Do ložnice zařízené ve skandinávském stylu se zkrátka zamilujete

  • 5 minut čtení
Do ložnice zařízené ve skandinávském stylu se zkrátka zamilujete
22 Čvn

Skandinávský design se v našich končinách těší oblibě již několik let. Jak by také ne, když dokonale kombinuje minimalismus s útulností. Zjistěte, co by ve skandinávsky zařízené ložnici rozhodně nemělo chybět.

Co byste o skandinávském stylu měli vědět?

Před několika lety se stal severský styl doslova fenoménem. Dokáže totiž zkombinovat přírodní materiály a jednoduchý minimalismus. Celý koncept je praktický, funkční a přehledný. Domácnosti dodává na vzdušnosti, což oceníte především ve chvíli, kdy řešíte každý centimetr místa.

Pro skandinávsky zařízené interiéry je typické minimum nábytku. Ten, který v místnosti je, by měl být především praktický a účelný, ale samozřejmě také designově přitažlivý. Nečekejte, že bude zdobný, ale spíše jednoduchý. Pokud toužíte po luxusně zařízené ložnici, inspirujte se v tomto článku. Rovné linie, geometrické tvary a světlé barvy jsou přesně to, co severskému designu svědčí. Skandinávský design patří k pěti nejoblíbenějším stylům, které se používají pro zařizování ložnic.

Základní paletu tvoří neutrální barvy

Ložnice má být místem klidu a odpočinku. Proto by měla být vzdušná a celkově zařízená tak, aby podporovala klidnou atmosféru. Z hlediska barev se sem hodí především ty neutrální. Obloukem se vyhněte agresivní červené nebo žluté.

Ve skandinávsky zařízené ložnici se mohou objevit tyto základní barvy:

  • bílá,
  • krémová,
  • smetanová.

Aby místnost nepůsobila nudně, můžete ji oživit barvami v pastelových tónech. Vsaďte na starorůžovou, hořčicovou nebo zelenou. Akcentová barva, která se objevuje pouze na doplňcích, může být výrazná. Zkuste třeba smaragdovou, světlejší odstíny hnědé nebo šedou.

Severský styl jde ruku v ruce s přírodními materiály

Skandinávský design je inspirovaný přírodou, která se promítá nejen v barevné paletě, ale také v materiálech. V ložnici si místo najde masivní dřevo, kov, sklo, ale také kámen či umělé kožešiny.

Nábytek může být vyrobený z masivu nebo z imitací, které masiv připomínají. Vsaďte na vzhled dřeva nebo nábytek v bílé barvě. Často se setkáte s kombinacemi materiálů. Nejoblíbenější je kombinace kovu a dřeva, tedy teplého a studeného materiálu, které si spolu dokonale rozumí.

Scandi postel

Jak by měla vypadat postel ve skandinávském designu? Měla by být jednoduchá a vzdušná. Vybrat můžete jednoduchou postel s masivním rámem, ale chybu neuděláte ani s čalouněnou postelí. Barva čalounění by měla odpovídat požadavkům skandinávského designu.

Perfektním zástupcem skandinávské postele je Spectra, která vyniká čistými liniemi a geometrickými tvary. Navíc stojí na nožičkách, které přidávají na vzdušnosti. Třešničkou na dortu je čalounění v krémové barvě, která odpovídá severské barevné paletě.

Postel s čalouněným čelem
Obrázek: Čalouněná postel Spectra.

Také postel Nobilia splňuje požadavky severského stylu. Decentní šedé čalounění doplňují dřevěné nožičky, které zastupují přírodní materiál. Celkovou geometrickou jednoduchost podporuje minimalisticky zpracované čelo postele.

Designová postel
Obrázek: Minimalistická postel s dřevěnými nožkami.

Třetím zástupcem scandi postele z naší nabídky je Bellatrix, která si perfektně rozumí s ložnicí laděnou do světlých barev. Její čalounění v čokoládové barvě bude s bílou v dokonalém kontrastu. Jednoduché zpracování podporují vyšší kovové nožičky.

Luxusní vysoká postel
Obrázek: Vysoké nožky jsou typickým znakem severského nábytku.

Taburety, noční stolky a komody

Ložnice by neměla být příliš přeplněná nábytkem, postelím by ale neměly chybět noční stolky se zásuvkami pro odložení potřebných věcí. Oblečení můžete uložit do praktické zásuvkové komody. Pokud nad ni pověsíte zrcadlo, rázem získáte i toaletní stolek. Vzhledem k tomu, že by na posteli měla být spousta dekorativních polštářků a příjemných přehozů, budou se vám hodit taburety či křesla, kam tyto doplňky jednoduše odložíte.

Strohost, kterou vyvažují doplňky

Přestože v základu je skandinávský styl poměrně strohý, útulnost mu dodávají doplňky. Ve skandinávské ložnici rozhodně nesmí chybět kusové koberečky. Na každé straně postele může ležet umělá kožešina, do které ráno spustíte nohy.

Přírodu do ložnice vnesete květinami. Podle feng-shui by v ložnici měly být především pokojové rostliny se zelenými a zaoblenými listy. Rozhodně se sem nehodí pokojovky s listy špičatými. Vyberte takové rostliny, které zároveň čistí vzduch.

Pro severský styl je typické světlo. V ložnici se doporučuje maximální přítmí, ale náladové osvětlení a lampičky na čtení nesmí chybět. U lampiček volte drátěná či kovová stínidla. Náladové osvětlení může mít podobu LED řetězů nebo svícnů.

Ložnice zařízená ve skandinávském stylu podpoří relaxaci a klidný odpočinek. Jen nezapomeňte, že by měla být vzdušná a přespříliš nábytku a vybavení jí nesluší.

Sdílet tento článek