Chcete se zbavit studených nohou během spánku? Zvolte kvalitní matraci

  • 5 minut čtení
Chcete se zbavit studených nohou během spánku? Zvolte kvalitní matraci
28 Bře

Matrace má zásadní vliv na to, jak se během spánku regeneruje celé tělo včetně nervové soustavy. Pokud spíte na nekvalitní matraci, může docházet nejen k bolestem zad a krční páteře, ale také můžete mít studené nohy. Jak proti tomuto nepříjemnému pocitu bojovat?

Proč máte studené nohy?

Studené ruce a nohy jsou do jisté míry považovány za přirozený jev. Nejčastěji k němu dochází během zimních měsíců. Možná jste si všimli, že člověku, který se nachází v chladnějším prostředí, není jako první zima třeba na břicho, hrudník či záda, což můžeme souhrnně označit jako střed těla. Nejdříve zimu pocítí na rukou a nohou. Důvodem je omezení průtoku krve v těchto periferních částech těla. Cílem organismu je zachování optimální teploty v tělesném centru hrudníku: srdci, dutině břišní, ledvinách. Jedná se o normální reakci těla na chlad. V případě, že vás chladné nohy a obecně končetiny trápí po celý den, je potřeba pátrat po příčině.

Studené nohy jako příznak onemocnění

Jestliže máte nohy studené celý den a důvodem není zima nebo chladné počasí, může se jednat o příznak nemoci. Co může za tímto problémem stát?

Stres a úzkost

Při psychické zátěži se tělo brání tak, že do krevního řečiště pumpuje adrenalin. Kvůli němu dochází k zúžení cév na rukou a nohou, protože se tento hormon snaží tělu šetřit energii a připravuje ho na obrannou reakci. Řešením tedy bude práce na psychické pohodě.

Nedostatečné prokrvení

Právě slabé prokrvení je nejčastější příčinou studených nohou. Důvodem je obvykle špatný životní styl a sedavé zaměstnání, kvůli nimž dochází k nedostatečné cirkulaci krve. Další příčinou může být kouření, ale také vysoká hladina cholesterolu.

Zdravotní matrace
Obrázek: Sedavá práce a nezdravý životní styl se mohou projevit studenýma nohama.

Anémie

Anémie je onemocnění, při kterém se tvoří menší množství červených krvinek. Jejím spouštěčem může být nedostatek železa, vitamínu B12, ale také chronické onemocnění ledvin. Anémii lze řešit doplňky stravy a úpravou jídelníčku, který by měl obsahovat stravu bohatou na železo.

Cukrovka

Proč mají studené nohy lidé trpící cukrovkou? Protože vysoká hladina cukru v krvi vede k zúžení tepen a snížení krevního zásobení tkání. Cukrovkáři mohou také v nohou pociťovat brnění, píchání, pálení, ale rovněž znecitlivění.

Nervové poruchy

Problémy se studenýma nohama se mohou dostavit při nervových poruchách. Může jít například o trauma nebo zranění.

Spěte na matraci, která dokonale kopíruje vaše tělo

Jen dokonale odpočinuté tělo dokáže zajistit, abyste se po celý den cítili svěže. Proto je důležité si dopřát dostatek spánku na kvalitní matraci. Zkuste najít balanc nejen v délce spánku, ale také v jeho pravidelnosti. Snažte se každý den vstávat a ulehat v podobný čas bez ohledu na to, zda je víkend nebo máte dovolenou. Nezapomeňte ani na vhodné prostředí. V ložnici by měla být:

  • dokonalá tma,
  • ticho,
  • teplota okolo 18 °C,
  • čerstvý vzduch.

Kvalitní matrace San Remo

Pokud budete spát na kvalitní matraci, nebudete se budit kvůli přeležené ruce nebo studeným nohám. Vhodně vybraná matrace by měla podporovat krevní oběh, dokonale rozkládat tlak, který je na ni vyvíjený, a udržovat páteř v optimální poloze.

Matrace na míru
Obrázek: Matrace San Remo, která se dokonale přizpůsobí tvaru ležícího těla.

Matrace San Remo je vyrobená z pěny NIGHTFLY, což je materiál, který překonává běžný standard bodové elasticity. Díky tomu se dokáže dokonale přizpůsobit křivkám vašeho těla. Je zajištěna optimální opora páteře, která je pro správnou relaxaci během spánku nezbytná. Matrace je dostupná ve 3 tuhostech:

  • T3,
  • T4,
  • T5.

Na komfortním spaní se podepisuje také pratelný potah, který je prošitý paměťovou pěnou. Matrace San Remo je vhodná pro všechny, kteří trpí bolestí křížů, revmatem a studenýma nohama. Jádro matrace tvoří:

  • 2 cm líné pěny v potahu,
  • 9 cm pěny NIGHTFLY,
  • 8 cm pěny ELIOCELL.

Zdravotní problémy a vhodná matrace

Správně zvolená matrace může rovněž pomoci s bolestmi zad. Právě ty se dnes objevují často a bez ohledu na věk. Ozvat se mohou nejen v noci, ale potrápit mohou i hned po probuzení. Matraci vybírejte podle spánkové polohy, kdy každá z nich si žádá jinou tuhost matrace. Díky správně zvolenému výrobku se můžete zbavit nepříjemné bolesti krční páteře a hlavy či bolestí bederní páteře.

Pro pacienty upoutané dlouhodobě na lůžko jsou k dostání antidekubitní matrace, které pomáhají předcházet bolestivým proleženinám. Ocení je nejen starší osoby upoutané na lůžko, ale také ti, kteří se zotavují po úraze, pacienti s ortopedickými problémy nebo děti, které mají omezenou hybnost.

Bolesti krční či bederní páteře a studené ruce a nohy nemusí být nutně příznakem závažného onemocnění. Mnohdy je na vině nevhodně zvolená matrace. Jste si jisti, že spíte na správné matraci?

Sdílet tento článek