blog
29.11.2021

Jak správně vybrat polštář?

Asi nám dáte za pravdu, že výběr správného polštáře má nesporný vliv na kvalitu spánku a hraje také zásadní roli v tom, zda se budete probouzet bez bolesti hlavy a krční páteře. Jeho výběr je proto stejně důležitý jako výběr kvalitní matrace. Na základě čeho polštář vybírat a jaké následky může mít výběr špatného polštáře?

Proč nepodcenit výběr polštáře

Že vás po probuzení bolí hlava nebo krční páteř? Na vině může být špatně vybraný polštář. Bolest krční páteře je ostatně podle průzkumu druhou nejčastěji uváděnou bolestí zad, hned po bolesti bederní části. Nesprávná poloha krční páteře při spánku má bohužel také vliv na další zdravotní potíže, vzhledem k tomu, že krkem vede veškeré krevní zásobení mozku. Špatná regenerace obratlů krční páteře tak jde ruku v ruce s bolestmi hlavy a zhoršením migrény. Podle odborníků může mít nesprávný výběr polštáře vliv také na blokády páteře a nespavost, která může vést k podrážděnosti nebo dokonce depresím.


Nevhodný polštář je častou příčinou migrén. 

Jak vybrat správný polštář

Úkolem správného polštáře je, aby při poloze na zádech anatomicky správně podepřel krční páteř a při poloze na boku udržel krční páteř rovně v souladu s osou těla. Jinak řečeno, správný polštář by měl vždy dokonale vyplnit prostor mezi rameny a hlavou a zachovat přirozený úhel mezi obličejem a rameny.

Krok vedle neuděláte s anatomickým polštářem

Pokud bojujete s bolestmi krční páteře nebo jim chcete předejít, bude pro vás tou pravou volbou anatomický polštář, který je navržený tak, aby zajistil správnou oporu hlavy a krční páteře. Anatomické polštáře jsou vyrobeny z paměťové pěny. Výhodou tohoto materiálu je, že je citlivý na teplotu a tlak. Jakmile na polštář ulehnete, změkne a vytvaruje se podle vaší hlavy a krku tak, aby došlo k dokonalému uvolnění šíjových a ramenních svalů.


Anatomický polštář z paměťové pěny. 

Jaký tvar polštáře zvolit?

Vzhledem k tomu, že jsou anatomické polštáře vyrobeny v různých velikostech a tvarech, jsou vhodné opravdu pro každého, kdo se chce dobře vyspat a udělat něco pro své zdraví. Tvar polštáře by se měl odvíjet od toho, v jaké poloze nejčastěji spíte. Některé z nich jsou totiž určeny pro spánek na boku a na zádech, jiné pro spánek jen na břiše nebo jen na zádech. Existuje samozřejmě i anatomický polštář s univerzálním tvarem, který je vhodný pro všechny polohy. 

Tvar anatomického polštáře by se měl vybírat také podle délky krku. Pokud si nebudete stále jistí, jaký tvar vybrat, odborníci ve specializovaných prodejnách vám rádi poradí.

TIP: Polštář si před zakoupením vyzkoušejte

Chcete mít jistotu, že si koupíte polštář, který vám bude opravdu vyhovovat? Pak ho nekupujte na internetu a nevybírejte jen podle recenzí, protože každému vyhovuje něco jiného. Ideálně volte polštář takového výrobce, který vám umožní si ho před zakoupením vyzkoušet na prodejně. Seznam prodejců Materasso najdete zde.

Jak správně používat polštář?

Jeden z výzkumů ukázal, že polovině Čechů na výběru polštáře vůbec nezáleží. Část lidí spí úplně bez polštáře a někteří zase mají pod hlavou polštářů hned několik. Obě varianty jsou však podle fyzioterapeutů špatně. Spaní bez polštáře je podle nich vhodné jen pro ty, kteří celou noc spí pouze na zádech, reálně se však jedná o velmi malou skupinu lidí, protože se většina z nás v noci na bok přetočí. Spaní na naducaných, vysokých polštářích lékaři zavrhují úplně.

Podle odborníků byste se také měli vyhnout tomu, že si budete dávat polštář pod záda, vždy by měl začínat nad rameny, a tvořit tak oporu pro vaši krční páteř. Vyhnout byste se měli také krčení a přehýbání polštáře, kvalitní polštáře jsou totiž vyvinuty tak, aby svým tvarem plnily svou funkci, a není třeba je nijak upravovat. 

V neposlední řadě se při poloze na boku vyvarujte tomu, že si budete dávat ruku pod krk. Proč? Budete tlačit na krční tepnu, která má za úkol okysličovat mozek.


Polštář vybírejte s ohledem na vaši spánkovou polohu. 

Co když vás z anatomického polštáře bolí krk a záda?

Pořídili jste si anatomický polštář, ale začala vás z něj bolet záda nebo krk? Nelekejte se, je to poměrně časté. Důvodem může být nesprávně zvolený tvar polštáře nebo jeho výška

Tyto potíže se často objevují také poté, co jste byli dlouhou dobu zvyklí spát na klasickém měkkém polštáři a svalstvo bylo na tuto polohu zvyklé. Anatomický polštář však tělo nutí do správné polohy a právě tento přechod může způsobovat bolesti páteře nebo zad, bolesti však během týdne až 14 dní odezní.

Výběr polštáře může ovlivnit kvalitu vašeho spánku

Výše uvedené informace dokazují, že byste rozhodně neměli výběr polštáře podceňovat, obzvláště pokud vás trápí bolest krční páteře nebo bolesti hlavy. Při výběru správného polštáře se stačí řídit několika doporučeními odborníků. Sami brzy zjistíte, že se vám bude na správně zvoleném, nejlépe anatomickém polštáři spát lépe než kdy dříve. 

Publikováno 29.11.2021
I ty se chces pořádně vyspat? Podívej se na naše matrace