Vyberte si zdravotní matraci podle svých potřeb

Vyberte si zdravotní matraci podle svých potřeb
21 Kvě

Dlouhodobý nekvalitní spánek vede k řadě obtíží, které negativně ovlivňují vaše fyzické i psychické zdraví. Problémy se spánkem mohou pramenit z onemocnění, ale také z nekvalitní matrace. Proto si pořiďte takovou, která bude odpovídat vašim zdravotním omezením. Existují matrace pro alergiky, pro osoby dlouhodobě upoutané na lůžko nebo pro ty, které trápí bolesti kloubů a svalů. Jak vybrat správnou zdravotní matraci?

Jak poznáte, že je čas na pořízení nové matrace?

Mnoho lidí spí v posteli na matraci až do doby, než se zkrátka rozpadnou. Jenže spánek na takové matraci vám nepřináší odpočinek, který vaše tělo výsostně potřebuje. Kdy je čas na výměnu matrace?

  • Zhruba po 7 letech – přestože se vám zdá matrace v pořádku, obvykle se po 7 letech používání stává nehygienickou. Usazuje se v ní prach a nečistoty, ale také v ní ulpívá pot, kterého každou noc vypotíte až 1,5 l. Taková matrace je semeništěm pro mikroorganismy a plísně, které mohou způsobovat nemoci a alergie.
  • Když má viditelná poškození – pokud zpozorujete, že se matrace trhá, má na sobě dolíky nebo se po tom, co vstanete, nevrátí do původního tvaru, vyměňte ji za novou.
  • Když má poškození, která cítíte – tlačí vás pružiny? Cítíte proleželé důlky? Další indicie pro výměnu matrace.
  • Když nekvalitně spíte – jestliže se v noci často „vrtíte“ a převalujete, ráno se budíte unavení, a navíc s bolestí zad a krční páteře, je nejvyšší čas na pořízení nové matrace.

Matrace, která vám „lehne“

Pokud toužíte po nejpohodlnější matraci, nechte si ji vyrobit na míru. Sice si za ni připlatíte, ale budete mít výrobek, který maximálně splní vaše požadavky. Co všechno si můžete při výrobě matrace nadiktovat?

  • Délku matrace – matrace by měla být zhruba o 25 cm delší, než je vaše výška. Pokud jste dlouhán, pořiďte si matraci s prodlouženou délkou 210/220 cm.
  • Výšku matrace – obecně platí, že se na vyšších matracích spí nejlépe. Nechte si vyrobit matraci s výškou 20 a více centimetrů.
  • Výrobní materiál – vyberte si mezi syntetickými, nebo přírodními materiály. Pěny, pružiny a přírodní materiály se dají kombinovat, a tak získáte matraci, která bude maximálně splňovat vaše požadavky na komfortní spánek.
  • Tuhost matrace – ideální tuhost se odvíjí od věku, zdravotních problémů a spánkové polohy. Na výběr máte mezi 4 stupni tuhosti. Požadavky na tuhost se mohou s věkem měnit. Pokud je vaše matrace zachovalá a není starší než 7 let, upravte tuhost topperem. Jedná se o vrchní tenkou matraci, díky které můžete hlavní matraci změkčit, nebo udělat tvrdší. Topper navíc prodlužuje životnost matrace.

Matraci vybírejte v závislosti na svých zdravotních omezeních

Rozhodli jste se, že uděláte něco pro svoje zdraví a pořídíte si zdravotní matraci? V tom případě byste si měli udělat pořádek v pojmech.

Není zdravotní jako zdravotní

Jako zdravotní se označují všechny matrace, které mají zdravotní přínos. Existují například antialergické matrace ze speciálních materiálů, které nedráždí osoby s alergickým onemocněním. K dostání jsou antidekubitní matrace, které chrání tělo dlouhodobě ležících pacientů před proleženinami. Ortopedické matrace pomáhají od bolesti zad, kloubů a krční páteře. To všechno jsou zdravotní matrace.

