Kompletní rádce, jak vybrat postel, matraci i rošt

Kompletní rádce, jak vybrat postel, matraci i rošt
15 Pro

Zdravý spánek souvisí s vaší psychickou i fyzickou pohodou. Pokud jste nedostatečně odpočinutí, dostaví se špatná nálada, chmury a pocit celkového vyčerpání. Udělejte pro sebe a své zdraví to nejlepší a vybavte si ložnici perfektní postelí s kvalitním roštem a matrací. Poradíme, jak je vybrat.

Jak vybrat postel?

Čalouněná postel je nejdůležitějším nábytkem ložnice. Většina lidí si pod slovem „postel“ vybaví kompletní postel včetně matrace a roštu. Jenže při výběru hraje důležitou roli i rám postele, do kterého se následně vloží rošt a matrace. Kde kvalitní postel koupit? Vyberte prodejce, kteří se specializují na výrobu postelí a v tomto oboru mají dlouhou tradici. Na co se při výběru rámu postele zaměřit?

Velikost, která odpovídá rozměrům ložnice

Při výběru rámu postele myslete na to, jak velkou ložnici máte. Rozestavění a velikost nábytku v místnosti mají své ergonomické důvody. Pamatujte, že z obou stran postele by měli stát ještě noční stolky. Postel by měla být pohodlně přístupná z obou stran. Mezi stěnou či skříní a postelí by měla být mezera alespoň 50 cm, aby se kolem postele dalo procházet.

Šířka a délka standardně velké manželské postele je 180 × 200 cm. Prodloužená verze může být dlouhá 210–220 cm. Délku vždy vybírejte podle vyššího z partnerů a nezapomeňte připočítat 25 cm navíc.

Pro pohodlné vstávání a uléhání do postele je nejlepší, aby se ložná plocha nacházela ve výšce zhruba 50 cm od země. Pro seniory a lidi s nemocemi pohybového aparátu bude ještě pohodlnější výška ložné plochy 60 cm. Budete chráněni od průvanu, ale také od prachu, který se usazuje na zemi. Výšku ložné plochy ovlivňuje nejen rám postele, ale také výška matrace.

Rám postele a designové zpracování

Rám postele může být vyrobený z různých materiálů. Nejčastěji se setkáte s masivem, kovem a laminem. Masiv a kov je do ložnice nejlepší volbou. Jde o přírodní materiály, které jsou antialergické, a tak může v takové posteli spát i alergik. U kovu je však potřeba pamatovat na to, že je studený, což nemusí každému vyhovovat. Laminátové postele jsou oblíbené pro svůj moderní vzhled a nízkou pořizovací cenu. U citlivějších osob a alergiků se však může objevit reakce na použitá lepidla.

Při výběru si všímejte kvality rámu. Zaměřte se na pevnost spojů, které se podílejí na životnosti postele. Postel by se neměla viklat ani vrzat. Měla by být pevná a stabilní.

Pokud toužíte po designové lahůdce, sáhněte po celočalouněném rámu postele. Čalounění látkou se nedoporučuje alergikům, jelikož se v něm drží prach. Ostatní však mohou po čalounění bez obav sáhnout. Pokud budete čalounění pravidelně vysávat, můžete se těšit z perfektní hygieny lůžka.

Čalounění bez látky

Alergikům doporučujeme postele čalouněné do materiálů, které se dobře udržují, jako je například koženka nebo obecně netextilní materiály. Podívejte se na kompletní nabídku čalouněných postelí.

Postel s čalouněným čelem
Obrázek: Velikost rámu vybírejte podle velikosti místnosti.

S úložným prostorem, nebo bez něj?

S volbou rámu souvisí i možnost volby úložného prostoru. Pokud doma máte dostatek úložného prostoru, můžete zvolit kontinentální postel se speciálním vnitřním pružinovým systémem boxspring, který se postará o dokonalý odpočinek.

V případě, že doma bojujete o každý centimetr místa, dopřejte si postel s úložným prostorem. Nachází se pod ložnou plochou a může být přístupný z boku nebo od nohou. Úložný prostor nikdy neplňte až k ložné ploše. Matrace potřebuje volný prostor, aby se dobře odvětrávala. Správná cirkulace vzduchu se postará o odvod potu a v matraci se nebudou tvořit plísně.

Jak vybrat matraci?

