blog
17.08.2021

Správná péče a ochrana matrace prodlouží její životnost. Jak na to?

Investice do kvalitní matrace obvykle není zanedbatelnou částkou. I to je jeden z důvodů, proč o matraci správně pečovat. Nikdo nechce spát v matraci, ve které bují svět mikroorganismů a plísní. Jakou péči si matrace žádá?

5 + 1 hlavní zásada péče o matraci

Vaše tělo na matraci spočine téměř každý večer. Noc co noc musí matrace správně rozložit hmotnost spáče. Během každého spánku se do matrace vpíjí pot, ale také se do ní usazují mikroskopické částečky lidské kůže. Kvůli této kombinaci vzniká v matraci prostředí vhodné pro nejrůznější mikroorganismy způsobující alergie i další zdravotní problémy. Aby se matrace brzy neproležela a nestala se domovem plísní a alergenů, stačí, když budete dodržovat těchto 6 zásad péče o matraci.

1. Matraci otáčejte všemi směry

Otáčení matrace je individuální. Záleží na tom, jak kvalitní matraci máte. Proležení méně kvalitních matrací vzniká kvůli tomu, že na její plochu není vyvíjen konzistentní tlak. Každá část matrace je zatěžkávána jinak, a proto dochází k proleženinám, které snižují komfort spánku. Abyste tomuto neduhu předešli, je potřeba matraci pravidelně otáčet. Otáčení se provádí nejen na druhou stranu, ale také můžete zaměnit polohu nohou a hlavy. Ideálně by se matrace měla otáčet 1× za měsíc. U nejkvalitnějších matrací se zónami si s otáčením nemusíte dělat hlavu. U matrací s dvojí tuhostí záleží na tom, zda vám tuhost druhé strany bude vyhovovat.

2. Větrání matrace

Abyste matraci zbavili nadbytečné vlhkosti, je potřeba ji pravidelně a dostatečně větrat. S tím vám může pomoci dostatečné větrání ložnice. Důležitou roli hraje také rošt, který by měl umožňovat cirkulaci vzduchu v matraci. Nejméně hodinu poté, co vstanete, nechte matraci odkrytou a až poté ji zastelte. Pokud máte pevný rošt a pod postelí úložný prostor, hrozí, že se vlhkost matrace neodpaří. Začne se srážet na pevném roštu, kde se začnou tvořit plísně a bakterie.

3. Čištění a údržba

Při vysávání ložnice a výměně ložního prádla nezapomeňte vysát také matraci. Vysávání matrace byste měli provádět každých 14 dní pomocí speciální hubice určené pro vysávání tkanin. Pokud se na matraci objeví skvrna, snažte se ji odstranit co nejdříve. Povlak i chránič matrace je důležité prát pravidelně, a to i v případě, že na něm nejsou viditelné skvrny. Zabraňujete tak rozmnožování roztočů a jiných organismů.

4. Používejte chrániče

Matraci můžete před fleky od jídla, nápojů či tělesných tekutin chránit vhodným chráničem matrace či díky povlakům a přehozům. Díky nim se nečistoty nedostanou hluboko do matrace. Chrániče matrací či povlaky je možné prát v pračce na vysoké teploty, které zahubí bakterie, ale také odstraní odumřelé části či „tělíčka“ mikroorganismů, které mohou mít na svědomí nejrůznější alergie. Přehozem postel zakryjte až hodinu poté, co jste vstali. Matrace bude mít čas proschnout.


Obrázek: Jednoduché nasazení díky praktickým gumičkám.

5. Postel není trampolína ani skladiště

Aby vám matrace vydržela skutečně dlouho, neodkládejte na ni na delší dobu těžší věci (především ty, které tlačí na malém prostoru). Kvůli tomu by mohlo dojít k promáčknutí či protlačení matrace. Pozor dejte také na ohýbání, které může matraci zlomit, čímž ji nenávratně zničí. K prohnutí matrace může dojít kvůli skákání dětí na posteli, ale také kvůli výběru nevhodného roštu či po opření matrace o zeď.

6. Sledujte pokyny výrobce

Při údržbě nezapomeňte dbát pokynů výrobce. Může se totiž stát, že některé materiály jsou citlivé na použití chemických přípravků, takže může dojít k poškození materiálu. To samé platí také pro nadměrné teplo při sušení matrace.

Jak odstranit 3 nejběžnější znečištění matrace

Mezi nejčastější skvrny, které se na matraci objeví, patří ty od krve či moči. Dále se u matrace často řeší problém s odstraněním plísně. S ochranou matrace vám pomohou ochranné potahy, ale také chrániče. Ty stačí jen vyprat v pračce. Jak ale odstranit nečistoty přímo z matrace?

