Jak vybrat dětskou postýlku a matraci? Poradíme vám

Jak vybrat dětskou postýlku a matraci? Poradíme vám
25 Čvc

Věděli jste, že se děti vyvíjí i ve spánku? Aby správně rostly a nerozvinuly se u nich potíže se zády, je nezbytné, aby spaly ve vhodné posteli s matrací, která odpovídá požadavkům pro jejich zdravý růst. Jak dětem připravíte zdravé spaní?

Co všechno byste měli vědět o výběru dětské postele?

Před samotným výběrem je potřeba si ujasnit, pro jak staré dítko postel kupujete. Na postel pro miminka budete mít jiné nároky než na postel pro batolata. Který případ je ten váš?

Postel pro novorozence

Postel pro miminka musí splňovat bezpečnostní standardy a zároveň mít propracovanou konstrukci, která maminkám usnadní „obsluhu“ miminka. Na co se tedy při výběru postýlky zaměřit?

  • Kvalitní výrobní materiál – pro novorozence jsou nejlepší postýlky z masivu. K dostání jsou postýlky ze smrku, buku, břízy nebo borovice. Dřevo je přírodní materiál, takže je přirozeně hypoalergenní, a tak vašim dětem nebude způsobovat žádné alergické reakce. Kromě toho je odolné, a tak ustojí i „nápor“ stoupajícího batolete, které se dožaduje vaší pozornosti.
  • Bezpečnostní certifikáty – postýlka by měla mít bezpečnostní certifikát nejen na hrubý materiál, ale také na povrchovou úpravu. Když děti poznávají svět, zapojují veškeré smysly, a to včetně chuti. Kousání a olizování postýlky budou na denním pořádku.
  • Polohovatelný rošt – praktická, ale také bezpečnostní vychytávka, kterou ocení každá maminka. Při čerstvě narozeném miminku bývá rošt v nejvyšší poloze. Maminka si tak šetří záda, když se sklání k malému. Jakmile si dítko začne klekat, nastavíte rošt do střední polohy. Až bude dítko vstávat, oceníte nejnižší polohu, díky které se nebudete bát, že by prcek postýlku přelezl nebo z ní vypadl.
  • Vzdálenost špruslí – šprusle by mezi sebou měly mít maximální mezeru 6 až 8 cm. Pokud by byla mezera větší, hrozí, že se v ní dítko zapříčí hlavičkou.
  • Praktické funkce bočnic – bočnice mohou být stahovací, nebo mohou mít vyjímatelné 3 až 4 příčky. Díky tomu bude moci dítko samo vylézat z postýlky a zase se do ní vracet. Z bezpečnostního hlediska jsou lepší vyjímatelné šprusle, protože se nemusí stahovat celá bočnice. Během spánku tedy dítko z postýlky nemůže vypadnout.

Postýlky pro miminka jsou nejčastěji k dostání ve dvou rozměrech, a to 120 × 60 cm nebo 140 × 70 cm. Některé postýlky jsou tzv. rostoucí. To znamená, že umožňují malou postýlku přeměnit na větší postel pro odrostlejší děti. Obvykle se šprusle vymění za klasické bočnice a z postýlky se stane středně velká postel, která je mezistupněm mezi postýlkou a klasickou dospěláckou postelí.

Dětská postýlka z masivního dřeva
Obrázek: Nejlepší dětské postýlky jsou z masivu.

Postel pro batolata a větší děti

Kdy je nejlepší doba na výměnu miminkovské postele za velkou postel? Doba přechodu je individuální a liší se u každého dítěte. Zatímco některé je na přechod připravené již před 3. rokem, jinému to může trvat déle. Nejlepší je, pokud umí dítko:

  • usínat samo,
  • vylézt z postýlky,
  • bezpečně se do postýlky vrátit bez vaší pomoci.

Jaká by měla být postel pro větší děti?

