blog
27.03.2024

Velký přehled nejběžnějších typů postelí

Pokukujete po nové posteli? Zřejmě zjistíte, že není postel jako postel. Čím se vyznačuje čalouněná postel a co je to americká či kontinentální postel? Jaké přednosti nabízí zvýšená nebo polohovací postel? Prozradíme, co konkrétní termíny znamenají, takže výběr nové postele pro vás bude hračka.

Typ postele: vysoká americká postel

Pokud začnete vybírat novou postel, pravděpodobně narazíte na termíny jako:

  • vysoká americká postel,
  • boxspringová postel,
  • kontinentální postel.

Čím se od sebe tyto postele liší? Prozradíme, že ničím. Tyto názvy jsou v podstatě synonyma pro jednu a tu samou postel.

Unikátní konstrukce

Pro americkou, boxspringovou či kontinentální postel je typická unikátní konstrukce, která se skládá z:

  • rámu,
  • pružinové základny,
  • čela.

Rám se obvykle vyrábí z masivu. U klasických postelí se do rámu vkládá rošt. Pod roštem může být místo na úložný prostor. U boxspringových postelí je rám vyplněný pružinami, jde o pružinovou základnu. Anglicky se označuje jako boxspring: box = rám, spring = pružiny.

Pružinová základna vyplňuje část, ve které by u klasické postele mohl být úložný prostor. Zároveň pružiny nahrazují lamelový, laťkový nebo deskový rošt. Na pružiny se pokládá spací matrace.

Čelo je dominantním prvkem postele. Může být buď dřevěné, nebo čalouněné. Čelo má praktickou, ale také dekorativní funkci. Z hlediska praktičnosti chrání spáče před chladem prostupujícím stěnou. Navíc mu dodává pocit bezpečí. O čelo se můžete opřít, pokud v posteli rádi čtete, sledujete filmy nebo pracujete. Některá čela v sobě mají integrované nabíječky, elektrické zásuvky nebo osvětlení.

Čela se vyrábí v nejrůznějších provedeních, takže udávají vzhled celé postele a výrazně ovlivňují atmosféru ložnice. U čalouněných čel máte na výběr bohatou nabídku zpracování. Můžete sáhnout po minimalistickém zpracování, ale také po ozdobném, kdy čelo zdobí vtahy a čalounické ozdoby. Čelo může být seskládané z jednotlivých dílů, které tvoří obrazce.

Systém trojité matrace

Pro boxspringové neboli americké postele je typický systém trojité matrace:

  1. Matrace – tvoří ji pružinová základna z bonellových pružin.
  2. Matrace – hlavní spací matrace, která se pokládá na pružinovou základnu. Vybíráte ji podle svých požadavků na pohodlný spánek. Její výška může začínat na 15 cm a končit na více než 30 cm.
  3. Matrace – tenká vrchní matrace, zvaná topper. Tloušťka topperu je mezi 6 až 8 cm. Obvykle se vyrábí z paměťové pěny. Upravuje tuhost hlavní spací matrace, ale také zvyšuje hygienu lůžka, protože hlavní matraci chrání před prachem a dalšími nečistotami. Topper je chráněný potahem, který jednoduše vyperete v pračce.

Vysvětlení pojmu „vysoká postel“

Proč se této posteli říká vysoká? Protože na rozdíl od klasických postelí, jejichž výška bočnic se pohybuje mezi 35 až 45 cm, u vysokých postelí jsou bočnice od země vzdáleny 55 cm. Pokud postel opatříte vysokou matrací (například 30 až 40 cm), jedná se skutečně o vysokou postel. Ložná plocha se tedy může nacházet až 80 cm a více od země. 

Z vysokých postelí se snadno vstává a pohodlně se do nich uléhá. Ocení je všichni, kteří chtějí šetřit své kyčelní a kolenní klouby.

Vysoká čalouněná postel
Obrázek: Z vysoké postele se snadno vstává.

Typ postele: čalouněná postel

Čalouněná postel je taková, která má rám i čelo potažené čalounickou látkou. Tím se čalouněné postele liší od postelí s masivním rámem a čelem. Rámy postelí, které nejsou čalouněné, se obvykle vyrábí jen z jednoho druhu materiálu: dřeva, kovu, lamina atd.

Rám a čelo čalouněné postele se obvykle také vyrábí z dřevěných desek. Tyto desky se ale opatří měkkými pěnami, které se následně očalouní potahovou látkou. Výhodou čalouněné postele je to, že nemá ostré hrany, a tak je vhodná nejen pro dospělé, ale také pro seniory a děti.

Postele se čalouní látkami, které jsou odolné proti prodření, žmolkování a blednutí barev. Některé látky mají i speciální protišpinivou úpravu nebo povrchovou úpravu, díky které se čalounění snadno čistí. Údržba čalouněné postele obvykle spočívá ve vysávání vysavačem se speciálním nástavcem na čalounění.

