blog
16.12.2020 ⦁ Výběr matrace

Jak ochránit matraci postele 1. část: topper

Pořízení matrace není zanedbatelnou investicí, a tak je na místě o ni správně pečovat. Aby dlouho a správně plnila svoji funkci, je potřeba ji chránit proti skvrnám i bakteriím. K ochraně nestačí jen obyčejné prostěradlo, ale spíše potah nebo topper (známý jako vrchní matrace), který nejen chrání, ale také matraci přidá na pohodlnosti.
 

Výběr správného chrániče

Na trhu se můžete setkat s obaly, potahy, podložkami nebo toppery, jejichž hlavním posláním je ochrana a prodloužení životnosti matrace. Z konstrukčního hlediska v nich jsou však rozdíly.

  • Topper je v podstatě nízká svrchní matrace, která se na hlavní matraci jen položí. Má povlak, ve kterém se nachází jádro.
  • Podložka se na matraci rovněž pokládá, ale je užší než topper, připevňuje se na matraci pomocí gumiček a nemá vnitřní výplň. Charakteristické je pro ni prošití.
  • Potah můžeme přirovnat k povlečení, do kterého se celá matrace vloží.

Chránič může být částečný nebo celistvý. Výhoda částečných chráničů tkví v jejich snadné výměně. Nevýhodou však může být to, že se na lůžku shrnují. Celistvá varianta je běžnější. K matraci se připevňuje v rozích pomocí gumiček (podobně jako napínací prostěradlo).
 



Obrázek: Matracových chráničů existuje několik typů. 

Rozměry chráničů

Nabídka velikostí kopíruje nabídku matrací.

  • Dětské chrániče jsou k dostání ve dvou rozměrech: 120 x 60 centimetrů a 140 x 70 centimetrů.
  • Chrániče pro dospělé se prodávají ve standardních velikostech jako matrace na jedno- nebo dvoulůžko (90 x 200, 90 x 220, 180 x 200, 200 x 200 centimetrů a podobně).

Výrobní materiály

Výrobní materiál zvolte podle toho, pro jaký účel chránič pořizujete. Rozhodnout se můžete mezi kombinacemi látek nebo látky a nepropustného materiálu.

Velké oblibě se těší kombinace bavlny a nepromokavého, ale prodyšného polyuretanového zátěru. Chránič tedy zadrží tekutinu, ale zároveň dýchá, takže se nemusíte obávat zadržování tepla, zapařování a pocení.

Odolnější chrániče obsahují zátěr z PVC nebo gumy. Jejich předností je udržení větší zátěže, ale za cenu neprodyšnosti, která vede k pocitu horka a pocení. Při pohybu jsou navíc hlučné, takže je před nákupem nutné zvážit, zda bude s osobou spící na této matraci spát v pokoji či v posteli ještě někdo další. V případě dlouhodobě ležících pacientů je vhodné uvažovat o speciálních chráničích, které navíc obsahují antidekubitní podložku, která zabraňuje vzniku proleženin.

Výjimkou není ani ovčí rouno. Podložka z merino vlny je oblíbená pro svoji prodyšnost a termoizolační vlastnosti.

Vlastnosti chráničů

Některé potahy mohou být obohaceny o aromatické oleje, které zklidňují a podporují zdravý spánek. Oleje se postupně uvolňují, a tím zvyšují kvalitu spánku. Mezi nejoblíbenější oleje se řadí levandulový a eukalyptový, které navíc odpuzují hmyz a zabraňují vzniku bakterií. Výtažky z aloe vera zklidňují pokožku.

Vzhledem k tomu, že se v matracích s oblibou hromadí roztoči, bakterie a plísně, které vedou k vzniku alergií, existují chrániče s protialergickými vlastnostmi. Oproti jiným výrobkům jsou obohaceny například o ionty stříbra nebo mohou být impregnované probiotiky, které se živí šupinkami pokožky. Tímto způsobem zabraňují vzniku roztočů. Pro alergiky jsou vhodné rovněž potahy obsahující dřevní celulózu, která dokáže efektivně odvádět vlhkost nahromaděnou během spánku (v noci naše tělo vypotí zhruba 0,5 až 1 litr vody). Při absorbování se celulóza chová podobně jako dřevo.
 

Co je to topper a z čeho se vyrábí

Topper je v podstatě něco jako svrchní matrace, která tvoří komfortní vrstvu mezi tělem a matrací. Dokáže absorbovat pot i jiné tekutiny, které se díky němu nedostanou přímo k matraci. Tato část obyčejně tvoří horní vrstvu třídílné konstrukce postele typu boxspring, ale můžete ji využít i na postele klasické. Topper se vyrábí z různých materiálů, díky kterým jej snadno přizpůsobíte svým požadavkům.


Obrázek: Topper je volitelnou částí postelí boxspring, ale využít jej můžete i na postele klasické. 

Výrobní materiály matrace topper

Správný topper by měl vyhovovat vašim spánkovým návykům, takže se vyrábí hned z několika materiálů.

  • Vrchní matrace z paměťové neboli líné pěny – topper se optimálně přizpůsobí vašemu tělu. Paměťová pěna dokáže individuálně reagovat na tlak i tělesnou teplotu tím, že změní svoji tvrdost. Díky tomu je ideální oporou pro vaše záda. Pomalé vracení se do původního tvaru tělo stabilizuje v optimální poloze. Paměťová pěna dobře ukládá tělesné teplo, což zpříjemňuje spánek, příznivě působí na prokrvení jednotlivých částí těla a zabraňuje proleženinám.
  • Topper ze studené pěny – jde o klasické provedení, které nabízí plošnou elasticitu a prodyšnost. Jeho předností je výborná pružnost a tvarová stálost. Je pevným a příjemným podkladem, který se po zatížení vrací zpět do svého původního tvaru. Pro studenou pěnu jsou charakteristické velké a otevřené póry, díky kterým skvěle odvádí vlhkost a teplo.
  • Topper z gelové pěny – vyznačuje se dlouhou životností. Gelová pěna ideálně kombinuje výhody studené a paměťové pěny. Ocení ji všichni ti, kdo mají neklidné spaní. Nabízí optimální snížení tlaku, protože se bodově elastický gel přizpůsobí tlaku těla.
  • Latexový topper – pro výrobu se používá kaučuk, kvůli kterému není latex tak prodyšný jako jiné materiály. Lepšího proudění vzduchu je dosaženo díky speciální perforaci povrchu. Vzhledem k tomu, že je latex antibakteriální, mohou tento topper používat i alergikové. Výhodou latexu je tvarová stálost a elasticita, což toppery z tohoto materiálu řadí mezi nejměkčí.

Topper se doporučuje každý měsíc otáčet a jednou za pět let vyměnit.
 


Obrázek: Potah topperu může být opatřen antialergickou úpravou. 
 

Publikováno 16.12.2020
I ty se chces pořádně vyspat? Podívej se na naše matrace