blog
04.01.2021 ⦁ Výběr matrace

Jak ochránit matraci postele 2. část: ochranné potahy

Novou matraci si nepořizujete tak často jako nové ponožky. Aby dlouho vypadala jako nová a dobře plnila svoji funkci, je potřeba o ni náležitě pečovat. V minulém díle jsme se věnovali výběru chrániče matrace obecně a pozornost jsme zaměřili především na topper. Ve druhé části se seznámíte s potahy a podložkami na matraci.
 

Proč si k matraci pořídit i chránič

Ochrana matrace je důležitá z hlediska hygieny i správné funkce. Každý výrobek je pochopitelně opatřen nějakým druhem potahu, ale ne každý ji dokáže ochránit účinně. V tomto ohledu se rozhodně nemůžete spoléhat pouze na prostěradlo, jelikož to vám příliš nepomůže.

Po ochranném obalu na matraci by měli sáhnout všichni ti, kteří se v noci nadměrně potí. Chrániče totiž dokážou zabránit průniku potu a vlhkosti do matrace. Pot, který do matrace proniká, se sice odpaří, ale zároveň po sobě zanechá soli a biologické látky, které se v něm rozpouští. Soli časem mohou ucpat pórovitou strukturu matrace, což vede ke zvýšení její vlhkosti a vzniku ideálního prostředí pro roztoče a bakterie.

Ochranné potahy nijak neovlivňují funkčnost a kvalitu matrace. Veškeré vlastnosti matrací zůstávají zachovány, jelikož se chrániče navrhují tak, abyste vůbec nevěděli, že je na matraci další vrstva.

Chrániče jsou nízké, poddajné, ale funkční. Pokud chcete opravdu zdravě a kvalitně spát, pořiďte si dobrou postel, kvalitní matraci s chráničem a vhodný rošt.


Obrázek: Správný rošt má podstatný vliv na kvalitní spánek. 

Typy chráničů:

  • obaly na matraci – na matraci se navlékají a zpravidla bývají opatřeny zipem,
  • ochranné podložky na matraci – na matraci se položí a připevní pomocí gumiček.

Pro koho jsou ochranné potahy na postel určeny

Chránič se doporučuje:

  • osobám trpícím inkontinencí (je potřeba zvolit nepropustnou podložku na matraci),
  • malým dětem (i zde sáhněte po chrániči matrace proti pročůrání),
  • alergikům,
  • ležícím pacientům,
  • lidem, kteří se nadměrně potí,
  • lidem, kteří spí v peřinách se svými mazlíčky,
  • všem, kteří chtějí prodloužit životnost svojí matrace.
     

Na co se zaměřit při výběru

Než se rozhodnete pro nákup matracového chrániče, zjistěte si tyto informace.

Jak na údržbu potahu

Způsob údržby je důležitým parametrem při výběru. Potah, který není možné z matrace sundat, neumožňuje dostatečnou péči a hygienu. Při výběru se zaměřte na to, zda se dá rozepnout nejméně na dvou, ideálně třech okrajích matrace, což vám usnadní jeho snímání i navlékání.

Díky možnosti rozepnutí můžete prát každou část potahu zvlášť. Tímto způsobem vyperete i velký potah, který by se vcelku do pračky nevešel. Zjistěte si také to, zda je možné jej prát alespoň na 60 °C, což je teplota, která dokáže efektivně zničit bakterie a roztoče.

Co tvoří výplň potahu

Některé potahy disponují dodatečně všitou termoelastickou pěnou, která je po povrchu prošívaná. Díky prošití je potah pohodlnější a dobře se přizpůsobí tělu uživatele. Nezapomeňte, že potahy s měkkou pěnou se nesmí ždímat v pračce.

Kromě termoelastické pěny mohou být potahy opatřeny klimatizujícími vlákny nebo vložkami z 3D textilie. Tyto vložky přispívají k lepší cirkulaci vzduchu a udržují matraci uvnitř suchou. Matrace nepodléhá oxidaci a nevznikají v ní bakterie a roztoči.

Čemu může potah matrace zabránit

Určité typy potahů mají speciální vlastnosti, které napomáhají klidnému spánku nebo mohou mírnit či zamezovat alergickým obtížím.

Textil může být obohacen aromatickými oleji, které postupně uvolňují svoji vůni. K nejoblíbenějším patří levandule a eukalyptus, které odpuzují hmyz a zabraňují vzniku bakterií. Aloe vera blahodárně působí na pokožku.

