Jak by měl probíhat výběr matrace? Online rozhodně ne

  • 6 minut čtení
Jak by měl probíhat výběr matrace? Online rozhodně ne
30 Lis

Každý člověk je jedinečný a má specifickou stavbu těla. Ať už je řeč o výšce a váze, typu postavy, věku, zdravotním stavu, kondici či pohlaví – všichni máme zcela odlišné fyzické predispozice, a tím pádem i spánkové potřeby, které se navíc věkem značně mění. Proto nikdy nelze jednu matraci doporučit všem, jakkoliv kvalitní a pohodlná by byla. Zapomeňte proto na online nakupování a zjistěte, jak by měl probíhat výběr matrace u opravdových profesionálů.

Proč se online nákup matrace nevyplatí

Na matraci strávíme zhruba třetinu svého života. Během spánku dochází k velice důležitým regeneračním procesům, tělo se potřebuje dostatečně uvolnit, ale zároveň mít kvalitní podporu, která zabrání nepřirozenému prohnutí páteře a protitlakům, které poškozují klouby. Nevhodná matrace vám může způsobit ortopedické problémy, spánkové poruchy a únavu, ale dokonce i zhoršit krevní oběh a přispět tak k prohlubování mnoha dalších zdravotních problémů. Výběr matrace je tedy vysoce odborný proces, který není radno podceňovat – v sázce je přece vaše zdraví a fyzická i psychická kondice.

Spánek na matraci, která bude vyhovovat přesně vašim potřebám, nelze ničím nahradit. Jak jsme již ale nastínili v úvodu, stavba těla každého člověka je jiná. Proto ani ta nejlépe hodnocená matrace na internetu nemusí vyhovovat vám. Nenechte se zlákat reklamou, hodnocením ani parametry matrace a svěřte výběr do rukou odborníků, kteří zohlední všechny důležité faktory.

Zdravotní matrace
Jedna matrace nemůže vyhovovat všem.

Jak poznat zkušeného prodejce matrací

Osobní výběr ale ještě stále není zárukou, že si pořídíte vhodnou matraci. V praxi můžete narazit i na nezkušené prodejce, kteří vám pouze na základě vaší váhy ukážou několik modelů a další rozhodování nechají na vás. Opravdu kvalifikovaný prodejce bude ale mnohem pečlivější, vyhradí si pro vás dostatek času a zeptá se vás na mnoho dalších faktorů:

  • jaká je vaše váha, výška a věk,
  • zda máte nějaké zdravotní problémy, zejména ortopedické a kardiovaskulární,
  • zda jste po operaci, případně jaké,
  • zda trpíte bolestmi páteře nebo kloubů,
  • zda trpíte nadměrným pocením,
  • zda trpíte alergiemi,
  • kolik času trávíte na lůžku,
  • zda není v místnosti, kde bude matrace umístěná, nadměrná vlhkost,
  • jaký máte typ roštu,
  • zda bude na matraci spát i někdo jiný, zejména pak děti,
  • další osobní preference a spánkové návyky klienta.

Na základě získaných informací vám pak prodejce doporučí cca 3-4 různé matrace. Nyní je na vás, abyste je správně a pod dohledem vyzkoušeli.

Vyberte se do partnerských prodejen Materasso

Firmu Materasso tvoří tým špičkových odborníků s dlouholetými zkušenostmi s výrobou ortopedických matrací dle individuálních potřeb zákazníků. Naše matrace získaly mnoho certifikátů a ocenění. Naším cílem je zajistit zdravý, pohodlný a regenerační spánek opravdu všem zákazníkům.

Jelikož v Materasso opravdu dbáme na individuální přístup ke klientům, naše matrace neprodáváme online. Jsme přesvědčeni, že matrace se bez vyzkoušení kupovat nemají. Matrace Materasso můžete vyzkoušet osobně pod dohledem odborníka v kterékoliv z partnerských prodejen Materasso v celé České republice.

Matrace se zónami
Uvolněte se a na každé matraci si poležte alespoň 10 minut.

Jak zkoušet matrace

I správné zkoušení matrace může být vcelku kumšt. Základem je, abyste si na každé matraci poleželi dostatečnou dobu, a to alespoň 10 minut. Zavřete oči, zaujměte svoji nejoblíbenější spánkovou polohu a cíleně uvolňujte všechny svaly, abyste co nejpřesněji dosáhli stavu organismu během spánku. Uvědomte si, že na matraci budete spát 6-8 hodin v kuse. Různé protitlaky či nepohodlí můžete ale začít cítit až po nějaké době, kdy se právě tělo začne uvolňovat. Proto je důležité nespěchat a matraci opravdu navnímat. A na co přesně se zaměřit?

V leže na zádech si pečlivě zkontrolujte, zda matrace zachovává přirozené prohnutí páteře v bederní oblasti. To zjistíte tak, že si pod bedra vložíte dlaň – ta by tam měla tak akorát vklouznout. Pokud mezi bedry a matrací není pro dlaň dostatek prostoru, je matrace příliš měkká, pokud je tam naopak ruka volně, je příliš tvrdá.

V leže na boku zkuste vydržet bez pohybu co nejdéle a vnímejte protitlaky na kyčelní a ramenní kloub. Říkáte si, že po 10 minutách matrace tlačí jen trošku, tak to nevadí? Chyba – po dlouhodobém používání takové matrace bude bolest časem nesnesitelná a může vést i k poškození kloubů. Správně by měla matrace v leže na boku zachovat napřímenou páteř bez bočního prohnutí, ale nevytvářet přitom žádný tlak na velké klouby. Boky i ramena se tedy musí přiměřeně do matrace zabořit tak, aby páteř byla narovnaná vodorovně s matrací.

Výběr vhodné matrace

Co dělat, když se nemůžete rozhodnout?

V případě, že jste našli hned několik matrací, které odpovídají vaší váze i zdravotnímu stavu a cítíte se na nich komfortně, můžete vyzkoušet různé chytré pomůcky. Ty se hodí i v případě, že nedokážete subjektivní pocit na matraci dostatečně dobře popsat nebo navnímat. Takové pomůcky obvykle vyhodnocují tlak, který vaše tělo vyvíjí na jednotlivé části matrace.

V Materasso pravidelně poskytujeme zájemcům službu měření vhodnosti matrací dekou X-SENSOR. Najděte si na našich stránkách termín a místo, které vám vyhovuje a přijďte zjistit, jakou matraci vám doporučí počítač na základě přesného měření a výpočtů.

Sdílet tento článek