Čištění krvavé skvrny

Základem čištění krvavých skvrn na jakékoliv matraci je použití studené, dokonce i ledové vody. Proč voda nesmí být teplá? Protože by se krev srazila a pronikla ještě hlouběji do vláken. Čerstvou skvrnu tedy stačí namočit studenou vodou a jemně ji přetřít. Jestliže nechce flek zmizet, nasypte na něj kuchyňskou sůl a nechte ji 30 minut působit. S odstraněním pomůže také jedlá soda, ale nezapomeňte, že bělí, takže třeba na béžovém potahu může po čištění zůstat světlejší místo.

Směs pro odstranění skvrny od krve:

  • Do mísy nalijte čtvrt hrnku 3% peroxidu vodíku,
  • přidejte 1 lžíci soli a 1 lžíci prostředku na nádobí,
  • z ingrediencí vytvořte pastu,
  • pastu naneste na skvrnu a nechte zaschnout,
  • poté zbytek pasty seškrábněte a na flek jemně přikládejte bílý hadřík namočený v peroxidu vodíku.

Pro čištění starých krvavých skvrn využijte suchého postupu čištění. Na flek nasypte sodu a jemně ji do něj vetřete. Sodu nechte působit více jak 10 hodin. Poté matraci vysajte vysavačem. Skvrna zřejmě nezmizí zcela, ale dojde k jejímu vyblednutí bez poškození matrace.

Čištění skvrny od moči

Odstranění moči jde těžko, ale je potřeba se s ní poprat, jelikož silně páchne. Jaký postup zvolit?

  • Smíchejte 3 lžíce jedlé sody a 240 ml peroxidu vodíku,
  • přidejte 2 kapky přípravku na nádobí,
  • směsí potřete skvrnu, ale nedrhněte, nechte ji jen uschnout.

Pokud skvrna nezmizí, vytvořte pěnu z 3 lžic prášku na praní bez bělidla a 1 lžíce vody. Pěnu naneste na skvrnu a nechte ji 30 minut působit. Zaschlé zbytky seškrábněte lžičkou. Místo dočistěte bílým hadříkem navlhčeným v peroxidu vodíku.

Odstranění plísně

Pokud jste na matraci objevili plíseň, okamžitě z ní sundejte potah, skvrny ošetřete přípravkem proti plísním a potah vyperte podle toho, jak doporučuje výrobce. Jestliže je plíseň i na matraci, snažte si jí zbavit houbou a prostředkem proti plísním. Jestliže je plíseň zažraná příliš hluboko nebo je na velké části matrace, raději ji vyhoďte a pořiďte si novou. Nebezpečných spor plísní se totiž už nezbavíte.

Jak chránit matraci před znečištěním

Pokud nechcete trávit hodiny čištěním matrace, opatřete ji chráničem matrace. Ochranný potah se na matraci připevňuje jednoduše pomocí gumiček. Má tyto vlastnosti:

  • dokáže zabránit vniknutí roztočů a bakterií do matrace,
  • dokáže zachytit tuky, soli a další látky, které obsahuje pot,
  • ochrání matraci před znečištěním nejrůznějšími skvrnami.

Díky svým kompaktním rozměrům se snadno pere. Abyste se při praní zbavili všech alergenů a nečistot, měla by být teplota vody alespoň 60 °C.

Kdy se bez chrániče matrace neobejdete?

Z hygienického hlediska by chránič měla mít každá matrace. Pro osoby bez obtíží je ideální matracový chránič Domestic, který je vyrobený ze 100% bavlny a prošitý klimatizační výplní z dutého vlákna PES. Existují však i specifické situace, které si chránič matrace žádají.

Obrázek: Chránič matrace s nepropustnou i textilní vrstvou. 

  • Miminko spí s rodiči v posteli – v tomto případě se hodí chránič Baby Protect, který se skládá z vrchní sací vrstvy a spodní nepromokavé vrstvy. Ochranný potah na matraci dokáže zachytit moč, kterou nepropustí k matraci.
  • Ležící pacient – dlouhodobě nemocní pacienti, kteří mají problémy s udržením moči, by měli mít matraci opatřenou vhodným chráničem. Takovým je chránič Clinic, který je vyroben z nepromokavé textilie.
  • Hosté v domě – matracový chránič zvyšuje hygienu lůžka, což ocení i hosté, kteří u vás čas od času přespávají. Chránič může být pouze textilní bez nepromokavé vrstvy.

Správnou péčí a ochranou můžete životnost svojí matrace výrazně prodloužit. Navíc tím zvyšujete hygienu lůžka, která je důležitá pro zdravý spánek a odpočinek.
 

Publikováno 17.08.2021
I ty se chces pořádně vyspat? Podívej se na naše matrace