blog
20.06.2023

Zjistěte, jak probíhá výroba matrací na míru ve společnosti Materasso

Chcete si nechat vyrobit matraci na míru? Svěřte to do rukou odborníků. V Materasso se výrobou matrací a dalších doplňků pro kvalitní spánek zabýváme již od roku 1995. Máme řadu certifikátů a v týmu odborníky na slovo vzaté. Zjistěte, jak vyrábíme matrace. 

V jakých případech je matrace na míru nejlepším rozhodnutím?

Pro matraci vyrobenou na míru se obvykle rozhodují lidé v situacích, kdy mají atypicky řešenou postel. Nemusí se přitom jednat pouze o postel pro dospělé a dospívající, ale také o postýlku pro děti. Postel může být delší, nebo například kratší, než jsou standardní sériově vyráběné postele.

My tvrdíme, že matrace na míru je nejlepším řešením pro všechny, kteří mají vysoké nároky na kvalitu spánku. Další skupinou jsou pak lidé, kteří mají konkrétní zdravotní problémy. Na míru vyrobené matrace patří do postelí spáčů, kteří:

Léta zkušeností se promítnou do kvality výroby atypické matrace na míru

Pokud jste po zvážení všech výhod došli k závěru, že si luxusní matraci necháte vyrobit na míru, je potřeba tento úkol svěřit skutečným odborníkům v oboru.

Naše společnost Materasso se výrobou zdravotních a ortopedických matrací zabývá již od roku 1995. Pracují pro nás odborníci s dlouholetými zkušenostmi v oblasti výroby ortopedických matrací a postelí. Hlavními pilíři našich hodnot jsou kvalita zpracování a kvalita používaných materiálů.

Víme, že zákazníky při výběru zajímá také celkové ladění detailů, proto pracujeme s designéry a konstruktéry, kteří sledují a v praxi používají veškeré nové trendy. Díky tomu můžeme uspokojit vaše vysoká očekávání a individuální potřeby.

Kromě matrací vyrábíme na míru také rošty, postele a další ložnicový nábytek. Ročně z naší výrobny vyexpedujeme na 300 000 matrací a více než 70 000 lamelových roštů. Veškerá výroba probíhá na Slovensku, konkrétně v obci Oravské Veselé. Zajímá vás, jak vypadají naše prostory výroby? Sledujte náš kanál Matra Centrum na Youtube.com.

Kvalitní vysoká postel s čalouněným čelem.
Obrázek: Materasso vyrábí i postele a ložnicový nábytek.

Kvalita ověřená certifikáty

Uvědomujeme si, že jsou lidé vystaveni mnoha nepříznivým vlivům. Jde zejména o nesprávné sezení nebo o málo pohybu. Proto chceme, aby veškeré naše výrobky podporovaly kvalitní odpočinek, relaxaci a regeneraci člověka.

Dbáme na vysokou kvalitu našich produktů, kterou ostatně deklarují nejrůznější certifikáty.

  • Naše společnost se řídí certifikovaným systémem managementu jakosti, který určuje STN EN ISO 9001:2015.
  • Pro lepení používáme zdravotně nezávadné lepidlo ze Švýcarska SIMALFA. Jde o ekologický výrobek, který splňuje nejpřísnější normy zdravotní nezávadnosti.
  • Díky certifikaci FSC si můžete být jistí, že používáme pouze dřevo, které pochází z šetrně obhospodařovaných lesů.
  • Vybrané matrace jsou na Slovensku na seznamu evidovaných zdravotnických pomůcek, který sestavuje Štátný ústav pre kontrolu liečiv.
  • Všechny naše potahové látky odpovídají mezinárodnímu testovacímu a certifikačnímu systému pro textilie Öko-Tex Standard 100.

Z jakých částí se skládá matrace?

Matraci tvoří 3 základní části:

  1. jádro,
  2. komfortní vrstvy,
  3. potahová tkanina.

Matrace Materasso se kompletně vyrábí v naší dílně. K ruce nám jsou specializované stroje, které řežou pěny, aplikují lepidlo, šijí potahy a podobně. Velký kus práce přitom zůstává i na lidském faktoru. Na rozdíl od konkurence doděláváme mnoho detailů ručně. Přestože stroje odvedou perfektní práci, přeci jen nezvládnou všechno, navíc nejsou tak “pečlivé” a nedokážou si pohrát s nejjemnějšími detaily. Víme, že právě ty jsou jedním z ukazatelů kvalitního výrobku. Podívejte se na video z naší výroby.

Jakmile matraci vyrobíme, zabalíme ji a uskladníme. Matrace dodáváme srolované i nesrolované. Ve srolovaném stavu s „vysátým“ vzduchem je doporučujeme nechat maximálně 2 měsíce. Jestliže budete matraci používat později, stačí do plastového obalu opatrně udělat díru a nechat matraci, ať se „nafoukne“.

Kvalitní matrace složená z několika vrstev.
Obrázek: Matrace se skládá z několika vrstev. 

Jádro: srdce matrace

Srdcem matrace je jádro, které tvoří buď pružiny, nebo pěny. Pružiny jsou oblíbené pro svou dlouhou životnost, vysokou nosnost a perfektní cirkulaci vzduchu. Typ pěny určuje, jaké vlastnosti bude matrace mít.

Komfortní vrstvy: starají se o pohodlí

Jde o část, která se pokládá na jádro matrace. Zvyšují pohodlný odpočinek a propůjčují matraci požadované vlastnosti. Komfortní vrstvy jsou blíže k tělu a starají se o rovnoměrné rozložení hmotnosti. Reagují na pohyby ve spánku.