Pokud ovšem hledáte matraci, která je zdravotním prostředkem, musí mít příslušný certifikát. Certifikáty, které matraci deklarují jako zdravotní prostředek, se udělují na základě rozsáhlých testů podle toho, pro jaké zdravotní omezení je určena. Na matrace, které jsou zdravotním prostředkem, se vztahuje snížená sazba DPH, která je od 1. 1. 2022 u zdravotnických pomůcek 15 %. Jedná se o zdravotnické prostředky, které spadají pod kódy celní nomenklatury 01–96. Jsou určené pro výlučnou osobní potřebu nemocných nebo zdravotně postižených k léčbě nebo ke zmírnění důsledků.

Ortopedická matrace pomáhá od bolesti opěrného aparátu

Pro ortopedickou matraci se rozhodněte ve chvíli, kdy vás bolí záda, krční páteř, bedra, kyčle nebo máte obecně problémy s páteří. Nejčastěji se vyrábí z pěn, zejména z líné neboli paměťové, která dobře roznáší tlak a ulevuje kloubům. K dostání jsou ale také například v kombinaci s kokosovou deskou. Ortopedické matrace udržují vaši páteř ve správné poloze během celé doby spánku.

Výrobek může od bolesti pomoci, ale také může být preventivním opatřením proti vzniku těchto nepříjemností.

Zdravotní matrace
Obrázek: Pokud vás bolí záda, sáhněte po ortopedické matraci.

Matrace se zónami

Ortopedickým matracím se zónami se říká anatomické matrace. Tyto výrobky mají po celé své délce 3 až 7 různě pevných zón. Zóny mají různou tuhost, takže dokážou každé části těla poskytnout optimální oporu. Lidské tělo totiž na matraci při ležení nevyvíjí rovnoměrný tlak. Matrace se zónami tedy dokáže páteř udržet v optimální poloze.

Při výběru nejvhodnější anatomické matrace se řiďte počtem zón. Čím více jich matrace má, tím lépe bude kopírovat tvar vašeho těla. Zónování je přínosné nejen pro optimální oporu páteře, ale také pro prodloužení životnosti matrace. Tam, kde se vyvíjí nejvyšší tlak, je matrace pružnější, a tak nedochází k jejímu rychlému proležení.

Díky zónování matrace dokonale rozloží zatížení spáče. Spíte v přirozené a zdravé poloze. Ortopedická matrace si bude nejlépe rozumět s lamelovým roštem. Je pružný a pomůže rozložit tlak vyvíjený na matraci.

Anatomické polštáře

Pokud trpíte bolestí krční páteře, měli byste sáhnout po zdravotním polštáři. Polštář se obvykle vyrábí z paměťové pěny, která se přizpůsobí vaší aktuální poloze. Takovému polštáři se říká také ergonomický či ortopedický. Stará se o to, aby vaše krční páteř netrpěla. Zdravotní polštáře na krční páteř mají různé tvary. Nejběžnější je tvar vlnovky, ale také písmene X.

Co jsou a pro koho se hodí antidekubitní matrace?

Antidekubitní matrace neboli matrace proti proleženinám jsou určeny pro všechny, kteří jsou dlouhodobě upoutaní na lůžko. Nejčastěji tuto zdravotní matraci najdete u seniorů, ale mohou je používat i jiné osoby. Kdo například?

  • Pacienti, kteří se zotavují po úraze či operaci,
  • lidé, kteří kvůli ortopedickým problémům musí častěji ležet,
  • lidé se zdravotními problémy, kvůli kterým mají omezenou hybnost.
Antidekubitní matrace
Obrázek: Matrace s antidekubitním profilem.

Co je to dekubit?

Dekubit je odborný výraz, který označuje proleženinu. Vzhledem k tomu, že se proleženiny špatně léčí, je nejlepší jim předcházet. Antidekubitní matrace slouží jako prevence proti vzniku proleženin, ale pomáhají také při jejich hojení.

Proleženina je reakce kůže na lokální tlak. Nejčastěji se objevuje na takových místech těla, kde je malá vrstva tukové nebo svalové tkáně. Typicky se jedná o:

  • paty,
  • zadní části hlavy,
  • boční strany kolen,
  • ramena atd.