Jakmile si vyberete rám, je na řadě výběr matrace, který souvisí také s výběrem roštu. Správná volba matrace významně ovlivní kvalitu spánku. Na trhu jsou k dostání výrobky v nejrůznějším provedení. Narazíte na matrace zdravotní, které poznáte podle certifikace, ale také na označení ortopedické. Ortopedické matrace poskytují propracovanou podporu kosternímu systému a správné rozložení váhy.

Pamatujte, že výběr matrace je nejlepší provádět osobně. Každý má individuální požadavky, jiná zdravotní omezení, hmotnost nebo preferovanou spánkovou polohu. Kde kvalitní matraci koupit? Vyberte si prodejce, který vám bude věnovat dostatek času a bude se zajímat o důležité informace týkající se právě zdravotního stavu, hmotnosti, spánkové polohy, roštu atd.

Při výběru budete stát před otázkou, jaký vybrat materiál a pro jakou tuhost a výšku se rozhodnout. Jak vybrat matraci, která bude nejlépe odpovídat vašim požadavkům?

Matrace se zónami
Obrázek: Matrace se doporučuje vybírat osobně. Každý člověk má jiné nároky.

Výrobní materiály

Matrace jsou k dostání z různých materiálů, přičemž každý má jiné vlastnosti. Vybírejte tedy podle svých nároků a požadavků.

  • Latexové matrace – vyrábí se z přírodního kaučuku. Jde o měkké matrace, mezi jejichž klíčové vlastnosti patří přírodní původ a vysoká elasticita. Hodí se na lamelové rošty.
  • Matrace z PUR pěny – jedná se o molitan. Jeho největší výhodou je nízká pořizovací cena, dobrá pružnost a tvarová stálost.
  • Matrace z HR studené pěny – oproti PUR pěně má větší póry, takže je prodyšnější. Má lepší tvarovou stálost a vyšší elasticitu. Pyšní se dobru prodyšností, která eliminuje výskyt roztočů. HR pěna se často kombinuje s PUR pěnou.
  • Matrace z líné pěny – svoji tvrdost mění na základě teploty lidského těla. Při kontaktu s tělem měkne, a tak se skvěle přizpůsobí jeho křivkám. Je optimální volbou pro osoby s bolestmi zad a kloubů nebo pro ty, kteří trpí proleženinami. Pokud je to váš případ podívejte se na antidekubitní, nebo li matrace proti proleženinám.
  • Matrace z bio pěny – pro jejich výrobu se používají obnovitelné zdroje v podobě přírodních olejů. Jejich produkce tedy nezatěžuje planetu. Matrace jsou odolnější proti mikrobům a plísním, a proto jsou vhodné i pro alergiky.
  • Pružinové matrace – pyšní se dlouhou životností a skvělou prodyšností. K dostání jsou matrace s bonellovými nebo taštičkovými pružinami. Nejsou vhodné pro polohovací rošty.

Setkat se můžete i s pojmem sendvičové matrace, což znamená, že se pro jejich výrobu používají různé pěny s různými tuhostmi. Nejlepším podkladem pro pěnové matrace jsou lamelové rošty.

Tvrdost matrace

Tvrdost neboli tuhost matrace se dělí do 4 tříd od velmi měkkých až po velmi tvrdé. Volba tuhosti se odvíjí od vaší hmotnosti. Čím vyšší hmotnost, tím větší tuhost matrace. S tuhostí souvisí také preference spánkové polohy. Pro spaní na boku je vhodná velmi měkká matrace. Pokud polohy střídáte a k tomu spíte i na boku, zvolte měkkou matraci. Tvrdá je vhodná pro střídání poloh a spaní na břiše, po velmi tvrdé matraci s nosností až 150 kg by měly sáhnout osoby s hmotností do 150 kg, které spí na zádech. Existují ale i prakticky nezničitelné matrace s nosností až 180 kg.

S tuhostí úzce souvisí pojem zónování matrace. Matrace může mít několik zón, které se od sebe liší tuhostí. Ty nejlepší výrobky mají 7 různých zón tuhosti, které odpovídají určité části těla. Například v oblasti hlavy a kotníků je matrace měkčí než v oblasti zad a beder, kde je tlak na matraci nejvyšší.

Správné rozměry matrace

Matrace by měla přesně zapadnout do rámu postele.

