Moderní designové posteli nechybí stylové čalouněné čelo

Moderní designové posteli nechybí stylové čalouněné čelo
25 Dub

Ložnice by na vás měla působit jako místo plné klidu, pohody a relaxace. Mělo by si zde odpočinout nejen vaše tělo, ale také mysl. Proto je výsostně důležité, jaké barvy, materiály a vybavení v ložnici máte. Na vzhledu ložnice a pohodlném odpočinku se do velké míry podepisuje provedení postele. Dopřejte si designovou postel, která potěší tělo i ducha.

Jak vypadají designové postele současnosti?

V posledních letech patří mezi nejoblíbenější vysoké postele s čalouněným čelem. Jedná se o king size bed postele s klasickým rozměrem 180 x 200 cm. Můžete si vybrat, zda dáte přednost boxspringové variantě, nebo klasickému provedení s roštem.

  • Z hlediska pohodlí se oblibě těší tzv. boxspringové postele, které se pyšní unikání konstrukcí. Ve spodní části rámu se nachází pružinová matrace, která nahrazuje rošt. Na té leží horní matrace, kterou si vybíráte podle svých požadavků. Horní matraci můžete opatřit topperem. Jedná se o tenkou matraci, která zvyšuje komfort, ale také hygienu lůžka. Boxspringová postel nemá úložný prostor.
  • K dostání jsou také postele bez boxspringové konstrukce. V čalouněném rámu je rošt, na který se pokládá matrace. I tuto matraci můžete doplnit o topper. Vzhledem k tomu, že ve spodní části není pružinová matrace, zůstává zde místo pro úložný prostor.

Dříve jste na tyto designové skvosty mohli narazit jen v nejluxusnějších hotelích. Jejich pověst nejpohodlnějších a oku lahodících postelí se brzy rozšířila, a tak si takovou postel už můžete dopřát i u sebe doma.

Čalouněný rám

V Materasso vyrábíme rámy postelí z kvalitního masivu, který vyměkčíme komfortními pěnami a nakonec očalouníme. Pro čalounění používáme nejrůznější materiály a struktury látky. Pro alergiky jsou nejvhodnější netextilní materiály nebo eko koženky, které se snadno udržují. Na výběr jsou i nejrůznější látky s viditelným či hladkým žebrováním. Luxusní designové postele se čalouní třeba i na dotek příjemným sametem. Vybrat si můžete z bohaté nabídky barev. U nás máme paletu více než 150 odstínů.

Stylové vysoké čelo

Designovým postelím nechybí čalouněné čelo. Postel s čalouněným čelem je dominantou ložnice. Je to hlavně zmiňované čelo, které do pokoje vnese určitý styl. Pokud si u nás necháte postel vyrobit na míru, můžete si vybrat, jaké zpracování čela bude pro vaši ložnici nejvhodnější. K dostání jsou jak postele s vyššími, tak nižšími čely.

Čela mohou být rovná, ale také ergonomicky zahnutá. Oblíbený je minimalistický tvar obdélníku. Do rustikálně zařízených ložnic je vhodné čelo s oblými liniemi.

Designová postel
Obrázek: Ergonomicky zahnuté čelo.

Z hlediska zdobení se používají tzv. vtahy, které mohou, ale nemusí být doplněny o ozdobné čalounické knoflíky. Díky vtahům se čelo dělí na menší segmenty a upoutá na sebe pozornost.

Luxusní postel
Obrázek: Čelo zdobené tzv. vtahy.

Plocha čela se dá rozdělit i liniemi, které tvoří různé geometrické obrazce. Z postele mohou udělat skvostný art deco kousek, nebo jednoduchý minimalistický nábytek.

Postel s čalouněným čelem
Obrázek: Postel s jednoduchým geometricky zdobeným čelem.

Vysoká čela mohou být opatřena čalouněnými vloženými díly, které celou plochu efektivně rozčlení. Nejčastěji mají podobu čtverců a obdélníků.

Vysoká postel
Obrázek: Čelo s vloženými díly.

Šířka čela může odpovídat šířce postele, ale také ji může přesahovat. Pokud čelo postel přesahuje, je možné jej doplnit nočními stolky, takže bude postel působit celistvě.

Designová postel
Obrázek: Postel s přesahujícím čelem.

Minimalistický doplněk v podobě nožiček

Přestože jsou nožičky jen pár centimetrů vysoké, na celkovém vzhledu postele se do určité míry podílí také. Pokud si u nás necháte vyrobit postel na míru, můžete si vybrat, zda bude postel stát na nožkách dřevěných, kovových nebo plastových.

Na výběr máte i tvar nožiček. Můžete vsadit na jednoduchý geometrický minimalismus, nebo se rozhodnout pro netradiční kónické tvary a zdobně obráběné nožky. Záleží na tom, v jakém stylu máte zařízenou ložnici a v jakém duchu pojmete svoji postel.