Čalounické materiály jsou nejen textilní, ale také netextilní – třeba useň. Díky bohaté nabídce mohou v čalouněné posteli spát i alergici. Stačí sáhnout po netextilních materiálech nebo usni. V Materasso vyrábíme postele na zakázku, takže si můžete vybrat ze stovek barev a dekorů látek takovou, která bude nejlépe ladit s vaší ložnicí.

Designová čalouněná postel
Obrázek: Jako čalouněná se označuje postel, která má rám i čelo potažené látkou.

Typ postele: polohovací postel

Jako polohovací postel se označuje ta, která je opatřena polohovatelným roštem. To znamená, že rošt umožňuje nastavení sklonu v oblasti hlavy a nohou. Polohování roštu může být elektrické a ruční. U ručního musíte k nastavení využít svoji vlastní sílu. Elektrický polohovací rošt má elektromotor a elektrické ovládání, takže si optimální sklon nastavíte pouhým stisknutím tlačítka.

Polohování v oblasti hlavy oceníte v případě, kdy před spaním čtete nebo sledujete filmy. Je užitečné i pro osoby, které chrápou. Výše položená hlava zprůchodní dýchací cesty. Polohování nohou je skvělé pro ty, které trápí:

  • problémy s krevním oběhem,
  • natékání nohou,
  • křečové žíly,
  • pohyb lymfy atd.

Polohovací postel je skvělou volbou pro seniory, pro osoby v rekonvalescenci, pro pracovníky, kteří stojí celý den na nohách, ale také pro všechny, kteří chtějí maximálně komfortní spánek.

Typ postele: king size postel

Termín king size postel neboli king size bed neoznačuje typ postele, ale její rozměry. Název se k nám dostal z anglicky mluvících zemí. Pro našince bychom význam přeložili jako: manželské lůžko se standardními rozměry. King size postel měří 180 × 200 cm. Je ideální zejména do ložnic s podlahovou plochou okolo 12 m². Do větších ložnic o velikosti 14 m² a více můžete s přehledem umístit i větší postel, které se říká super king size bed s rozměry 200 × 200 cm.

Nejoblíbenější king size postele se vyrábí v boxspringovém provedení s pružinovou základnou, systémem tří matrací a s pohodlným čalouněným čelem.

Luxusní postel s čalouněným čelem
Obrázek: King size bed je manželská postel klasických rozměrů.

Typ postele: patrová postel

Synonymem pro patrovou postel je také palanda. Jsou nejčastější volbou pro děti. Dětské palandy či patrové postele jsou ideální do malých dětských pokojíčků, kde doslova bojujete o každý centimetr volného místa.

Dětskou palandu tvoří dvě lůžka umístěná nad sebe. Jde o klasická jednolůžka se standardními rozměry 90 × 200 cm. Horní lůžko má zvýšenou bočnici, která dítko chrání před pádem. Na horní lůžko se obvykle leze po žebříku nebo po schůdkách.

Většinou se pořizují v momentě, kdy pokojíček sdílí dvě děti. Dětskou patrovou postel však můžete pořídit i jedináčkovi. Druhá postel bude pro kamarády nebo návštěvy.

Dětská patrová postel
Obrázek: Patrová čalouněná postel.

Typ postele: postel na míru

Postel na míru znamená, že vám ji výrobce vyrobí přesně podle vašeho zadání. K tomuto kroku se nejčastěji přistupuje, když:

  • potřebujete unikátní design,
  • máte atypicky řešenou ložnici, obvykle se jedná o podkroví,
  • máte příliš malý prostor,
  • máte obrovský prostor.

Na míru lze vyrobit nejen klasické postele, ale také patrové postele a matrace.

Co všechno si můžete u postelí vyrobených na zakázku nadiktovat?

  • Rozměry,
  • výrobní materiály,
  • barvu čalounění,
  • design čela,
  • typ rámu (boxspring, nebo s úložným prostorem),
  • typ roštu.

Co všechno si můžete nadiktovat u matrací vyráběných na míru?

  • Rozměry,
  • tvar,
  • výrobní materiály (komfortní pěny, pružiny, přírodní materiály, kombinace materiálů),
  • tuhost,
  • nosnost,
  • výšku,
  • speciální úpravy (antibakteriální, pro alergiky, pro citlivou pokožku, pro snadné usínání atd.).

Vyberte si postel, která vám stoprocentně „lehne“. Při výběru zohledněte velikost ložnice či dětského pokoje, ale také svoje zdravotní omezení. Důležitý je i design. Postel je největším kusem nábytku v ložnici, který přitahuje pozornost. Často určuje celý dojem z pokoje, proto při jejím výběru nespěchejte.

Publikováno 27.03.2024
I ty se chces pořádně vyspat? Podívej se na naše matrace