Potahová tkanina: komfort a hygiena

Jde v podstatě o obal matrace, který ji chrání před poškozením, ale také nečistotami. Skládá se z podšívky, výplně a designové látky. Potah je možné prát v pračce, a tím zlepšovat hygienu matrace.

Jak se vyrábí matrace na míru?

Pokud se rozhodnete pro výrobu luxusní matrace na míru, můžete si u nás nadiktovat:

  • výrobní materiál,
  • rozměry,
  • nosnost,
  • tuhost,
  • další vlastnosti.

Výrobní materiály

Matrace vyrábíme z:

  • Latexu – jsou měkčí a dobře se přizpůsobují tvaru těla. Vzhledem k menší prodyšnosti se nehodí pro osoby, které se více potí.
  • PUR pěny – pod tímto označením se skrývá molitan. Molitanové matrace na míru mají různou tuhost. Jejich předností je dobrá pružnost a tvarová stálost.
  • HR studené pěny – na rozdíl od PUR pěny mají HR pěny vyšší elasticitu a tvarovou stálost. Jsou prodyšnější. Kombinují se s PUR nebo línými pěnami.
  • Líné pěny – svoji tuhost mění podle teploty lidského těla. Dokonale se přizpůsobí lidským křivkám. Jsou vhodné pro osoby, které bolí klouby.
  • Bio pěny – vyrábí se z přírodních olejů. Jsou odolnější proti mikrobům, plísním a houbám. Ideální volba pro alergiky.
  • Pružin – v současné době jsou nejoblíbenější a nejpohodlnější taštičkové pružiny, které jsou vhodné pro každodenní spaní. Bonellové pružiny se používají do matrací pro občasné přespání například na chatě.

Matrace na míru vyrobí odborníci v oboru.
Obrázek: Pěnová matrace s bylinnými výtažky.

Při výběru materiálu nezapomeňte zohlednit také provedení roštu. Pro pěnové matrace je vhodný lamelový statický i polohovací rošt. Pro pružinové pak pevný laťkový rošt.

Rozměry matrace

Dokážeme vám vyrobit matraci, která bude širší, užší, delší, kratší nebo bude mít třeba kulatý tvar. Záleží na vašich požadavcích. Nejoblíbenější jsou prodloužené matrace s délkou mezi 210 až 220 cm. Pamatujte, že matrace by měla být zhruba o 20 až 25 cm delší, než je vaše výška. Nosnost matrace by měla být o 5 kg vyšší, než je vaše hmotnost.

Z hlediska výšky patří mezi nejkomfortnější matrace ty s výškou okolo 30 cm. Matrace nižší jak 15 cm jsou vhodné jen na občasné přespání. Do dětských postýlek patří matrace s jednou tuhostí a výškou od 6 do 10 cm.

Tuhost matrace

Tuhost si zvolte podle spánkové polohy, hmotnosti, případně zdravotních problémů.

  • Velmi měkké matrace – pro starší osoby, případně ty spící na boku. Maximální hmotnost 70 kg.
  • Měkké matrace – pro osoby s hmotností mezi 70 a 100 kg. Pro spáče střídající polohy nebo spící na boku.
  • Tvrdé matrace – vhodné do 120 kg a spánkové polohy na břiše, případně při střídání poloh. Vhodné pro mladší osoby.
  • Velmi tvrdé matrace – pro spáče s hmotností do 150 kg a preferovanou spánkovou polohou na zádech.

Další vlastnosti

Matraci vám vyrobíme i podle toho, jaká zdravotní omezení vás sužují.

  • Bolesti pohybového aparátu – ideální jsou ortopedické zónové matrace, které vaši páteř udrží v optimální poloze. Každá zóna matrace je jinak tuhá, aby dokonale vyrovnala tlak, který na ni vaše tělo vyvíjí.
  • Matrace proti proleženinám – říká se jim také antidekubitní matrace. Jsou určeny především pro osoby, které jsou dlouhodobě upoutané na lůžko. Předchází vzniku proleženin. Typicky je najdete v postelích seniorů, ale jsou vhodné například i pro osoby v rekonvalescenci nebo pro všechny, kterým záleží na kvalitním spánku.
  • Matrace pro osoby s alergiemi – vyrábí se ze speciálních materiálů s hypoalergenní úpravou.

Proč se výběr matrace nevyplatí podceňovat?

V posteli strávíte téměř třetinu života, a to je dlouhá doba. Měli byste si proto dopřát co nejkvalitnější matraci i rošt, které výrazně ovlivňují kvalitu odpočinku. Nezapomeňte ani na luxusní peřiny a vhodný polštář.

Pokud spíte na nekvalitní matraci, může vás trápit bolest kloubů, krční páteře, neprokrvování končetin a další komplikace. Zaděláváte si na dlouhodobé problémy.

Věděli jste, že nekvalitní spánek negativně ovlivňuje nejen vaše fyzické, ale také psychické zdraví?

  • Hůř se soustředíte,
  • jste nepozorní,
  • máte špatnou náladu,
  • pociťujete úzkost,
  • jste podráždění,
  • nepodáváte dobré výkony v práci, ve škole, ve sportu atd.

Díky kvalitní matraci můžete odbourat a předcházet řadě problémů. Nejde jen o spánkové poruchy, ale například také o bolesti kloubů a svalů.

Dopřejte si skutečně kvalitní odpočinek. Vyrobíme vám matraci, na které budete spát jako na obláčku.

Publikováno 20.06.2023
I ty se chces pořádně vyspat? Podívej se na naše matrace