blog
03.05.2021

Jak prát povlečení a čistit polštáře a matrace

Říká se, že čistota je půl zdraví a v případě postelí i dětských postýlek to platí dvojnásobně. Vzhledem k tomu, že v průměru v posteli strávíme zhruba třetinu života, je důležité ji udržovat v čistotě. Zjistěte, jak se starat o ložní prádlo, peřiny a polštáře i matrace, aby byly stále čisté a voňavé.  

Co se v tomto článku dozvíte?

  • Jaké jsou výhody a nevýhody nejoblíbenějších materiálů ložního prádla,
  • jak vyprat povlečení,
  • jak často prát povlečení,
  • jak často prát peřiny a polštáře,
  • jak vyčistit péřový polštář a polštář z paměťové pěny,
  • proč jsou matracové chrániče důležité,
  • jak dezinfikovat matrace a jak se starat o povlak na matraci.

Ložní prádlo musí být nejen hezké, ale hlavně funkční

Na kvalitě spánku se podílí celá řada aspektů, jedním z nich je i výběr ložního prádla. Příjemný materiál povlečení a prostěradla, který má skvělé vlastnosti, je zárukou toho, že se budete do postele těšit.

Jaký materiál ložního prádla zvolit?

V současnosti je na trhu k dostání široká nabídka ložního prádla v nejrůznějších barvách i vzorech. Při výběru byste se však neměli zaměřit jen na vzhled ložního prádla, ale především na jeho materiál. Jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými materiály ložního prádla a jaké výhody a nevýhody přinášejí přírodní materiály a syntetické materiály?

Bavlna

Bavlna je bezesporu nejoblíbenějším materiálem ložního prádla. Tento přírodní materiál je vhodný pro alergiky i lidi s citlivou pokožkou, 100% bavlna je také vhodným materiálem ložního prádla pro děti. Výhodou bavlny je, že je lehká, savá a prodyšná a bavlněné ložní prádlo můžete prát i na vyšší teploty. Nevýhodou je snad jen vyšší mačkavost.

Krep

Krepové povlečení se vyrábí ze 100% bavlny a oblíbené je zejména pro svou snadnou údržbu, nevyžaduje totiž žehlení. Navíc má skvělé termoregulační vlastnosti, což znamená, že v létě příjemně chladí a v zimě naopak hřeje. Jeho výrazná povrchová úprava však nemusí být všem příjemná.

Flanel

Pokud hledáte hřejivý a měkký materiál, který si oblíbíte zejména v zimních měsících, jistě vás zaujme flanel. Jedná se o hustě tkanou bavlněnou látku s vysokou gramáží. Díky této úpravě má povlečení na povrchu krátký vlas, a materiál je tak velmi příjemný na dotek. Nevýhodou ale je, že může pouštět drobná vlákna. Při praní ložního prádla z flanelu je vhodné používat prostředky na jemné prádlo, které chrání jeho povrch.

Froté

Dalším hřejivým materiálem je froté, které kombinuje přírodní bavlněné vlákno s umělým vláknem. Froté prostěradla jsou měkká a příjemná na dotek, větší oka tohoto materiálu jsou ale náchylnější k zatržení.

Mikroplyš

Mikroplyš patří k syntetickým materiálům. Ložní prádlo z mikroplyše je hřejivé a snadno se udržuje. Někomu však může vadit, že je obvykle vyrobeno ze 100% polyesteru.

Přírodní vs. syntetické materiály

Váháte nad tím, zda zvolit ložní prádlo z přírodních materiálů, nebo se rozhodnou pro to ze syntetických materiálů? Povlečení z přírodních materiálů je stále nejčastější volbou českých domácností. Přírodní materiály jsou obnovitelné, jsou příjemné na dotek a jsou také prodyšné. Mezi nejoblíbenější umělé materiály povlečení patří mikrovlákno, mikroplyš, mikroflanel a mikrosatén. Výhodou těchto syntetických materiálů je snadná údržba i dlouhá životnost, na druhou stranu nevýhody spočívají v tom, že tyto materiály neabsorbují pot a jsou kluzké.


Bavlna je nejoblíbenějším materiálem povlečení. 

Jak prát povlečení?

O tom, jak důležité je pravidelně prát ložní prádlo, nemůže být pochyb. Důkazem je i studie, která ukázala, že neprané povlečení na polštář mělo po jednom týdnu 17000krát více bakterií než záchodové prkénko. V posteli se shromažďují nejen bakterie a viry, ale i odumřelé kožní buňky. Neprané povlečení je tak učiněným rájem i pro roztoče.

Jak často tedy prát povlečení? Podle průzkumů Češi ložní prádlo perou jednou za čtyři až pět týdnů. Je to ale dostatečné? Odborníci se shodují na tom, že by se mělo ložní prádlo měnit ideálně jednou za dva týdny. V případě, že jste nemocní nebo se v létě hodně potíte, měli byste ho prát ještě častěji.

Pokud jste koupili nové ložní prádlo, měli byste ho také před prvním použitím vyprat. Péče o povlečení a prostěradla by měla být založena na tom, z jakého materiálu je ložní prádlo vyrobeno. To, na jaký program a na kolik stupňů prát povlečení, by se tedy mělo odvíjet od pokynů výrobce na štítku. Obecně se doporučuje při praní volit teplotu maximálně 40 °C. Vyšší teploty totiž mohou vést k blednutí barev a snížení životnosti ložního prádla. V případě lehkých letních materiálů, jako je mikrovlákno nebo satén, však snižte teplotu na 30 °C. Povlečení perte zapnuté a z rubové strany.