  • Bezpečná – posteli by neměly chybět bočnice. Batolata jsou aktivní spáči, kteří se ve spánku točí jako hodinové ručičky. Bočnice zajistí, že dítko v noci z postele nespadne. Důležitá je také zdravotní nezávadnost, zaoblené rohy a žádné trčící šrouby.
  • Úměrně vysoká – k dostání jsou nízké postele vhodné právě pro batolata. Jejich výška od země je okolo 20 cm, takže děti při vstávání ani uléhání nepotřebují vaši pomoc. Větší děti se bez vaší pomoci obejdou i u postele s klasickou výškou pohybující se kolem 45 cm.
  • Rozměry postele – batoleti můžete pořídit buď klasickou, nebo tzv. poloviční postel. Klasické jednolůžko má rozměry 90 × 200 cm. U poloviční postele se pak délka pohybuje mezi 140 až 160 cm.
Dětská palanda
Obrázek: Patrová postel šetří místo.

Zhruba od 4 let mohou děti spát na klasické posteli pro dospěláky. K dostání jsou pohodlné dětské postele s matrací a roštem, nebo rámy, do kterých si matraci a rošt vyberete podle svých představ a potřeb dítěte. Postýlku, postel i matraci si můžete nechat vyrobit i na míru. Hodí se především v případech, kdy máte atypicky řešený dětský pokoj.

Do malých dětských pokojíčků jsou perfektní volbou patrové postele. Taková palanda se hodí jak do pokoje pro jedináčka, který si bude domů vodit kamarády na přespání, tak do pokoje, který spolu sdílí dva sourozenci. Palanda šetří místo, takže se do pokoje vejde i další potřebný nábytek. Větší děti mohou spát v měkoučkých postelích, které jsou čalouněné netextilními materiály, jež se snadno udržují.

Jak vybrat matraci nejen do dětské postýlky?

Každá maminka sní o tom, že její miminko bude dobrý spáč. Jak podpoříte klidný spánek svého dítka? Třeba tím, že mu pořídíte kvalitní dětskou matraci, která navíc podporuje zdravý vývoj dětské páteře. Stejně jako u postelí, také dětské matrace si můžete nechat vyrobit na míru. Výběr matrace se odvíjí od věku dítěte.

Dětská matrace do postýlky

Nejlepší matrace do dětské postýlky by měla splňovat následující nároky.

  • Rozměry – je nezbytné, aby matrace vyplňovala celou plochu postýlky. Mezi konstrukcí postýlky a matrací by nemělo být žádné místo, do kterého by si dítko mohlo zaklínit prstíky. Velikost matrace vybírejte podle velikosti postýlky.
  • Tloušťka matrace – matrace, které jsou vhodné pro nejmenší děti, by měly mít výšku mezi 7 až 10 cm. Pod takovou matraci můžete uložit i monitor dechu a spolehnout se, že bude správně fungovat.
  • Jedna tuhost – do postýlky pro miminka rozhodně patří matrace s jednou tuhostí. Povrch by měl být středně tvrdý. Taková matrace pomáhá k rozvoji motoriky a pohybu a eliminuje vývojové vady.
  • Neproleželá – miminko denně prospí až 16 hodin. Během této doby se nejen regeneruje, ale také vyvíjí. Aby se vyvíjelo správně, dopřejte mu novou matraci. Neberte matraci z druhé ruky, přestože vypadá jako nová. I drobná proleženina může negativně ovlivnit vývoj vašeho prcka.
  • Pružnost a vzdušnost – správnou pružnost poznáte tak, že se matrace dobře přizpůsobí ležícímu tělíčku. Po zvednutí miminka se vrátí do původního tvaru. Důležitá je také dostatečná prodyšnost, díky které se z matrace odpařuje vlhkost a miminko se na ní nepřehřívá.
  • Bez lepidel – matrace pro miminka by neměla obsahovat žádná lepidla. Jestliže výrobce lepidlo používá, mělo by být ekologické a na vodní bázi.
Matrace pro děti
Obrázek: Dětská matrace musí mít jen jednu tuhost.

