blog
12.08.2022

Vybíráme postel pro školáka

Září už pomalu klepe na dveře a po skončení prázdnin do školních lavic usedne zhruba 100 000 prvňáčků. Chystá se i vaše dítě letos poprvé do školy? Zajistěte mu kvalitní spánek, který má obrovský vliv na to, jak se dítě ve škole soustředí. Poradíme vám, jak vybrat vhodnou postel i jak vybavit dětský pokojíček.

Jak uzpůsobit pokojíček potřebám školáka

S přechodem dětí ze školky do školy se mění i požadavky na vybavení dětského pokojíčku. Zejména je nutné vytvořit prostor, kde se budou děti moct učit a psát domácí úkoly

Hledáte inspiraci pro zařízení dětského pokoje? Bytoví designéři radí, nepřehánět to v dětském pokoji s barvami a extravagantními prvky, které by mohly odvádět pozornost dětí při učení. Kromě barev je třeba zaměřit se i na nábytek a zvolit psací stůl podle výšky dítěte a kvalitní židli. U psacího stolu by mělo být ideálně okno. Pokud však není možné zajistit přirozený zdroj světla, nepodceňte výběr lampičky. Vhodnou volbou jsou například ty, které nenamáhají oči. Při navrhování pokojíčku se zaměřte i na dostatek úložného prostoru pro knížky, sešity a další školní pomůcky.

Zaměřeno na kvalitní spánek školáka 

Nyní se dostáváme k další důležité části dětského pokoje, kterou je postel. Vzhledem k tomu, že děti velmi rychle rostou, vsaďte na univerzálnost a zvolte postel dospělých rozměrů. Pokud investujete do kvalitní postele s masivní konstrukcí, může dětem vydržet až do dospělosti. 

Zvolit můžete například z naší nabídky postelí Materasso, které vyrábíme i ve variantě jednolůžko od šířky 90 cm. Pokud spí v pokojíčku dvě děti, zvolit můžete designovou patrovou postel.

Designová patrová postel Twins. 

Nepodceňte výběr matrace

Klíčovou částí postele je matrace. Kvalitní dětská matrace je pro fyzický i psychický vývoj dětí naprosto zásadní. Má totiž významný vliv na to, jak se dítě v noci vyspí a zda se bude ráno probouzet odpočaté. 

Matrace musí především poskytovat páteři správnou podpěru. Zvolit můžete například dětské matrace vyrobené z kvalitních pěn, které splňují požadavky na pružnost, komfort i hygienu.

TIP: Matrace Junior Lux

Zdravý spánek dětem a studentům zajišťuje například komfortní matrace Junior Lux, která kombinuje dvě výjimečné pěny – pěnu Aloe Vera a Nightfly. Matrace s výškou 16 cm je díky potahu Greentex s probiotiky vhodná i pro astmatiky a alergiky.

Zajímavosti o spánku školních dětí 

Jak je to se spánkem školních dětí? Podle odborníků by měly děti od šesti do dvanácti let spát v průměru devět až dvanáct hodin. Z průzkumu Univerzity Palackého v Olomouci však vyšlo, že české děti spí ve všední dni v průměru pouze 8 hodin a 8 minut a během svátků a víkendů 9 hodin a 36 minut

Nedostatek spánku, který je často zapříčiněný tím, že se děti v noci dívají na televizi nebo hrají počítačové hry, může vést k podrážděnosti, únavě a bolestem hlavy. Je třeba dodat, že se ani malým dětem nevyhýbají poruchy spánku. K těm nejčastějším patří nespavost, náměsíčnost a denní spaní.

Tipy, jak podpořit kvalitní spánek dětí

Co udělat proto, aby se děti dobře vyspaly a byly ve škole plné energie? Pokojíček byste měli vždy před spaním dostatečně vyvětrat a zajistit, aby v něm bylo ticho a tma. V pokojíčku by měla být také správná teplota, která se pohybuje mezi 18 a 21 stupni Celsia. 

Děti by se měly hodinu až dvě před tím, než ulehnou do postele, vyhnout elektronickým přístrojům, jako je televize, počítač nebo mobilní telefon. Používání elektroniky před spaním totiž prokazatelně prodlužuje dobu usínání a může vést k poruchám spánku.


Kvalitní spánek dětí prokazatelně zlepšuje jejich školní výsledky. 

Jak nastavit správný režim pro děti školou povinné?

Vědecké studie prokázaly, že děti, které spí déle, ve škole dosahují lepších výsledků. Nedostatek spánku může naopak vést až k rozvoji deprese. Proto je třeba dětem nastavit správný režim

Odborníci se shodují na tom, že je nejlepší dodržovat večerní rituály a ukládat děti do postele a budit je vždy ve stejný čas. A to bez ohledu na pracovní dny nebo víkendy. A jaký je ideální čas, kdy by měli jít školáci do postele? Podle řady studií se jedná o osmou hodinu večerní.

Podle lékařů se děti, které během noci dostatečně spí, ve škole lépe chovají, více jim jde učení, dosahují lepších výsledků a jsou v lepším fyzickém i psychickém rozpoložení. Zajistěte svým dětem kvalitní spánek i vy. 

Publikováno 12.08.2022
I ty se chces pořádně vyspat? Podívej se na naše matrace