Péče o polštář a peřinu se odvíjí od výplně 

Prát ložní prádlo je bezesporu důležité, je ale nutné prát také peřinu a polštář? Ano, i v polštáři a peřinách se totiž hromadí pot, roztoči a prach. Praním se nejen zbavíte nečistot, ale prodloužíte také životnost svých peřin a polštářů.

Jak vyprat polštář?

Údržba polštáře by se samozřejmě měla opět odvíjet od toho, z jakého materiálu je polštář vyrobený. Jak tedy vyprat polštář z paměťové pěny a jak prát polštář z peří? Anatomické polštáře vyrobené z paměťové pěny nepatří do pračky ani sušičky. Musíte je tedy vyprat ručně. Polštář dejte do vany s teplou vodou a přidejte jednu lžíci tekutého pracího prostředku. Po vyprání prášek důkladně opláchněte vodou a nechte polštář volně usušit.

Péřové polštáře a přikrývky perte na co nejnižší teplotu, ideálně na 30 °C. Některé pračky nabízejí i speciální programy. Na péřové polštáře tak můžete zvolit program pro praní lůžkovin nebo také program pro jemné prádlo nebo na vlnu. Při praní nepoužívejte běžné prací prostředky, které by mohly peří odmastit, ale zvolte speciální prostředky na peří. Lůžkoviny s peřím můžete sušit volně na vzduchu nebo v sušičce.

Nevíte, jak často prát peřinu a polštář? Polštáře a přikrývky byste měli prát jednou až dvakrát ročně a při silnějším znečištění i častěji. Myslete ale na to, že některé materiály byste neměli prát v pračce. Snadno to zjistíte díky symbolům na etiketě. Pokud nejsou peřiny a polštáře určeny pro praní v pračce, měli byste je pravidelně vyvětrat a vytřepat. 

TIP: Pokud do sušičky spolu s polštářem přidáte dva čisté tenisové míčky, peří v polštáři bude rovnoměrně načechrané.


Polštáře z paměťové pěny se musí prát ručně. 

I matrace vyžadují pravidelnou údržbu

Na tom, jestli se ráno budete probouzet odpočatí, nebo vás naopak bude bolet celé tělo a budete rozlámaní, se do značné míry podílí matrace. Proto je naprosto klíčový správný výběr kvalitní matrace, ale také její pravidelná údržba.

Jak čistit a dezinfikovat matrace

Dezinfekce matrace je v případě péče o postel často skloňovaným tématem. I v matraci se totiž může držet řada nečistot, ať už v podobě prachu, pylu nebo třeba plísní. Dezinfekce matrací by měla probíhat tak, že matraci nejdříve vysajete. Speciální pozornost věnujte záhybům a švům. Následně ji osvěžte jedlou sodou, která matraci zbaví případného zápachu od potu. Matraci posypejte jedlou sodou a kartáčem ji drhněte tak, aby se soda dostala i pod povrch. Sodu nechte ideálně působit celý den a poté opět matraci vysajte. V případě, že jsou na matraci skvrny, očistěte je pomocí dezinfekce na matrace. Tyto přípravky mohou mít podobu suchých pěn nebo prášku.

Matraci byste měli také pravidelně větrat a otáčet. Vysát byste ji ideálně měli při každé výměně ložního prádla. V případě, že máte matraci 7 let a více, měli byste začít uvažovat nad pořízením nové. Bez ohledu na to, že budete o matraci správně a pravidelně pečovat, nedostanete z ní veškeré roztoče. Zhruba po 7 letech matracím končí hygienická bezpečnost.


Majitelé domácích mazlíčků by měli dbát na hygienu v posteli. 

Nezapomeňte na povlak na matraci

Pokud má matrace snímatelný potah, měli byste ho minimálně dvakrát do roka vyprat v pračce. Povlak byste měli prát minimálně na 40 °C. Většina moderních potahů se však může prát i na 60 °C, což je teplota, která dokáže zahubit roztoče. Některé antialergenní potahy můžete dokonce prát i na 90 °C. Vždy se ale řiďte pokyny výrobce.

Matracové chrániče vám ušetří spoustu práce 

Jak už název napovídá, chránič se pokládá na matraci a prodlužuje její životnost. Ideálně by měl mít své místo v každé posteli. Zcela nezbytný je matracový chránič v případě, že máte doma nemocného pacienta, který má problém s udržením moči. To stejné platí pro rodiče, když spí s malými dětmi, které se v noci pomočují. Abyste zabránili znečištění matrace, měli byste mít 2 až 3 voděodolné chrániče, které se dají měnit a čistit. Matracové chrániče oceníte také v případě, že rádi jíte v posteli, nebo s vámi v posteli tráví čas vaši čtyřnozí mazlíčci. Matracové chrániče jsou vhodné i pro alergiky a lidi, kteří se nadměrně potí.

Nyní už víte, jak prát povlečení, polštář i povlak na matraci a jak matraci dezinfikovat. Když budete dodržovat výše uvedené rady a doporučení odborníků, můžete se spolehnout na to, že bude vaše postel i dětská postýlka perfektně čistá a hygienická. 
 

Publikováno 03.05.2021
I ty se chces pořádně vyspat? Podívej se na naše matrace