Pro alergiky existují speciální chrániče obsahující antibakteriální složky. Účinné jsou například ionty stříbra, ale také impregnace probiotiky, které si živí šupinkami pokožky, čímž zamezují líhnutí roztočů. Potahy s dřevní celulózou dokážou efektivně odvádět vlhkost z potu, který se tvoří během spánku. Dřevní celulóza funguje podobně jako dřevo, které dokáže absorbovat velké množství vody.


Obrázek: Éterický olej z levandule odpuzuje hmyz a zabraňuje vzniku bakterií. 

Jakou velikost potahu

Velikost chrániče vybírejte podle velikosti matrace. Dostupná jsou provedení pro partnerské matrace a samozřejmě klasické jednolůžkové matrace (90 x 200, 90 x 220 centimetrů).
 

Výrobní materiály

Pro výrobu matracových chráničů se nejčastěji používá funkční, zdravotně nezávadný materiál s membránou. Díky tomu jsou chrániče prodyšné a mají absorpční vlastnosti. Na první pohled jsou nenápadné a na dotyk velmi příjemné.

Ochranná podložka na matraci nebo potah není nic jiného než další vrstva, která vyniká odolností a matraci dokáže ochránit před skvrnami, tekutinami, prachovými roztoči, bakteriemi nebo proti choroboplodným zárodkům a mikroorganismům. Záleží na tom, pro jaký typ se rozhodnete.

Z hlediska materiálu se chrániče dělí na:

  • Klasické – pro výrobu se používá bavlna a výplň může být tvořena dutým vláknem, setkat se můžete i s přírodními materiály, mezi které patří například bambus.
  • Nepropustné chrániče matrace – tvoří je více vrstev, z čehož jedna je sací a druhá nepromokavá.


 

Obrázek: Pro pacienty trpící inkontinencí nebo pro malé děti vybírejte chránič s nepropustnou vrstvou.  
 

Výhody, které vám chránič přinese

Chránič je praktickou pomůckou hned z několika důvodů.

  1. Chrání matraci – zabraňuje znečištění a množení mikrobů v matraci.
  2. Snadno se s ním manipuluje – chránič se na matraci připevňuje buď pomocí gumiček, v případě potahu na matraci se zipem se snadno na matraci nasune. Chránič na matraci neklouže ani se neshrnuje.
  3. Jednoduše se udržuje – většinu podložek a obalů je možné prát v pračce, vždy se držte pravidel údržby, která doporučuje výrobce.
  4. Prodlužuje životnost staré matrace – podložka dokáže efektivně zahladit drobné nerovnosti staré matrace, kterou ještě nechcete vyhodit.
  5. Pozitivně působí na zdraví – díky absorpci potu snižuje riziko výskytu roztočů, kteří se nedostanou do vašeho těla.
  6. Zvyšuje komfort spánku – další vrstva navíc umocní kvalitní odpočinek.
  7. Víceúčelové využití – je možné jej používat nejen každodenně na vlastní matraci, ale využijete jej také při spaní na gauči či pohovce, pro pohodlné přenocování návštěv nebo při odpočinku na chatě.
     

Péče o matracový chránič

Péči, kterou věnujete údržbě postele i matrace, si zaslouží také potah. Jak o chránič správně pečovat?

  1. Potah pravidelně vysávejte buď při pravidelném úklidu, nebo tehdy, když vyměňujete povlečení.
  2. Perte jej minimálně 2−3x ročně.
  3. Příležitostně odstraňujte žmolky. Skvrny odstraňte ihned po jejich vzniku.

Pro vysávání potahu zvolte malý kartáč, který bývá součástí vysavače. Při vysávání na hubici netlačte, vysávejte spíše jemnějším způsobem. Při praní vždy postupujte podle pokynů výrobce. Na údržbu myslete již při výběru vhodného výrobku, jelikož celý potah se v klasické pračce pere velmi obtížně. Mnohem lepší je, pokud je možné potah rozepnout na dva až tři díly, které vyperete zvlášť.

Čemu se vyhnout: Nikdy na slunci nevětrejte nevypraný potah. Kromě toho, že se potah nevyvětrá, začnou se v něm kvůli teplu ze sluníčka rozmnožovat roztoči. Potah či chránič je vhodné větrat jen v zimě za mrazivého počasí, jelikož nízká teplota roztoče zlikviduje.

 

Publikováno 04.01.2021
I ty se chces pořádně vyspat? Podívej se na naše matrace