Postel jako určující nábytek ložnice

Čalouněná postel je dominantním kusem nábytku. Pokud ložnici teprve vybavujete, bude to právě postel, která určí, do jakého stylu byste měli ložnici ladit. V případě, že už ložnici zařízenou máte a potřebujete pouze vyměnit postel, vybírejte takovou, která si bude rozumět s dalším vybavením a barevným pojetím této místnosti.

Ložnice se nejčastěji zařizují v těchto stylech:

  • Provence – pro styl provence je typická bílá nebo levandulová barva, dřevěné prvky, květinové motivy. Ideální postel do provence ložnice by měla mít masivní rám s laťkovým čelem. U čalouněných postelí zvolte čela se zaoblenými liniemi a zdobení vtahováním.
  • Skandinávský styl – jsou pro něj příznačné geometrické tvary, jednoduché linie, světlé barvy v kombinaci s výraznou doplňkovou barvou. Postel ve skandinávském stylu by měla působit odlehčeně. Zvolte vyšší kovové nožky a rovné čelo bez zdobení, případně geometricky prošívané čelo.
Postel s ergonomickým čelem
Obrázek: Postel ve skandinávském designu.
  • Boho styl – tyto ložnice jsou vzdušné a plné světlých barev. Budou si rozumět s postelí čalouněnou bílou či krémovou barvou. Čelo nemusí být přehnaně zdobené.
  • Minimalistické a moderní ložnice – dominují zde rovné linie a geometrická uspořádanost. Vše je účelně zařízené. Sáhněte po bílé posteli s čalouněným čelem zdobeným geometrickými tvary. Posteli nesmí chybět chromované nožky.
  • Industriální ložnice – jsou pro ně typické přírodní materiály a nedokonalosti. Ideální volbou je kůží či koženkou čalouněná postel v hnědých či šedých odstínech. Nožky mohou být ze dřeva nebo z kovu.
  • Art deco – výstřední, luxusní a uhrančující styl, který si potrpí na lesku, metalických barvách a originálně sestavených geometrických vzorech. Art deco postelím dominují vysoká čela se skvostně seskládanými geometrickými obrazy.
Luxusní vysoká postel
Obrázek: Působivé art deco pojetí.

Musí stolky s moderní designovou postelí ladit?

Dříve se dbalo na to, aby spolu noční stolky a postele ladily. Rozhodně neuděláte chybu, pokud tento úzus budete dodržovat i dnes. V poslední době se ale objevují ložnice, ve kterých spolu noční stolky a postel neladí. Důležité ale je, aby oba noční stolky byly stejné. Případně by noční stolky měly mít materiál nebo dekor, který se v ložnici objevuje.

Mezi klasiku patří v poslední době kombinace dřeva a kovu. Zvolit však můžete i imitaci kamene nebo betonu a skla. Tyto přírodní materiály si porozumí s jakkoliv designově laděnou ložnicí či čalouněnou postelí.

Další nábytek

Aby byla vaše ložnice útulná, nemělo by v ní chybět křeslo, případně taburet nebo lavice. Záleží na prostorových možnostech. Za nejpohodlnější křeslo platí tzv. ušák, jehož opěrka končí lehce nad vaší hlavou. Sednout vám však může i křeslo s opěrkou končící v půli zad. Důležité je příjemné čalounění a optimálně tuhé polstrování. Ke křeslu můžete postavit podnožku. V nohách postele má své místo lavice, na kterou se odkládá župan, případně přehoz postele.

V Materasso vám můžeme polstrovaný ložnicový nábytek očalounit stejnou látkou jako postel, aby vaše ložnice působila harmonicky.

Abyste v posteli spali jako na obláčku

Kromě designu jsou při výběru postele důležité i další prvky, které se významnou mírou podílí na kvalitě odpočinku.

  • Matrace – nejluxusnější odpočinek poskytují matrace s výškou nad 20 cm. Z hlediska výrobního materiálu můžete zvolit pěny, které se od sebe liší svými vlastnostmi, ale také přírodní materiály, jako jsou například kokosové desky nebo latex. V poměru pohodlí a životnosti se oblibě těší taštičkové matrace.
  • Rošt – rošt pomáhá matraci s rozložením tlaku, který na ni spáč při ležení vyvíjí. Díky správnému roštu vás nikde nic netlačí a vy můžete nerušeně spát. Nemusíte zbytečně často měnit spánkové polohy, které mohou narušovat klidný spánek.
  • Polštáře a peřiny – z hlediska komfortu a hygieny se doporučují přikrývky a polštáře vyplněné dutým vláknem. Jde o hypoalergenní materiál, ve kterém se nedrží mikrobi. Kvalitní a pohodlný odpočinek vám poskytnou polštáře z paměťové pěny, která se přizpůsobí tvaru vaší krční páteře. Díky tomu ráno vstáváte bez ztuhlého a bolavého krku.

Dopřejte sobě i svojí ložnici designovou postel, která se stane skvostem místnosti a zaručí vám ten nejpohodlnější spánek.

Sdílet tento článek