blog
10.06.2020 ⦁ Srovnání roštů ⦁ Jak vybrat rošt

Na co se zaměřit při výběru kvalitního roštu?

Na zdravý spánek má vliv nejen matrace, ale také vhodný rošt. Jen na správném roštu bude matrace dostatečně odvětrávaná a optimálně rozloží tlak, který je na ni vyvíjen. Zvolit můžete rošt pevný laťkový, lamelový nebo polohovací. Jak vybrat ten nejvhodnější? To zjistíte v našem článku.

Proč je rošt tak významnou součástí postele

Rošt se stará o kvalitní odvětrávání matrace. Díky němu se v matraci netvoří plísně a nemnoží roztoči. Jestliže doma máte matraci, která je nižší než 7 cm, dokáže od ní rošt přebrat zatížení a rovnoměrně jej rozložit.

Při výběru roštu je důležité jeho pružení, které se stará o zmiňované rozložení zatížení. Matrace si díky tomu dokáže mnohem lépe udržet anatomický a stabilní povrch. Čím pružnější rošt máte, tím lépe chráníte svoji matraci.

Rošt je pro postel nepostradatelný rovněž kvůli komfortu. Čím kvalitnější model máte, tím pohodlnější pro vás bude ležení na matraci.

Rozhodující faktory při nákupu

Než se rozhodnete pro nákup, zvažte aspekty, které vám usnadní výběr nejvhodnějšího výrobku.

  • Vaše hmotnost – rošty jsou k dostání s různou nosností. Rozpětí je široké a pohybuje se od 80 kg do 130 kg. V naší nabídce najdete i rošty s maximální zátěží 150 kg.
  • Finanční náklady – pořizovací cena bude odpovídat kvalitě výrobku. Obecně platí, že levnější jsou rošty laťkové, do střední cenové kategorie spadají rošty lamelové a nejdražší jsou rošty elektricky polohovatelné. Pamatujte, že cena je odrazem kvality.
  • Matrace – rošt vybírejte podle toho, jakou doma máte matraci. Ne každý rošt je totiž kompatibilní s každou matrací. Například pro matraci pružinovou není možné použít stejný rošt jako pro matraci vyrobenou z pěny.
  • Spánkové návyky – rošt vybírejte také podle toho, zda před spaním pravidelně čtete, sledujete filmy nebo si v posteli povídáte. V těchto případech oceníte rošt s polohováním hlavy.
  • Zdravotní stav – zejména senioři a starší lidé po operaci ocení elektrický motorový rošt z lamel, který jim pobyt v posteli zpříjemní. Předností tohoto provedení je jednoduchá manipulace pomocí dálkového ovladače.

Obrázek: Lamelový rošt se zvýšenou nosností (do 150 kg)

Při výběru si všimněte opracování roštů. Hrany by měly být obroušené. Kvalitnější modely mají lamely potažené fólií, takže se nemusíte obávat poškození matrace například třískou.

V případě, že vyberete nevhodný rošt, můžete zkrátit životnost matrace, přijdete o komfortní spánek a nevyužijete veškerý potenciál, který matrace nabízí.

Dvě základní provedení: statický a polohovací

Polohovatelnost roštu je základní otázka, na kterou byste si měli odpovědět ještě před tím, než začnete rošt vybírat.

Co je to polohovatelný rošt?

Polohovatelný rošt je takový rošt, který vám umožní nastavit optimální výšku v oblasti hlavy, nohou nebo obou částí. Naklonění hlavy ocení vaše krční páteř v případě, že si před spaním čtete, sledujete televizi nebo si povídáte s partnerem. Polohovací funkce je samozřejmě přínosem pro osoby dlouhodobě upoutané na lůžko.

Polohování v oblasti nohou přijde vhod všem, při jejichž práci jsou extrémně namáhány dolní končetiny. Zpravidla se jedná o servírky, zdravotní sestry, hostesky, řidiče nebo osoby, které mají sedavé zaměstnání. Díky zvednutí končetin dojde k odtoku přebytečné lymfy a nedochází k otokům.

Pokud se pro něj rozhodnete, nezapomeňte vzít v potaz to, zda bude kompatibilní s vaší matrací. Obecně se hodí pro matrace z flexibilních materiálů. Nevhodný je pro matrace pružinové a méně kvalitní matrace, které by se mohly zlomit.

