Pružinové a taštičkové matrace: jaký je mezi nimi rozdíl?

  • 5 minut čtení
Pružinové a taštičkové matrace: jaký je mezi nimi rozdíl?
30 Kvě

Jistě nám dáte za pravdu, že výběr kvalitní matrace je naprosto klíčový pro zdravý spánek bez bolesti zad. Jak ale vybrat tu pravou, když je na trhu k dostání hned několik druhů matrací? V tomto článku vám objasníme, jaký je rozdíl mezi pružinovou a taštičkovou matrací, jaké jsou jejich výhody a pro koho jsou dané matrace vhodné.

Rozdíl mezi pružinovou a taštičkovou matrací

Pojmy pružinová a taštičková matrace jsou poměrně matoucí. Proč? Zatímco taštičková matrace je v podstatě speciální pružinová matrace, pružinová matrace nemusí být vždy taštičkovou matrací. Jak to tedy vlastně s těmi matracemi je, vám prozradíme v následujících řádcích.

Pružinové matrace zažívají comeback

Pružinové matrace mají možná někteří z nás spojené s nepříjemným vrzáním. Moderní pružinové matrace sice taky stejně jako jejich předchůdkyně obsahují pružiny, ale vzhledem k vysoké kvalitě použitých materiálů a také síle pružin se vůbec nemusíte obávat toho, že by pružiny vrzaly nebo dokonce praskaly.

Jádra moderních pružinových i taštičkových matrací jsou tedy tvořeny pružinami, přičemž v případě taštičkových matrací jsou pružiny schované v obalech, tzv. taštičkách. Vnější strana jádra matrací může být tvořena různými materiály, nejčastěji v podobě studené pěny nebo kokosové desky či latexu. Pružinové jádro zajišťuje vysokou stabilitu a odolnost, vnější vrstva zase komfort.

Pružinové matrace jsou dostupné ve dvou variantách, setkat se můžete s klasickou pružinovou matrací, nazývanou také jako bonell, nebo již zmíněnou taštičkovou matrací. Rozdílů je mezi těmito matracemi hned několik a každá z nich má své výhody i nevýhody. Pojďme se tedy těmto matracím podívat na zoubek, nebo spíš na drátek?

Matrace s taštičkovými pružinami
Taštičková matrace s vrstvou antibakteriální pěny ALOE VERA.

Klasická pružinová matrace

V případě klasických pružinových matrací, známých také jako bonellové matrace, jsou jednotlivé pružiny vyrobené z tenčích ocelových drátků a vzájemně propojené, díky čemuž se pružiny při používání matrace neuvolňují a drží svůj tvar. Ve chvíli, kdy si na takovou matraci lehnete, tlak se rozloží hned na několik pružin.

Jaké jsou výhody klasických pružinových matrací?

Mezi klíčové výhody klasických pružinových matrací patří bezesporu skutečnost, že je matrace prodyšná, vzduch během spánku cirkuluje a matrace tak může dýchat. Další výhodou je, že dokáží reagovat na tělo i na pevném podkladu. V neposlední řadě vás potěší jejich příznivá cena a dlouhá životnost.

Jaké jsou jejich nevýhody?

Nevýhodou matrací z bonellových pružin je vyšší hmotnost, omezená možnost kombinovat matraci s polohovacím roštem a také nižší nosnost matrace.

Pro koho jsou klasické pružinové matrace vhodné?

Klasické pružinové matrace ocení ti, kteří dávají přednost středně tuhé až extra tvrdé matraci, přičemž měkčí pružinové matrace obsahují měkčí pěny a tvrdé obsahují tvrdší pěny. Jde o dobrou volbu i do prostorů s vyšší vlhkostí, jelikož tyto matrace jsou mnohem prodyšnější než pěnové.

Pro koho nejsou klasické pružinové matrace vhodné?

Tomuto typu matrací byste se měli vyhnout v případě, že chcete spát s partnerem na jedné velké dvojmatraci. Pokud se totiž bude v noci jeden z partnerů na své půlce převalovat, pohyb se přenese i na druhou půlku matrace. Pružinové matrace nejsou vhodné ani pro dlouhodobě ležící pacienty, seniory a lidi s ortopedickými problémy.

TIP: Spěte lépe než kdy dříve

K lepšímu spánku vám pomůže nejen kvalitní matrace, ale také 8 tipů na kvalitnější spánek, o kterých jste možná ještě neslyšeli.

Taštičkové matrace

Rozdíl mezi klasickými pružinovými matracemi a taštičkovými matracemi spočívá v tom, že taštičkové matrace nemají pružiny spojené dohromady pomocí drátů. Název taštičkové je totiž odvozen od toho, že jsou pružiny uložené v malých textilních taštičkách. Díky tomu se také každá pružina stlačuje samostatně a ostatní zůstávají bez hnutí. Pokud si tedy na matraci lehnete, dojde ke stlačení pouze těch pružin, na které se vyvíjí tlak. Oproti klasickým pružinovým matracím mají ty taštičkové navíc podstatně více pružin.

Luxusní taštičková matrace
Luxusní taštičková matrace Primátor Bio-ex T4.

Jaké jsou výhody taštičkových matrací?

Také taštičkové matrace jsou oblíbené proto, že jsou velmi vzdušné. Další výhodou je, že mají vysokou bodovou elasticitu a dokonale se přizpůsobí vašemu tělu. Mají vyšší nosnost, jsou vhodné pro lidi až do 150 kg. Tyto matrace mohou mít také v různých zónách pružinky s rozdílnou sílou drátu.

A nevýhody?

Hlavní nevýhodou taštičkových matrací je vyšší hmotnost oproti pěnovým matracím. Nelze je použít na polohovací rošty.

Pro koho jsou taštičkové matrace vhodné?

Taštičkové matrace jsou vhodné pro všechny bez rozdílu věku, tedy jak pro děti, dospělé tak i pro seniory. Stejně jako klasické pružinové matrace jsou i ty taštičkové vhodné do míst s vyšší vlhkostí, tedy například na chaty, chalupy nebo do karavanů.

Sdílet tento článek