blog
19.04.2021

Necítíte se po probuzení svěží? Možná máte nevhodně umístěnou postel

Ložnice je místem, kam se uchylujete k odpočinku, kde se zotavujete a kde máte svoje útočiště. Proto by měla být zařízená tak, abyste se v ní cítili příjemně. Pokud se ráno probouzíte rozlámáni a neodpočinutí, může být na vině špatné umístění postele, ale také celkové zařízení ložnice. Jak váš spánek ovlivňují světové strany a co o ložnici říká staré učení feng-šuej?


Obrázek: Nedostatečný odpočinek může pramenit ze špatně umístěné postele. 

Spánek a světové strany

Pokud máte problémy se spánkem, můžete vyhledat pomoc odborníka, používat bylinky nebo nahlédnout do doporučení ohledně umístění postele podle feng-šuej. Toto učení mluví o tom, že orientace hlavy v posteli je jedním z faktorů, který se podílí na kvalitě spánku, ale také například na rekonvalescenci v případě, že jste nemocní. Co byste o světových stranách měli vědět?

  • Sever – tato strana je vhodná pro starší osoby. Podporuje klid a může pomoci s nespavostí.
  • Severovýchod – nevhodná orientace, která může způsobovat noční děsy, podporuje totiž až příliš ostrou energii, která není pro spaní vhodná.
  • Východ – strana, která je ideální zejména pro mladé lidi. Podporuje profesní růst, optimismus i růst dětí.
  • Jihovýchod – spánkem na jihovýchodní straně podpoříte dobrou komunikaci, tvořivost, aktivní život a růst.
  • Jih – spánek na jižní straně podporuje vášeň, ale na druhou stranou zde dochází k přívalu prudké energie, která není vhodná pro regeneraci během spánku.
  • Jihozápad – tato strana podporuje příliš klidnou energii, která může způsobit ztrátu životní rovnováhy.
  • Západ – západní strana je pro spánek dobrá, navíc údajně pomáhá ke zlepšení finančních příjmů. Na druhou stranu však podporuje lenost a ztrátu motivace.
  • Severozápad – ideální pro dlouhý a hluboký spánek, ocení ji především starší lidé se zkušenostmi.

Kvalitní spánek podpoříte i tím, když necháte postel přístupnou z obou stran. Podle feng-šuej tak kolem ní bude moci proudit pozitivní energie čchi. Na každé straně postele by měl být noční stolek. Abyste se během spánku cítili klidní a v bezpečí, měla by být postel ukotvená čelem ke zdi. Postel postavená uprostřed místnosti se označuje jako „plovoucí postel“, která ve vás může vyvolat pocit nejistoty a nestability. Pamatujte také na postavení postele vzhledem ke dveřím a oknu. Postel by neměla být v přímé linii s dveřmi a neměla by být ani přímo pod oknem.


Obrázek: Postel by měla být přístupná z obou stran. 

Říká se, že by pozitivní tok energie mohl brzdit úložný prostor pod postelí. Pokud ovšem doma bojujete s místem, klidně po posteli s úložným prostorem sáhněte. Dbejte jen na to, aby věci v něm byly uklizené a uspořádané. Čistota a pořádek je totiž pro harmonickou ložnici základ.

Spánek ovlivňuje i poloha těla

Významný vliv na kvalitu spánku a celkovou regeneraci těla má i vaše spánková poloha.

  • Spaní na zádech – platí za nejlepší polohu, jelikož umožňuje páteři zůstat v optimální poloze. Proto nedochází k bolestem zad ani k bolestem krční páteře.
  • Spánek na boku – je druhou nejdoporučovanější polohou, ale pouze v případě, že budete spát na anatomicky tvarovaném polštáři. Spánek na levém boku pomáhá od pálení žáhy nebo při zažívacích problémech.
  • Spaní na břiše – tato poloha je diskutabilní, jelikož páteř není ve správné poloze a navíc dochází ke zvýšenému tlaku na klouby a různé skupiny svalů. Spaní na břiše je ideální pro ty, kteří chrápou nebo mají problém s bederní páteří.
  • Spaní v klubíčku – jedná se o tzv. embryonální polohu, která však není pro tělo vůbec vhodná. Dostávají při ní totiž zabrat záda i krk.

7 jednoduchých kroků pro ideální zařízení ložnice

Abyste se v ložnici cítili příjemně a chtěli v ní trávit čas, musíte ji k těmto účelům přizpůsobit. Nejedná se pouze o umístění postele, ale také o barevnou harmonii a celkové vybavení.


Obrázek: V ložnici by měly dominovat jemné pastelové barvy. Syté barvy jsou ideální na doplňcích. 

  1. Matrace a rošty – spěte na kvalitním roštu a dostatečně vysoké matraci, která bude svojí tvrdostí odpovídat vašim požadavkům. Ideální jsou matrace se zónováním, díky němuž se dostane dostatečné opory každé části vašeho těla.
  2. Barvy – zvolte barvy, které podporují relaxaci. Typickým příkladem je šedá, béžová, zelená nebo decentní pastelové barvy. Syté barvy by měly být v ložnici zastoupené méně. Ideální jsou například na doplňcích.
  3. Prostor nad postelí – nad postelí by neměla být těžká police s knihami nebo skříňky. Strach z těžkých předmětů bude vaše podvědomí vnímat, i když budete spát. Proto se nebudete po probuzení cítit odpočinutí.
  4. Zrcadla – přestože jsou moderní vestavěné skříně se zrcadly, pamatujte, že vám zrcadlo bere schopnost koncentrace, soustředění a odvádí vaši pozornost. Proto by nemělo být nasměrováno na postel.
  5. Dekorace – ložnice je partnerským prostředím, které je potřeba podporovat. Proto by i dekorace v ložnici měly být párové. Sáhněte po dvou lampách, dvou obrázcích nebo dvou soškách.
  6. Květiny – i ty mají v ložnici své místo, ale nesmí jich být mnoho. Maximálně dvě až tři a ideálně s oblými listy.
  7. Pracovní věci – zapomeňte na elektroniku, žehlicí prkno nebo jiné vybavení, které evokuje práci. Jestliže nemáte jinou možnost a musíte mít pracovní kout v ložnici, snažte se jej od zbytku místnosti oddělit například paravánem.

Zdraví není jen o imunitě, ale také o psychické pohodě. Proto se snažte, aby vaše ložnice byla oázou klidu a pohodlí, ve které budete schopni načerpat energii pro následující dny. Zásadní vliv na kvalitu spánku má vhodně vybraná postel, matrace a rošt přesně vám na míru.

Publikováno 19.04.2021
I ty se chces pořádně vyspat? Podívej se na naše matrace