  • Délka – pamatujte, že délka matrace by měla být o zhruba 25 cm větší, než je vaše výška.
  • Výška výšku matrace volte podle toho, jak často na matraci budete spát, jaká je vaše hmotnost, jaké zdravotní problémy vás sužují, ale také podle roštu. Pro občasné spaní můžete sáhnout po matracích s výškou okolo 16 cm. Jestliže toužíte po zdravém a plnohodnotném spánku, zvolte vysoké matrace s výškou atakující hranici 30 cm.
  • Šířka – šířka matrace odpovídá tomu, zda se jedná o jednolůžko nebo dvoulůžko. Klasické jednolůžko má šířku 90 cm, dvoulůžko pak 190–200 cm.

Matrace pro děti

Pokud vybíráte matraci pro děti, bude pro vás důležitým ukazatelem jejich věk. Matrace pro miminka a novorozence mají pouze jednu zónu a tvrdost. Ideální jsou tvrdší matrace o výšce 7–10 cm. Z hlediska materiálu je vhodná HR nebo PUR pěna, kokosové vlákno nebo ekologické biogreen pěny.

Matrace pro děti od 3 let jsou vyrobeny z latexu, kokosového vlákna, koňských žíní nebo z jiných přírodních materiálů. Matrace pro studenty v dospívajícím věku jsou stejné jako pro dospělé. Mohou mít zónování a jejich tuhost a výška by měla odpovídat hmotnosti spáče.

Dětská matrace
Obrázek: Matrace pro miminka by měla mít jen jednu tuhost.

Doplňky k matracím

Abyste prodloužili životnost matrace nebo si udělali spánek ještě pohodlnější, můžete matraci vybavit několika doplňky.

  • Topper – jde o tenčí vrchní matraci, která je součástí boxspringových postelí. Pořídit si jej však můžete i k jakékoliv jiné matraci. Vrchní matrace je komfortní vrstvou mezi tělem a matrací. Vyrábí se z různých materiálů: paměťové, studené, gelové pěny nebo z latexu. Výška se obvykle pohybuje mezi 5–7 cm.
  • Chránič matrace – pokládá se na matraci a připevňuje se pomocí 4 gumiček, které se zachytí za rohy matrace. Obvykle bývá prošitý a nemá výplň. Slouží jako ochrana matrace před nečistotami. Do dětských postýlek a postelí pacientů trpících únikem moči jsou vhodné chrániče matrací z nepropustných materiálů.
  • Ochranný obal na matraci – jde v podstatě o „povlečení“, do kterého se matrace vloží. Je možné jej prát v pračce. Některé mají antibakteriální úpravy. Chrání matraci, čímž prodlužují její životnost a zvyšují hygienu.

Jak vybrat rošt na postel?

Na pohodlí při spánku má vliv nejen matrace, ale také postelový rošt, který pomáhá s optimálním rozložením vyvíjeného tlaku. Kromě toho se stará o dostatečné odvětrávání matrace, které zvyšuje její hygienu a eliminuje výskyt bakterií a plísní. Podle čeho rošt na postel vybírat?

Základní faktory výběru

Při výběru hraje důležitou roli vaše hmotnost. Podle té vybírejte nosnost roštu. Důležitý je také typ matrace. Ne každý rošt je kompatibilní s každou matrací. Zohledněte i zdravotní stav. Například lidé po operaci ocení polohovací rošt. Pokud máte v posteli úložný prostor, sáhněte po výklopném roštu.

Polohování roštu

Polohování roštu vám umožňuje nastavení optimální výšky v oblasti hlavy či nohou. Některé rošty umožňují nastavení obojího. Zvolit si můžete způsob polohování. K dostání jsou rošty polohovatelné manuálně, ale také elektricky polohovatelné rošty.

Elektricky polohovací rošt
Obrázek: Vybrat můžete rošt polohovací, nebo statický

Typy postelových roštů

Vybírat můžete ze 2 základních typů roštů.

  • Laťkový postelový rošt – příliš nepruží, ale zajišťuje skvělou cirkulaci vzduchu. Je vhodný pro pružinové nebo pěnové matrace s vyšším jádrem.
  • Lamelový postelový rošt – kvalitní lamelové rošty mají alespoň 28 lamel a budou si skvěle rozumět s pěnovými matracemi.

Správné zkombinování rámu postele, matrace i roštu vám zajistí zdravý a pohodlný spánek.

Sdílet tento článek