Nejlepší matrace do dětské postýlky se vyrábí z následujících materiálů:

  • Studená pěna – je dostatečně prodyšná a podporuje zdravý vývoj páteře.
  • PUR pěna – jedná se o pevný, lehký a prodyšný materiál, který nabízí optimální podporu pro svalstvo miminka.
  • Kokosové vlákno – přírodní materiál s perfektními ortopedickými vlastnosti, odpovídající tuhostí a dostatečnou prodyšností.
  • Bio materiály – obsahují přírodní oleje, díky kterým je matrace hygienická, elastická, tvarově stálá a prodyšná. Jedná se například o přírodní pěnu Biogreen, která se vyrábí z ricinového oleje.

Jakou matraci pro větší děti?

I když děti vyrostly z postýlek, stále se vyvíjejí a potřebují kvalitní matraci, která jim zdravý růst umožní.

  • Děti starší 3 až 4 let – matrace by měla mít střední tuhost. U batolat je nejlepší matraci opatřit chráničem nebo obalem, které ji ochrání před tekutinami a dalšími nečistotami. Zjistěte, jak pečovat nejen o matrace pro děti. Z hlediska materiálů je nejlepší latex, kokosové vlákno nebo koňské žíně a další přírodní materiály. Opět se doporučuje matrace bez zón, tedy pouze s jednou tuhostí. Až do 12 let by děti neměly spát na matraci z paměťové pěny. Od 12 let je pak možná středně tvrdá matrace s maximálně 2cm vrstvou paměťové pěny.
  • Náctileté děti – vzhledem k nejrůznějším hormonálním změnám, kterými těla dospívajících prochází, je důležité, aby byla matrace prodyšná, ale také elastická. Děti se ještě stále vyvíjejí, a tak potřebují maximální podporu pro opěrnou soustavu. Mezi nejvhodnější materiály patří pěny, latex a matrace s pružinovým jádrem.
  • Studenti – pro dospívající, kteří dovršili 18 let, jsou vhodné stejné matrace jako pro dospělé. Bez obav sáhněte po matraci se zónováním nebo po matraci z paměťové pěny.

Drobnosti, které se výrazně podílí na kvalitě spánku dětí

Jestliže chcete svým dětem dopřát kvalitní regenerační spánek, nepřemýšlejte jen nad tím, jakou matraci dětem dopřát nebo jaký korpus postele bude nejvhodnější. Zamyslete se také nad dětským polštářem a peřinami pro děti.

  • Patří dětský polštářek do postýlky? Pro miminka je polštář zcela nevhodný. Do postýlky nepatří ze dvou hlavních důvodů. Prvním je bezpečnost. Děti si jej mohou přetáhnout přes hlavičku a udusit se. Druhým je negativní vliv na vývoj páteře.
  • Jak by měl vypadat polštář pro děti od dvou let? Zhruba od 2 až 3 let mohou mít děti v posteli polštář. Nedávejte jim ale klasické polštáře pro dospělé (50 × 70 cm nebo 70 × 90 cm). Zvolte nižší dětský polštář o velikosti 40 × 60 cm.
  • Jak vybrat peřiny a přikrývky pro děti? Do postele je dětem dejte, až trošku odrostou. Z počátku používejte zavinovačku nebo spací fusak. Jako výplň do dětských přikrývek a polštářů se nejčastěji používají duté vlákno a mikrovlákno, která jsou vhodná i pro alergiky. Snadno je vyperete v pračce. Jde o syntetické materiály. Mezi přírodní materiály patří lyocelové vlákno z dřevité buničiny, které je antibakteriální a vhodné i pro citlivou pokožku. Dalším přírodním materiálem je peří, které se používá především v zimě, protože dobře hřeje. Jeho údržba je však náročná a často ji musí provádět odborníci. Peří není vhodné pro alergiky.

Udělejte pro zdraví svých dětí to nejlepší. Ukládejte je do bezpečných postelí se správně vybranými matracemi.

Sdílet tento článek