Kvůli dlouhodobému působení tlaku se tkáně přestanou prokrvovat a začnou odumírat. Obvykle se jako komplikace přidává ještě infekce.

Jak pomáhají matrace proti proleženinám?

Antidekubitní matrace stimulují krevní oběh jak v kůži, tak v hlubokých tkáních. Tím předcházejí vzniku proleženin. Samozřejmě je ale potřeba používání dalších zdravotnických pomůcek a také střídání poloh ležícího pacienta.

Matrace proti proleženinám mohou být:

  • Aktivní – jedná se o pohyblivé nafukovací matrace, které mají několik komor. Tyto komory se střídavě nafukují a vyfukují, čímž snižují tlak vyvíjený na jednotlivé části těla a eliminují vznik proleženin.
  • Pasivní – na první pohled vypadají jako klasické matrace a takto je můžete používat. Hodí se do postelí osob, které jsou trvale upoutané na lůžko. Spát na nich mohou i lidé, kteří touží po kvalitním spánku. Matrace má anatomické zóny a horní vrstvu, která je příčně i podélně perforovaná. Dochází k optimálnímu rozložení váhy, cirkulaci vzduchu, odvodu vlhkosti i k dostatečné termoregulaci.

Antidekubitní matrace mohou ležet na polohovacím i statickém roštu. Vzhledem k tomu, že matraci využívají především dlouhodobě ležící lidé, jsou ideální polohovací lamelové rošty. K dostání jsou s možností polohování ručně, nebo elektricky, přičemž elektrické polohování je pohodlnější.

Polohovatelný rošt
Obrázek: Elektricky polohovatelný rošt.

Matrace, která je vhodná pro alergiky

Pokud trpíte alergií, sáhněte po matraci z vhodných materiálů a s antialergickou úpravou. Kromě toho je důležitá i péče o matraci. Měli byste ji pravidelně čistit. Vysávejte ji vždy, když měníte povlečení, a to ze všech stran. Nezapomeňte ji větrat a také pravidelně otáčet.

Z čeho se vyrábí matrace pro alergiky?

Pro alergiky jsou na trhu k dostání antialergické matrace, které zabraňují alergickým reakcím. Vyrábí se z vysoce hygienických materiálů, ve kterých se nedrží bakterie a roztoči. Právě ti jsou totiž nejčastějšími původci alergických reakcí. Kvůli alergiím lidé trpí:

  • dýchacími obtížemi,
  • rýmou,
  • zarudlýma očima,
  • kožními problémy.

Pro výrobu matrací pro alergiky se používají prodyšné pěny a přírodní materiály, například studená pěna nebo kokosová deska. Ideální je, pokud mají pěny speciální úpravu, která zabraňuje množení mikroorganismů, plísní a roztočů.

Matrace vhodná pro alergiky
Obrázek: Matrace pro alergiky.

Hygienu matrace zvyšují potahy s antibakteriální úpravou:

  • Materiál LYOCELL – jde o přírodní materiál, jehož základem je dřevní celulóza. Dobře absorbuje a odvádí vlhkost. Je prodyšný a přirozeně antibakteriální.
  • Bambusové vlákno – vyrábí se z bambusu, je nemačkavé a odpuzuje mikroorganismy.
  • Silver protect – jedná se o potahovou látku s ionizací stříbrem, které dodává materiálu antimikrobiální účinek. Zamezuje tvorbě škodlivých zárodků a bakterií.
  • Greentex – přírodní úprava látky probiotiky, která ji zbavují roztočů a bakterií.

Matrace pro alergiky musí ležet na lamelovém nebo laťkovém roštu, které umožňují dostatečnou cirkulaci vzduchu. Vyhněte se roštu v podobě desky, jelikož ta dostatečně nevětrá. V matraci se pak drží vlhkost, kvůli které vzniká plíseň.

Spěte na matraci, která vám uleví od zdravotních obtíží.

Sdílet tento článek