blog
26.08.2021 ⦁ Výběr matrace

Víte, na co se zaměřit při výběru matrace pro miminko a starší děti?

Výběr matrace pro děti bývá obvykle podceňován. Přitom se však jedná o zásadní krok, který ovlivňuje zdravý vývoj dětské páteře. Děti rychle rostou, a proto potřebují kvalitní matraci, která se jejich rychlému vývoji přizpůsobí. Při správně zvoleném modelu můžete zabránit skolióze páteře a dalším ortopedickým problémům, které v dospělosti umí nadělat velkou neplechu.

Matrace pro děti: výběr přizpůsobte jejich věku

Při výběru vhodné dětské matrace hraje důležitou roli věk. Třeba miminka a novorozenci mají jiné nároky než děti dospívající. Vhodnější jsou ovšem vždy tvrdší matrace s jednou tvrdostí. Zónové matrace jsou vhodné až pro dospělé, jejichž tělo je již vyvinuté. Pamatujte také na to, že do žádné dětské postele nepatří matrace z paměťové pěny. Paměťová pěna totiž vytvoří „formu“ otisku těla a tělo se do pěny „ponoří“, což je v rozporu s požadavky na rychlý růst. Kvůli tomu by mohlo při rozvoji dětského těla dojít k různým růstovým deformacím.

Jak postupovat při výběru matrace pro miminka

Věděli jste, že malé děti ročně prospí až 4 000 hodin, což je víc než 40 % jejich života? Během spánku děti rostou, ale také regenerují. Nabírají sílu a energii na další den. Proto je potřeba jim dopřát vše pro kvalitní spánek.

Základní požadavky na matraci do postýlky

Matrace do postýlky by měla splňovat tyto nároky:

  • tvrdost – do postýlky patří spíše tvrdá matrace, která nejen podporuje správný vývoj dětské páteře, ale také snižuje riziko náhlého úmrtí kojence neboli SIDS. Do měkké matrace by se tělíčko mohlo probořit a způsobit problémy s dýcháním.
  • Tloušťka – dětská matrace se v žádném případě nesmí prohýbat. Při položení dítěte do postýlky nesmí dojít k jejímu „prolehnutí“. Proto je potřeba, aby měla tloušťku alespoň 7 cm, ale lépe 10 cm.
  • Prodyšnost – dětská matrace musí být dostatečně prodyšná a mít schopnost odvádět vlhkost. Jinak hrozí vznik plísní, které jsou pro zdraví dítěte škodlivé.
  • Teplotní regulace – matrace v postýlce by neměla zapříčiňovat zbytečné přehřívání miminka. Díky teplotní regulaci se bude miminku pohodlně usínat a spát.

Důležitá je především bezpečnost

Z bezpečnostního hlediska je důležité, aby matrace zcela vyplňovala plochu postýlky. Nikdy nesmí být mezi matrací a šprušlemi volný prostor, do kterého by si miminko mohlo zaklínit ručku či nožku. Vzhledem k tomu, že miminko v první fázi svého života neskutečně rychle roste, vyhněte se obloukem matraci z paměťové pěny, která je pro vývoj dítěte zcela nevhodná. Pro novorozence se doporučuje tvrdá matrace.


Obrázek: Matrace z přírodní bio pěny. 

Výběr matrace pro miminka podle materiálu

Stejně jako u matrací pro dospělé, tak i u matrací pro miminka můžete vybírat z různých materiálů, které podporují prodyšnost, ale také zdravý vývoj dětské páteře.