Způsoby polohování 

Jak vybrat polohovací rošt? Podle způsobu polohování. Rošty je možné polohovat buď ručně, nebo elektricky pomocí motoru. Ruční polohování se provádí pomocí zdvihu za popruh.

Obrázek: Ručně polohovatelné rošty se ovládají pomocí popruhů.

Elektrický rošt je opatřen motory, které zvedají jednotlivé části do takové polohy, kterou si uživatel sám zvolí. Ovladač může být buď dálkový opatřený kabelem, nebo integrovaný do postranního panelu. Vzhledem k tomu, že elektrický pohon může být umístěn i v nosném rámu, nedojde ke zvýšení roštu, a tak je možné jej používat i v postelích s úložným prostorem nebo zásuvkou.

Obrázek: Elektricky polohovatelný rošt je ideální pro osoby, které milují komfort.

Mezi výhody elektrického polohování patří:

  • snadná regulace, při které není potřeba používat sílu,
  • možnost polohování i v momentě, kdy na matraci leží osoba,
  • více možností nastavení poloh oproti ručnímu polohování.

Nejlepší elektrické rošty disponují pojistkou, která je v případě vypadnutí elektrického proudu vrátí do standardní polohy.

Polohovací rošty jsou vhodné pro monolitní matrace z jednoho celku nebo matrace vyrobené ze 2, maximálně 3 pěn. Ideální jsou HR matrace a kombinace s línou nebo visco green pěnou. Pokud by matrace byla vyrobena z více pěn nebo měla vnitřní prořez, hrozí rozlepení nebo roztržení matrace. Její maximální tloušťka by měla být 21 cm.

Typy a srovnání roštů

Na trhu se můžete setkat s rošty lamelovými, laťkovými (nebo také laťovými) a speciálními výklopnými. Pevná deska se vzhledem k nevhodným vlastnostem nedá považovat za plnohodnotný rošt.

Laťkový rošt

Patří mezi levnější varianty. Příliš nepruží, ale zajišťují dostatečné odvětrávání matrace. Hodí se především pro pružinové matrace a tužší pěnové matrace s vyšším jádrem. Pro výrobu se nejčastěji používá smrkové nebo březové dřevo. Jsou dostupné i v polohovací variantě (v tomto provedení nejsou vhodné pro kombinaci s pružinovou matrací).

Při koupi tohoto provedení se zaměřte na počet latěk, jejich šířku, tloušťku i mezeru mezi jednotlivými latěmi. Ta by neměla být větší jak 4–6 cm, jinak by matrace mohla propadat a deformovat se. Na laťkách by neměly být suky a trhliny, kvůli kterým může dojít k prasknutí.

Obrázek: Laťkový rošt je nejlepší volbou pro pružinové matrace.

Lamelový rošt

Ideální volba pod pěnové matrace. Je možné jej pořídit ve variantě pevné i ručně a elektricky polohovací. Známkou kvality je nejméně 28 lamel. Levnější výrobky disponují pouze 14–18 lamelami. Obecně platí, že čím vyšší počet lamel, tím lépe dokáže rošt reagovat a přizpůsobit se zátěži. Lamely se vyrábějí ze smrku, buku nebo syntetických materiálů. Uchycují se do pevných nebo výkyvných pouzder z plastu či kaučuku, díky kterým lépe reagují na zatížení.

Některé lamelové rošty jsou v nejvíce namáhaných místech (bedra, ramena) zdvojeny. Jedná se o systém T5, tedy systém nastavování tuhosti.  Zdvojené lamely disponují posuvnými jezdci, které mění jejich tuhost.

Výklopné rošty

Jsou jasnou volbou do postelí s vestavěným úložným prostorem. Podle dostupnosti úložného prostoru je můžete pořídit ve variantě s bočním výklopem nebo výklopem od nohou. Boční provedení je pohodlnější na ovládání. Při výklopu od nohou vám otevírání usnadní plynové písty.

Obrázek: Díky plynovým pístům je výklop snazší. 

 

 

Publikováno 10.06.2020
I ty se chces pořádně vyspat? Podívej se na naše matrace