měla výšku spáče převyšovat alespoň o 20–25 cm. Klasickou velikostí matrace pro jednolůžko je 90 × 200 cm. Prodloužená délka je pak 210–220 cm. U matrace do dětské postýlky hovoříme o rozměrech 60 × 120 cm. Dětské matrace na míru se hodí do netradičních postýlek, například do proutěných.

Nosnost matrace by měla být minimálně o 5 kg vyšší, než je vaše hmotnost.

Výška matrace

Matrace jsou k dostání s různými výškami, které odpovídají věku i hmotnosti člověka. Obvykle jsou k dostání matrace s výškou od 15 až po zhruba 30 cm. Nižší matrace jsou buď dětské, nebo takové, které jsou vhodné jen pro občasné přespání. Vysoké matrace ocení senioři, ale také lidé s vyšší hmotností nebo všichni ti, kteří dbají na kvalitní spánek.

  • 6–10 cm matrace do dětské postýlky,
  • do 10 cm – ne příliš kvalitní matrace, nejsou vhodné pro každodenní spánek,
  • nad 10 cm – matrace je vhodná pro každodenní spaní,
  • 14–20 cm – pohodlná matrace, jejíž jádro se skládá z několika vrstev, a tak se skvěle přizpůsobí požadavkům těla,
  • nad 20 cm vysoké matrace s výškou od 20 do 40 cm patří mezi nejpohodlnější, ocení je všichni, kteří chtějí spát kvalitně.

Výšku matrace volte podle toho, jak často na ní budete spát. Pro každodenní spaní se doporučuje výška nad 14 cm. Zohledněte také svoji hmotnost. Lidé s vyšší hmotností by měli sáhnout po vyšší matraci. Pro osoby s váhou do 100 kg bude vhodná výška mezi 15 a 17 cm.

Vysoká boxspring postel
Obrázek: Čím vyšší matrace, tím pohodlnější spánek.

Tuhost matrace

Tuhost neboli tvrdost matrace by měla odpovídat vaší spánkové poloze, ale také hmotnosti. Nejčastěji narazíte na označení tuhosti čísly 1 až 4, přičemž 4 je velmi tvrdá.

  • Velmi měkké matrace – pro osoby do 70 kg, které spí na boku. Ideální pro ženy a seniory.
  • Měkké matrace – pro osoby s hmotností mezi 70 až 100 kg, které spací polohy střídají nebo spí na boku. Matrace jsou vhodné pro ženy.
  • Tvrdé matrace – jsou určeny lidem do 120 kg, kteří střídají spací polohy nebo spí na břiše. Obvykle po nich sahají mladší lidé a muži.
  • Velmi tvrdé matrace – jsou určeny pro spáče do 150 kg, kteří spí na zádech. Nejčastěji na nich spí muži.

S tuhostí se pojí pojem zónování. Nejčastěji jsou k dostání matrace s 5 až 7 zónami. Každá zóna je jinak tuhá, přičemž tuhost odpovídá konkrétní části těla. Například oblast ramen je měkčí než oblast beder, která vyžaduje větší oporu. Matrace se zónami nejsou vhodné pro děti a mládež do 18 let. Jejich tělo se až do 18 let vyvíjí a matrace by jim neposkytla potřebnou oporu.

Na trhu jsou k dostání také oboustranné matrace, přičemž každá strana může mít jinou tuhost.

Výrobní materiály matrací

Při sestavování atypické matrace na míru, a to například i té vrchní neboli topper matrace, si budete vybírat z několika materiálů. Každý z nich má jiné vlastnosti.

  • Latexové matrace – jsou měkčí a dobře se přizpůsobují tvaru těla. Jsou méně prodyšné, a tak se nedoporučují do vlhkého prostředí nebo pro osoby, které se více potí. Jako podklad je ideální lamelový rošt.
  • Matrace z PUR pěny – jde o molitan, ze kterého se rovněž vyrábí matrace na míru. Jeho předností je dobrá pružnost a tvarová stálost. Je k dostání s různými stupni tvrdosti.
  • Matrace z HR studené pěny – jsou prodyšnější než matrace z PUR pěny, mají vyšší elasticitu a lepší tvarovou stálost. Nejčastěji se kombinuje s PUR nebo línou pěnou.
  • Matrace z líné pěny – tvrdost se přizpůsobí teplotě těla. Při kontaktu s lidským tělem líná pěna měkne, takže se dokonale přizpůsobí jeho křivkám. Je ideální pro osoby, které bolí záda a klouby.
  • Matrace z bio pěny – pěna se vyrábí z přírodních olejů, a tak je odolnější proti mikrobům, plísním a houbám. Je vhodná i pro alergiky.

K dostání jsou také sendvičové matrace, které se skládají z několika vrstev různých pěn. Nechybí ani matrace pružinové. Ty jsou vhodné především pro osoby s vyšší hmotností.

Pružinové matrace jsou k dostání ve dvou provedeních:

  • Matrace s bonellovými pružinami – pro jejich výrobu se používá ocelový drát. Mají pouze jednu tuhost a jsou vhodné pro občasné přespávání.
  • Taštičkové matrace – moderní pružinové matrace, které je možné zónovat. Pružinky jsou všité v textilních pouzdrech, takže může každá pružinka reagovat na stlačení zvlášť. Jsou vhodné pro každodenní spaní a pro spáče s hmotností až 150 kg.

Aby vás pružiny netlačily, skládají se matrace z několika vrstev. Kromě pružin v nich najdete také nejrůznější pěny, které ovlivňují tuhost. Pružinové matrace jsou vhodné na laťový či lamelový rošt. Nehodí se na rošty polohovací.

Jaké doplňky by vaší posteli neměly chybět?

Abyste zvýšili hygieničnost matrace vyrobené na míru, můžete ji opatřit chráničem matrace. Dostupné jsou i chrániče s nepropustnou vrstvou, takže matraci ochrání od tekutých látek. Chrániče jednoduše vyperete v pračce. O zvýšení komfortu se postará horní tenká matrace neboli topper. Kromě pohodlí se také stará o lepší hygienu lůžka.

Topper a chránič matrace
Obrázek: Před znečištěním matraci ochrání chránič.

Na kvalitě spánku se podepisují také přikrývky a polštáře. Mezi nejpohodlnější polštáře se řadí anatomické, které se vyrábí z paměťové pěny. Vaší krční páteři poskytují dokonalou oporu.

U přikrývek se budete rozhodovat v otázce výplně. V současné době jsou nejoblíbenější přikrývky z dutého vlákna, ve kterých se nemnoží mikroby, takže jsou vhodné i pro alergiky. Oblibě se ale těší také péřová výplň přikrývek a polštářů, kterou oceníte zejména v zimě.

Chcete zažít skutečně kvalitní spánek? Nechte si vyrobit matraci na míru, která bude odpovídat veškerým vašim nárokům.

Sdílet tento článek