  • Studená neboli HR pěna – poskytuje optimální podporu páteře a nevytváří žádné překážky pro správný růst během spánku. Matrace z tohoto materiálu mají dlouhou životnost, jsou pružné a zároveň vzdušné.
  • PUR pěna – matrace z PUR pěny jsou pevné a lehké. Díky dobré vzdušnosti jimi dostatečně cirkuluje vzduch. Tvrdé jádro zajistí optimální podporu pro zádové svalstvo miminka.
  • Kokosové vlákno – matrace s kokosovou deskou jsou oblíbené pro skvělé ortopedické vlastnosti, dostatečnou tvrdost a především skvělou prodyšnost.
  • Biogreen – matrace z přírodní pěny Biogreen je vyrobena na bázi ricinového oleje a obsahuje také přídavek aloe vera. Díky tomu se zvyšuje hygiena matrace. Samozřejmostí je dostatečná prodyšnost, dlouhá životnost, vysoká elasticita a tvarová stálost.

Výběr matrace pro starší děti, které už vyrostly z postýlek

Zhruba ve 3 až 4 letech bude mít dítě již velkou postel, do které bude pasovat klasická matrace pro jednolůžka o velikost 90 × 200 cm, v případě dvoulůžka 180 × 200 cm. Ani u těchto dětí se nevyplatí výběr matrace podceňovat. Ještě stále rostou a potřebují kvalitní výrobek, který jim umožní správný a zdravý vývoj opěrné soustavy.

Pro děti od 3 let jsou nejvhodnější matrace vyrobené z:

  • latexu,
  • kokosových vláken,
  • koňských žíní a obecně z přírodních materiálů, které matraci zajistí prodyšnost.

Samozřejmě můžete dětem postel doplnit také pěnovými matracemi střední tuhosti. U miminek a menších dětí není od věci matraci opatřit chráničem, který má nepropustnou vrstvu, takže se v případě pomočení tekutina nevsákne do matrace. Matracový chránič se díky 4 gumičkám na matraci snadno nasazuje, ale také se z ní jednoduše sundává. Je možné jej prát v pračce při vyšších teplotách, takže z něj spolehlivě odstraníte veškeré bakterie a alergeny. Z hygienických důvodů je vhodné dětskou matraci po 5 letech vyměnit za novou. Poradíme jak nejlépe čistit matrace.

Pro menší děti nejsou vhodné zónové matrace. Děti rychle rostou, a navíc se ve spánku často otáčejí, takže by pro ně matrace se zónami byla zbytečná. Ani matrace z paměťové pěny není pro děti do 12 let vhodná. Děti starší 12 let mohou mít matraci s maximálně 2centimetrovou vrstvou paměťové pěny. Matrace pro školáky by měla být tvrdší nebo středně tvrdá a výška matrace by se měla pohybovat okolo 15 cm.


Obrázek: Studentská matrace se 7 zónami. 

Matrace pro teenagery

Správná matrace pro mládež by měla být prodyšná a elastická. Samozřejmě musí poskytovat dostatečnou oporu vyvíjejícímu se tělu. V tomto věku jim rodiče nejčastěji pořizují palandy, případně patrové postele. Ideální jsou proto materiály jako pěna, latex a pružiny. Pěnové matrace patří mezi nejoblíbenější, jelikož jsou:

  • vzdušné,
  • pružné,
  • odolné,
  • jednoduché na údržbu,
  • mají skvělé ortopedické vlastnosti.

Matrace pro studenty

V dospívajícím věku je výběr matrace podobný jako u dospěláka. Je potřeba přihlédnout k tomu, zda doma máte sportovce nebo spíše počítačového experta. Matrace pro starší studenty (od 18 let) již mohou mít zónování nebo dvojí tvrdost. Teenagerům do 18 let se doporučují spíše tvrdší matrace.

Výběr vhodné matrace by měl zohledňovat hmotnost spáče. Důležité je, aby se páteř při spánku na boku nebo na zádech, především v oblasti bederní páteře, neprohýbala. Celková výška postele včetně matrace by měla být zhruba 50 cm.

Se správnou matrací si užijete nejen kvalitní spánek, ale také děláte něco pro zdraví své rodiny.

Víte jak správně vybrat peřinu a polštář pro dítě?
 

 

Publikováno 26.08.2021
I ty se chces pořádně vyspat? Podívej se na naše matrace